Engelli Kedi İrklari Mi Uretiliyor Ve Bizler De Farkinda Olmadan Buna Destek Mi Oluyoruz?

tika_waylan
tika_waylan

13980 Puan

Arkadaslar soyle bir sey gordum ozellikle cins kedi isteyenlerin goz atmasini istiyorum; https://m.facebook.com/anadolukedisi/photos/a.360456387386929.78850.216428581789711/1092857770813450/?type=3
Hem bu gunun engelliler gunu olmasi amaciyla farkindalik icin paylasmak istefim hem de dusuncelerinizi merak ettim.
Ben kisirlastirmayi dogru ve faydali buluyorum ama acikcasi cins kediler icin bu kadar gerekli oldugunu bilmiyordum. Cok uzuldum acikcasi. Benim kedimin de burnunda sorun var dogustan bu tarz durumlar yasayanlar ne sekilde kedilerinin yasam kalitelerini artiriyorlar. Hem farkindalik artsin hem de birbirimize yol gosterelim diye bu konuyu actim yorumlar icin simdiden tesekkurler


19 CEVAP

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bu ırkların durumlarının(basık buru vs.) tamamen zevk için çiftleştirmekle alakalı.Scottish fold ların mutasyon olduğu biliniyor ama kıvrık kulaklar görünüş olarak güzel geldiği için üretimleri devam ediyor.Tabi düz kulaklı kedilerle çiftleştirerek bu durumu azaltabiliyorlar ama yinede oluyor. Ankara ve van kedilerinin beyaz olmayanları var ama beyaz daha güzel olduğu ve tüm yavrular beyaz olsun diye hep beyaz kedileri çiftleştiriyorlar. Irkı ne olursa olsun iki beyaz kedinin çiftleşmemesi gerekiyor . Tüysüz kediler ve sanırsam Ragamuffin adı olan kısa bacaklı kedilerde aynı şekilde.
İran kedileri için ise normalde iran kedilerinin burnu gözleriyle aynı hizadaymış gibi değil. Çok daha az basık burunlular. Bunlara Doll Face Persian veya Klasik Geleneksel Persian deniyor. Fakat daha güzel görünsün diye normalde az olan şeyler artırılmak için özel olarak bu özelliklerin en fazla olduğu kediler çiftleştiriliyor. O kadar kı gözlerde kapanma ve çenede yapısal sorunlar oluyor. İran kedisinin doğurmasında ve herhangi bir rahatsızlıkta ameliyat için narkoz alımı bu yüzden çok sıkıntı bir durum.
Bu durum kopeklerde böyle.Daha iyi olması için normalde az olan özellikler bilinçli olarak çiftleştirmeyle artırılıyor. National Geographic 'in bu konuda hazırladığıCD sini izlemiştim. Çok korkunç şeyler yaşayan hayvanlar var.
Sizin bunu paylaşmanız ve konuda bilinçli olmanız çok güzel

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Cidden basık burunlu olması onu çok zorluyor.Bir keresinde güzel güzel oyun oynuyorduk. Bir anda nefesi kesildi. Can havaliyle koşarak balkon kapısına gitti. Ben cıyak cıyak bağırıp kapıyı tırmalamayınca fark ettim. Gözleri için göz losyonu kullanıyorum ama bir ara bitince ılık su kullanmıştım. Oda güzel temizliyor. Şuan aşırı sulanma ve kızarıklık için veterinerin tavsiye ettiği bir krem kullanıyorum. 3. Gün oldu. Umarım geçer.
Cidden Türkiye'deki hayvan sever dernekler vb.yerler bir şey yapsa çok iyi olur ama zaten Türkiye de doğru düzgün hayvan hakları yasası bile yok. Belki ilerleyen yıllarda daha iyi olur

harikayanadur
harikayanadur

105997

tika waylan kedinizin gözlerini birde rezene çayıyla silmeyi deneyin bizde de sizin gibi sorunumuz vardı her gün iki kere çayla siliyordum ancak rezene çayının mikrop öldürme özelliği olduğunu veteriminde önermesiyle denedim şu anda iki üç güne bir rezene çayıyla siliyorum.

harikayanadur
harikayanadur

105997

buarada gerçekten çok güzel bir yazı paylaşmışsınız farkındalık açısından herkes okuyup bilgilenmeli.

tika_waylan
tika_waylan

13980

Cok tesekkur ederim harikayanadur kediler icin goz temizleme losyonu satmisti eski veterinerim ve goz damlasi ama baska bir veteriner bunlara gerek olmadigini bu sekilde cok fazla bunlari kullanmamin keidmin gozlerini daha kotu yapacagini soyledi. Daha aza indir goz losyonunu dedi cunku benimkinin kalitimsal hep akiyor gozleri ve surekli kimyasal surerek yapisini bozuyormusum.

