Köpeklerde Mide Torsiyonu Nedir? Neden Olur, Belirtileri Nelerdir?

19.05.2021 Deniz Öz


Gastrik Dilatasyon Volvulus Sendromu çoğunlukla büyük ırk köpeklerde görülen ve hızlı müdahale edilmediği takdirde yaşamı tehlikeye atan bir sağlık sorunudur. Mide torsiyonu veya mide dönmesi olarak da isimlendirilen bu sorun; midenin gaz, besin veya sıvı ile dolup genişlemesi ve dönmesi ile karakterizedir. Mide şiştiğinde 180 ila 360 derecelik bir bükülmeye uğrayarak kan damarlarına baskı yapar ve iç organlara kan ulaşmasını engeller. Mide torsiyonunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte çeşitli risk faktörlerinin köpeklerde mide torsiyonu oluşumunu tetikleyebileceği ifade edilebilir. Hızlı müdahale edilmesini gerektiren bu hastalık hakkında hazırladığımız yazımızda köpeklerde mide torsiyonu nedir, köpeklerde mide torsiyonu belirtileri nelerdir? gibi önemli soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Köpeklerde Mide Torsiyonu Nedir?

Köpeklerde mide dönmesi olarak da adlandırılabilen torsiyon, midenin genişlemesi ve dönmesi durumudur. Acil tıbbi tedavi yapılması bu sorunun giderilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Köpeklerde mide torsiyonu temel olarak iki aşamalı bir sorun olarak nitelendirilebilir. Mide ilk olarak şişer akabinde ise döner.

Mide gazla, sıvıyla ya da besinle veya bunların bir kombinasyonu neticesinde normal hacminden daha fazla bir şişkinliğe sahip olur. Sonra mide hem girişi hem de çıkışı kapanacak şekilde karın içerisinde döner. Bu iki durum birlikte oluşabilir ya da birbirinin oluşumunu tetikleyebilir. Midede şişme önce meydana geldiğinde torsiyon riski belirgin ölçüde artar. Midede meydana gelen şişme iç organlarda baskı oluşmasına neden olur. Nefes almak güçleşir ve büyük kan damarları sıkıştığı takdirde kan akışı engellendiğinden iç organlara oksijen ulaşamaz. Mide duvarı ve dalak kan akışının azalmasına bağlı olarak nekroza uğrayabilir ve toksinler kan dolaşımına karışabilir. Nitekim toksinlerin kana karışması ciddi bir tehlike anlamına gelecektir.

çok büyük ırk kahverengi köpek

Köpeklerde Mide Torsiyonu Belirtileri

Köpeklerde mide dönmesi belirtileri hızlı bir şekilde fark edilebilir. Köpek bir anda gayet sağlıklı bir durum içerisindeyken hızlı bir şekilde kötüleşebilir. En sık görülen mide torsiyonu belirtileri arasında endişe, huzursuzluk, ağrı, salya veya köpük gelmesi, kusma girişimleri, karında şişme, karında sertlik, diş etlerinde soluklaşma, hızlı nefes almaya başlama gibi semptomlar bulunur. Köpeklerde mide torsiyonu belirtileri fark edildiği anda tıbbi destek alınması şarttır. Bu sorunun ötelenmesi ya da belirtilerin görmezden gelinmesi köpeklerin hayatının tehlikeye girmesine neden olur. Köpeklerde yalnızca mide şişkinliği yani gastrik dilatasyon olduğunda ve henüz mide dönmesi oluşmadığında belirtiler yavaş seyreder. Bu noktada veteriner hekime gitme gereksinimi devam eder. Az önce de ifade edildiği gibi mide dilatasyonu meydana geldiğinde torsiyon riskinde artış söz konusu olur.

Köpeklerde Mide Torsiyonu Neden Olur?

"Köpeklerde mide dönmesi neden olur?" sorusunun yanıtları kesin olarak bilinmemekle birlikte bazı risk faktörlerinin mide torsiyonu riskini artırdığı yönünde yaygın görüşler bulunduğu ifade edilebilir.

  • Günde tek öğün yemek yemek, yemeği hızlı bir şekilde tüketmek,
  • Çok yemek ya da çok su içmek,
  • Yemek yedikten sonra aşırı hareketlilik,
  • Aşırı stresli olmak,
  • Mama ve su kaplarının çok yüksekte durması,
  • Büyük ırka mensup olmak ve geniş derin göğüs yapısı gibi değişkenlerin köpeklerde mide torsiyonuna neden olabileceği düşünülmektedir.

Köpeklerde mide dönmesi 45 kilogram üzerindeki büyük ırklarda ciddi bir risktir. 45 kilogram ve üzerindeki köpeklerde mide dönmesi riski %20 oranında artar. Mide dönmeden mide dilatasyonu yaşlı küçük ırk köpeklerde daha sık görülür.

Köpeklerde mide torsiyonu risk faktörleri arasında ırk da önemli bir değişken olarak karşımıza çıkar. Danua, Alman Çoban Köpeği, Boxer, Akita İnu, Basset Hounds, Irish Setter, Weimaraner ve Saint Bernard cinslerinde mide torsiyonu görülme riskinin diğer ırklara oranla daha fazla olduğu bilinmektedir.

dev ırk kısa tüylü köpek

Köpeklerde Mide Torsiyonu Tedavisi

Köpeklerde mide dönmesi belirtileri görüldüğü anda zaman kaybetmeden veteriner hekimlere ulaşılması gerekir. Mide duvarı ve iç organlar üzerindeki baskının azaltılması zorunluluk arz eder. Veteriner hekimler genellikle ilk olarak mide tüpünü geçirmeye çalışabilir. Mide dönmesi nedeniyle tüp geçirilmesi mümkün değilse mide içi basıncının azaltılması adına mideye büyük boyutlu bir iğne sokulması gerekebilir. Köpekler mide dönmesi nedeniyle şoka girdiyse intravenöz sıvılar ve acil durum ilaçları kullanılmalıdır. Köpeklerin durumu stabil hale geldiğinde mide torsiyonu ameliyatı yapılır.

Köpeklerde mide torsiyonu ameliyatı ile hedeflenen temel amaç, midenin normal pozisyonuna döndürülmesi ve midede ölen dokular varsa bunların alınmasıdır. Operasyon dahilinde mide duvarının karın duvarına dikilmesi (gastropeksi) ve midedeki besinlerin çıkışını kontrol eden pilor kapakçıklarının açılması (piloroplasti) gibi farklı tekniklere başvurulabilir. Köpeklerin durumuna göre veteriner hekimler en uygun cerrahi tekniği veya tekniklerin kombinasyonunu belirleyecektir.

Köpeklerde Mide Dönmesi Engellenebilir mi?

Köpeklerde mide torsiyonunun engellenmesi için basit ancak etkili yöntemlerin denenmesi önerilmektedir. Veteriner hekimlerin özel bir önerisi olmadığı takdirde mama ve su kapları çok yükseğe koyulmamalı, yemeklerden hemen önce ve hemen sonra aşırı aktif olmalarına izin verilmemeli, gün boyunca çok acıkmalarına fırsat vermemek için birden çok öğün sunulmalı, yeme ve su içme miktarları ise kontrol altında tutulmalıdır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.