Köpek Vitamin ve Ek Besinleri

Köpek Vitamin ve Ek Besinleri

30.08.2019 Petlebi Güvenli E-Ticaret Ltd. Şti.


Köpeklerin beslenmeleri, sağlıklı bir yaşam sürmeleri adına oldukça önemlidir. Köpekler için sağlıklı beslenme demek dengeli ve yeteri kadar beslenebilmek demektir. Burada esas olan herhangi bir hastalıkla karşılaşmamak ve kiloyu kontrol altında tutmak adına tüm gerekli vitamin ve minerallerden faydalanmaktır.

Köpekler için vitamin ve takviye besinlerin amacı herhangi bir sebeple yorgun ve bitkin düşmüş bir köpeği yeniden ayağa kaldırmak, eklemlerini desteklemek ve yeterli enerjiyi almalarını sağlamaktır. Bunun dışında normal şartlarda iyi ve kaliteli bir mama kullanmak bir köpek için gerekli olan tüm besinleri içerir. Ek besin ve vitamin takviyeleri ancak tamamlayıcı ürünlerden sayılabilirler.

Köpek Vitamin ve Ek Besinleri 1

Köpekler için doğru beslenme uzun ömürle eş değerdir. Kaliteli bir mama ile beslenen, gerekli durumlarda protein, kalsiyum ve vitamin takviyeleri ile beslenmeleri güçlenen köpeklerin çok daha uzun süre yaşadıkları ve bu yaşam süreleri içerisinde mutlu bir hayat sürdükleri kanıtlanmıştır. Bir köpek ne kadar az hastalığa yakalanır, enerjisi yerli yerinde olursa, o derece mutludur denilebilir.

Burada ek besinler kısmına ayrı bir parantez de açmak gerekiyor. Ek besinler ve vitaminler yalnızca özel olarak sunulan yiyecekler veya tabletler değildir. Bunların dışında köpeğin beslenme düzeninin içerisine katılabilecek ödül mamaları ve gelişimlerini büyük oranda destekleyen, Omega 3 bakımından zengin somon yağı da bu grupta sayılabilir. Kaliteli bir mama, gerekli durumlarda vitamin ve mineral tabletleri, ödül mamaları, somon yağı tabletleri bir köpeğin yaşamı boyunca sağlıklı olmasını sağlayabilecek en önemli besin grupları olarak bilinir.

Köpek Vitamin ve Ek Besinleri 2

Bunun yanında köpeğimize eğitim verirken ya da başka nedenlerden dolayı kullandığımız ödül mamalarını da bir anlamda ek besin olarak görebiliriz.

Besin Takviyesi Gerekli midir?

Doğrusunu söylemek gerekirse, piyasada bulunan ve "kaliteli" olarak bilinen birçok mama bir köpeğin gelişimi için gerekli olan tüm besin gruplarını içerir. İhtiyaç duyulan temel gıdaları içeren bu mamalar, köpeğin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yeterli olarak görülür. Normal durumlarda vitamin ve besin takviyesine yönelmek doğru değildir. Bu tip takviyelere yalnızca özel durumlarda yönelmek gerekir. Örneğin köpek ameliyat sonrası komplikasyonları yaşıyorsa, mevsimsel olarak mamadan uzak duruyorsa, iştahı kesilmişse, bir hastalık nedeniyle bitkin düşmüşse beslenmesine takviye yapılarak açık kapatılmaya çalışılır ve bağışıklığı güçlendirilmeye çalışılır.

Köpek Vitamin ve Ek Besinleri 3

Doğal Ek Besinler

Bir köpeğin kas gelişiminin yeterli düzeyde olması gerekir. Kas gelişimi genetiğe ve çevresel faktörlere bağlı olsa da, bunun için doğru beslenme çok önemlidir. Kaliteli protein kaynakları köpeğin kaslarının gelişmesinde önemli bir rol oynar. Mamalar ve ek besin, vitamin takviyeleri köpeğin kasları üzerinde etkili olsa da, doğal besinlerle köpeği beslemek ya da normal mama beslenmesine doğal besin takviyeleri yapmak da gerekebilir. Tıpkı insanlar gibi köpekler de doğal besinlerle beslendiklerinde vücutlarında toksin birikme riski en aza iner.

Köpek Vitamin ve Ek Besinleri 4

Köpeklerin iyi bir kas düzeyine erişebilmeleri için;

• Düzenli yürüyüşler çok önemlidir. Özellikle arka bacaklarını kuvvetlendirmek adına zıplama eğitimi verilebilir. Ancak 15 aydan önce yapılan bu eğitimler köpeğin eklem gelişimine olumsuz etki yapar. Bu nedenle 15 aydan sonra yapılmalıdır.

• Tavuk suyu, et suyu, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinler iyi bir protein kaynağı olsa da, yağ içeriklerinden dolayı sık sık verilmemelidir. Örneğin haftada 1 veya 2 defa yumurta vermek yeterli olacaktır. Yumurta sarısı içeriğindeki A vitamini köpeklerin tüylerini daha parlak ve güçlü yapar.

• 5. aylardan itibaren Omega-3 içerikli balık yağı tabletleri / somon yağı hapları hem köpeğin iştahını açar hem de sinir sistemini kuvvetlendirir.

• Bunların dışında kaliteli mama beslenmesinden kesinlikle vazgeçilmemelidir. Daha önce de belirtildiği gibi bu mamalar köpeğiniz içi gerekli olan tüm temel besinleri içerir.

Köpeğinize uygun ve besleyici mamayı bulmak için detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir.