En Az Bilinen Köpek Irkları

30.10.2021 Aysegül Tunçay


Köpekler uzun yıllardır insanların en yakın arkadaşları olsalar da onlarla ilgili bilmediğimiz çok fazla bilgi olduğunu söylemek mümkün. Golden Retriver, St Bernard, Border Collie ve daha pek çok ırk dünya genelinde belirli nedenlerle elde ettikleri popülerlikler sebebiyle çok fazla tanınırlar. Bu bilinirlik sayesinde onlar hakkında çok fazla bilgiye sahip olmamız kolaydır. Madalyonun öteki yüzünde ise dünya genelinde çok az bilinen köpek ırkları olduğu gerçeğini unutmamız gerekiyor. Bunun anlamı da özellikle karakterleri hakkında bilgi sahibi olmadığımız belki de hayatımızda daha önce hiç görmediğimiz harika ırklar olduğu. Bu yazımızda dünya genelinde en az bilinen köpek ırkları hakkında bilgiler paylaşacağız ve az tanınan patili dostlarımızı daha yakından tanıyacağız.

norwegian lundehund

Norwegian Lundehund

Kendine has fiziksel özellikleriyle oldukça nadir bir ırk olan Norwegian Lundehund zeki ve çevik olması ile tanınır. Bu dikkat çekici ırk başını arkaya doğru eğerek omurgasına dokunabilecek bir iskelete sahiptir ayrıca patilerinde 6 adet parmakları vardır. Çok nadir fiziksel özellikleri olmasına rağmen az bilinen köpek ırkları arasında yer alırlar, dünya genelinde çok tanınmazlar. Kuzeyin soğuk rüzgarlarında harika bir avcı olma özelliğine sahip olan Norwegian Lundehund ırkı köpekler atılganlıkları ile de dikkat çekerler.

english foxhound

English Foxhound

Pek çok av köpeği günümüzde evlerde yaşamaya başlasa da English Foxhound ırkı köpekler av sürüşü yapmaya günümüzde de büyük bir keyifle devam etmektedirler. English Foxhound ırkı köpeklerin Amerikalı kuzenleri olan American Foxhoundlar ile arasında ciddi fiziksel ffarklılıklar vardır. Kuzenlerine kıyasla bacak boyları daha kısa ve vücutları daha küçüktür. Bu köpekler çok nazik olmaları ile bilinirler. Kilometrelerce koşmak için yetiştirilen köpekler tilki avlarında avcılara eşlik ederler ve oldukça atletik canlılardır. Hala popüler av köpekler olsalar da dünya genelinde az bilinen köpek ırkları arasında yer alırlar.

azawakh

Azawakhs

Sahra Çölü'nde göçebelere eşlik eden, Afrika gezgini olarak da bilinen Azawakh ırkı köpeklerin az tanınmasının nedeni bu köpeklerin Amerika ve Avrupa'ya geç gelmesidir. 2011 AKC tarafından sınıflandırmaya alınan bu köpekler 2019 yılında tazı ırkları arasına girmişlerdir. Bu köpekler oldukça zayıf olmaları ile tanınırlar. Çok zayıf oldukları için kemikleri net bir şekilde görünebilir. Bu köpekler Sahra Çölü'nün yakıcı sıcaklarında av peşinde koşan zarif görünümlerinin altında hırçın bir avcı yatan, keskin görüşlü canlılardır.

american foxhound

American Foxhound

American Foxhound ırkı köpeklerler başarılı birer avcı olmalarına rağmen kedilerle çok iyi geçinen, iyi huylu köpekler olarak bilinirler. Akrabaları English Foxhound'a kıyasla bacakları daha uzun, gövdeleri daha zariftir. Egzersiz ihtiyaçları çok fazla olan bu köpekler düzenli hareket etmedikleri ve enerjilerini atmadıkları zaman kolay bir şekilde depresyona girebilirler.

cesky terrier

Cesky Terrier

Cesky Terrier, Çek Cumhuriyeti'nin ulusal köpeği olsa da bu ırk dünya genelinde çok fazla tanınmaz, az bilinen köpek ırkları arasında yer alır. İnatçı olmaları pek çok terrier ırkı köpek ile benzer özellikleridir. Ancak kıyaslandığı zaman terrier köpekler arasında en sakin ve uysal olanlardır. Sevdiklerine karşı çok koruyucu olan Cesky Terrier ırkı yabancılara karşı çok temkinlidir.

harrier

Harrier

Orta Çağ'da İngiltere'de tavşan avlarına katılmaları için yetiştirilmişlerdir. English Foxhound ırkı ile yakın akrabadır. Oldukça güçlü olan bu köpekler uzun süre av peşinde koşabilirler. Büyümeyen köpek cinsleri arasındaki Beagle ırkı ile çok benzer bir görünüme sahip olsalar da boyutları onlardan daha büyüktür. AKC tarafından 1885 yılında tanınan bu ırk köklü bir geçmişe sahip olsa da çok az bilinen köpek ırkları arasında yer alır.

sloughi

Sloughi

Bir diğer adı Arabian Greyhound ya da Arap Tazısı olan bu ırkın oldukça zarif bir görünümü vardır. Kökenleri Afrika'nın kuzey bölgelerine dayanan bu köpekler oldukça sadık ve sıcakkanlı canlılar olsalar da yabancılara temkinli ve soğuk yaklaşırlar.

finnish spitz

Finnish Spitz

Finnish Spitz ırkı köpeklerin kökenleri binlerce yılıktır, Finlandiya'nın ulusal köpeğidirler. Enerjisi yüksek, cesur ve arkadaş canlısı bu köpekler dünya genelinde çok tanınmazlar. Yüksek enerji seviyeleri sebebiyle gün içerisinde çok aktif olmaya ihtiyaç duyarlar.

chinook

Chinook

Amerikan kızak köpeği olarak yetiştirilen Chinook ırkı kızak köpeği ve mastiff çiftleşmesi sonucunda dünyaya gelmiştir. AKC tarafından 2013 yılında resmen tanınan bu ırk nazik doğaları ve sahiplerine duydukları aşırı sevgi ile ünlüdürler.

coonhound

Coonhound

Rakun avlamak için yetiştirilen bu köpeklerin koku alma duyuları çok fazla gelişmiştir. Bu nedenle koku odaklı tüm oyunlar ve etkinlikler onlar için doğru seçimdir. Çocuklarla çok iyi anlaşan ırklar arasında yer alan Coonhounds ırkı aile köpeği olmak için biçilmiş kaftandır ancak yapıları gereği en ufak farklı bir koku algıladıkları zaman havlayabilecekleri için bahçeli evlerde yaşamaya daha uygundurlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.