Yavru Köpekler Neden Her Şeyi Yer?

29.06.2021 Deniz Öz


"Köpeğim sürekli yerden bir şeyler yiyor" diyorsanız, yalnız değilsiniz. Köpeklerle birlikte yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğu geçici ya da sürekli olarak "köpeğim her şeyi yiyor" şikayeti ile karşı karşıya kalmıştır. Köpekler meraklı ve dünyayı keşfetmeye istekli canlılar olduklarından özellikle yavruluk döneminde her şeyi yeme ve tatma eğilimi gösterebilirler. Ne yedikleri veya ağızlarına ne götürdükleri ile ilgili yüksek bir farkındalığa sahip olmadıkları için de zaman zaman garip ve hatta tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirler. Kimi zaman tuhaf kimi zaman gerçekten çok pis şeyleri yerken keyifle sallanan kuyrukları bizleri şaşırtsa da bu davranışlarının önüne geçebilmemiz oldukça önemlidir. Bu yazımızda yavru ve yetişkin köpeklerde her şeyi yeme davranışının detayları ve bu davranışın nasıl önlenebileceği hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Yavru Köpeğim Yerde Ne Bulursa Yiyor

Yavru köpekler buldukları objeleri ağızlarına götürürler ve kendilerini çevreleyen dünyayı ağızları ile keşfederler. Çoğunlukla çiğnemek ve ne yazık ki zaman zaman yutmak onlar için neyin yenebileceği neyin yenemeyeceğini öğrenmenin bir yoludur. Bu davranış, köpek yavrularının içgüdülerinden kaynaklanmakla birlikte sağlıklarını ciddi şekilde tehlikeye atabilir, tıkanmalara veya zehirlenmelere yol açabilir.

Köpekler için yeni nesneleri deneyimlemek, özellikle bunlar aromaya veya kokuya sahip olduklarında karşı konulması zor bir güdüye dönüşebilir. Bu nedenle bebek bezleri, çöpler, sokakta yerde bulunan yiyecek kalıntıları, terlikler, kirli çoraplar gibi eşyalar onlar için fazlasıyla caziptir. Yavruluk dönemindeki köpeklerin bu tarz objelere karşı zaaflarının olması köpek sahiplerinin her daim tetikte olmasını ve evde yerde duran eşyalara karşı tedbir alması önemlidir.

Neden Köpeğim Her Şeyi Yiyor?

Köpeklerin dışarıda ya da evde buldukları farklı objeleri, yiyecekleri veya en genel şekilde gıda niteliği taşımayan şeyleri yemelerinin birçok nedeni olabilir. Açlık, ilgi çekme çabası veya davranış sorunları köpekler için tehlikeli sonuçlar yaratabilir. Bu nedenle köpeklerde her şeyi yeme davranışının olası nedenleri hakkında bilgi sahibi olunması önemlidir.

Köpeklerde Pika Sendromu

"Köpeğim yerdeki her şeyi yiyor" şikayetinin potansiyel nedenlerinden biri pika sendromudur. Pika sendromu en basit şekilde, gıda maddesi olmayan nesnelerin yenmesidir. Bu nesneler arasında metal, plastik, çöp, kumaş, dışkı, taş vb. yer alabilir. Pika köpekler için genellikle tekrarlayıcı ve psikolojik bir sorun olmakla birlikte çeşitli hastalıklardan ya da yetersiz beslenmeden de kaynaklanabilir. Pika sendromu nedeniyle yememeleri gereken şeyleri yiyen köpeklerin, bu davranışlarının mutlaka üstesinden gelinmesi gerekir. Aksi yabancı cisimlerin yutulmasına bağlı olarak sindirim sistemi tıkanmaları, boğulma ve zehirlenme gibi sonuçlara yol açabilir. Pika sendromu olduğu düşünülen köpekler için mutlaka veteriner hekimlere danışılması önemlidir.

