Kedi Çimi

(5)

Mide sağlığı için kedinizin ara sıra bitki yemesi gerekmektedir. Kedi çimleri bu isteği karşılar. Genellikle tohum ve toprak şekilde alınan kedi çimleri kısa sürede büyür ve kullanıma uygun hale gelir. Kediniz tükettikçe faydasını görecektir.

Devamını Göster »

349 TL ve ÜZERİ SİPARİŞLERDE KARGO BEDAVA!

Kedi Çimi

Kedi çimi aslında özel bir bitki değildir. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar tohumlarının çimlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan ve kediler için sunulan bitkiler bu isimle adlandırılmaktadır. Görünüş olarak doğada büyüyen çimlere benzese de içerisinde zirai ilaç ya da toksik madde bulundurmayan bu çimler, patili dostlarımız tarafından tüketilmeye uygundur.

Kedi çimi faydaları ile bilinen ve bu nedenle kedi sahiplerinin ilgisini çeken bir bitkidir. Kedi otu ile kedi çimi farklı şeylerdir. Kedi otu nane ailesinden bir bitkidir. Kedi otu içerisinde yer alan nepetalactone adı verilen esansiyel yağ kedilerin ilgisini çekmektedir. Bu yağ kedilerin alışılmışın dışında davranmasına neden olmaktadır. Kediler yağın etkisiyle gerinir, zıplar, yalanır ve hiperaktif hâle gelebilir. Ancak kedi çiminin kedileri üzerinde böyle bir etkisi bulunmamaktadır.

Kedilerin sindirim sistemini desteklerken tüy yumağı oluşumu riskini azaltan kedi çimi çeşitleri Petlebi.com'da sizleri bekliyor. Siz de kedi çimlerinin faydalarını kedilerinizle buluşturmak, kedinizin sindirim sisteminin daha efektif çalışmasına katkı sunmak için birbirinden farklı özelliklere sahip kedi çimleri arasından seçim yapabilirsiniz. İhtiva ettikleri tohumlar özelinde değişen faydaları ile her geçen gün daha yaygın kullanılan kedi çimi çeşitleri ile evdeki bitkilerinizin kediniz tarafından yenmesini engelleyebilirsiniz. Ek olarak kedinizin sağlığına katkı sunan folik asit, A ve D vitaminleri ile buluşmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Kedi Çimi Nasıl Yetiştirilir?

Kedi çimi genellikle kit şeklinde satılmaktadır ve kedi çimi nasıl yetiştirilir? sorusunun cevabı bu kitlerde vardır. Ancak genel olarak tohumların bir peçete arasına konulup nemli bir ortamda çimlenmeye bırakılması, sonrasında ise filizlenme ile birlikte saksıya alınması adımları takip edilerek kedi çimi ekilebilir.

Kedi çimi son derece kolay bir şekilde pek zahmet istemeden büyümektedir. Tohumlar filizlenmeden önce çok fazla ıslatılmamalıdır, olabildiğince nemli tutulmalıdır. Filizler görünmeye başladığında ise daha az su kullanılması gerekmektedir. 3 ile 7 gün arasında filizlenme gerçekleşmektedir. Filizlendikten 10-14 gün sonra ya da çimlerin boyu 10 cm civarına geldiğinde kedilere verilmektedir. Tohumlar çimlendikten sonra da doğal ışık altında tutulmalı ve her gün spreyli şişeyle sulanmalıdır.

Kedi çimlerinin aşırı sulanmaması gerekir. Aksi hâlde kedi çimleri küflenebilir. Kediler çimleri direkt olarak saksıdan yiyebilirler. Ayrıca çimler ufalanıp kuru mamayla da karıştırılabilir. Çimin rengi değişmeye başladığında ise sökülüp yeniden dikilmesi tavsiye edilir. Kedi çimi yaklaşık olarak 3 hafta boyunca tazeliğini korumaktadır.

Kedi çimi yetiştirilme sürecinde dikkat edilmesi gerekenler, satılan kedi çimi özelindeki yetiştirme talimatı doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bu nedenle satın alınan ürünün kullanma talimatındaki yönergelerin takip edilmesi gerekir. Mümkün olduğunca basit ve anlaşılabilir yönergelere sahip olan ürünler seçildiğinde, kedilerle kedi çimleri arasındaki engeller kaldırılabilir.

Kedi Çimi Ne İşe Yarar?

Uzun yıllardır kedilerin sadece hasta olduklarında çim yediği düşünülmektedir. Ancak yapılan araştırmalar bu durumun böyle olmadığını gösterdi. Araştırmalara göre kedi çimi kedilerin sindirim sistemlerine yardımcı olmaktadır. Çimin içerisinde kan akışına yardımcı olan folik asit bulunmaktadır. Kedi çimi aynı zamanda kedilerin sindiremediği mamaların ya da tüylerinde çıkarılmasında yardımcı olmakta ve yumuşatıcı görev görmektedir. Kediler hasta olduğunda aşırı miktarda kedi çimi yemektedir. Kedilerin aşırı miktarda çim tükettiği durumlarda çok vakit kaybetmeden veterinere danışılması tavsiye edilmektedir. Kedi çimi faydaları arasında evcil hayvan sahiplerinin yetiştirdiği bitkileri korumak da yer alır. Kedi çimi kedileri evdeki diğer bitkilerden uzak tutmak için kullanılabilir. Evde bulunan maydanoz, aloe vera ya da diğer salon bitkiler sıradan gibi gözükse bile aslında kediler için tehlikelidir. Bu bitkileri yüksekte tutmak ve kedi çimini zeminde tutmak onların diğer bitkilerden uzak durmasını sağlayacaktır.