tika_waylan
tika_waylan

13980

Rezene cayini deneyecegim.
Bazi Scottishler ve İran Kedilerinin chilcillialarin gozleri surekli akiyor genelde kahverengimsi kizilimsi bir akinti ama hasta olduklari icin degil bebekliginden omrununun sonuna kadar devam eden bir sey.

harikayanadur
harikayanadur

105997

genede denemekte fayda var umarım işe yarar :)

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Ben iran kedisi sahibiyim. Doll Face Persian olmasına çok heyecanlandığında ve çok koşup,oynadığında nefesi kesiliyor ve hemen cam veya balkonu açıp oraya gitmesini sağlamamak gerekiyor.Gözleri zaten her zaman akıntı halinde.
Çenesinde bir eğrilik var. Yemek yemesini,kavramasını çok zorlaştırıyor.
Doğumsal mı yoksa darbeye bağlı mı tam bilmiyorum.

tika_waylan
tika_waylan

13980

Kiyamam:( gozleri icin siz ne yapiyorsunuz?
Kalitimsal bu dedikleriniz darbeden degildir diye dusunuyorum. Benzer seyler benimkinde de var sanirim kucuk taneli mama yemesi gerekiyor cene bozuklugu olanlarin.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Kesinlikle çok haklısınız. Bir yerde birinim tüysüz kediler için kazak yapıp sattığını görmüştüm. Bu kedilerin üşüdükleri sürekli tüylü şeylere sarılma ihtiyacı hissettiğini okumuştum. Bir de vücutlarındaki bir şey yüzünden her gün yıkanmaları gerekiyormuş. Bir kedi için bu resmen eziyet.
Sağırlık gerçekten çok zor. Duyamadıkları için hep korkulu ve sinirli olanların olduğunu okumuştum. Dediğiniz gibi sokakta kesinlikle yaşayamazlar. Sokağa atılan sağır Ankara kedisi ilanı görmüştüm ben.
Bunlar çok üzücü şeyler. Özellikle Türk insanı bilinçli olmadığı için Ankara ve Van kedilerinde sağırlığın ırksal olduğunu sanıp beyaz kedileri çiftleştirmeye devam ediyor.Türkiye nin en çok sağır kedinin olduğu ülke olduğunu okumuştum

tika_waylan
tika_waylan

13980

Evet ve yurt disinda bizim van kedileri alinip uretenler var cok cok uzucu bir durum. Cins kedi isteyenler keske gercekleri ve cins kedi sahiplerinin nasil zorluklar yasadigini bilse melez kediler ise inanilmaz saglikli oluyor sokaktan alip baktigim kedilerde hic saglik problemi yasadigimi acikcasi hatirlamiyorum ben.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Şuan veterinerin verdiği krem dışında bir şey kullanmıyorum. Normalin dışında bir sorun var gözlerinde.
Kıpkırmızı oluyor ,aşırı sulanıyor,kaşınıyor ve üçüncü göz kapağı dışarı çıkıyor.
Aynen ne kullansak hep akıyor. Ben birinden bunun tüy yapılarından kaynaklandığını ve göz kenarlarındaki çok ince tüylerin göze batması sonucu olduğunu ve küçük bir operasyonla halledilebileceğini söylemişti. Ne kadar doğru hiç bilmiyorum

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Teşekkür ederim. Geçeceğini umuyorum
Benimki rahatsız oluyor baya o akıntıdan. Çoğu zaman patileriyle kendi siliyor.Dediğim tüy batma olayı bu tür akıntı için denmişti bana. Küçük bir operasyonla sorun halloluyormuş. Bunu araştırmak lazım aslında. Bunun dışında tamamen geçiren bir şey duymadım ben.

dollfacepersian
dollfacepersian

132611

Bende araştıracağım. Gerçekten öyle bir şey varsa ve işe yarıyorsa yaptırabilirim ben. Rica ederim

tika_waylan
tika_waylan

13980

Benim kedimin gozleri cok akiyor gunde 3 kere kuru makyaj pamuguyla gozlerini siliyorum. Bazen de cayi pamukla islatip siliyorum. Haftada 2 kere asid borikli bir goz temizleme losyonuyla gozlerini siliyorum gene de yeterli olmuyor. Burnu cok hassas oldugu icin de her gun toz aliyorum evi supurup siliyorum.

Soruya cevap yazabilmek için üye girişi yapmalısınız.

Üye Ol Giriş Yap

  • 3876 Görüntüleme
  • 19 Cevap
  • 2 Pati

SORUNUZ MU VAR?

Uzmanlardan ve diğer üyelerden faydalı cevaplar almak için:

Yeni Soru Sor
HAYTAP & PETLEBI
BARINAKLARA BAĞIŞ
BUGÜNE KADAR 79753 KG MAMA BAĞIŞLANDI

BENZER SORULAR