Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Köpekler Kaç Günde Doğurur?

04.08.2023 Deniz Öz


Köpeklerde hamilelik, köpeklerin her zamankinden sağlıklı beslenmesi ve veteriner hekim ziyaretlerinin aksatılmaması gereken son derece özel bir süreçtir. Gebeliğin ne kadar süreceğinin bilinmesi doğum sürecinde beslenme kriterlerinin karşılanmasını sağlamak, onlar için güvende hissedecekleri doğum alanları oluşturmak ve aynı zamanda dünyaya gelecek yavrular için ideal koşulları sağlamak açısından önemlidir. Sizin de köpeğiniz hamilelik sürecindeyse bu yazımızda hem doğum süresi hem de doğum süresini etkileyen faktörler hakkında bilgi bulabilirsiniz.

Öncelikle temel sorumuzun yanıtını verelim: Köpekler kaç günde doğurur? Köpeklerde hamilelik süresi ortalama olarak 63 gündür. Ancak belirtilen bu süre, mutlak kesinliğe işaret etmez. Uzmanlar köpeklerde doğum süresinin 56 - 70 gün arasında değişiklik gösterebileceğini; gebelik süresinin köpeğin cinsine, köpeğin kaç yavru doğuracağına ve köpeğin yaşına bağlı olarak farklılaşabileceğini ifade etmektedir. Yine de bu soruya kesin bir zaman aralığı ile yanıt vermek de her zaman mümkün olmaz. Bunun temel nedeni, erkek ve dişi köpek çiftleştikten sonra erkek köpeğin spermlerinin dişi köpeklerin yumurtasını 48 saat içerisinde dölleyebilmesidir. Çiftleşme ve döllenme arasındaki bu zaman farkı, diğer bir deyişle köpeklerin hamile kaldığı zamanın mutlak doğrulukta kestirilmesinin zor olması, doğumun beklenenden önce ya da sonra gerçekleşmesine neden olabilir.

dışarıda yatan dili dışarıda hamile siyah köpek

Köpeklerde Gebelik ve Doğum Süresini Etkileyen Faktörler

Az önce de belirtildiği gibi, köpeklerin doğum süresi 56 - 70 gün arasında değişkenlik gösterir. Bazı kaynaklarda ise bu süre 58 - 68 gün arasında belirtilmiştir. Ortalama süre ise 63 gün olarak kabul edilir. Bazı değişkenler, "Köpekler kaç günde doğurur?" sorusunun yanıtlarını farklılaştırabilir. Köpeklerde gebelik ve doğum süresini etkileyen faktörler şu şekilde sıralanabilir:

Dişi Köpeğin Yaşı ve Genel Sağlığı: Dişi köpekler cinsel olgunluğa yaklaşık 6 aylık olduklarında ulaşırlar. Küçük ırk köpeklerde ise bu süre dört aya kadar inebilir. Irktan ve cinsten bağımsız olarak, dişi köpeklerin ilk kızgınlık döneminde çiftleştirilmesi önerilmemektedir. Dişi köpekler doğum yapacak yaşa ulaştıklarında, genel sağlıkları ile ilgili de bir sorun söz konusu değilse, ortalama 63 günde doğururlar. Yaşlanan ve/veya genel sağlık sorunları yaşayan dişi köpeklerin gebelikleri idealden kısa sürebilir.

Genetik Faktörler: Köpeklerin doğum süresi aile öyküsüne bağlı olarak da farklılaşabilir. Bu farklılaşma gebelik süresinin idealden kısa ya da uzun olmasına yol açabilir.

Beslenme: Köpekler tüm yaşamları boyunca; yaşam evrelerine, ırksal özelliklerine, aktivite düzeylerine ve genel sağlık durumlarına uygun şekilde beslenmelidir. Köpeklerin bakım ihtiyaçlarının hamilelik döneminde değişmesi dolayısıyla köpeğinizin hamilelik belirtilerinin ortaya çıktığını fark ettiğinizde onu bir veteriner hekime götürmeniz önemlidir. Veteriner hekimlerin muayeneleri ve yapılan testler sonucu elde edilen veriler köpeklerin gebe olup olmadıklarını kesin olarak ortaya koyacaktır. Köpek gebelik sürecine girdiyse döneme özgü bir beslenme planının oluşturulması gerekir. Köpeklerde yetersiz beslenme, doğum süresini de köpeğin ve yavruların sağlığını da etkileyecektir.

