Golden Retriever'ınıza Uygun Mama Seçimi İpuçları

27.10.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin konforlu, mutlu ve sağlıklı kalabilmesinde doğru beslenmelerinin kritik bir rolü olduğu inkâr edilemez. Hâliyle ırksal farklılıklardan bağımsız olarak tüm köpeklerin yaşlarına, genel sağlık durumlarına ve aktivite düzeylerine uygun bir beslenme planına dâhil edilmesi büyük bir önem taşıyor. Söz konusu Golden Retriever'lar olduğunda da bu gerçek değişmiyor. Siz de Golden Retriever sahiplenmeyi düşünüyorsanız ya da hâlihazırda evinizde yaşayan bir Golden Retriever'ınız varsa onun sağlığını en çok destekleyecek besinleri merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda Golden Retriever mama seçimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler ve Golden Retriever ırkı besin ihtiyaçları hakkında bilgi bulabilirsiniz

Golden Retriever mama seçimi sırasında özel olarak göz önünde bulundurulması gereken unsurlara değinmeden önce ırk hakkında birkaç önemli bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyoruz. Golden Retriever ırkı genel olarak sağlıklı bir ırk olarak kabul edilmekle birlikte belirli hastalıklara yatkın olabilmektedir. Kalın kürkleri ırkta "sıcak nokta" olarak da adlandırılan cilt sorunlarının görülme riskini artırmaktadır. Bu nedenle Golden Retriever köpekler için tüy sağlığı, hassasiyet gösterilmesi gereken konulardan biridir. Ek olarak atopik dermatit de Golden Retriever ırkı köpeklerde yaygın olarak görülebilmektedir. Ciltte yoğun kaşıntıya neden olabilen atopik dermatit çevresel alerjenler ve besinler nedeniyle tetiklenebilir. Bu nedenle mama seçiminde dikkatli olmak cilt sağlığının korunması adına da gereklidir. Golden Retriever ırkı köpeklerin yatkın olduğu bir diğer hastalık açıklanamayan kilo artışına, enerji düşüklüğüne, tekrarlayan cilt ve kulak enfeksiyonlarına neden olabilen hipotiroidizmdir. Kalça ve dirsek displazisi de bu ırkta sıklıkla gözlemlenmektedir. Büyük ırk sınıflandırmasında yer alan Golden Retriever'ların ideal kilolarında olması iskelet sağlıkları bakımından da önemlidir.

mama yiyen golden retriever

Golden Retriever'ınız için Beslenme Temelleri: Protein, Yağ ve Karbonhidrat

Gerek genetik olarak yatkın oldukları hastalıkların tetiklenmemesi gerekse tüm yaşam evrelerinde sağlıklı ve konforlu olmaları adına Golden Retriver'lar için mama seçimi dikkatle gerçekleştirilmelidir. Bu noktada Golden Retriever'ların büyük ırk köpekler arasında yer aldığının bilinmesi önemli bir yol gösterici olacaktır. Nitekim köpek maması seçiminde yaş faktöründen önce büyük ırklar için özel olarak formüle edilen köpek mamasını seçmek önemli bir adım olarak kabul edilir. Akabinde gelişim evresi ve genel sağlık durumu göz önünde bulundurulabilir.

Golden Retriver'lar için mama seçimi yapılırken seçilen köpek mamasını oluşturan içeriklerin ve bu içeriklerin oranlarının değerlendirilmesi tavsiye edilir. Onlar için temel öneme sahip proteinler, sağlıklı yağlar, vitaminler ve mineraller bakımından zengin olan mamalar optimum faydayı sağlayacaktır.