Kedi Çimi Ne Zaman ve Ne Miktarda Tüketilmelidir?

Kedi çiminin tüketim zamanı ürünün genellikle tüy topağı oluşumu için tüketilmesine bağlı olarak mevsim geçişlerine göre ayarlanabilir. Her mevsim değişiminde yeni bir çim ekmek tüy topakları ile mücadelede iyi bir seçim olacaktır.

Kediler midelerinde hazmedemedikleri tüyleri çıkarmak için kedi çimi yediklerinden dolayı bu bitkiyi oldukça sık tüketebilirler. Hangi miktarda kedi çimi tüketiminin aşırı olduğu kediden kediye göre değişiklik göstermektedir ancak her çimlendirmede bir avuç kadar tohum ekilmesi tavsiye edilmektedir. Birden fazla kedinin olduğu evlerde ise kedilerin saksıları ayrı olmalıdır. Bu durumda hem her bir kedinin ne kadar yediği takip edilebilmektedir hem de kediler arası rekabet ortadan kaldırılmaktadır. Tüm kediler kedi çimi tüketmemektedir. Özellikle mama konusunda seçici olan kediler genellikle kedi çiminden uzak durabilmektedir. Ancak kedilerin büyük çoğunluğu kedi çimini yemekten hoşlanmaktadır.

Kedi Çimlerinin Özellikleri

Kedi çimleri farklı özelliklere sahip olabilirler. Genellikle hazır olarak satılan kitler tohum karışımları olarak sunulur. Tek bir türe yönelmek yerine hepsinin karışımını kullanmak daha avantajlıdır. Bu sayede kediler tüm çimlerin faydalarından yararlanabilmektedir.

Yulaf Çimi: Yulaf çimi genellikle tatlıdır ve diğer türlere göre çok daha aromatiktir bir çim türüdür. Ayrıca protein açısından da zengin olan yulaf çiminin lifleri kolay çözünebilmektedir ve bu sayede hazımsızlığa yardımcı olmaktadır.

Buğday Çimi: Buğday çimi mineral, vitamin ve amino asit açısında çok zengindir. Bu nedenle kedilerin günlük beslenmelerinde tamamlayıcı rol oynamaktadır.

Çavdar Çimi: Diğer çimlere göre çavdar çimi çok daha esnek ve dayanıklıdır. Bu yönüyle kedilerin ısırırken ya da koparırken en çok eğlendiği çim türüdür. Çim ısırma sürecini eğlenceli hale getirebilmek için çavdar çimi ideal seçenektir.

Arpa Çimi: Arpa çimi son derece tatlı bir tada sahiptir. Yumuşak yapılı olan çim besleyici gıdalar açısından oldukça zengindir. Lifli yapısı sayesinde sindirime yardımcı olmaktadır.

Kedi Çimi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kediler için son derece sağlıklı bir lif kaynağı olarak öne çıkan kedi çimleri, kedilerin sindirim sistemini destekler. Kedilerin sağlığı için faydalı tohumların bir seçkisini sunan kedi çimi çeşitleri arasından seçim yapılırken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kedi çimi satın alınmadan önce ilgili kedi çimi ürünün içeriklerinin kontrol edilmesi gerekir. Kedi çimi içeriğinde kediler için zararlı olabilecek bileşenlerin bulunmaması şarttır.
  • Kedi çimi içeriğindeki tohumların doğal olup olmaması da eşit derecede önemlidir. Doğal tohumları sunan kedi çimi çeşitleri olası kimyasal maruziyetinin minimize edilmesine yardımcı olur.
  • Tercih edilen kedi çimi kolay yetiştirilebilir olmalıdır. Çok aşamalı ve zahmetli bir yetiştirme süreci kedi çimlerinin ideal oranda çıkmamasına yol açabilir.

Siz de kedinizin sindirim sisteminin ve aynı zamanda genel sağlığının desteklenmesi için kedi çimi arayışındaysanız Petlebi.com'da satışa sunulan ürünler arasından güvenle tercihte bulunabilirsiniz. Vet's Plus, Trixie, Quik, EuroCat ve EuroGold gibi kaliteli markaların doğal kedi çimi ürünlerini avantajlı tekliflerden yararlanarak satın alabileceğiniz Petlebi.com'da kedinizin farklı ihtiyaçlarına da ulaşabilirsiniz. Sepete eklediğiniz ürünlerin miktarı doğrultusunda ücretsiz kargo seçeneklerinden yararlanabilir, her zaman %100 orijinal ürün garantisi ile buluşabilirsiniz.