Köpeğin Kaç Yavru Doğuracağı: Köpeklerin ortalama kaç yavru doğurabilecekleri yaşlarına, genel sağlık durumlarına, cinslerine ve kaçıncı doğumlarını yapacaklarına göre değişiklik gösterebilir. Yavru sayısı az olduğunda rahimde daha fazla yer kalacağından gebelik süresinin uzaması, fazla yavru olduğunda ise rahimde yer kalmayacağından gebelik süresinin kısalması ile karşılaşılabilir.

Köpeklerin Cinsi: Köpeklerin büyük, orta ya da küçük ırk olması da doğum süresini etkilemektedir.

hamile labrador cinsi köpek beyaz zeminde oturuyor

Orta ve Büyük Irk Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Orta ve büyük ırk köpeklerin gebelik süreci küçük ırk köpeklere oranla daha uzundur. Orta ve büyük ırk köpeklerin yavru sayıları az olduğunda, sağlıklı beslenmeleri hâlinde gebelik süreleri 63 ile 68 gün sürebilmektedir. Elbette çevresel faktörlerin, aile öyküsünün ve hormon dengesinin bu süreyi etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Küçük Irk Köpekler Kaç Günde Doğurur?

Küçük ırk köpeklerin gebelik süresi orta ve büyük ırk köpeklere oranla daha kısa olma eğilimindedir. Genel bir söylemde bulunmak gerekirse küçük ırklar için de ortalama gebelik süresinin 63 gün olduğu ifade edilebilir. Yine de genel sağlık durumu, maruz kalınan stres ve kaç yavruya hamile kalındığı bu süreyi değiştirebilir.

Köpeklerde gebelik oldukça kısa bir döngüde sonuçlanır ve yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede doğum gerçekleşir. Dolayısıyla gebeliğin her bir günü, yavruların ve annenin sağlığı için kritik derecede önemlidir. Bu dönemde dişilerin rutinlerine uyum gösterilmesi, huzurlu olmalarının sağlanması, stresten uzak tutulması ve belki de en önemlisi tam ve dengeli beslenmesi gerekir.

yavrularını çimlerde emziren golden Retriever cinsi köpek

Doğum Sonrası Hem Anne Hem Yavrular İçin Sağlıklı Beslenme

Köpeklerin gebelik sürecinde artan kalori ve besin ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması adına, döneme özgü gereksinimler doğrultusunda formüle edilen mamalarla beslenmeleri gerekir. Böylelikle gebelik süreci boyunca dişi köpek beslenme yetersizliği çekmez ve yavrular da sağlıklı bir şekilde gelişme şansı yakalayabilir.

Hem Türkiye'de hem de dünya genelinde en güvenilen mama üreticilerinden biri olan Royal Canin, köpeklerin gebelik ve yavruluk dönemine özgü gereksinimlerini karşılamak üzere özel olarak geliştirilen yavru köpek mamaları ile de köpek sahiplerinden tam not alıyor. ROYAL CANIN® Mini Starter Mother & Babydog serisi, yüksek kalori içeriğine sahiptir. Anne sütünde bulunan besinlerin özel bir kombinasyonunu içerdiğinden yavruların bağışıklık sistemini ve sindirim sistemi sağlığını destekler. Lezzetli içeriği ile iştahsızlığa bağlı sorunların oluşma ihtimalinin de minimize edilmesine yardımcı olur. Küçük, orta ve büyük ırklara özel formüllere sahip şekilde sunulan Royal Canin yavru köpek maması çeşitlerini incelemek için buraya tıklayabilir, dostlarınızın bu özel döneminde sağlıklarına katkı sunabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.