Golden Retriever ırkı için tercih edilen köpek maması çeşitlerinde bulunması gereken temel besinlerin ve faydaların şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • İdeal oranda protein içeren mamaların köpek beslenmesinde vazgeçilmez oldukları bilinir. Proteinler kemiklerin güçlenmesinden esnekliğinin korunmasına, kan hücrelerinin yenilenmesinden enerji üretilmesine, vücuttaki organların ve dokuların onarımından kasların beslenmesine dek birçok metabolik süreçte görev yapar. Kuzu etli, tavuk etli, somonlu, ton balıklı köpek maması çeşitleri onların hem sağlıklı kalması hem de lezzet beklentilerinin karşılanması için ideal tercihlerdendir.
  • Tüm köpekler için olduğu gibi Golden Retriever ırkı için de vitaminler ve mineraller beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi, sindirim sistemi fonksiyonlarının iyileştirilmesi, cilt ve tüy sağlığına katkı sunulması gibi önemli süreçlerde vitaminler ve mineraller kritik görevlere sahiptir.
  • Sağlıklı yağlar da köpek beslenmesinde bulunması gereken besin grupları arasındadır. Üreme sistemi, sindirim sistemi, cilt sağlığı ve bağışıklık sistemi için gerekli olan sağlıklı yağlar mamalarda ideal oranda bulunmalıdır.
  • Kedilerden farklı olarak köpekler bizler gibi omnivor canlılardır. Diğer bir deyişle beslenmelerinde proteine ek olarak karbonhidratlara da ihtiyaç duyarlar. Bu noktada dikkat edilmesi gereken temel unsur; karbonhidrat kaynağı olarak köpek maması içeriğinde hangi sebzelerin, meyvelerin ya da tahılların kullanıldığıdır.

Özetle Golden Retriever mama seçimi sırasında yukarıda değinilen tüm besinleri barındıran alternatiflerin önceliklendirilmesi gerekir. Böylelikle Golden'ların optimal gelişimleri desteklenebilir, sağlıkları korunabilir, daha uzun ve mutlu bir yaşam sürmeleri sağlanabilir.

mama yiyen golden yavruları

Yaşa Göre Mama Seçimi: Yavru, Yetişkin ve Yaşlı Golden Retriever'lar İçin Öneriler

Golden Retriever için seçilen mamanın yaşam evresine göre değiştirilmesi gerekir. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık; farklı besinlere ihtiyaç duyulan, köpeklerin sağlıklarının korunması için farklı tedbirler alınması gereken yaşam evreleridir. Örneğin yavru köpekler için seçilen köpek maması, yetişkin veya yaşlı köpekler için idealden fazla protein içerir. Aynı şekilde kalorisi de daha yüksek olacağından Golden'larda kalça ve dirsek displazisi gibi hastalıkları tetikleyebilecek fazla kilo sorunu gündeme gelebilir. Dolayısıyla yaşam evresine özel olarak geliştirilen formüllere sahip köpek mamasını seçmek önemlidir.

Yalnızca ülkemizde değil dünya genelinde de en çok tercih edilen köpek maması markalarından olan Royal Canin, Golden Retriever ırkı için özel olarak formüle ettiği mamasıyla köpek sahiplerinin favori seçimleri arasında yer alıyor. Yetişkinlik dönemindeki dostlarımızın ideal kilolarının desteklenmesine, cilt sağlıklarının korunmasına ve kalp fonksiyonlarına katkı sunulmasına yönelik formüle edilen Royal Canin Golden Retriever Yetişkin Köpek Maması, özel tasarlanan mama taneleri ile kolay bir şekilde tüketilebilen kaliteli bir mamadır. Yoğun lezzeti sayesinde köpeklerde iştahsızlık sorununun geride bırakılmasına yardımcı olan Royal Canin markalı Golden Retriever Yetişkin Köpek Maması ürününü incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.

tüyleri taranan Golden Retriever

Doğru Beslenme Kadar Egzersiz ve Bakım Süreçleri de Önemli

Golden Retriever ırkından köpeklerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmesinde tercih edilen köpek maması muazzam bir etkiye sahip olsa da onların egzersiz ihtiyaçlarının karşılanması ve bakım süreçlerinin ihmal edilmemesi de önemlidir. Kilo almaya yatkın olan Golden'ların günlük egzersiz ihtiyaçlarının karşılanamaması hem mental hem fiziksel olarak yeterince uyarılmamalarıyla sonuçlanır. Bu durum oldukça hassas bir yapıya sahip olduklarından strese girmelerine yol açabilir. Aynı şekilde bakım süreçleri de fiziksel ve psikolojik sağlıklarının korunmasında etkilidir. Tüylerinin düzenli olarak taranması, belirli periyotlarla yıkanmaları, gerektiği takdirde tırnaklarının kesilmesi ve dişlerinin fırçalanması insanlarla olan bağlarını da güçlendirecektir. Elbette Golden'lar söz konusu olduğunda sosyalleşmenin önemi de yadsınamaz. Onların erken dönemden itibaren farklı insanlarla ve evcillerle tanıştırılması mutlu bir yaşam sürmelerinin sırlarından biridir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.