Köpeklerde Beslenmenin Altın Kuralları

Köpeklerde Beslenmenin Altın Kuralları

04.01.2022 Deniz Öz


Köpek sahiplenme süreci ile birlikte köpek sahiplerinin dostlarının daha sağlıklı, daha mutlu ve daha uzun ömürlü olmaları adına temel sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekir. Köpeklerin bilişsel ve fiziksel olarak uyarılmaları için onlarla her gün egzersiz yapılması, düzenli olarak veteriner hekim kontrollerine götürülmeleri, sağlıklı psikolojileri için erken dönemden itibaren sosyalleştirilmeleri ve elbette en kaliteli köpek mamaları ile beslenmeleri elzemdir.

"En iyi köpek maması hangisi?" sorusunun yanıtının bu denli merak edilmesinin nedeni de köpeklerin sağlıklı beslenmesinin kritik derecede önemli olmasıdır. En iyi köpek maması ile ilgili verilecek yanıtlar her köpek için aynı olmayabilir, çünkü özünde her köpek özeldir. Köpeklerin yaşam evreleri, boyutları, genel sağlık durumları, aktivite seviyeleri, kilo durumları ve hatta spesifik olarak ırkları onlar için en iyi mama tercihi üzerinde etkili olabilir. Bu nedenledir ki köpek beslenmesinin altın kuralları hakkında bilgi sahibi olunması, köpeklerin sağlıkları ile ilgili en doğru adımların atılmasını sağlayabilir. Bu yazımızda köpek beslenmesinin en önemli unsurları hakkında bilgi bulabilirsiniz.

beyaz zeminde oturan yavru köpek

Köpek Beslenmesinde Yaşam Evresi Belirleyicidir

Köpeklerin yavruluk, yetişkinlik, yaşlılık ve gebelik dönemlerinde ihtiyaç duydukları kalori miktarı farklılaşır. Gelişimlerinin en hızlı sürecinde olan yavru köpeklerin günlük kalori ihtiyaçları yetişkin köpeklerle kıyaslandığında yaklaşık iki kat fazla olur. Yavru köpekler 1 aylık olduklarında beslenmelerine kuru mama eklenmeye başlanması önerilir, çünkü bu dönemde anne sütü onların ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalır. Köpeklerin yaşam evreleri içerisinde en önemli dönemlerden biri de yaşlılıktır. Yaşlı köpeklerde aktivite azalacağı, metabolizma yavaşlayacağı için ihtiyaç duyulan kalori miktarı da azalır. Yetişkin köpeklerin günlük ihtiyaçlarının %20'sine denk gelen kalori yaşlı köpekler için yeterlidir. Köpeklerde fazla beslenme obezite ve obeziteye bağlı sağlık sorunlarının meydana gelme riskini artırır. Bu grupta gebelik ve emzirme dönemindeki köpeklerin kalori ihtiyaçlarının da doğru analiz edilmesi gerekir. Bu özel süreçler dişi köpeklerin ihtiyaç duyduğu günlük kalori miktarının arttığı dönemlerdir. Gebelik ve emzirme dönemindeki köpeklerin yavru köpek mamaları ile beslenmesi önerisinin ardında da artan kalori gereksinimleri yatar.

Köpek Beslenmesinde Aktivite Düzeyi Dikkate Alınmalıdır

Her ne kadar yaşam evresi köpek beslenmesinde belirleyici öneme sahip olsa da aktivite seviyesi de beslenmenin kurallarını esnetip değiştirebilecek bir unsurdur. Gün içerisinde düşük aktivite seviyesine sahip olan köpeklerin yüksek kalorili mamalarla beslenmemeleri gerekir. Aynı şekilde gün içerisinde aktif olan, yoğun egzersizler yapan köpeklerin de ihtiyaç duyduklarından az kalori almamaları sağlanmalıdır. Bu noktada hem mama türü hem de günlük mama tüketim miktarı köpeğe göre revize edilebilir. "Köpekler günde kaç gram mama yemeli?" sorusunun yanıtının köpekten köpeğe değişebileceği ve en doğru belirleme yönteminin veteriner hekimlerin önerilerini almak olduğunun unutulmaması gerekir.

