Köpeklerin Havlaması Nasıl Önlenir? Nasıl Durdurulur?

11.09.2021 Aysegül Tunçay


Köpeklerin havlamamasını beklemek doğru bir beklenti değildir. Bir köpeğin havlamamasını beklemek bir insanın konuşmamasını beklemek ile benzer bir durumdur ve bu da beklentinin gerçekçi olmadığı anlamına gelir. Bazı durumlarda özellikle de apartmanda yaşayan köpeklerin normalden fazla havlaması çevresel sorunların oluşmasına neden olabilir. Havlama eğilimi yüksek olan köpekler söz konu olduğunda ise köpek sahipleri havlama sebebiyle stres yaşayabilirler. Köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabı kesinlikle köpeğin tamamen sessiz kalmasını sağlamak üzerine kurgulanmaz. Bu köpeğin doğasına aykırı bir durum olacağı için uzak durulması gereken bir beklentidir. Ancak bir köpeğin kontrolsüz bir şekilde havlamasını engellemek mümkündür. Köpekleri susturmanın yolları köpeğin havlama nedenine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu nedenle öncelikle köpeğin havlama nedenini bulmak, köpeği anlamaya çalışmak sonrasında ise havlamayı kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Bu yazımızda havlayan ve ağlayan köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabını köpeklerde havlama eğilimine neden olan olaylar özelinde ele alacağız.

köpekler neden havlar

Köpekler Neden Havlar?

Köpeklerin havlamasını önleyebilmek için öncelikle neden havladıklarını anlamak gerekir. Köpeklerin farklı nedenlerle havlaması mümkün olduğu ve her havlama davranışının farklı ele alınması gerektiği için doğru gözlem yapmak önemlidir.

Yalnız Kalınca Havlama

Sahibinden ayrı kalan bir köpeğin havlaması mümkündür. Yalnız kalmak istemeyen, terk edildiğini düşünen ve sahibinin onu bulmasını isteyen bir köpek havlayabilir. Köpekler doğaları gereğince sosyal canlılardır bu nedenle yalnız kalmak onlar için zordur. Bir köpeğe erken dönemde yalnız olmanın normal olduğu, sahibinden ayrı kaldığında terk edilmediği öğretilmediği sürece bu durum köpek için oldukça korkutucu olabilir. Köpekler yalnız bırakıldıklarında havlamalarını görmezden gelmek ve kendiliğinden havlamasını bırakmayı beklemek çözüm değildir.

Kötü Olayları Engellemek İçin Havlama

Köpekler korktuklarında ya da kendilerini tehdit altında hissettiklerinde havlayabilirler. Köpek kendisini güvende hissedene kadar havlayabilir. Eğer köpek havladığı zaman onu rahatsız eden olay değişiyorsa bu bir havlama alışkanlığına dönüşebilir. Örnek vermek gerekirse köpek eve gelen bir kargo görevlisini tanımadığı için tehdit olarak algılayabilir. Bunun bir sonucu olarak da havlayabilir. Havlama ile birlikte görevlinin paketini teslim edip evden uzaklaşması söz konusu olduğunda ise bu davranış köpek için kalıcı olacaktır. Havladığı zaman tehdit unsurunu uzaklaştıran köpek kendini her güvende hissetmediğinde havlamaya başlayabilir. Yabancı bir koku, köpeğin alışık olmadığı bir ses koruma içgüdüsü ile birlikte ortaya çıkan güvende hissetme ihtiyacı havlamasını tetikleyebilir.

İstediklerini Elde Etmek İçin Havlama

Köpekler havladıklarında insanların dikkatlerini çok daha kolay çektiklerini farkettikleri zaman her ilgi istediklerinde havlayabilirler. Yemek zamanı gelen ya da yiyeceği hazırlanan bir köpek heyecanlandığı için havlayabilir. Köpek havladığı zaman mamasını alıyorsa bu bir davranış oluşmasına neden olabilir ve mama talebinde sürekli havlama meydana gelebilir. Bazı köpekler oyun istedikleri zaman havlayabilirler. Kısacası bir köpek taleplerinin havladığı zaman gerçekleştiğini fark ettiği anda bunu kolayca bir alışkanlığa dönüştürebilir.

Bölge Koruma İçin Havlama

Köpekler bölgeci canlılardır ve bir köpek bölgesine tanımadığı bir canlının girmesinden rahatsız olur. İnsan, kedi ve özellikle başka bir köpek bölge olarak belirlenen alana girdiğinde köpek bölgesini korumak için tepki vermeye başlar. Tehdit olarak algıladığı canlı yaklaştıkça veya geri adım atmadıkça havlama şiddetlenebilir.

köpekleri susturmanın yolları

Havlayan Köpek Nasıl Susturulur?

Köpek nasıl susturulur sorusunun cevabı karmaşıktır, temelde yapılması gereken bir noktadan sonra rahatsız edici hale gelen havlamayı normalleştirmektir. Çünkü köpeklerin havlaması insanların konuşması kadar normal bir durumdur. Köpeğin neden havladığı öğrenildiği zaman sakin ve sessiz ve davranmasına teşvik etmek ve bunu pozitif pekiştirme ile yapmak önemlidir.

