Köpekler İyi İnsanları Hissederler mi?

11.10.2022 Deniz Öz


Köpekler harika yeteneklere sahiptirler ve bu yetenekleri sayesinde içerisinde bulundukları dünyayı çok detaylı bir şekilde anlayabilirler. Köpeklerin sahiplerinin duygu durum değişikliğine göre davranışlarının değiştiği bilinen bir gerçektir. Ayrıca ses tonundaki değişiklikleri ve vücut dilini de anlayabilirler ve buna göre davranırlar. Köpeklerin insanların en iyi dostu olmasının en büyük nedenlerinden birisi de insanları anlayabilmeleri ve bunu davranışlarına yansıtabilmeleridir.

Köpekler, çevresindeki insanlar mutluyken mutlu olurlar, güven ihtiyacı doğduğunda bunu sağlarlar. Köpeklerin insanların mutsuz ya da mutlu olduğunu anlayabilmesi beraberinde farklı soruları da getiriyor. Köpekler insanların duygularını anlatma noktasında bu kadar başarılıyken bir insanın iyi ya da kötü olduğunu anlayabilmeleri mümkün müdür?

İyi İnsanı Algılama İşaretleri

Köpekler birinin iyi ya da kötü olup olmadığını anlayabilirler. Ancak bunu insanların davranışlarının amaçlarına bakarak yapmazlar yani davranışın arkasındaki amacın kötü olup olmadığını anlayamazlar kişinin ruh haline ve davranış şekillerine bakarak çıkarımda bulunurlar. Amacı anlayamasalar da bunun yerine gerginliği, korkuyu, siniri ve tehlikeyi anlayabilirler. Köpekler insanlar hakkında diğer insanların fark etmediği birkaç spesifik durumu fark edebilirler. Kızgın bir kişi konuşma sırasında çok fazla uzağa baktığında, kasları gerildiğinde ya da terlemeye başladığında köpekler bu değişiklikleri fark edebilirler. Böyle bir durumda nasıl bir tepki vereceklerine karar vermek için keskin koku alma duyularını ve vücut dili okuma yeteneklerini kullanırlar.

Birçok canlı türü kendinden farklı türlerin yüz ifadelerini tanımakta güçlük çeker. Ancak köpekler, insanların yüz ifadelerini rahatlıkla okuyabilirler. İnsanın eyleminin sonucunu tahmin etmek için yüzün her ayrıntısını inceleme eğilimine sahiptirler. Köpeklerin insanların sadece gözlerine bakarak o kişinin bir tehdit unsuru olup olmadığını anlayabildiği bilinen bir gerçektir.

Köpeklerin duygulara karşı verdiği tepkiler ırkına ya da kişiliklerine göre değişiklik gösterir. Bir tehdit algıladıklarında köpekler havlar, zıplar ya da dişlerini gösterir. Bazı köpeklerin ise kaşlarını çattığı ve bu tehdidi yakından izlediği bilinmektedir.

Diğer taraftan köpekler iyi bir insan gördüklerinde ise daha rahat bir yüz ifadesine sahip olurlar. Bu gibi durumlarda köpekleri ağzı açık ve dili dışarda görmek mümkündür. Ayrıca genellikle sakin bir duruş sergilerler ve kuyruklarını sallarlar. Bu köpeğin kendisini güvende hissettiğinin bir işaretidir. Kendisini güvende hisseden köpek mutlu bir köpektir. Köpeklerin iyi niyetli kişilere yaklaşımı da daha farklıdır. Köpekler iyi olduğunu fark ettikleri kişiye yakın durma ve onu takip etme eğilimi gösterirler.

kurt

Köpeklerin İnsanları Algılama Yeteneklerinin Kökeni

Kurtlar, insanlar tarafından evcilleştirilen ilk hayvanlardır. Bugün sevdiğimiz ve beslediğimiz köpekler evcilleştirilen kurt atalarının torunlarıdır. 15,000 yıldan uzun süredir insanlar ve kurtlar birbirlerinden ayrı dolaşmaktaydı. Zamanla bu iki türün birbirine yaklaştı ve birbirlerine yardım edebileceklerini gördü. Köpekler insanların avlanmasını kolaylaştırırken insanlar da köpeklere barınak ve yiyecek verdi.