mama yiyen Jack Russel Terrier cinsi köpek

Köpek Beslenmesinde Irksal Gereksinimlere Uyulmalıdır

Küçük, orta ve büyük ırk köpeklerin yalnızca ırksal gereksinimleri doğrultusunda birbirlerinden farklı beslenmeye ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Küçük ırk köpeklerin beslenmesi ile bu söylemi biraz daha açabiliriz. Küçük ırk köpekler yavruluk, yetişkinlik ve hatta yaşlılık dönemlerinde orta ve büyük ırk köpeklerle kıyasla çok daha hızlı bir metabolizmaya sahip olurlar. Metabolizmaları hızlı olduğu için küçük ırk köpek mamaları diğer mamalara oranla daha yüksek oranda kalori içerir. Küçük ırk köpeklerin beslenmesinde doğru mama seçimi kadar gün içerisinde verilen mama miktarı da önemlidir. Aşırı mama tüketimi kilo almaya yatkın olan küçük ırk köpekler için önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Büyük ırk köpeklerin beslenmesinde de yavruluk döneminden itibaren onların ihtiyaçları özelinde formüle edilen köpek mamaları tercih edilmelidir. Yavruluk döneminde güçlü ve sağlıklı kemiklerin gelişimini destekleyen köpek mamaları kullanılması gelecek yıllara yatırım olarak kabul edilir. Özellikle kalsiyum içeriği büyük ırk köpek mamalarında oldukça önemlidir. Büyük ırk köpekler anatomik yapıları gereği eklem rahatsızlıklarına yatkın olabildikleri için kemik ve eklem sağlığını destekleyen mineraller içeren kuru mamalar onlar için ideal tercihler olacaktır.

Köpeklerde Obeziteye Dikkat! Beslenmenin Değiştirilmesi Gerekir

Obezite hem kedi hem de köpek sağlığını olumsuz yönde etkileyen, farklı sistemik hastalıkların kaynağına dönüşebilen bir rahatsızlıktır. Hareketsizlik, aşırı beslenme ve yanlış mama seçimi gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen fazla kilo durumunda veteriner hekimlere danışılması gerekir. Vücutta aşırı yağ birikimi ile karakterize bu durum köpeklerin eklemlerine, kemiklerine ve bağ dokularına zarar verebilir. Yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi sistemik hastalıkların oluşumuna yol açabilir. Tüm bunlara ek olarak solunum sorunlarını başlatarak kanser başta olmak üzere köpeklerin yaşam süresini azaltabilen çeşitli durumların ardındaki neden dönüşebilir. Daha önce bu konuda sizler için bir içerik hazırlamıştık. Köpeklerde Obezitenin Nedenleri ve Zararları adlı blog içeriğimize buradan ulaşabilirsiniz. Obezite sorunu görülen köpeklerin kalori miktarı azaltılmış light köpek mamaları ile beslenerek ideal kilolarına ulaşmaları sağlanabilir.

çimlerde oturan Yorkshire terrier cinsi köpek

Irk Özelinde Beslenme Fark Yaratabilir

Binlerce yıldır bizlerin en yakın dostları olan köpeklerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirmeleri, olası rahatsızlıklarının doğru seçimlerle oluşumunun engellenmesi ve daha konforlu bir yaşam sürmeleri mümkündür. Basit ancak önemli bazı adımlar atıldığında onların yaşam süresinin uzadığı da bilinmektedir. "Her köpek özeldir" vurgusuyla köpeklerin tam ve dengeli beslenmeleri için mamalarında yüksek kaliteli protein kaynaklarını kullanan Royal Canin, özel ırk köpek mamaları ile de kalite ve güveni birlikte sunuyor.

Royal Canin, ırklara özel olarak formüle edilen özel ırk köpek mamaları ile köpeklere sağlıklı ve dengeli beslenme imkanı sağlıyor. Böylece köpeğini en sağlıklı mamalarla beslemek isteyenlerin tek yapması gereken Royal Canin'den köpeğinin cinsine özel mamayı tercih etmek oluyor.

Royal Canin özel ırk köpek mamaları ırkların yatkın oldukları hastalıklardan diş yapısına, metabolizma hızlarından damak zevklerine kadar birçok önemli unsur göz önünde bulundurularak üretilmektedir. Yaşam evresi doğrultusunda da formülü yenilenen özel ırk köpek mamaları köpeklerin mamaları çiğnemeye teşvik edilmesi için özel tasarlanmış mama taneleri ile iştahsızlık ihtimalini azaltırken dostlarımızın ihtiyaç duyduğu günlük kaloriyi almalarını kolaylaştırır. Bazı özel ırk mamaları tüy sağlığını iyileştirme özelliği ile ön plana çıkarken bazıları bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi ile sunduğu avantajları destekler. Tüm bu örnekleri çoğaltabiliriz. Siz de dostunuzun ırkına özel beslenmesi için en doğru seçimi yapmak isterseniz Royal Canin özel ırk köpek mamalarını buradan inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.