Barınaktan Köpek Sahiplenme İçin Gerekenler

22.02.2021 Deniz Öz


Sahipsiz canlara yuva açmak isteyenler için atılabilecek en etkili adımlardan biri "barınaktan köpek nasıl sahiplenilir?" sorusunun yanıtlarına ulaşmaktır. Türkiye'de birçok barınak bulunmakta ve barınaklar özelinde de sahiplenme şartları değişiklik gösterebilmektedir. Barınaktan köpek sahiplenme şartları farklılaşabileceği için köpek sahiplenmeyi düşünen kişilerin kurum özelinde şart koşulan maddeleri incelemeleri gerekir. Bazıları şehir dışı sahiplenme süreçlerine izin vermeyebileceği için gereksinimler doğrultusunda adım atılması en doğru yaklaşım olacaktır. Ancak bu sürecin, dostlarıyla uzun süre yaşama hayali kuranlar için zorlu olmadığının bilinmesi gerekir.

Barınaktan köpek sahiplenme şartları koyulması dostlarımızın yuvalarını mümkün olduğunca garantilemeyi, iyi bakılacaklarından emin olmayı ve sahiplenen kişilerin sorumluluklarını fark etmelerini sağlamak üzere kurgulanmıştır. Hali hazırda terk edilen ya da daha önce hiç sıcak bir ortamda bulunmayan patililerin güvenilir, hayvansever, onların da gereksinimleri olduğu bilinciyle hareket eden kişilerle yaşamaları bu şartlar sayesinde kolaylaşmaktadır. Bu yazımızda barınaktan köpek sahiplenmeyi düşünenlere özel önemli bilgiler aktaracağız.

Barınaktan Köpek Sahiplenme Ücretli mi?

"Barınaktan köpek sahiplendim, ücret verdim" gibi bir söyleme rastlanmak çok mümkün değildir. Barınaklardan yapılan sahiplendirmelerde herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak bağış veya yardım yapılabilir. Bu noktada sahiplenme yapacak kişi veya kişilerin tutumu önemlidir. Bilinmesi gereken bu işlem için ücret talep edilmediğidir.

Barınaktan Köpek Sahiplenme Şartları Nelerdir?

Yazımızın girişinde de ifade ettiğimiz gibi kurum bazlı şartlar küçük de olsa değişebilir. Ancak genel olarak karşılanması istenen bazı maddelere örnek verebiliriz. Köpeklerin sahiplenme sonrası yaşayacağı mekanı gösteren fotoğraflar, ki bu fotoğraflarda müstakbel sahiplerinde olması istenir; köpeğin yaşayacağı evin adresini belgeleyen ikametgah, kişilerin üzerine kayıtlı elektrik, su veya telefon faturası, iletişim bilgileri ve gerekli olması halinde referans gösterilmesi istenebilir. Köpek iş yerinde yaşayacaksa vergi levhasının bir örneği istenebilir. Bu şartlara ek olarak bazı kurumların sahiplendirme öncesinde detaylı bir form doldurulmasını istediği de bilinmektedir. Sahiplendirme başvurusu yapan kişiler hakkında bilgi edinilmesi ve sahiplendirmenin güvenle gerçekleştirilmesi adına bu formlarda dostların nerede yaşayacakları, farklı evcillerle beraber olup olmayacakları, gün içerisinde kaç saat yalnız kalacakları, hastalık veya kaza durumlarında sağlık hizmetlerine götürülmesinin kabul edilip edilmediği, dönemsel kontrol ziyaretlerine onay verilip verilmediği, sahiplenen köpeğin ilerde kısırlaştırılacağının kabul edilip edilmediği gibi soruların yanıtlarının verilmesi gerekir. Daha sonra barınak yetkilileri de hem verilen yanıtların uygunluğunu değerlendirerek hem de başvuru için gerekli evrakları kontrol ederek onay verirler.

barınaktan köpek sahiplenmiş kadın

Barınaktan Sahiplenme İçin Neden Şartlar Var?

