Köpek Beslenmesinde B12 Vitamininin Yeri ve Önemi

25.11.2022 Deniz Öz


Köpek sahiplenme kararı alan ya da hâlihazırda bir köpekle yaşayan kişiler için köpeklerin beslenme ihtiyaçlarının eksiksiz olarak karşılanması son derece önemli bir sorumluluktur. Köpeklerin beslenme ihtiyaçları yaşlarına, ırklarına, aktivite seviyelerine ve genel sağlık durumlarına göre değişiklik gösterse de metabolizma sağlıklarının korunması ve iyileştirilmesi için bazı temel besin gruplarına ihtiyaç duydukları bilinmektedir.

Köpekler farklı oranlarla olmakla birlikte tüm öğünlerinde protein, karbonhidrat, sağlıklı yağlar, esansiyel mineraller ve vitaminler ile buluşturulmalıdır. B12 vitamini de köpeklerin metabolizma sağlıklarına çoklu fayda sağlayan vitaminlerden biridir. Bu yazımızda köpek beslenmesinde B12 hakkında detaylı bilgi bulabilir; "B12 vitamini nelerde bulunur?" ve "Köpekler için B12 vitamininin faydaları nelerdir?" gibi önemli soruların yanıtlarını keşfedebilirsiniz.

çimlerde koşan topla oynayan köpek

B12 Vitamini Nedir?

Köpeklerin optimum düzeyde gelişmesi ve sağlıklarının sürdürülmesi için ihtiyaç duydukları en önemli vitaminlerden biri B12 vitaminidir. Son derece yüksek besleyici değerlere sahip olan bu vitamin köpeklerin sinir sisteminin işleyişinde, hücre büyümesinde, protein sentezinde, kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda ve yağ ile karbonhidrat metabolizmasında kritik öneme sahiptir. Kobalamin adı ile de bilinen B12 vitamini vücut tarafından doğal olarak üretilemediğinden besinler ve takviyeler aracılığı ile vücuda alınmalıdır.

Köpeklerin B12 Vitamini İhtiyacı Nasıl Karşılanır?

Diğer B vitamini türleri ile birlikte suda çözünebilen vitaminler arasında yer alan B 12 vitamini sayesinde köpeklerin DNA yapımından sindirime kadar tüm temel vücut sistemlerinin işleyişi sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir. Bu nedenle B12 vitamini içeren besinlerin bilinmesi önemlidir. B12 vitamini kümes hayvanları, yumurta, balık eti, dana eti, kutu eti, ciğer gibi besin gruplarında yer alır. Genel bir deyişle hayvansal protein kaynaklarının doğru miktarda günlük olarak tüketilmesi ile köpeklerin B12 ihtiyacı karşılanabilir. Kimi zaman B12 vitamininin yeterince tüketilememesi kimi zaman ise metabolize edilememesi sonucunda köpeklerde B12 vitamini eksikliği görülebilir. Bu gibi bir durumda köpeklerde çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkması mümkündür.

veteriner hekim kontrolünde golden

Köpeklerde B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerin tükettiği köpek mamaları yeterli oranda B12 vitamini içermediğinde ya da köpekler B12 vitaminini metabolize edemediğinde vitamin eksikliği gündeme gelebilir. B12 vitamini vücutta demir emiliminden de sorumlu bir vitamin olduğundan B12 vitamini eksikliği oluştuğunda köpeklerin bağışıklık sistemi zayıflar, kansızlık şikâyeti gündeme gelebilir. B12 eksikliği kronikleştiğinde hâlsizlik, enerjide azalma, iştahsızlık, kas kitlesinde azalma ve yeme alışkanlıklarında değişme gibi semptomların ortaya çıkması mümkündür. Bu belirtiler köpekler için başlangıç aşamasında hayati tehlike yaratmamakla birlikte belirtilerin uzun süre devam etmesi gastrointestinal hastalıklara, kilo kaybına ve nöbetlere yol açabilir.

Köpekler İçin B12 Vitaminin Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini sayesinde köpeklerin çoklu faydalarla buluşturulması mümkündür. Suda eriyebilen bu vitaminin köpek sağlığındaki önemi şu şekilde özetlenebilir:

  • B12 vitamini köpeğin iştahının dengelenmesinde yardımcıdır. B12 vitamini emilimi ile sindirim enzimleri aktive olduğu için köpeklerde iştahsızlıkla karşılaşma riski azalır.
  • Köpeklerde B12 vitamini sinirleri koruyan ve kaplayan miyelin kılıfının üretiminde görev yapar. Sinirleri koruyan yeterli miyelin bulunması köpeklerin beyninin ve omurga sağlığının desteklenmesi bakımından önemlidir. Üstelik sinir sistemi fonksiyonlarının devamlılığı bakımından da önemlidir.
  • B12 vitaminin bir diğer faydası bağırsak sağlığının desteklenmesidir. B12 vitamini eksikliğinde bağırsaklarda yaşayan yararlı bakteriler tehlikeye atılır ve bunun sonucunda sindirim sistemi sağlığı zayıflayabilir.
  • B12 vitamini köpeklerde kırmızı kan hücrelerinin üretiminde görev yapar. Yorgunluk ve zayıflık belirtileri yaşayan köpeklerin veteriner hekimlere muayene olmaları son derece önemlidir. Bu belirtiler kansızlık semptomlarına yol açabilir. Köpeklerde Anemi (Kansızlık) Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi adlı içeriğimizde konu ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • B12 vitamininin köpek sağlığında bir diğer önemli katkısı da bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasında rol oynamasıdır. Hücresel bazda köpek sağlığının desteklenmesini sağlayan bu vitamin genel sağlığa sunduğu faydalarla bilinir.

mama kabını yalayan cocker cinsi köpek

Sağlıklı ve Optimal Beslenme ile Köpekler Daha Sağlıklı

Köpeklerin sağlıklarının sürdürülmesi, korunması ve iyileştirilmesi için gerekli olan B12 vitaminini almalarının en kolay yolu dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı doğrultusunda beslenmeleridir. Bu noktada köpekler için köpek maması seçerken dengeli ve tam bir beslenme sunan alternatiflerin önceliklendirilmesi gerekir. Köpeklerin yaşlarına, ırklarına, aktivite düzeylerine ve genel sağlık durumlarına uygun tercih edilen köpek mamaları ile sağlıklı bir hayat sürmeleri sağlanabilir.

N&D farklı ırksal özellikteki köpeklere özel formüle ettiği köpek mamaları ile köpek sahiplerinin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Tahılsız ve ata tahıllı köpek mamalarında kullandığı sağlıklı karbonhidrat kaynakları ile öne çıkan, köpeklere tam ve dengeli bir beslenme sunarak gün içerisinde B12 vitamini dahil olmak üzere ihtiyaç duydukları tüm besinleri eksiksiz olarak almalarını sağlamak üzere formüle edilen N&D köpek maması çeşitleri arasından tercihte bulunarak siz de dostunuzu sağlıklı bir beslenme ile buluşturabilirsiniz.

Brokolili, kinoalı, narlı, bal kabaklı, portakallı, kavunlu, yaban mersinli ve elmalı N&D köpek mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilir, lezzet beklentisi yüksek olan köpeklerinizi memnun ederken metabolizmaları için gerekli tüm besinlerle buluşmalarını sağlayabilirsiniz. Petlebi.com üzerinden sipariş vereceğiniz tüm besleyici ürünlerin son kullanma tarihlerinin yazılı olması ve Petlebi.com'un %100 orijinal ürün garantisi sayesinde güvenle alışverişinizi tamamlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.