Kayıp Köpeğinizi Hızlı Bulmanın İpuçları

08.06.2023 Deniz Öz


Köpek sahiplerinin en büyük korkularından biri de köpeklerinin bir şekilde kaybolmasıdır. Aniden hissedilen çaresizlik hissi ile baş etmenin son derece zor olduğu bu anlarda doğru adımların atılması kritik derecede önemlidir. Umarız başınıza gelmez ve umarız dostunuz her an yanınızda kalır ancak köpeğiniz kaybolursa onu en hızlı nasıl bulabileceğinizi bilmeniz son derece önemlidir. Bu yazımızda kaybolan köpeğinizi bulmak için yapmanız gerekenler hakkında uzmanların önerilerini sizler için bir araya getirdik.

siyah köpek kafasını koluna dayamış yatıyor

Kaybolan Köpeği Bulmanın İlk Adımları

Kaybolan köpeği bulmanın ilk ve en önemli adımı hızlı davranmaktadır. Köpekler birçok nedenle kaybolabilirler; farklı bir canlının peşine takılabilirler, ilgilerini çeken bir kokuyu takip edebilirler ya da kötü niyetli insanlar tarafından bölgelerinden uzaklaştırılabilirler. "Kaybolan köpek nasıl bulunur?" sorusuna birçok farklı yanıt verilebilse de öncelikli yanıtın hızlı aksiyon almak gerektiği olduğunun unutulmaması gerekir. Hızlı harekete geçmek köpeği bulmanın en önemli adımları arasında yer alır. The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals verilerine göre ilk 12 saatte köpeklerin bulunma olasılığı %90 seviyelerindeyken zaman geçtikçe bu oran düşmektedir. Ancak bazı önemli ve bir o kadar da umut verici veriler de mevcuttur. Örneğin kayıp köpeğini yaşadığı çevrede bulanların oranı %49 dolaylarındadır, kaybolan köpeklerin %16'sı evinin yolunu bulabilmektedir. Üstelik kaybolan birçok köpek aylarca ve hatta yıllarca hayatta kalabilmektedir. Bu nedenle köpeğinizi bulmak için attığınız her adım çok değerlidir, yazının ilerleyen kısımlarında değineceğimiz el ilanları bastırma yolunu seçtiğiniz anda telefonunuzun her daim açık olması, köpeğinizi bulma ihtimalinizin olduğu anlamına gelebilir.

Evinize Yakın Yerleri Arayın

Alabileceğiniz en hızlı aksiyonların başında yakın çevrenizi hareket geçirmek ve evinizin yakın yerlerinde köpeğinizi aramaktır. Köpeğiniz evinin yolunu büyük ihtimalle biliyordur ancak dışarıda her zamankinden farklı şartlarda bulunduğunda kafası karışabilir. Bu nedenle özellikle yürüyüş güzergâhınıza yakın yerleri takip edin. Evinizin çevresinde köpeğinizi ararken ona adıyla seslenebilir, evcil hayvanınızın yolu bulması için ona evi çağrıştıran nesneler bırakabilirsiniz. Örneğin kokunuzun bulunduğu ya da köpeğinizin sahip olduğu eşyaları belli aralıklarla yere koyabilirsiniz. Yanınızda en sevdiği ödül mamalarından birkaç tane taşımak hem köpeğinizin koku duyusunu harekete geçirmek hem de yanınıza geldiğinde onu ödüllendirmek için doğru bir hamle olacaktır. Köpeğiniz evin yakınındaysa tüm bu çabaların karşılık bulması yüksek ihtimaldir. Köpeğinizi aramaya çıktığınızda mümkünse evinize girebilmesi için kapınızı açık bırakmalı, evinizde bir yakınızı bırakmalı ya da komşularınızdan dikkatli olmalarını rica etmelisiniz. Böylece siz dışarıda onu ararken köpeğiniz evin yolunu bulursa sizi güvenli bir şekilde bekleyebilir.

Kayıp İlanı Bastırabilirsiniz

Köpeğinizin son zamanda çekilmiş bir fotoğrafının, iletişim bilgilerinizin, köpeğinizin isminin, ırkının ve ismi çağrıldığında sergilediği davranışları içeren bir kayıp ilanı hazırlamak kayıp bir köpeği bulmak için tercih edilen geleneksel yöntemlerdendir. El ilanının başlığını büyük puntolarla atmalı ve köpeğinizin kayıp olduğunu belirtmelisiniz. Köpeğinizi gören kişilerin sizi araması için telefon numaranızı doğru yazdığından emin olmalısınız. El ilanlarını bölgenizdeki işletmelere bırakabilir, camlarına yapıştırmak için izin alabilirsiniz. El ilanları bastırmak çok hızlı bir aksiyon olamayacağı için evinizin yakın yerlerde onu ararken çevredeki kişilere göstermek için en azından yanınızda bir fotoğrafını bulundurmanız önerilir.

köpek ve adam açık havada

İnternet ve Sosyal Medya Gücünden Yararlanarak Köpek Bulma

Gelişen teknoloji ve sosyal medyanın artan gücüne, kayıp olan köpeğinizin bulunması için de başvurmanız mümkün. Günümüzde sosyal medya hem sahiplenme hem de kayıp ilanlarının sıklıkla paylaşıldığı, toplumsal farkındalığın sağlandığı mecralara dönüşmüş durumda. Kayıp ilanlarını paylaşmak için özelleşmiş hesaplarla bağlantıya geçerek, köpeğinizin kayıp olduğunu geniş kitlelere duyurabilirsiniz. Nerede ve ne zaman kaybolduğu, ismi, fotoğrafı, iletişim numaranızı ve köpeğinizin huyu ile ilgili detaylı bilgi paylaşımı yapmanız köpeğinizin ilanı gören kişiler tarafından tanınması ve siz gelene kadar tutulabilmesi bakımından önemlidir. Köpeğinizin kayıp ilanı için kendi sosyal medya hesabınızı da kullanabilir, düzenli güncellemeler ile takipçilerinize yeni bildirimler gitmesini sağlayabilirsiniz. Sosyal medyaya mümkün olduğunca eksiksiz veriler sunarak, köpeğinizin duyarlı vatandaşlarca bulunmasını kolaylaştırabilirsiniz.

Kaybolan Köpekler İçin Teknolojik Yardım: GPS ve Mikroçipler

Kayıp bir köpeği bulmaya çalışmak oldukça stresli bir süreçtir. Köpeğinizin kayboluşuyla mücadele ettiğiniz bu süreçte tüm yolları denemeniz önemlidir. Köpeğinize çip takıldıysa çip numarasını ve köpeğinizin fotoğrafını yerel hizmet veren barınaklara ve hatta mümkünse veteriner kliniklerine e-posta yoluyla ulaştırabilirsiniz. Takılması zorunlu mikroçipler ne yazık ki köpeklerin konumunu takip etme özelliğine sahip değil. Bu nedenle hâlihazırda takılı olsa da köpeğinizi bu çipler aracılığı ile takip etmeniz mümkün olmayacaktır. Ancak köpeğinizi takip etmenizi sağlayan farklı yöntemler mevcut.

Köpeğinizin tasmasına bir GPS cihazı taktıysanız, ki bu amaç için özel olarak üretilen modeller mevcut, cep telefonunuzdaki ilgili uygulama yardımıyla köpeğinizin nerede olduğunu ve nereye doğru ilerlediğini bulabilirsiniz. Koruyucu tedbir olarak değerlendirebileceğiniz bu yöntem, herhangi bir nedenle kaybolan köpeğinizin kısa sürede bulunmasına yardımcı olabilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.