A'dan Z'ye Tekir Kedilere Dair Her Şey

28.02.2021 Aysegül Tunçay


Tekir kedilerden bahsedildiği zaman herkesin aklında farklı bir kedi gelir. Pek çok insan için de tekir kedi cinsi sokak kedileri anlamına gelir. Tekir aslında bir kedi cinsi değildir, kedilerin belirli kriterlere uyan tüylerine verilen genel bir isimdir. Tüm kedi cinslerinde tekir kedi tüy özellikleri görülebilir. Özetle tekir tüm evcil kedilerde çizgili, benekli ya da bant şeklindeki desenlerin olduğu bir kürk görülebilir ve bu kürk tipi tekir olarak adlandırılır.

Tekir Kedi Özellikleri

Tekir kedi tanımı o kadar yaygın kullanılan bir tanım olduğu için pek çok insan bunu bir kedi cinsi olarak düşünse de tekir kediler özellikleri ile ayrışan kedilerdir. Tekir kedi özellikleri her cins için farklılık gösterebilir. Bu kedilerin ortalama yaşam süresi, karakter özellikleri ve ihtiyaçları cinsleri özelinde değişebilirken kürkleri benzerdir.

Tekir kediler özellikleri ile benzersiz denilebilecek ve hepsi şahsına münhasır hayvanlar olsalar da kürklerinin genel benzerliklerini bilmek gerekir. Simsiyah bir kedide bile tekir tüy yapısına dair bir işaret bulabilmek mümkündür. Siyah tüyleri ve yeşil gözleri ile karakterize olan Bombay kedilerinin de tekir tüy yapısına sahip olanları vardır.

Tekir Kürk Yapısı

Klasik, benekli, uskumru, sarman ve alacalı kürk tekir kürk yapısının en belirgin kategorileri olarak adlandırılmaktadır.

Uskumru Tekir: Kedilerin vücutlarının yan kısımlarında ince ve kıvrımlı çizgiler vardır. Mide bölgesine doğru bu çizgiler noktalara dönüşebilir. Uskumru tekir ya da balık kılçığı tekir olarak adlandırılan bu kürk yapısı adını sırt bölgesinde yanlara doğru inen ince çizgilerin uskumru balığına ve balık kılçığına benzer bir görünüme sahip olmasından alır. Tekir desenleri arasında en yaygın olandır.

Klasik Tekir: Klasik kürke sahip tekir kedilerde hedef tahtası görünümlü bir tüy yapısı bulunmaktadır. Bu kedilerin alın kısımlarında farklı renklerden oluşan ve M harfine benzeyen bir desen bulunur. Kedinin vücudunda takip edildiği zaman yuvarlak hatlara sahip ve spiral bir görünüm ortaya çıkaran tüyler klasik tekir kürkü olarak adlandırılmaktadır. Bu kedilerin kuyruklarında da yuvarlak halkalar bulunabilir. Ayrıca klasik tüy yapısına sahip olan tekir kedilerin tüyleri arasında belirgin renk farklılıkları da görülmektedir.

Benekli Tekir: Bu deseni en belirgin şekilde taşıyan kediler Ocicat ve American Bobtail ırklarıdır. Genel olarak kürk üzerinde kedinin belirleyici renginden farklı beneklerin bulunması ile karakterizedir. Benekli tekir kedi görüntüsü yaygın olarak bilinen uskumru tekir görüntüsünün noktalar halinde parçalanmış olarak görülmesi olarak ifade edilebilir. Bu tüy yapısı yaygın olarak Bengal, Ocicat, Maine Cool, American Bobtail, Serengeti ve Savannah kedi ırklarında görülmektedir.

Alacalı Tekir: Bu kürk yapısında tüyleri birden fazla rengi olduğunu görmek mümkündür. Yakından bakıldığında her bir tüyün kendine özgü bir renk geçişi bulunur. Bu tüy yapısında çizgiler kuyruk ve bacak bölgesinde yoğunlaşır. Ayrıca kedilerin zaman zaman yüzlerinde, karın bölgelerinde ve omurga çizgilerinde M harfini andıran koyu renkli tüyler görülmesi de yaygındır.

Sarman Tekir: Turuncu kediler sarman olarak adlandırılsa da bu kedilerin tüy yapıları da bir çeşit tekir tüy yapısıdır. Orange Tabby ya da turuncu tekir olarak adlandırılan bu kedilerin yaklaşık %70'i erkektir. Sarman kedilerin sırt kısmı genellikle turuncu renklidir ve tekir kedilere özgü olan çizgilere sahiptirler.

ters yatmış tekir kedi

Tekir Kedi Bakımı

Tekir kedi bakımı temelde her cinse göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle tekir olarak adlandırılan kedilerin hangi cinsin genetik özelliklerini taşıdığını bilmek gerekir. Aşağıda belirttiğimiz kedi ırkları arasında tekir kedi olarak ifade edilen kürk görünümü oldukça yaygındır.