Karşılıklı yarar sağlayan bu düzenleme kurtlar ile insanların birbirlerini daha yakından tanımalarıyla bir dostluğa dönüştü. Bu şekilde kurtlar hem görünüş hem de davranış olarak daha fazla değişti ve günümüzün köpekleri doğmuş oldu. İnsanların ihtiyaçlarını karşılamada daha iyi olan köpeklerin yetiştirilmesi ile bu kişilik özellikleri sonraki nesillere aktarıldı. Bu aynı zamanda köpeklerin insanları anlamada ve öngörmede giderek daha iyi hale gelmesini sağladı. İnsanların yaptıkları hareketlere ve söyledikleri sözlere olumlu tepki veren köpeklerle yaşamayı tercih etmesi, köpeklerin sözsüz iletişimi öğrenmesini ve insanların ses tonundaki değişiklikleri fark etmesini sağladı.

gün batımında sahibi ile dışarda zaman geçiren köpek

Köpeklerin İnsanları Algılaması ile İlgili Bilimsel Gerçekler

Köpeklerin insanlarla bu kadar iyi geçinmeleri nedeniyle birçok kişi köpeklerin altıncı bir hissi olup olmadığını merak eder. Hatta bazen köpekler insanların bir ihtiyacını onlar daha hissetmeden fark ederler. Köpekler mevcut durum hakkında çıkarımlarda bulunmak için güçlü koku alma duyularını kullanırlar. İnsanlara göre köpeklerde daha fazla koku reseptörü bulunur. Köpeklerde yaklaşık 600 milyon koku reseptörü bulunurken bu sayı insanlarda 10 milyondan azdır.

Köpekler güçlü koku alma duyuları sayesinde insanların beynindeki bazı kimyasalların yükseldiğini ya da düştüğünü anlayabilirler. Bir köpek, bir kişinin normalden daha fazla oksitosin salgıladığını fark edebilir. Oksitosin hormonu kişinin kendini iyi hissettiği durumlarda salgılanan bir hormondur. Bu hormon insanlarda sevilme, mutluluk ve aşk hisleri ile ilişkilidir. Köpekler bir kişinin bu tarz hisler beslediğini ve bu kişinin iyi bir insan olduğunu anlayabilir.

Köpekler her ne kadar etkileyici bir koku alma duyusuna sahip olsa da insanları anlama konusunda en etkileyici yöntemleri her zaman koku alma duyusu değil. Köpekler aynı zamanda insanların yüzlerini ve davranışlarını da çok başarılı bir şekilde okuyabilmektedir. Bir kişi açık bir vücut diline ve yüzünde bir gülümsemeye sahipse ortamdaki köpek bu kişiye daha kolay güvenir.

insan eli koklayan köpek

İnsanları Anlama Konusunda Köpekleri Eğitme

Köpekleri eğitmenin sayısız faydası vardır. Her ne kadar bazı köpek ırkları diğerlerinden daha zeki olsa da eğitim tüm köpekler için faydalı bir süreçtir. Eğitim sayesinde beyinlerinde yeni bağlantılar kurarlar ve bu onların entelektüel kapasitelerinin artışını sağlar. Ayrıca içerisinde bulundukları topluluk hakkında da daha fazla bilgi sahibi olurlar.

Köpeklere her yaşta eğitim vermek mümkündür ama genç yaşta eğitim daha kolaydır. Onları eğitmenin en etkili yolu olumlu davranışlarını ödüllendirmektir. Köpekler insanlar tarafından iyi hissettirildiklerinde ya da onayladıklarında, iyi bir şey yaptıklarını anlayabilirler. Bu tarz bir his onların için ödül anlamına gelir. Sahiplerini etkilemek için bu hareketi tekrar etme alışkanlığını kolayca kazanırlar.

Mutlu bir ses ve gülen bir yüz ile karşılaştıklarında yaptıkları hareketin doğru olduğunu anlayabilirler. Köpek eğitiminde ödül, ödül mamasından ibaret değildir. Hatta istenen bir davranışı her gerçekleştirdiğinde ona bir parça ödül maması vermek çok doğru bir hareket değildir bu durum ileride bir itaatsizliğe yol açabilir. Sürekli olarak ödül maması ile eğitilen köpek aç olmadığı zamanda sahibini dinlemeyebilir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.