Köpeklerde Hipotiroidizm Nedir? Belirtileri Nelerdir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Köpeklerde hipotiroidizm sıklıkla görülen ve hormon dengesinin bozulmasından kaynaklanan bir hastalık olma özelliği taşır. Tüm ırklarda görülebilse de özellikle Golden Retriever, Labrador Retriever, Doberman Pinscher, Boxer ve Cocker Spaniel cinslerinde yaygındır. Orta yaşlı ve orta-büyük ırk köpeklerde görülme sıklığı artan hipotiroidizm metabolizma hızını etkilediği için belirtilerinin erken fark edilmesi önemlidir. Bu yazımızda köpeklerde hipotiroidizm hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Köpeklerde Hipotiroidizm Nedir?
Tiroit salgı bezi, boyun bölgesinde bulunur ve tüketilen yiyeceklerin enerjiye dönüştürülmesinde görev yapan tiroksin adı verilen bir hormon üretir. Tiroksin hormonunun yeterince salınamaması durumu "hipotiroidizm" olarak adlandırılır. Tam tersi durumda yani tiroksin hormonu çok fazla üretildiğinde ise bu durum "hipertiroidizm" olarak isimlendirilir. Köpeklerde hipotiroidizm görüldüğünde metabolizma hızı belirgin ölçüde yavaşlar. Belirtiler de metabolizma yavaşlaması ile karakterize semptomlar şeklinde ortaya çıkar.
Köpeklerde Hipotiroidizm Belirtileri Nelerdir?
Az önce de belirttiğimiz gibi köpeklerde hipotiroidizm metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Metabolizma hızındaki yavaşlama da vücuttaki tüm organları etkileyebilir. Köpeklerde hipotiroidizm belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- İştahta değişim olmamasına rağmen kilo artışı,
- Halsizlik, enerji düşüklüğü,
- Soğuk toleransının azalması,
- Tüylerde sağlıksızlaşma, tüy dökümünde fazlalaşma,
- Cilt renginde koyulaşma,
- Cilt ve kulak enfeksiyonlarında artış,
- Tıraş sonrası tüylerin uzamaması,
- Yüksek kolesterol değerleri ve
- Kalp atış hızında azalma.
Tüm bu belirtilere ek olarak bazı köpeklerde hipotiroidizm farklı anomalitelere de yol açabilir. Yüz derisinde kalınlaşma ve köpeklerin üzgün bir yüz ifadesine bürünmesi, topallaşma ve koordinasyon eksikliği, kısırlık, gözün kornea tabakasında yağ birikimi, gözyaşı üretiminin azalmasına bağlı olarak göz kuruluğu hipotiroidizm nedeniyle ortaya çıkabilecek belirtiler arasında yer alabilir.
Köpeklerde Hipotiroidizm Nedenleri
Köpeklerde hipotiroidizm oluşumunun ardında genellikle iki hastalıktan biri olduğundan şüphe edilir. Bu hastalıklardan biri lenfositik tiroidit, bir diğeri ise idiyopatik tiroid bezi atrofisidir. Lenfositik tiroidit hastalığı köpeklerde hipotiroidizme yol açan ve en yaygın görülen neden olarak kabul edilir. Bu gibi bir durumda bağışıklık sistemi tiroit bezlerini tehlike olarak algılar ve savunma mekanizmasını devreye sokarak bezlere saldırır. Bağışıklık sisteminin bu tepkisinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir. İdiyopatik tiroit bezi atrofisi durumunda ise tiroit bezlerinin normal dokusu yağ dokusu ile yer değiştirir. Bu hastalığın kesin nedeni de tam olarak bilinmemektedir. Köpeklerde hipotiroidizm nedenlerinin %95'i söz konusu iki hastalıktan kaynaklanmaktadır. Ancak geri kalan %5'lik nedenler içerisinde tiroit kanseri gibi farklı sağlık sorunları yer alır.
Köpeklerde Hipotiroidizm Teşhisi
Köpeklerde hipotiroidizm teşhisi genellikle kolaylıkla yapılır. Hastalığın yol açtığı belirtilerin gözlemlenmesi ile birlikte atılması gereken ilk adım veteriner hekimlerin muayenesine başvurulmasıdır. Kontrol sırasında köpeklerin yaşadıkları belirtilerin daha kapsamlı anlaşılabilmesi adına hastalık öyküsünün detaylı verilmesi gerekir. Fiziksel muayenenin ardından kan testleri ve idrar analizi ile hastalığın teşhis edilmesi mümkün olabilir.
Köpeklerde Hipotiroidizm Tedavisi
Köpeklerde hipotiroidizm tamamen iyileştirilemeyen ancak doğru tedavilerle kontrol altına alınıp yönetilebilen bir hastalık olma özelliği taşır. Hipotiroidizmde tiroit hormonlarının eksikliği söz konusu olduğu için öncelik hormon eksikliğini kapatmak olacaktır. Bu doğrultuda köpeklere hormon tedavisine başlanabilir. Hormon tedavisi başarılı olduğu takdirde köpeklerde hipotiroidizm belirtileri gerilemeye ve köpeklerin eski enerjilerinin yerine gelmeye başladığı fark edilebilir.
Köpeklerde hipotiroidizm tedavisi kapsamında takviye kullanımı önerilmişse, veteriner hekimlerin önerdikleri doza ve kullanım sıklığına sadık kalınması gerekir. Doz ayarlaması genellikle köpeklerin ağırlıklarına göre yapılır. Köpeklere gereğinden fazla takviye verilirse hedeflenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir ve köpeklerde hipertiroidizm belirtileri ortaya çıkabilir. Tedavi başladıktan birkaç hafta sonra kontrollere gidilmesi ile hormon dengesinin son durumu hakkında bilgi edinilebilir.
Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.