Köpekler Kedi Maması Yiyebilir mi?

27.06.2022 Aysegül Tunçay


Kedi ve köpeğin birlikte yaşadığı evlerde mama problemi mutlaka görülmektedir. Kedi mamaları köpekler için dayanılmaz lezzetlerden birisidir. Türü, yaşı ne olursa olsun ve ne kadar eğitim almış olursa olsun köpekler kendilerini kedi mamasından çok uzak tutamazlar. Evde açıkta kedi maması bulduklarında da mutlaka yerler. Bu da evdeki kişilerin kedi mamasının köpekler üzerindeki etkisini merak etmesine yol açar. "Köpekler kedi maması yiyebilir mi?" sorusu aslında birçok köpek sahibinin kafasını karıştırmaktadır. Aynı evde bulunan kedi ve köpeğin beslenmesine mutlaka dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü köpekler kedi mamasını daha lezzetli buldukları için kedi mamasını yemeyi tercih ederler. Bu da dikkat edilmediğinde kedinin yetersiz beslenmesine yol açar.

kedinin önündeki kızarmış etlere bakan köpek

Köpek ve Kedi Maması Farkları

Köpekler hepçil canlılardır ve bu nedenle hem bitkisel hem de hayvansal içerikleri tüketmek zorundadır. Diğer taraftan kediler ise tam anlamıyla etçildir. İhtiyaçlarının tamamını hayvansal gıdalardan almaları gerekir. Bu nedenle kedilerin mamalarında çok daha fazla miktarda protein ve yağ bulunmaktadır. Buna ek olara kedilerin beslenmelerinde 11 esansiyel amino asitin yer alması gerekmektedir. Köpeklerde ise bu sayı 10'dur. Kedilerin beslenmesinde fark eden tek amino asit taurindir.

Kedilerin mamalarında günlük gıda ihtiyaçlarının karşılanması için köpek mamalarına göre daha fazla miktarda yağ, protein ve taurin konsantrasyonu bulunur. Buradan yola çıkarak tüm köpek mamalarının kediler için besinsel açıdan yetersiz olduğunu söylemek mümkündür. Diğer taraftan kedi mamasında protein ve yağ oranının çok daha fazla olması nedeniyle bu mamalar köpeklere çok daha lezzetli gelir. Bu nedenle köpekler etrafta kedi maması bulunduğunda kendi mamalarını yemeyi pek tercih etmezler.

"Sokak köpekleri kedi maması yer mi?" sorusunun cevabı tartışmasız bir şekilde bellidir. Sokak köpekleri seçenekleri olduğunda ilk olarak kedi mamasını yemeyi tercih etmektedir. Ancak kedi maması bulamadıklarında ya da kedi maması bittikten sonra bulabildikleri diğer yiyeceklere yönelirler.

ayrı mama kaplarında mama yiyen kedi ve köpek

Kedi Maması Köpekler İçin Sağlıklı mı?

Kedi mamasını zaman zaman köpekler için ödül maması olarak kullanmak mümkündür. Hatta köpeklerin direkt olarak kedi maması yemesi de yetişkin bir köpek için kötü bir durum değildir. Ancak kedi maması köpekler için sağlıksız olabilmektedir.

Kanser hastası olan, aşırı kilo kaybı, kas yıkımı ve iştahsızlığı olan köpeklerde kedi maması köpek mamasına alternatif olarak kullanılabilmektedir. Kedi mamaları köpekler için daha lezzetlidir. Ayrıca köpek mamalarına göre daha yüksek kalorilidir. Üstelik besleyicilik açısından da köpekler için oldukça yeterli içeriğe sahiptir.

Ancak bazı durumlarda kedi mamasının ödül maması olarak arada sırada verilmesi bile bazı köpekler için tehlikelidir. Aşırı hassas sindirim sistemine sahip olan ve gastrointestinal problemi olan köpekler kedi maması yedikten sonra ishal olabilir ya da kusabilir. Bunun nedeni kedi mamasının çok daha zengin içeriğe sahip olmasıdır. Karaciğer ya da böbrek hastalığı olan köpeklerin normalden daha az miktarda protein alması gerekmektedir. Aşırı miktarda protein alımı bu organların işleyişini bozarak sağlığı tehlikeye atar. Obezite sorunu olan ya da Schnauzer ırkı gibi pankreatit hastalığına yatkın olan köpeklerin az yağlı mamalarla beslenmesi gerekmektedir. Bu sayede pankreasta meydana gelen enflamasyon hafifletilebilmektedir. Ancak kedi mamasının aşırı yağlı içeriği bu köpekler için oldukça zararlıdır.

kedinin mamasını yiyen köpek

Köpeklerin Beslenme İhtiyaçları

"Köpekler kedi maması yerse ne olur?" sorusunun cevabı aslında köpekten köpeğe göre değişiklik göstermektedir. Her köpeğin genel sağlık durumu farklıdır. Bu nedenle kedi maması bazı köpekler için zararsızken bazıları için zararlı olabilmektedir. Yetişkin köpeklerin genelinin zaman zaman ödül maması olarak kedi maması almasında bir sakınca yoktur. Ancak bu durumun sık sık tekrarlanmaması gerekmektedir. Bu konuda daha doğru ve detaylı bilgi almak için köpeğinize kedi maması vermeden önce veteriner hekime danışabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.