Köpeklerde En Çok Görülen 5 Hastalık ve Tedavisi

Köpeklerde En Çok Görülen 5 Hastalık ve Tedavisi

23.10.2020 Deniz Öz


Köpeklerde oldukça yaygın gözüken ve çoğunlukla kolayca tedavi edilebilen pek çok hastalık vardır. Bu hastalıklar uzun süre teşhis edilemediklerinde ciddi sorunlara neden olabilirler. Bu nedenle sevimli dostlarımızı yakından gözlemlemek, hareketlerindeki veya rutinlerindeki değişimleri incelemek önemlidir. Köpekleri sürekli olarak veteriner kontrolüne götürmek hem onlar için yıpratıcıdır hem de farklı hastalıklar kapmaları ya da mevcut hastalıklarını yaymaları için ihtimaller ortaya çıkabilir. Bu nedenle en yaygın köpek hastalıkları belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, gerçek sorunlarla karşılaştığınızı anlamanıza yardımcı olur. Bu yazımızda yaygın görülen köpek hastalıkları nelerdir? köpeklerde hastalık belirtileri ve tedavileri nasıl yapılmalıdır? gibi merak edilen soruların cevaplarından bahsedeceğiz.

sarı golden retriever cinsi köpeği tedavi eden veteriner

1. Kulak Enfeksiyonları

Köpek hastalık ve tedavileri arasında belki de en yaygın bilgi sahibi olunan sorun kulak enfeksiyonlarıdır. Köpeklerde tekrarlayan kulak enfeksiyonları genellikle bir alerjene bağlı olarak meydana gelir. Ayrıca kulak yapısı büyük olan köpekler kulak enfeksiyonuna daha yatkındır. Düzenli kulak bakımı kulak enfeksiyonlarının engellenmesine yardımcı olur. Köpekler için kulak bakımı ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Köpeklerde kulak enfeksiyonu belirtileri genellikle kulakta kızarıklık, kulak çevresinde kabuk oluşumu, bölgesel tüy dökülmesi, ağrı ve işitme kaybı olarak bilinmektedir. Eğer köpeğiniz kulağını çok sık kaşıyor, başını sallıyor ve kulaklarını sert cisimlere sürtüyorsa kulaklarında bir sorun olduğunu düşünmeye başlamak gerekir. Bu hareketlere yukarıda bahsettiğimiz semptomlar eklendiği zaman mutlaka bir veteriner hekime danışmak gerekir.

Köpeklerde hastalık tedavisinin mutlaka veteriner hekimler tarafından planlanması gerekir. Enfeksiyonun türüne ve ilerleme seviyesine göre yapılacak bir plan sonuç açısından önem taşır. Kulak enfeksiyonlarında ilk adım kulağı temizlemek ve sağlıklı bir şekilde kurutup enfeksiyonun neden olduğu sorunları net bir şekilde görmek gerekir. Eğer köpeğin çok fazla ağrısı varsa ağrı kesici veya sakinleştirici verilmesi gerekebilir. Sonrasında topikal antibiyotikler ya da anti-fungal ilaçlar ile tedavi planlaması yapılır.

2. Cilt Sorunları

Köpeklerde hastalık olarak en sık ortaya çıkan sorunlar arasında cilt sorunları yer alır. Köpekler normal rutinlerinde kendilerini kaşıyan canlılar olsalar da köpeğin kaşınmayı abartması söz konusu olduğunda cilt sorunlarından şüphelenmek gerekir. Kaşıntının ortaya çıkmasının en temel nedeni alerjilerdir ve bu alerjiler genellikle gıda odaklıdır. Özellikle mama değişimi yapıldığı zaman kaşıntılar takip edilmelidir. Cilt üzerinde kabarıklık, kızarıklık ve sürekli kaşınmaya bağlı meydana gelen ufak yaraların kabuk tutması gibi belirtiler cilt sorunlarına işaret eder.

Cilt sorunlarının tedavi edilmesinde öncelikle enfeksiyonun türünün belirlenmesi gerekir. İlk aşamada ciltteki sorunlar özel şampuanlar ile tedavi tercih edilebilir ve bu süreçte mama değişimi ile sorunların alerjene bağlı olup olmadığı anlaşılır. Eğer cilt sorunları devam ederse antibiyotik içeren merhemler kullanılabilir.

