Avcılık Yetenekleri ile Dikkat Çeken Köpek Irkları

09.06.2021 Aysegül Tunçay


Köpekler ve insanlar arasındaki bağın bu kadar güçlü olmasının ardında birçok farklı neden var. Çok eski zamanlardan bu yana insanların en yakın ve en sadık dostları aynı zamanda en büyük yardımcıları olan köpekler sahip oldukları yetenekler sayesinde insanlar için vazgeçilmez hale gelmiştir. İnsanların ve köpeklerin hayatını bu denli kesiştiren unsurlardan biri de bazı köpek cinslerinin sahip oldukları doğal avcılık yetenekleridir. Kimilerinin koku yetenekleri muazzam ölçüde gelişmiştir, kimilerinin hızına akıl erdirmek mümkün değildir. Bazıları o kadar dayanıklı olur ki uzun av gezilerini onlarsız düşünmek imkansızdır. Av köpekleri özellikleri insanlar için kritik derecede önemli olduğu için günümüzde dahi av köpeği ırklarına özel sempati besleyen, onlara ihtiyaç duyan göz ardı edilmesi zor bir kesim bulunmaktadır. Bu yazımızda yetenekleri ile dikkat çeken av köpeği cinsleri ve özellikleri hakkında bilgi bulabilirsiniz.

ormanda arkasına bakan Golden Retriever cinsi köpek

Golden Retriever & Labrador Retriever

Hem sadıklar hem de yetenekli, hem sevimliler hem de arkadaş canlısı; bu iki gözde ırkı eminiz ki bilmeyen yoktur. "Golden Retriever ve Labrador Retriever cinsi köpekler en ideal av köpekleri özellikleri ile donatılmıştır" demek yanlış olmaz. Dünyanın en iyi av köpeği cinsleri arasında gösterilen bu cinsler oldukça enerjiktirler ve parlak zekalarıyla da sahiplerinin hayatlarını kolaylaştırırlar. Onları yalnızca av köpeği olarak sınıflandırmak da çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır; rehabilitasyon köpekleri olarak da dünya genelinde görev yapan bu cinsler ülkemizde de büyük bir hayran kitlesine sahiplerdir.

açık alanda uzun kulaklı kahverengi beyaz köpek

Basset Hound

Kısa bacakları ve uzun kulakları ile kendine has bir sevimliliğe sahip olan Basset Hound cinsi köpekler aynı zamanda avcılık yetenekleri ile de ünlüdürler. Özellikle tavşan avlarında iz sürme yetenekleri ile aranan bu cins doğasına bir miktar aykırı görünse de kilo almaya oldukça müsaittir. Yeterince egzersiz yaptıklarında apartman hayatına da başarılı bir şekilde adapte olabilirler. Aşırı sıcak ve aşırı soğuk havalara karşı dayanıksız oldukları için ekstrem hava şartlarında dışarıda bırakılmamaları gerekir.

güneşten gözlerini kapamış koyu kahve renkli uzun kulaklı av köpeği

Bloodhound

Bloodhound'un ataları, orta çağ döneminde Fransa'da geyik ve yaban domuzunu takip etmek için yetiştirilmiştir. Mükemmel bir koku alma yeteneğine sahip olan bu cins sahip olduğu av köpeği özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Keskin koku alma yetisi sayesinde günümüzde kolluk kuvvetleri ve arama kurtarma ekipleri tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Oldukça aktif ve zeki bir yapıya sahip olan Bloodhound aile bireylerine karşı samimi tavırları ile ailelerin vazgeçilmez evcili olmayı sürdürmektedir. Oldukça hassas bir yapıya sahip olduklarından yalnız kalmayı tolere edememesi onların her daim insanlarla etkileşim halinde kalmalarını gerektirmektedir.

ağzında ağaç parçası olan yavru Beagle cinsi köpek

Beagle

En iyi av köpeği ırkları arasında gösterilen, inatçı tavırları ile tanınan, mükemmel koku alma yetileri ile şehirlerde tasmasız gezdirilmemesi önemle vurgulanan Beagle cinsi dostlarımıza oldukça aşinayız. Sevimli görünümleri ile kalbimizi fetheden bu ırkın, yaşamdaki en büyük keyfinin ilginç bir kokuyu takip etmek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle tavşan avında iz sürmek için yeteneklerine başvurulan bu köpekler oyuncu tavırları ve arkadaş canlısı yapıları ile günümüzde birçok ailenin neşesine neşe katmaktadır.

açık alanda dikkat kesilmiş siyah kulaklı av köpeği

English Pointer

Çevik, itaatkar, yetenekli ve sevgi dolu av köpekleri arasında yer alan English Pointer kuş ve tavşan avında kullanılmak için yetiştirilen ırklar arasındadır. Ailenin sevgi dolu bireyi haline gelme konusunda oldukça istekli olduğu bilinir. Her ne kadar uysal bir mizacı olsa da apartman hayatı için çok da uygun olmadığı söylenebilir. English Pointer ailesine düşünüldüğünden daha düşkün olur, yalnız kalmak onlar için bir tercih değildir. Ayrılık kaygısının yoğun olarak görüldüğü cinslerden biri olmakla birlikte arasının hem diğer evcillerle hem de yabancılarla gayet iyi olduğu bilinir.

suya girmiş tüyleri ıslak siyak köpek

Gordon Setter

Aslen sülün ve bıldırcın avlamak için yetiştirilmişlerdir. Günümüzde de, dünya genelinde en popüler av köpeği türleri arasında gösterilirler. Lider olarak benimsedikleri kişiye karşı sonsuz bir itaat gösterirler ve diğer aile bireylerine karşı da oldukça sevecendirler. Işıl ışıl, simsiyah renkli tüyleri ile etkileyici bir görünüme sahip olan Gordon Setter cinsi av köpekleri için apartman hayatı önerilmez. Yalnız kaldıklarında depresyona girebilen bu cins soğuk iklimlerde de sıcak iklimlerde de yaşayabilir. Bilinmesi gereken en önemli özelliklerinden biri fazlaca tüy döktüğüdür. Zekası ile ön plana çıkan ırklardan biridir ve eğitimi için de çok çaba harcanmasına gerek kalmamaktadır.

rüzgarda tüyleri uçuşan, kıvırcık tüylü uzun kulaklı köpek

English Setter

Asil görünümüyle dikkat çeken av köpeği türleri dendiğinde akla ilk gelenlerden biri English Setter'dır. Uzun, ipeksi tüyleri vardır. Oldukça nazik bir karaktere sahiptir. Avcılık yetenekleri de bir hayli gelişmiştir. "Gun dog" sınıfında yer alır. Diğer bir deyişle kuş avlarında avcılara yardımcı olan ve vurulan kuşları bulup getiren köpek cinslerinden biridir. Her ne kadar gun dog olarak sınıflandırılsalar da doğru bir eğitimle avcılık süreçlerinin farklı alanlarında da sahiplerine destek oldukları bilinmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.