Köpeğim Neden Çok Su İçiyor?

09.07.2021 Aysegül Tunçay


Köpeklerin özellikle yaz aylarında normalden fazla su tüketmesi doğal karşılanabilir. Ancak köpeğin normalden fazla su tükettiğinin köpek sahibi tarafından fark edildiği noktada altta yatan başka nedenlerin olduğunun düşünülmesi gerekmektedir. Köpeğim çok fazla su içiyor düşüncesine sahip olan köpek sahiplerinin süreci yakından gözlemlemeye başlaması tavsiye edilir. Su içmek her canlı için sağlıklı olsa da her şeyin fazlasının zarar olduğunun unutulmaması gerekiyor. Bir köpeğin su kabını tamamen bitirmesinin ardından suyu tazelendiğinde hemen su içmeye başlaması dikkat edilmesi gereken bir davranış değişikliği olarak kabul ediliyor. Bunun yanı sıra köpek sahipleri gün içerisinde köpeğin su takibini yapamasa bile idrara çıkma sıklığındaki artışın da doğrudan fazla su içme ile ilişkilendirilebileceğinin unutulmaması gerekir. Bu yazımızda köpeğim neden çok fazla su içiyor? sorusunun olasını cevapları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Köpekler Ne Kadar Su İçmelidir?

Köpeklerin su tüketimi farklı faktörlere bağlı olarak değişse de genel ortalamaları belirlidir. Hava sıcaklığı, mama seçimi, günlük aktivite miktarı su ihtiyaçlarında değişime neden olabilir. Köpeklerin günlük su ihtiyacı vücut ağırlıkları baz alınarak hesaplanır. Bir köpeğin günlük su ihtiyacı kilogram başına yaklaşık 30 ml olarak hesaplanabilir. Yaklaşık 5 kilogram ağırlığındaki bir köpeğin günlük su ihtiyacı da 450 mil civarındadır. Çok aktif olan ve sürekli hareket eden köpekler, hamile veya emziren köpekler, yavru köpekler genellikle daha fazla su içme ihtiyacı duyarlar. Ancak bu ihtiyacın kontrolsüz şekilde artması bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir.

köpekler neden çok su içer

Köpeklerde Çok Su İçmenin Nedenleri

Köpeklerde su içme miktarının artmasının farklı nedenleri olabilir. Normalden daha fazla su tüketmek polidipsi olarak ifade edilir. Polidipsinin ortaya çıkması için çok fazla neden bulunmaktadır. Köpekler sıcak havalarda ve mevsim geçişlerinde hava sıcaklığına uyum sağlayabilmek adına polidipsik olabilirler. Köpeklerden normalin dışında su içme isteğinin gelişmesinin farklı nedenleri vardır. İshal, kan kaybı, kusma, hızlı nefes alıp verme gibi sorunlara bağlı olarak ortaya çıkan normalin üstü su kaybının telafisi için de fazla su tüketme ihtiyacı hissedebilirler. Köpeğim çok su içiyor söylemine sahip köpek sahiplerinin aşağıda belirtilen ihtimalleri göz önünde bulundurması, su tüketimi artışına ek semptomları gözlemlemesi ve sorunun devam etmesi halinde mutlaka bir veteriner hekime danışması gerekiyor.

Dehidrasyon

Köpeklerde su tüketimin artmasının nedenlerinin başında dehidrasyon gelir. Hava sıcaklığında meydana gelen artışlar, fazla aktivite, hastalık, enfeksiyon gibi durumlara bağlı olarak dehidrasyon meydana gelebilir. Dehidrasyon canlılarda yaşamı tehdit eden bir durumdur. Bu nedenle köpeğin susuz kaldığına dair bir şüphe oluşuyorsa mutlaka veteriner hekime danışılması gerekir. Susuz kalan bir köpeğin su içme isteği ne kadar artarsa artsın mutlaka kontrollü bir şekilde su tüketmesine izin verilmelidir. Su içme isteği artan ve aşırı su içmesi sebebiyle kusan köpeklere 3 saatlik bir sürede her 10 dakikada 1, köpeğin boyutuna göre çay kaşığı veya yemek kaşığı ile su verilmesi önerilmektedir. Aksi takdirde aniden çok fazla su tüketen köpeklerde kusmaya neden olmaktadır.