Barınaktan köpek sahiplenme şartlarının varlığı oldukça gerekli ve gerekli olduğu kadar da önemlidir. Aynı şartlar kedi sahiplendirme için de uygulanmaktadır. Bu uygulamalar ile hem sahiplendirilen canların daha kalıcı yuvalar bulması kolaylaşır hem de sahiplenme yapacak kişilerin farkındalığı artırılır. Barınaklardan alınan ve sonrasında ne yazık ki sokağa bırakılan birçok can vardır. Bu gibi durumlar hem yaşam şartlarını zorlaştırmakta hem de dostlarımızın psikolojilerini bozabilmektedir. Evcil hayvanla bir hayat sürme fikri herkes için heyecan verici ve istek uyandırıcı olabilir, ancak ne yazık ki herkes bu hayatla birlikte gelen sorumlulukların ne farkındadır ne de bu sorumlulukları yerine getirmeye isteklidir. Dolayısıyla bir kontrol mekanizması sağlanması önemlidir.

Barınaktan Köpek Sahiplendirmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

Sahiplenme şartlarından genel olarak bahsettik ve süreçler ile ilgili de detay verdik. Ancak barınaktan köpek sahiplenmeden önce bilinmesi gerekenleri bu maddelerle sınırlandırmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu nedenle genel anlamda köpek sahiplenmeden önce dikkat edilmesi gerekenlere de değinilmesi gerekir.

  • Köpek sahiplenme bilincinin yerleşmesi gerekir. Onlar koşulsuz sevgi deneyimi yaşatırlar ancak bakım süreçleri zaman zaman zor, zahmetli ya da maliyetli olabilir. Tüm canlılar gibi köpeklerin de sağlıklı kalmaları ve mutlu olmaları adına temel gereksinimleri vardır. Birlikte yaşamak insanlar kadar onları da mutlu kılan bir birliktelik olarak yorumlanmalıdır. Bu bilince sahip olunmadığı takdirde sokaklarda sahipsiz köpekler çoğalmaktadır.
  • Köpekler sahiplenilmeden önce onlar için ne kadar zaman ayrılabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekir. Düzenli olarak egzersize ihtiyaç duymaları bir yana ilgi görmeleri de gerekir. Gün içerisinde kendine zaman ayıramayan kişilerin bu kararı vermeden önce incelikle düşünmesi önerilmektedir.
  • Sabır ve sevgi önemlidir. Özellikle yavruluk döneminden itibaren birlikte yaşanacaksa temel eğitimleri sırasında inatçı davranışlar göstermeleri mümkündür. Hepsi ayrı bir karaktere sahiptir. Dolayısıyla kendilerine özel bir yaklaşıma ihtiyaç duyarlar. Yeni hayatlarına, yuvalarına ve gelişim dönemlerine adapte olmaları sürecinde pozitif pekiştirmeye dayanan eğitimler ile bu zorluklar yönetilebilir.
  • Onlar için ayıracak zamanınız olsa da bir diğer önemli konu da acil durumlar halinde onları emanet edebileceğiniz kişilerin bulunmasıdır. Dostunuzu zaman zaman başkalarına bırakmanız gerekecekse o kişilerle sosyalleşmelerini sağlamalısınız. Sizin yanınızda bir tanışma karşılaşması organize ederek sonrasında meydana gelebilecek yabancılaşmaları engelleyebilirsiniz.
  • Köpek sahiplendiğinizde veteriner hekim ziyaretlerinizi rutin bir şekilde yerine getirmeli, onların gelişim dönemlerine uygun kaliteli beslenmelerini sağlamalısınız. Bu şartların karşılanması belli bir maliyet çıkarır. Bu maliyetlerin önceden öngörülmesi köpek sahiplenme kararı vermeden dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.

Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.