Sokakta Yaşayan/Travmalı Köpek Sahiplenmeden Önce Bilinmesi Gerekenler

27.08.2021 Aysegül Tunçay


Bir köpek sahiplenmek ve onunla birlikte yaşamak tarifi olamayacak kadar güzel bir deneyimdir. Köpek sahiplenirken özellikle de ilk kez köpek sahipleneceklerin mutlaka göz önünde bulundurması gereken unsurlar vardır. Sahiplenme farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Yeni dünyaya gelmiş ve annesini kaybetmiş bir yavru, annesi tarafından bakılan ve yuvadan ayrılmaya hazır bir yavru, sokakta yaşayan terk edilmiş ya da barınakta yaşayan bir köpek sahiplenebilirsiniz. Barınaktan ya da sokaktan köpek sahiplenme duygusal anlamda olumsuz deneyimleri olan bir köpeği sahiplenmek anlamına gelir. Bu durumun yanı sıra yavru ya da yetişkin sokak köpeği sahiplenmek bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Terk edilmiş ya da hep yalnız kalmış bir köpeği sahiplenmek ve ilk süreci atlattık sonra kurulan güçlü bağların çok özel olduğunu ise hiç unutmamak gerekir.

Köpeklerin Güvende Hissetmeye İhtiyacı Vardır

Güvende hissetmek her canlının temel ihtiyaçları arasında yer alır. Söz konusu sokaktan köpek sahiplenme olduğunda güvende hissetme ihtiyacı da artar. Ne yazık ki sokaklarda ya da barınaklarda yaşayan köpeklerin hikâyeleri travmatiktir. Bir şekilde terk edilmiş ya da hiç sevgi görmemiş olma ihtimallerinin olduğu unutulmamalıdır. Kendini güvende hissetmeyen bir canlı ile bağ kurabilmenin en kolay yöntemi ise ona güvende rahat hissettirmektir. Köpeğiniz ile yaşamaya başladığınız zaman acele etmemeniz ve iletişim için onun adım atmasını beklemeniz gerekebilir. Siz sadece temel ihtiyaçlarını karşılamak ve rahat hissetmesini sağlamak için onun alanına girerek güven verebilirsiniz. Özellikle sahibi tarafından terk edilen ya da terk edilmek zorunda kalan köpeklerin ayrılık kaygısı yaşamaları oldukça muhtemeldir. Bu durumun önüne geçebilmek ve köpeğin kendini daha güvende hissetmesini sağlamak için belirli bir rutin oluşturmak ve bu rutini bozmamaya özen göstermek gerekir. Köpek evde yaşayacaksa mutlaka güvende hissedebileceği bir alanı, sığınağı olmalıdır. Bahçede yaşayacaksa da kendisini güvende hissetmesine yardımcı olacak bir kulübeye ihtiyacı olduğunu unutmamak gerekir. Köpeğin güvende hissetme gereksinimleri ırkı, yaşı ve yaşadıkları özelinde değişiklik gösterebileceği için sahiplenirken geçmişi hakkında olabildiğince çok bilgi edinmeye çalışmak da güven kazanmaya yardımcı olur.

Sağlık Kontrollerini İhmal Etmeyin

Sokaktan köpek sahiplenme sürecinde hem köpeğin hem de ev halkının sağlığı açısından bazı önlemler alınması gerekir. Köpeği eve getirmeden önce mutlaka bir veteriner hekim ziyareti yapmak ve olası sağlık sorunları ile ilgili kapsamlı bir muayene yaptırmak önemlidir. Özellikle evde yaşayan başka bir evcil hayvan olması durumunda mutlaka bulaşıcı hastalık ihtimalinin elenmesi gerekir. Bunun için köpeğin veteriner hekim tarafından önerilen bir süre boyunca belirlenmiş bir alanda kalması sağlanabilir. Bu sayede hem köpeğin bulaşıcı hastalığı olup olmadığını öğrenip onun için doğru tedaviyi sağlamak hem de ev halkını olası bir bulaş riskinden korumak mümkün olur.