Hastalıklar

Diyabet, cushing hastalığı, ishal, enfeksiyon, böbrek ve karaciğer hastalıkları köpeklerde çok fazla su ihtiyacının ortaya çıkmasına neden olabilen sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Diyabet: İnsülin direnci ya da eksikliği söz konusu olduğunda yüksek kan şekeri ortaya çıkar. Kandaki fazla şeker böbrekler tarafından idrar ile atılır bu duruma bağlı olarak vücuttan su atılım miktarı da yükselir. Su atılım miktarının yükselmesi ile birlikte köpeklerde su içme istediğinde artış meydana gelir.

Böbrek Hastalıkları: Köpeklerde böbrek sorunları olduğu zaman daha fazla su içme eğilimi gösterebilirler. Bunun temel nedeni böbrek hastalıkları sonucunda daha fazla idrara çıkmaları ve buna bağlı olarak su ihtiyaçlarının artmasıdır. Böbrek taşı, böbrek enfeksiyonları veya böbrek yetmezliği su içmenin artmasında etkili olabilecek sorunlardır.

Cushing Hastalığı: Hipofiz bezinde ya da adrenal bezde bulunan bir tümör sebebiyle aşırı miktarda kortizon salgılanması cushing sendromu olarak ifade edilir. Vücuttaki kortizon miktarının fazla olması susuzluluğu ve idrara çıkma ihtiyacını arttırmaktadır. Kas güçsüzlüğü, cilt hastalıkları göbek bölgesinde şişkinlik ve iştah artışı bu hastalığın diğer semptomları arasında yer almaktadır.

İshal: İshal ile birlikte vücuttaki sıvı kaybı artar bu da köpeğin daha fazla su içmesine neden olabilir.

Pyometra: Kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülen bir sorundur. Dişi köpeğin kızgınlık döneminden sonra enfeksiyona bağlı rahim duvarı kalınlaşması ve rahmin sıvı dolması şeklinde ortaya çıkan bu hastalığın mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Pyometra dehidrasyona sebep olabilmekle birlikte köpeklerde su tüketiminin artmasına da neden olmaktadır.

İlaç Kullanımı

İlaç kullanımına bağlı olarak susuzluk yani aşırı su içme ihtiyacı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de meydana gelebilir. Astım alerji, iltihaplı bağırsak hastalığı, kalp yetmezliği veya gibi sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılan ilaçlar; nöbet geçiren köpekler için verilen durumu kontrol altına alma adına kullanılan ilaçlar su içme miktarında artışa neden olabilir.

Beslenme

Köpeklerin beslenmesinde tercih edilen mamanın su tüketiminde doğrudan etkisi vardır. Yaş mama ile beslenen köpeklerde su ihtiyacı daha azdır. Kuru mama veya fazla tuzlu mama tüketimi su gereksinimin artmasına neden olur. Köpekler sodyum açısından zengin içeriği olan besinler yedikleri zaman ishal, kusma, titreme ve depresyon gibi belirtiler gösterebilirler. Bu belirtilerle birlikte su içme isteğinde artış gözlemlenmesi de olasıdır.

Köpeklerin Su Tüketimine Nasıl Dikkat Edilir?

Köpeklerin su tüketimini kontrol edebilmek için her gün aynı şekilde su verilmesi önerilir. Mama ve su rutini oluşturmak köpeklerin beslenme davranışlarındaki değişimi daha kolay gözlemlemeye yardımcı olur.

Köpeğin su kabına her gün aynı saatte ve aynı miktarda su koymak rutin oluşturmanın ilk adımıdır. Su kabında sürekli taze su olmasını istiyorsanız mutlaka su değişimi yaparken kapta bulunan miktarda su koymalı ve suyun ne kadar sürede tükendiğini gözlemlemeniz gerekir. Köpeklerin günlük ne kadar su tükettiğini rahatça takip etmenize yardımcı olacak hazneli su kaplarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz. Su tüketimi köpek sağlığı açısından çok önemlidir. Köpeğin normalden az veya çok su içmesi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle su tüketim alışkanlığında uzun vadeli bir değişim fark ettiğiniz zaman veteriner hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.