Köpeklerde Blefarospazm

03.05.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Blefarospazm istemsiz göz kırpma ya da göz kısma durumudur. Köpeklerde blefarospazm her iki gözü de etkileyebilmektedir. Gözün yüzeyindeki yabancı bir nesne ya da bazı göz hastalıkları bleferospazma yol açabilmektedir. Köpeklerde özellikle de bazı köpek ırklarında blefarospazma sık rastlanır. Bu yazımızda köpeklerde blefarospazm hakkında merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

tek gözünü kırpmış köpek

Köpeklerde Blefarospazm Neden Olur?

Göz kapağında rahatsızlık hissi uyandıran her şey blefarite neden olabilmektedir. Bu nedenle "Köpeklerde blefarospazm neden olur?" sorusunun tek bir cevabı bulunmamaktadır. Bu rahatsızlığın başlıca nedenleri arasında doğuştan gelen rahatsızlıklar, alerjiler, enfeksiyonlar, tümörler ve iltihaba neden olan diğer rahatsızlıklar bulunmaktadır. Köpeği blefarite yatkın hale getirebilecek göz kapağı anormallikleri arasında göz kapaklarının içe doğru kıvrıldığı entropion, ektopik kirpik ya da kirpiklerin anormal gelişimi olan distikiyaz yer almaktadır.

Köpeklerin burun ve yüz şekli blefarospazma yatkınlığı artırabilmektedir. Uzun ve ince burunlu köpeklerle düz yüze sahip lagoftalmi olan köpeklerde daha sık blefarospazm görülür. Böcek ısırması sonucu olan alerjiler, nefes yoluyla ortaya çıkan alerjiler ve gıda alerjileri de istemsiz göz kırpmasının nedenleri arasında yer alır. Bazı durumlarda mantar enfeksiyonlarının da blefarospazma yol açtığı bilinmektedir.

Blefarit, meybomiyan bezlerde yer alan tümörler sonucu görülebilmektedir. Bu tümörler iyi huylu sebasöz adenom ve kötü huylu sebasöz denokarsinom şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Ayrıca mast hücre tümörü de bu hastalığa yol açabilmektedir. Göz kapaklarında travma, demodex ya da sarcopes akarlarının neden olduğu durumlar, dermatit, yağ asidi yetmezliği, hipotiroid, Cushing hastalığı, diyabet ya da sigara dumanı gibi blefarite neden olabilecek birçok neden bulunur. Blefaritin asıl kaynağı bulunamadığında ise idiyopatik blefarit olarak değerlendirilir.

dışarda çiçeklerin arasında zaman geçiren köpek

Blefarospazm Belirtileri

Köpekler genellikle yüzlerini veya göz kapaklarını kaşıyarak ya da ovalayarak çevredeki dokularda ikincil travmaya yol açmaktadır. İkincil travma ile gözden açık renkli ya da puslu akıntı gelebilmektedir. Uzun süreli iltihaplanma durumunda ise çevredeki saç dokusu pigmentini kaybolur ve bölge renksizleşir. Göz kapağının üzerinde pullu ve kuru görünüm de blefarospazm belirtileri arasında yer almaktadır. Ayrıca bazı durumlarda çıban ve kabartılar da meydana gelebilir. Gözlerin nemli ve kaygan kalmasını sağlayan meybomiyan bezleri şişebilir daha ciddi durumlarda ise konjunktivit ve keratit gibi rahatsızlıklara yol açabilmektedir.

Blefarospazma Yatkın Köpek Türleri

Bazı yüz şekilleri blefarospazma yatkınlığı artırmaktadır. Özellikle burnu dar ve uzun olan köpek türleri ile basık yüzlü köpek türleri daha büyük risk altındadır. Shi Tzu, Pekingese, İngiliz Bulldog, Tibet Terrier, Pug, Golden Retriever, Labrador Retriever, Poodle, Çin Shar Pei, Chow Chow, Rottweiler ve Collie türlerinde blefarospazm görülme olasılığı diğer türlere göre çok daha yüksektir.

gözü muayene edilen köpek

Blefarospazm Tanısı Nasıl Konur?

Tanı konabilmesi için veteriner hekimin detaylı bir göz muayenesi yapması gerekmektedir. Gözdeki gözyaşı üretimini kontrol etmek için Schirmer gözyaşı testi yapılır. Bakteri, mantar ya da akar olup olmadığını kontrol etmek için hücre örneği alınmaktadır. Nasıl bir tedavi uygulanacağına karar vermek için hücre örneği laboratuvarda kültür ortamında çoğaltılarak kontrol edilir. Alerji şüphesi olduğunda ise neyin alerjiye neden olduğunu bulmak için testlerin yapılması gerekir.

Tümörden kaynaklı durumlarda tümörün türünü anlamak ve ona bir tedavi planı oluşturmak için biyopsi yapılması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda blefarit tam olarak belirlenemediğinde kan tahlili gerekmektedir.

tek gözü kapalı yerde yatan köpek

Tedavi Yöntemleri

İlk olarak semptomların hafifletilmesi ya da ortadan kaldırılması için kısa süreli kolay tedaviler gerçekleştirilir. Günde birkaç defa 5 - 15 dakikalık süreler boyunca sıcak kompres uygulama ya da gözden gelen akıntıları temizleme bunlardan bazılarıdır. Tedavinin tam olarak yapılabilmesi için rahatsızlığın altında yatan nedenin bilinmesi gerekmektedir.

Tümörleri temizlemek ya da göz kapağı anormalliklerini gidermek için tek yöntem ameliyattır. Bakteriyel enfeksiyonlar, antibakteriyel merhemler ya da damlalarla tedavi edilebilmektedir. Kullanılabilecek ilaçların arasında antiparazit ilaçlar, alerjik durumlar için antihistamin ya da kortikosteroidler ya da immunsüpresanlar yer almaktadır. Hormon bozukluğu sonucu ortaya çıkan blefarit rahatsızlığı ise endokrin rahatsızlığı tedavi edildiğinde genelde kendiliğinden ortadan kalkar. Gıda yetmezliği durumlarında ise gıda desteklerinden yararlanılmaktadır.

Blefarospazm idiyopatik olduğunda semptomlar çeşitli merhemlerle ya da ağızdan alınan immunsüpresan ilaçlarla kontrol altına alınmaktadır. İyileşme süresi ise blefarospazmın nedenine bağlı olarak değişir. Doğuştan gelen bozukluklarda cerrahi müdahale ile sorun tamamen ortadan kaldırılır ve iyileşme dönemi oldukça konforludur. Köpeklerdeki birçok göz kapağı tümörü iyi huyludur ve ameliyat ile kolayca alınabilmektedir. Geri kalan diğer durumlarda blefarospazm tamamen tedavi edilememektedir ancak medikal olarak kontrol altına alınabilmektedir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.