Tekir Kedi Cinsleri

• Ankara Kedisi
• American Bobtail
• American Curl
• Abyssinian
• American Wirehair
• Birman
• Colorpoint Short Hair
• Egyptian Maular
• Exotic Shorthair
• Javanese
• Laperm
• Maine Coon
• Norwegian Forest
• Ocicat
• Oriental Longhair
• İran Kedisi
• Ragdoll
• Rex
• Scottish Fold
• Sibirya Kedisi
• Singapura
• Somali
• Van Kedisi

Tekir kedi bakımı söz konusu olduğunda kedinin genel olarak hangi ırk ya da ırkların özelliklerini taşıdıklarını bilmek bakım süreci hakkında karar vermeyi kolaylaştırır. Ancak genel olarak kedi bakımı hakkında bilgi sahibi olmak tekir kedilerin bakımları açısından yeterli olacaktır.

Tekir Kediler Ne Kadar Yaşar?

Kediler için ortalama yaşam süresine bakılarak bu cevabın verilmesi daha doğru olacaktır. Tekir kedi cinsleri arasında genetik sağlık sorunlarına sahip oldukları için yaşam süreleri nispeten daha kısa olan kediler mevcuttur. Sağlıklı beslendiği ve düzenli veteriner kontrollerine götürüldüğü takdirde tekir kedi ömrü 14 - 18 yıl arasında ve hatta daha fazla olabilir.

Tekir Kedi Eğitimi

Kediler her ne kadar çok zeki canlılar olsalar da eğitilmek tercih ettikleri bir durum değildir. Ancak hem fiziksel açıdan onları korumak hem de yaşam alanının konforunu artırmak için bazı hareketlerin pekiştirilmesi mümkündür. Tekir kedi eğitimi verirken kediyi cezalandırmamak, olumlu pekiştirme uygulamaları ile alışkanlıkları oturtmaya çalışmak önemlidir.

dili dışarda tekir cinsi kedi

Tekir Kediler Nelerden Hoşlanır?

Pek çok kedi gibi tekir kediler özellikleri arasında uykuyu sevmek, temizlenmeyi sevmek ve miskinliği sevmek vardır. Kediler genel olarak günün 16 - 18 saatini uyuyarak ya da gözlerini dinlendirerek geçirirler. Tekir kediler de evlerine bağlanan ve özgürlüklerine düşkün canlılardır. Tekir kediler nelerden hoşlanır sorusuna genel bir cevap vermek mümkün olmasa da kediyi gözlemlemek ve isteklerini anlamaya çalışmak gerekir. Her kedinin oyun ve sevgi anlayışı farklı olduğu için kedinin ihtiyaçlarını anlamaya çalışmak önemlidir. Kedilerin ilgisini çekmek için özel olarak tasarlanan kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tekir Kediler ve Beslenme

Kediler doğaları gereği doğuştan etçil hayvanlardır. Bu nedenle tüm kedi cinslerinin hayvansal protein ağırlıklı beslenmesi gerekir. Bazı kedi ırklarının genetik ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilmiş kedi mamaları bulunsa da tekir kedi maması olarak sunulan bir mama yoktur. Her kedide, hatta her canlıda olduğu gibi tekir kedi ideal kilosunda olmalıdır. Bu nedenle beslenmesi de ideal kilo özelinde yapılmalıdır. Tekir kedi ideal kilo hesaplaması veteriner tarafından yapılmalıdır. Bunun en temel nedeni her ırkta tekir kedi olabileceği gerçeğidir. Bu nedenle tekir kedi ideal kilo hesabının ırka göre yapılması gerekir ve kedi ile ilgili en doğru beslenme planlaması da kilo hesabına bağlı kalınarak yapılmalıdır. Tekir kedi maması seçimi kedinin yaşına, ırkına ve genel sağlık durumuna uygun olarak yapılmalıdır. Eğer özel bir sağlık sorunu yoksa yavru, yetişkin ve yaşlı kedi mamaları arasından seçim yapılarak kedinin yaşına uygun beslenmesi sağlanabilir. Farklı yaşam evrelerine özel sunulan kedi maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilir ve kediniz için en doğru mamayı seçebilirsiniz.

Tekir Kedi Çiftleştirme

Tekir kediler kendi ırklarındaki kediler ile çiftleşebilirler. Ancak çiftleştirme öncesinde birbirleri ile çiftleşmesi uygun görülmeyen ırkların incelenmesi ve çiftleşmeye bu bilgi doğrultusunda karar verilmesi gerekir. Tekir kedilerin hamilelik süresi yaklaşık olarak 64 - 67 gündür. Hamileliğin ve doğumun sorunsuz geçmesi, yavruların sağlıklı olması için çiftleşen kedilerin yetişkinlik döneminde olması önemlidir. Singapura gibi küçük kedi ırklarında yetişkinliğe girme süresi 2 yıla kadar uzayabilir. Bu nedenle tekir kedi çiftleştirme zamanının doğru belirlenmesi gerekir.

Tekir kediler özellikleri ile dikkat çeken, çevremizde çok sık karşımıza çıkan genel olarak oyunculukları ile bilinen sevgi dolu canlılardır. Onlarla keyifli bir hayat geçirmek için onları yakından tanımak ve isteklerini anlamaya çalışmak önemlidir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.