çimlerde oturan ot yiyen yavru köpek

Köpeklerde Ot Yeme

Köpeklerle birlikte çıkılan yürüyüşlerin değişmez unsurlarından biri de köpeklerin yerdeki otları, bitkileri koklamaları ve çoğunlukla da göz açıp kapayana kadar yemeleridir. Otlar bazı durumlarda yavruların da yetişkinlerin de ihtiyaç duyabileceği mineralleri barındırabilir. Çoğunlukla ise köpekler yalnızca tatlarını beğendikleri için ot yerler. Tüketilen otların miktarı arttığında köpekler kusabilir ve bu durum çok ciddi bir sorun teşkil etmez. Ancak yine de dikkatli olunmalıdır! Bazı bitkiler zararlı olabilir, köpeklerde zehirlenmeye yol açabilir. Bu nedenle her zaman dikkatli olunması ve köpeklerde ot yeme davranışının mümkün olduğunca engellenmeye çalışılması önemlidir.

Köpeklerde Dışkı Yeme Sorunu

Köpeği olan kişiler için yavru dostlarını dışkı yerken görmek travmatik bir etki yaratabilir. Her yaştan köpekte görülebilen bu davranış yavrularda daha sık gözlemlenmektedir. Yavru köpekler evde birlikte yaşadıkları kedilerin dışkılarını yiyebilirler, at dışkısının tadını merak edebilirler ya da kendi dışkılarına ilgi duyabilirler. Köpeklerde dışkı yeme davranışının ardında hem merak hem de diğer hayvanların dışkılarında tam olarak sindirilemeyen besinlerin olması bulunabilir. Gerekçesi ne olursa olsun köpeklerin dışkı yemesi oldukça tehlikeli bir sorundur, dışkılar birçok zararlı parazit barındırabilir. Yavru köpekler büyüdükçe dışkı yeme sorunu azalma eğiliminde olur, erken dönemde müdahale edilmediğinde yetişkinlik döneminde de devam edebilir.

kazandan süt içen yavru köpek

Yavru Köpeklerde Her Şeyi Yeme Sorununun Önlenmesi

"Köpeğim her şeyi yiyor" şikayetini siz de yaşıyorsanız pozitif düşünmeniz ama tüm önlemleri aldığınızdan da emin olmanız gerekir. Yavru köpek eğitiminin en temel unsurlarından biri onun oyuncakları, mamaları veya ödül mamaları dışında bir şey yememesi gerektiğini öğretmektir. Tüm çabalara rağmen, köpeğim her şeyi yiyor sorunu devam ederse evde yememesi gereken eşyaların kaldırılması, yavru köpek davranışlarının yakından gözlemlenmesi ve olumsuz bir davranışla karşılaşıldığında net bir "hayır" ile bu davranışın engellenmesi gerekir.

Yavru köpeklerde çiğneme davranışı gelişimsel olarak da önemli olduğu için bu dönemde çiğneyebilecekleri ve sağlıkları için zararlı olmayan çiğneme kemikleri kendilerine sunulabilir. Köpek çiğneme kemikleri çeşitlerine buradan ulaşabilirsiniz.

"Köpeğim her şeyi yiyor" sorunu ile baş etmenin farklı yolları olduğu da ifade edilebilir. Köpekler ilgi çekmek, meraklarının peşinden gitmek, içgüdüsel motivasyonlarını takip etmek ya da karın doyurmak için her şeyi yiyebilirler. Bu davranışlarının her zaman eğitimle engellenmeye çalışılması tek başına yeterli olmayabilir. Köpeklerin gün içerisinde öğün sayılarının artırılması, yanlış davranışlarının net bir şekilde hayır ile yanıtlanması ve ilgi çekme çabalarının ödüllendirilmemesi önemlidir. Tüm bu stratejiler eş zamanlı denendiğinde ve kararlı bir duruş sergilendiğinde köpeğim dışarıda her şeyi yiyor sorununun üstesinden gelinebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.