3. Ağız ve Diş Hastalıkları

Ağız ve diş hastalıkları yaygın köpek hastalıkları arasında yer alırlar. Özellikle köpeklerde 3 yaşından itibaren ağız enfeksiyonları daha sık görülür. Diş taşı, diş eti iltihabı, apse gibi sorunlar ise ileri yaşlardaki köpeklerde daha sık görülen hastalıklardır. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunların belirtileri genellikle ağız kokusu, dişlerde sallanma, kuru mama yemeyi reddetme, ağızdan akıntı şeklinde kan ya da irin gelmesi, diş etlerinde renk değişimi veya şişlik gibi belirtilerdir.

Köpeklerde hastalık tedavisinde aslında duymaya alışkın olduğumuz tedavi yöntemleri ile sıkça karşılarız. Ağız ve diş sağlığı ile ilgili bir sorun olduğu zaman diş taşı temizliği, diş çekimi ya da gerekli durumlarda kanal tedavisi uygulanması gerekebilir. Düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapmak, dişleri fırçalamak ve veteriner kontrollerinde mutlaka ağız ve dişlerin kontrol edildiğinden emin olmak önemlidir. Köpeklerin ağız ve diş sağlığı için özel olarak tasarlanan köpek ağız bakımı ürünlerine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

çimlerde oturan şişman bulldog cinsi köpek

4. Obezite

Ailesi ile keyif ve mutluluk içerisinde yaşayan pek çok patili dostumuz kilo alma eğiliminde olabilir. Bazı ırklar genetik olarak kilo almaya yatkınken bazıları da gün içerisinde yeterince hareket edemediği, ailesinden çeşitli numaralar ile sık sık ödül maması aldığı için kilo sorunu yaşayabilir. Köpeklerde hastalık olarak obezite oldukça yaygındır ve bir köpeğin obez olup olmadığı kolayca anlaşılabilir. Eğer köpeğinizin göğüs kafesinin üzerinde ellerinizi gezdirirken kaburgalarını hissedemiyorsanız, obezite başlangıcını göz önünde bulundurmak gerekir. Bu kontrolü yapmadan da köpeğin kilo sorunu olup olmadığı anlaşılabilir ancak özellikle çok tüylü köpeklerde tüy miktarı kilo konusunda yanıltıcı olabilir.

Obezite tedavisinde öncelikle köpeğin daha çok hareket etmesini sağlamak ve kilo vermesini destekleyecek bir beslenme planı hazırlamak önemlidir. Bu sayede ideal kiloya geri dönüş ve kilo kontrolü sağlanabilir. Obezite tek başına bir sorun olmasına ek olarak köpeklerde hastalık oluşumlarında ciddi bir tetikleyicidir.

5. Dermatofitoz (Saçkıran)

Köpeklerde saçkıran mantara bağlı ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Düzensiz bir şekilde tüylerin dökülmesine neden olan bu hastalık başka canlılara bulaşabilir. Saçkıran dışarda çok zaman geçiren, 1 yaşından küçük ya da bağışıklığı zayıf köpeklerde daha sık görülür. Köpeklerde hastalık teşhisinde belirtilerin doğru takip edilmesi her zaman önemlidir. Saçkıran belirtileri de kendini net bir şekilde gösterse de bazı durumlarda hayvanın saçkırana neden olan mantarı taşıması ama herhangi bir belirti göstermemesi de mümkündür. Saçkıran baş, kulak, ön pati ve pençelerde ortaya çıkan deri lezyonlarına neden olur. Bunlara ek olarak dairesel tüy dökülmesi ve tüy dökülmesinin olduğu bölgede kızarıklık da saçkıran belirtileri arasında yer alır.

Saçkıran tedavisi enfeksiyonun şiddetine göre değişmektedir. Mantarın deriden temizlenmesi için özel ilaçlı bir şampuan ve merhem kullanımı genellikle tedavide ilk adımdır. Bazı durumlarda oral yolla alınan ilaçların da tedavide kullanılması gerekebilir. Ayrıca tedavi sürecinde köpeğin ve varsa diğer evcil hayvanların yaşam alanlarını sık sık temizlemek gerekir. Mantar dökülen tüy ve cilt kalıntılarının üzerinde hayatta kalarak tekrar bulaşabilir.

Köpeklerde hastalık ortaya çıkması tıpkı tüm sevdiklerimizde olduğu gibi gerçekleşmesini istemediğimiz bir durumdur. Ancak köpek hastalıkları ve tedavileri çoğu zaman korkutucu değildir. Bu nedenle gözlem, erken teşhis ve müdahale pek çok sorunun kolay bir şekilde atlatılmasına yardımcı olur.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.