Köpeklerde Prostat İltihabı

Köpeklerde Prostat İltihabı

04.09.2022 Aysegül Tunçay


Prostat iltihabı, erkek köpekleri etkileyen bir hastalıktır. İdrar yolları enfeksiyonu, ağrı, tuvalete çıkmada zorlanma gibi çeşitli sağlık problemlerine neden olmaktadır. Prostat iltihabı köpeklerde çok görülen bir hastalık değildir. Ancak tedavi edilmediği durumlarda çok ciddi sağlık problemlerine neden olur. Köpeklerde prostat iltihabı başka bir prostat hastalığı sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Bu gibi durumlarda veteriner hekimin prostata yol açan diğer hastalığı da teşhis ve tedavi etmesi gerekmektedir.

Prostat insanlarda olduğu gibi köpeklerde de sadece erkeklerde bulunmaktadır. Bu nedenle sadece erkek köpekleri etkilemektedir. Prostat mesaneyi çevreler ve menide bulunan sıvının üretiminden sorumludur. Prostat iltihabı meydana geldiğinde çevre dokuları da etkileyerek tuvalet yaparken zorlanma gibi çeşitli problemler yol açar.

yerde yatağında yatan köpek

Köpeklerde Prostat İltihabı Belirtileri

Kronik prostat iltihabı herhangi bir belirtiye neden olmayabilir. Kronik prostat iltihabı olan köpeklerde genellikle tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu görülmektedir. Tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu en sık karşılaşılan hatta çoğu durumda tek başına görülen prostat iltihabı belirtisidir. Bununla beraber prostat iltihabının farklı belirtileri de bulunmaktadır. Kedilerde prostat iltihabı belirtileri;

  • İdrarda kan,
  • Karın ağrısı,
  • Sırt ağrısı,
  • Arka bacaklarda sertlik,
  • Ateş,
  • Yorgunluk,
  • Depresyon,
  • İştah kaybı,
  • Tuvalete çıkmakta zorlanma olarak ifade edilebilir.

Akut prostat iltihabı genellikle yorgunluk, ağrı ve ateşe yol açar. Akut prostat iltihabı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunda da sıklıkla görülür. Tedavi edilmediğinde dehidrasyona, septisemi olarak da bilinen kan enfeksiyonuna ve şoka yol açar. Bu problemler oldukça ciddi sağlık problemleridir ve can kaybına neden olabilmektedir.

İdrar yolu enfeksiyonu genellikle bakteriyel prostat iltihabı ile birlikte görülür. Prostat sıvısının mesaneye dökülmesi, enfeksiyonun da yayılmasına neden olur. Bakteriyel prostat iltihabı olan köpeklerde aynı zamanda prostat abseleri de görülebilmektedir. Bu abselerin yırtılması karın zarının iltihaplanmasına da neden olabilmektedir. Bu durum oldukça tehlikeli bir sağlık problemidir ve can kaybına neden olabilmektedir. Prostat iltihabının bir başka belirtisi de prostat büyümesidir. Bu da köpeğin tuvaletini yaparken zorlanmasına neden olur. Prostat genişlemesi köpeğin ağrı yaşamasında ve arka bacaklarında güçsüzleşme ortaya çıkmasında etkilidir.

keyifsizce yatan köpek

Köpeklerde Prostat İltihabı Nedenleri

Prostat iltihabı herhangi bir erkek köpekte görülebilmektedir ancak kısırlaştırılmamış köpeklerde daha sık rastlanan bir durumdur. Her ırktan köpekte meydana gelebilmektedir ve özellikle prostat iltihabına yatkın olduğu düşünülen bir ırk bulunmamaktadır. Prostat iltihabı genellikle orta ve ileri yaştaki köpeklerde daha sık görülür. En sık görülen nedenleri arasında bakteri, iyi huylu prostat hiperplazisi, prostat ya da paraprostat kisti ve prostat kanseri yer almaktadır.

Prostat iltihabı genellikle bakteriyel olmaktadır. Bakteriyel prostat iltihabı akut ve kronik olarak ikiye ayrılır. Köpeğin bir anda iltihap nedeniyle hasta olduğu duruma akut ve herhangi bir belirtiye neden olmadan uzun zamanlı süren iltihap oluşumuna kronik prostat iltihabı adı verilir. Bakteriyel prostat iltihabı, prostat bezinin bakteriyel enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkar. Bu bakteriler prostatta görülebilir, vücudun başka bir yerinden buraya taşınabilir, kan enfeksiyonu kaynaklı ya da bir yaralanma sonucunda enfeksiyon oluşumu sebebiyle oluşabilir. Bağışıklık sistemi zayıf olan köpekler daha büyük risk altındadır.

Prostat bazen, başka bir hastalığın sonucunda ikincil bir hastalık olarak ortaya çıkar. Köpeklerde kronik prostat iltihabı problemleri genellikle iyi huylu prostat hiperplazisi sonucunda görülmektedir. Prostat büyümesi olarak bilinen bu rahatsızlık hormonal bir problemdir ve genellikle kısırlaştırılmamış köpeklerde görülür.

fiziksel muayenesi yapılan köpek

Köpeklerde Prostat İltihabı Tanısı Nasıl Konur?

Prostat iltihabı şüphesi görülen köpekler için veteriner hekimler ilk olarak fiziksel muayene gerçekleştirmektedir. Prostat genellikle rektal kontrol ile muayene edilmektedir. Bu işlem sayesinde prostat iltihabını elle hissetmek mümkün olmaktadır. Sonrasında ise enfeksiyonun kontrolü için idrar tahlili gerekmektedir. Ek kontroller için uygulanan testlerden birisi de kan tahlilidir. Ayrıca röntgen ve ultrason gibi çeşitli görüntüleme yöntemleri de kullanılabilmektedir. Çok nadir olarak prostat sıvısı toplanır ve kontrol için laboratuvara gönderilir.

ameliyat sedyesinde ameliyat için hazırlanan köpek

Köpeklerde Prostat İltihabı Tedavi Yöntemleri

Bakteriyel prostat iltihabının tedavisinde antibiyotik kullanılır. Akut prostat iltihabında genellikle sıvı kaybını önlemek için köpeğin geceyi klinikte geçirmesi gerekebilmektedir. Klinikteki köpeklerde sepsis ya da diğer komplikasyonların gelişmemesi için gözetim altında tutulmaları gerekmektedir. Benzer bir şekilde kronik prostat iltihabı olan köpeklerin tedavisinde de antibiyotik tedavisi tercih edilmektedir. Ancak iyi huylu prostat büyümesi olan köpeklerde antibiyotik tedavisi başarılı olmamaktadır.

Kötü huylu prostat hiperplazisinin en etkili tedavi yöntemi kısırlaştırmadır. Bazı köpek sahipleri, köpeklerinin kısırlaştırılmasını istememektedir. Bu gibi durumlarda prostat büyümesine yol açan hormonal değişikliklerin kontrol edilebilmesi için ilaç kullanılması gerekmektedir. Prostat ya da paraprostat kistlerinin bulunması durumunda ise tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Prostat iltihabı genellikle oldukça başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Hastalığın kronik olduğu durumlarda ise köpeğin durumunun iyileştirilmesi için kısırlaştırma önerilmektedir. Prostat iltihabının erken keşfedilmesi durumunda ise belirtiler daha ortaya çıkmadan tedavi mümkün olmaktadır.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.