Köpeklerde Hipokalsemi
Kalsiyum, köpek vücudunun normal günlük işlevinde son derece önemli bir role sahip olan minerallerden biridir. Kemiklerin büyümesi, kasların kasılması, kanın pıhtılaşması, vücudun düzgün bir biçimde çalışması için kalsiyuma ihtiyaç duyulur.
Kalsiyum seviyesi çok düşük olduğunda köpeklerde periferik ve merkezi sinir sistemlerinde çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Kandaki kalsiyum miktarının düşük olması köpeklerde nispeten yaygın görülen bir durumdur. Köpeğin sağlığına kavuşması için altta yatan nedenin tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide amaç kandaki kalsiyum miktarını olması gereken seviyeye çekmek ve bu seviyeyi korumaktır. Bazı durumlarda kandaki kalsiyum dengesinin ideal oranda tutulabilmesi için köpeklerin ömür boyu devam edecek bir tedavi sürecine başlamaları gerekir.
Köpeklerde Hipokalsemi Nedir?
Hipokalsemi, kandaki toplam serum kalsiyum seviyesinin düşük olduğunu anlatan tıbbi terimdir. Nöromüsküler anormallikler ya da zayıf kemik oluşumu gibi problemlere yol açabilen hipokalsemi nedenleri arasında kronik böbrek yetmezliği, akut pankreatit ve travma gibi problemler bulunmaktadır.
Köpeklerde Hipokalsemi Belirtileri
Tiroit bezlerinin yakınında bulunan paratiroit bezleri kandaki kalsiyum seviyelerini kontrol eder. Paratiroit bezlerin doğru bir şekilde çalışmaması hipokalsemiye neden olur. Kandaki kalsiyum seviyesinin düşük olması hem merkezi hem de periferik sinir sisteminde problemlere yol açar. Yaygın görülen hipokalsemi belirtileri arasında;
- Kas titremeleri,
- Seğirme,
- Vücut hareketlerindeki kontrolü kaybetme,
- Kas spazmları,
- İştah kaybı,
- Davranışsal değişiklikler,
- Kayıtsızlık,
- Zayıflık,
- Hızlı hızlı nefes alıp verme, "Köpekler Neden Hızlı Hızlı Nefes Alır?" içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz,
- Ateş,
- Konvülsiyon,
- Nöbet yer alır.
Hipokalsemi Nedenleri
Düşük kalsiyum seviyesi vücutta ciddi işlev bozukluğuna yol açar ve bu da köpeğin ciddi bir şekilde hastalanması anlamına gelir. Eğer köpeğinizde hipokalsemi belirtileri görürseniz mutlaka veteriner hekime muayeneye götürmeniz gerekir. Köpeğin sağlık durumu daha fazla kötüleşmeden problem teşhis edilmelidir. Hipokalsemi nedenleri arasında;
- Rabdomiyoliz,
- Antifriz tüketimi, "Köpeklerde Antifriz Zehirlenmesi" adlı içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz,
- Kemiğin içerisindeki kalsiyumların hareketliliğinin düşmesi,
- Hipoalbüminemi,
- Kalsiyumun sindirim sisteminde kötü sindirilmesi,
- İdrarda kalsiyum kaçağı,
- Böbrek rahatsızlıkları,
- Pankreatit,
- Yumuşak doku travması,
- Fosfat enema,
- Tümör lizis sendromu,
- Herhangi bir rahatsızlığa bağlı olarak paratiroit bezinin alınması,
- Paratiroit bezinin kalsiyum düzenleme işlevinde bozukluk meydana gelmesi bulunur.
Hipokalsemi Nasıl Teşhis Edilir?
Kas titremesi, nefes nefese kalma, halsizlik ve davranış değişiklikleri gibi belirtiler hipokalsemi şüphesini oluşturmaktadır. Teşhis için öncelikli olarak fiziki muayene gerekmektedir. Hastalığı teşhis etmenin en basit yolu kan tahlilidir. Kanın tahlili ile hipokalsemiye neden olabilecek böbrek hastalığı, pankreatit, beslenme yetersizliği, toksisite ya da paratiroit bezi işlevinde problem gibi sağlık problemleri için de kullanılmaktadır.
Kandaki kalsiyum seviyesi iyonize, proteine bağlı ve kompleks kalsiyum olmak üzere üç farklı şekilde tanımlanır. Köpeklerin kanındaki kalsiyum seviyesi iki farklı şekilde ölçülür. Toplam kalsiyum ölçümü, kandaki kalsiyum seviyesi hakkında ön fikir verir. İyonize kalsiyum okuması ise kalsiyum seviyesini daha kesin bir şekilde gösterir.
Tedavi Yöntemleri
Kandaki düşük kalsiyum seviyesinin tedavisi birçok prosedüre bağlıdır. Köpeğin sağlık durumu kritik olduğunda genelde klinikte kalması gerekmektedir. Bu süreçte köpeğe kalsiyum açısından zengin serum bağlanır. Köpekte hiperkalsemi yaşanmaması için durumu yakından izlenir. Hastalığın tedavi yöntemi altında yatan sağlık problemine, hipokalseminin ilerleme hızına, köpekteki belirtilerin şiddetine ve kandaki kalsiyum seviyesine göre değişiklik gösterir.
Hafif hipokalsemi vakalarında hızlı ve etkili tablet ilaçlar kullanılır. Köpeğin genelde D vitamini desteği kullanması gerekebilmektedir. Pankreatit kaynaklı hipokalsemi durumunda köpeğin sağlık durumunun stabil hale gelmesi ve hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Hipoparatiroidizm kaynaklı hipokalsemi durumunda ciddi belirtiler olmadığı sürece ağızdan alınan kalsiyum desteği ve D vitamini yeterli olmaktadır. Veteriner hekimlerin onayı ile kullanılabilecek köpek vitaminleri ve ek besinleri çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.
Tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlamak ve hastalığın tekrar nüks etme riski olmadığından emin olmak için köpeğin kanındaki kalsiyum seviyesinin birkaç ay takip edilmesi gerekir. Çoğu durumda kandaki kalsiyum seviyesini sabit tutmak için uzun süreli tedaviye ihtiyaç vardır.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.