Köpekler Gülümser mi?

04.05.2022 Aysegül Tunçay


Köpeklerin bazen gülümser gibi sevimli bir şekilde baktığını görmüşsünüzdür. Rahatlamış yüz, yumuşak bakışlı gözler ve geniş bir sırıtışı hepimiz tanırız. Çoğu davranış bilimci köpeklerin gülümsemesini insanlarınkine benzer bir gülümseme olarak kabul etmez. Köpeklere yakıştırılan gülümseme hareketinde ağız geniş biçimde açıktır ve dil rahatlamış şekilde dışardadır. Dişlerin gösterilmesi bazı kişiler tarafından dostça bir selamlama olarak kabul edilir. "Köpekler gülümser mi?" sorusunun sorulmasının bir diğer nedeni de mutluluk hissiyatıdır. Köpekler, insanlar gibi mutlu olduğunda gülümseme olarak ifade edilebilen şekillerde bakarlar. Bu yüzden köpeklerin o anki ifadesi gülümseme ile ilişkilendirilir.

Çoğu bilim insanına göre köpeklerin gülümsemesi, köpeklerin insan davranışlarını analiz etmede usta olduğunun bir kanıtıdır. Ayrıca köpeklerin evrim sürecinin de bu konudaki katkısı oldukça büyüktür. "Köpekler güler mi?" bu sorunun cevabını henüz kesin olarak veremesek bile onların bizi nasıl mutlu edeceklerini çok iyi bildiklerinden eminiz. Çoğu insan bir köpeğin gülümsediğini gördüğünde ona gülümseyerek, davranışını onaylayan sesler çıkararak ya da ödül maması vererek köpeğin hareketini ödüllendirir. Köpekler de bu hareketi daha sık yapmaya başlar. Genetik olarak bu davranış neoteni olarak kabul edilmektedir. Hayvanlar evcilleştirildiğinde bebeklik dönemindeki bazı davranışları yetişkinlikte de yapmaya devam ederler. Bunun içerisinde duygusal yaklaşımlar, zıplama, kuyruğu sağa sola sallama, yalama ve gülümsemeye benzeyen ifade de yer alır.

gülümseyen yüz ifadesine sahip köpek

Köpekler Diğer Köpeklere Gülümser mi?

İnsanların gülümsemeyi diğer insanlara karşı dostluk ifade eden sosyal bir ritüel olarak kullanır. Evcil köpeklerde benzer bir davranışa sahiptir ancak bu yüz ifadesinden daha öteye gider. Köpekler diğer köpeklerle iletişime geçmek için tüm vücut duruşunu değiştirirler. Köpekler vücutlarını farklı şekillere sokarak diğer köpeklere anlatmak istediklerini aktarırlar.

sahibi ile gülümseyen köpek

Köpekler Gülümsememizi Taklit mi Ediyor?

"Köpekler nasıl güler?" sorusunu cevaplarken taklit önemli bir yer tutar. Aslında direkt olarak gülümsememizi taklit etmezler. Ancak gülümsediğimizi görmek onları gülümsemeye teşvik eder. Köpekler gerçek anlamda insanları mutlu ettiklerinde aldıkları reaksiyonu severler ve bu nedenle mutlulukla ilişkili reaksiyon almayı sağlayan hareketleri kolayca öğrenirler. Bu hareketlere gülümseme de dahildir. İnsanlar köpeklere gülümsediğinde köpeklerinde cevap olarak gülümseme ifadesi yapması bulaşıcı gülümsemeye oldukça benzerdir. Gerçekten gülen bir kişi bulunduğu ortamdaki diğer insanların da gülümsemesini sağlar. Bu tıpkı esnemek gibi gülümsemenin ve kahkaha atmanın da bulaşıcı olduğunu gösterir. Benzer bir şekilde biz köpeklere gülümsediğimizde köpekler de cevap olarak gülümser. Bunun tam tersi de geçerlidir. Gülümseyen bir köpek insanlarda oksitosin salgılanmasını sağlar ve insanlar bu harekete mutlu reaksiyonlar verir. Her köpeğin kendine has bir kişiliği olduğunu ve köpeklerin benzer davranışlara farklı tepkiler verebileceğini unutmamak gerekir. Bir insanın gülümsemesi bazı köpeklerin de aynı ifadeyle cevap vermesini sağlarken bazı köpekler gülümsemeye karşı kayıtsız kalabilir.

sahibi ile beşlik çakan köpek

Köpekler İnsanların Gülümsemesini Sever mi?

Köpekler genellikle sahiplerini mutlu etmekten hoşlanırlar ve gülümsemenin insanların vücut dilinde mutluluğun bir işareti olduğunu bilirler. Köpekler bizim ne zaman memnun olduğumuzu, ne zaman üzgün olduğumuzu ya da ne zaman hayal kırıklığına uğradığımızı anlayabilirler. Köpekler ayrıca insanların mutluluğunun ekstra ilgi, ödül ve oyun anlamına geldiğini bilmektedir. Bu nedenle sadece bizi mutlu etmeyi sevmezler aynı zamanda mutlu olduğumuzda onlara gösterdiğimiz davranış biçimini de severler. Köpekler insanların vücut dilinin gülümsemeden okumaya çalışır. Onlar için bir insanın gülümsemesi ve dişlerinin gözükmesi bir tür öfke değildir. Üstelik bu davranışı ilk defa gördükleri bir kişi bile yapsa köpekler onların mutlu olduğunu anlayabilmektedir.

gülümser yüz ifadesine sahip beyaz köpek

Köpekler Suçlu Olduğunda Gülümser mi?

İnternette birçok köpeğin suçlu olduğu ortaya çıkınca yüzünde devasa bir gülümseme ifadesi belirdiğini gösteren videolar bulunmaktadır. Ancak bu onların suçlu olduğu için gülümsediği ve cezayı hafifletmeye çalıştığı anlamına gelmez. Köpeklerde yüz ifadesinden çok vücut dili önemlidir. Köpekler sadece dişlerini göstermez aynı zamanda dudaklarını yalarlar ve gözlerini kısarak yere bakarlar. Genellikle kulakları düzdür ve kuyrukları hareket eder. Boyun eğmiş bir duruşa geçerler. Onların yaptığı bir hareketten hoşlanmadığımız zaman köpekler bunu anlayabilir. Suçlu olduklarında vücut duruşunu değiştirerek insanlara karşı bir tehdit barındırmadıklarını göstermeye çalışırlar.

mutlu yavru köpek

Köpeğin Mutlu Olduğunu Nasıl Anlarız?

"Köpekler neden sırıtır?" sorusunun cevabı mutluluktan değildir. Mutluluk yine köpeğin vücut dilinden anlaşılabilen bir duygudur. Mutlu bir köpek genelde gevşek bir duruşa sahiptir ve kuyruğunu sallar. Yüzü ise sakin görünür. Koşup oynadıklarında ağızları genişçe açılır ve gülümseme benzeri ifadeye sahip olurlar. Köpekler mutlu olduklarında bunu insanlara çok başarılı bir şekilde aktarabilirler.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.