Azarlamaktan Kaçının

Bir köpeğin kesintisiz bir şekilde uzun ve şiddetle havlaması sinir bozucu olabilir. Bu durum genellikle köpek sahibinin köpekten rahatsız olması sonucunda sinir bozucu hale gelmez. Çevredeki diğer insanların verebilecekleri tepkiler sürecin zorlaşmasına neden olur ve bunun sonucu olarak sinirler gerilebilir. Ancak bir köpeğin havlamasını durdurmak için onu azarlamak kesinlikle tercih edilmemesi gereken bir yöntemdir. Köpek susturmanın yolları arasında cezalandırma, negatif pekiştirme kesinlikle yer almamalıdır. Azarlama ve ceza köpeğin kafasının karışmasına ve endişe duymasına neden olur. Bu iki durum köpeğin daha çok havlamasını tetikler.

"Sessiz" Komutunu Öğretin

Köpekler zeki canlılar oldukları için komutları başarılı bir şekilde öğrenirler. Aşırı havlamanın önüne geçmenin etkili bir yolu da köpeğe sessiz komutunu öğretmektir. Bunu yaparken sakin, kendinden emin ama kesinlikle agresif olmayan bir ses tonu kullanmak gerekir. Köpek komuta uyduğu zaman bu davranışı ödüllendirmek ise komutun çok daha işe yarar olmasına yardımcı olur. Köpek eğitiminde kullanabileceğiniz köpek eğitim ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Seslere Alışmasını Sağlayın

Özellikle yavru köpekler için seslere karşı havlama tepkisi yaygındır. Dünyayı yeni keşfeden yavrular için tanımadıkları çok şey vardır ve hepsi korkutucudur. Yavru köpek nasıl susturulur? sorusunun cevabı aslında yavru köpekler nasıl sakinleştirilir? ve nasıl güvende hissettirilir? sorularının cevapları ile benzerdir. Yavrunun yeni çevresine alışmasını sağlamak ve bunu yaparken yanında olmak önemlidir. Ailenin seslerine alışmanın yanı sıra radyo ya da televizyon sesi ile köpeğin dış dünyadan gelebilecek seslere alışması ve bir noktadan sonra sese duyarlılığı sebebiyle havlamasının engellenmesi mümkün olur.

Güvenli Bir Alan Sağlayın

Köpeğin korktuğu durumlara uygun önlemler almak havlamanın önüne geçmeye yardımcı olur. Köpek camdan gördüğü insanlara havlıyorsa perdeleri kapalı tutmak havlamasını engellemeye yardımcı olur. Zil sesine havlayarak tepki veren bir köpeğin, zil sesi duyduğunda dikkatini başka bir yöne çekmek ve havlamasını dikkat dağıtarak önlemek zamanla zil sesine tepki vermesinin önüne geçer.

Davranış Değişimine Teşvik Edin

Ödül maması gördüğü zaman ya da oyun oynamak istediğinde havlamaya başlayan bir köpeğin davranışını değiştirmeye teşvik edebilirsiniz. Köpekler aynı anda hem koklayıp hem de havlayamaz bu nedenle ödül mamasını koklamasını teşvik etmek için mamayı zemine koymak ve bu hareketi tutarlı bir şekilde devam ettirmek havlamanın önüne geçer. Oyun oynamak için havlayan köpeğinize oyuncağını getirdiği zaman oyun oynayabileceğini öğretirseniz isteğini havlayarak değil oyuncak getirerek belli etmeyi öğrenecektir.

Havlamayı Ödüllendirmeyin

Köpeklerde havlamanın alışkanlık haline gelmemesi için havlamanın sonucunda ödül aldıklarını düşünmemeleri gerekir. Yemek zamanı havlayan bir köpeğin mamasını havlamasını susturmak için hemen vermek yerine havlamanın bitmesini ve köpeğin sakinleşmesini bekleyerek vermek gerekir. Aynı davranışı oyun ya da dışarı çıkma talebi söz konusu olduğunda da uygulamak isteklere bağlı havlamanın kontrol altına alınabilmesi açısından önemlidir.

Köpeğin Aktif Olmasına Dikkat Edin

Köpekler sıkıldıkları zaman, zihinsel ya da fiziksel olarak egzersiz yapmadıklarında havlama ihtimalleri daha yüksektir. Köpeğin meşgul olması ve kaliteli bir şekilde aktif zaman geçirmesi havlamanın önlenmesi açısından büyük önem taşır. Köpekle yeterince oyun oynamak, köpeğin tek başına oynayabileceği oyuncaklar sunmak ve gün içerisinde enerjisini atmasını sağlamak önemlidir. Köpeğinizin keyifle oynayacağı ve gün içerisinde meşgul olmasını sağlayacak köpek oyuncaklarını burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.