yetişkin sokak köpeği sahiplenme

Duygularını Anlamaya Çalışmak

Sahiplendiğiniz köpeğin duygularını anlamaya çalışmak onunla bağ kurabilmeniz açısından önemlidir. Bir barınaktan ya da sokaktan sahiplenilen köpeklerin farklı travmalar yaşadığını unutmamak gerekir. Bu köpekler terk edilmiş ya da çeşitli şekillerde şiddete maruz kalmış olabilirler. Yaşamlarının bir dönemi diğer köpeklerle yiyecek, su ya da barınacak alan için kavga etmekle geçmiş olabilir. Daha pek çok travma köpeklerin korku ve endişe yaşamasına neden olur. Travma yaşayan köpeklerde hırlama, aşırı havlama, ani tepki verme, takıntı, gürültüden ve ani hareketlerden korkma gibi davranışlar gözlemlenebilir. Onların duygularını anlamaya çalışmak önemlidir ama bu süreçte kesinlikle endişelenmemek gerekir. Köpekler insanların duygularını anlayabilirler. Eğer köpeğinizin duyguları sizi endişelendirirse bu onun bu endişeyi hissedeceğini unutmamalısınız. Köpekler insanların endişelendiğini, çekimser davranışlar sergilediğini hissettikleri zaman aynı zamanda bağlılık duygusundaki eksikliği de hissederler. Bu durum onların daha endişeli, korkak ve stresli olmasına neden olur.

İlişki Kurmayı Önemseyin

Bir köpek ile yaşamaya başlamak hayatın harika deneyimlerle dolmasını sağlar. Ancak travmaları olan köpek sahiplenmek insanların korku ve endişe hissetmesine neden olabilir ve temelde bu çok doğaldır. Ama insanların üzerine düşen daha sakin olmak ve köpeğin duygularının değişimini izlemektir. Köpeğin kişisel alanını çok fazla ihlal etmeden alışmasını beklemek çok değerlidir. Bunun yanı sıra köpeğiniz ile iletişimi sadece onun insiyatifine bırakmanız gerekmez. Onunla konuşarak sesiniz alışmasına yardımcı olabilirsiniz. Ufak ikramlar sunarak keyifli zamanları arttırabilir, oyuncaklar ile zamanın daha kaliteli ve eğlenceli geçmesini sağlayabilirsiniz. Patili dostunuzla birlikte keyifle oynayabileceğiniz oyuncakları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Bu ilişkiyi kurarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta köpekle fiziksel temas konusunda aceleci olmamaktır. Sarılmak, başını okşamak, tüylerini taramak isteseniz de travmalı köpekler için bu hareketler ilk başlarda korkutucu olabileceğinden köpeğin adım atmasını beklemek daha doğru olacaktır.

sokak köpeği sahiplenme

Köpeği Tetikleyen Durumları Keşfetmek

Sokaktan ya da barınaktan sahiplenilen bir köpeğin geçmişini araştırdınız ve elinize çok fazla bilgi geçmediyse iyi bir gözlemci olmanız gerekir. Köpeğin hangi durumlarda korku, endişe ya da stres yaşadığını anlamak için olabildiğince fazla gözlem yapmanız onu anlamak için önemlidir. Bazen sadece bir el, kol hareketi köpeğin korkmasına neden olurken bazen bir araba ya da korna sesi onun korku strese girmesini sağlayabilir. Köpeğin olumsuz duygularını tetikleyen olaylar olduğunda sakince yanında olduğunuzu belirtmek, olumsuz pekiştirmenin ortadan kalkması için bu anların daha keyifli geçmesini sağlamak iyi bir yöntemdir.

Tutarlı Yaklaşım Önemli

Barınaktan ya da sokaktan köpek sahiplenme sonrasında insanların köpeğe normalden çok daha fazla ilgili ve anlayışlı yaklaşması normaldir. Ancak bu uzun vadeli ilişkilerde sorunlar yaşanmasına neden olur. Köpek eve gelmeden önce mutlaka evin kurallarının belirlenmesi ve ne olursa olsun bu kuralların esnetilmemesi gerekir. Eğer başlangıçta tüm kuralları yok sayar ve sonrasında kurallar konmaya başlanırsa bu köpeğin kafasının karışmasına neden olabilir. Köpek kurallara uymadığı zaman korkabileceği tepkiler vermek yerine dikkatini dağıtmak, ilgisini olumlu bir harekete çekmek önemlidir. Sonrasında ise doğru hareketle birlikte pozitif pekiştirme yapılması gerekir. Bu sayede hem kurallar en baştan belirlenmiş hem de köpeğin kafası karışmamış olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.