Köpekler Neden Yatağa Çiş Yapar?

18.06.2021 Deniz Öz


Yoğun geçen bir günün ardından dinlenmek için odanıza çekildiniz ve artık kesintisiz bir uyku için hazırsınız! Yatağınıza yattınız ve o anda işlerin yolunda gitmediğini anladınız. Sevimli dostunuz sizi çok şaşırtan o hareketi ilk kez yaptı ya da yineledi! "Köpeğim yatağıma işedi" şikayetlerini paylaşan birçok kişi için ne yazık ki bu durum rutin haline gelebiliyor. Köpekler, ırklarından ve yaşlarından bağımsız olarak hem sahiplerinin hem de kendi yataklarına çiş yapabiliyor. Köpeğim yatağa işedi şikayetinin sorgulanması çoğunlukla ihmal edilse de bu davranışın nedenlerinin doğru belirlenmesi gerekiyor. Köpekler tıbbi gerekçelerle de eğitim eksikliği veya kontrolsüz heyecan gibi duygusal nedenlerle de bu davranışı sergileyebiliyor. Bu yazımızda "köpeğim yatağıma işedi" diyenlerin hem en çok merak ettiği hem de bilmeleri gereken konular özelinde bilgi aktaracağız.

"Köpeğim Yatağa İşedi" Peki Neden?

Az önce de belirttiğimiz gibi köpeklerin yatağa çiş yapmalarının ardında çeşitli nedenler olabilir. Bu nedenlerin bazıları eğitim veya davranış değişikliği çabaları ile giderilebilirken bazıları için veteriner hekimlere başvurulması gerekebilir. Bu nedenle benzer şikayetleri olan köpeklerin öncelikle veteriner hekimlere götürülerek genel sağlık durumları hakkında bilgi edinilmesi önemlidir.

İdrar Yolu ve Böbrek Sorunları

İdrar yolu enfeksiyonları köpeklerin çiş kazaları yapmasına neden olabilir. Yatağınıza ya da kendi yatağına çiş yapan bir dostunuz varsa veteriner hekimler idrar tahlili yapmak için idrar örneği alacaklardır. Test sonuçlarında idrar yolu enfeksiyonu teşhis edilirse tedavi için antibiyotik kullanımına başlanabilir. Bu sorun köpeklerin mesane aktivitesini kontrol etmelerini zorlaştıracağı için sık sık idrar kaçırmayla sonuçlanabilmektedir. "Köpeğim yatağa işedi" şikayetine neden olabilen bir diğer potansiyel ise mesane iltihabıdır. Aynı zamanda idrar yolundaki yapısal anomaliler, böbrek hastalıkları ve mesane taşları da köpeklerde idrar kontrolünü zorlaştırabilen faktörlere örnek olarak gösterilebilir.

yatakta yatan gözleri açık kahverengi köpek

İdrar Kaçırma

Üriner inkontinans köpeklerin çoğunlukla uyku esnasında idrar kaçırmalarına nenden olabilen ve bu nedenle "köpeğim yatağına işedi" sorununu sıklıkla gündeme getiren bir durumdur. Her ne kadar idrar kaçırma uyku esnasında daha fazla görülse de köpekler uyanık olduklarında da sonuç değişmeyebilir. Özellikle yaşlı köpeklerde üriner inkontinans görülme sıklığı artar. Köpeklerde idrar kaçırma tedavisi ilaç kullanımı ile planlanabilir.

Heyecan, Korku, Stres ve Endişe

Heyecan nedeniyle çiş yapma özellikle yavru köpeklerde rastlanan bir durumdur. Ancak hayatlarının tüm evrelerinde de köpekler heyecana bağlı olarak idrar kaçırabilirler. Aşırı heyecanlandıklarında sergiledikleri bu davranış erken dönemde kontrol altına alınmalıdır, genellikle kendiliğinden geçse de eğitim de gerekli hale gelebilir.

Köpeğim yatağıma işedi söyleminin ardında korku, stres ve endişe de olabilir. Bu duyguları yaşayan köpekler idrarlarını kontrol etmekte zorlanabilirler. Çevre değişikliği yaşamaları ani strese girmelerine neden olabileceği gibi streslerinin kaynağı farklı medikal sorunlar da olabilir.

Bölge İşaretleme

Bazı köpekler diğerlerine oranla daha bölgeci olabilirler. Bölgelerini idrarları ile işaretleme alışkanlığı sahipleri için zor bir mücadele anlamına gelebilir. Özellikle sahiplerinin yatağını işaretleyen köpeklerin doğru davranışları benimsemeleri adına eğitim süreçleri kritik derecede önemlidir. Zamanında kontrol edilemeyen bu davranışın önlenmesi için zaman geçtikçe daha çok çaba harcanması gerekecektir.

yatakta uyuyan iki tane küçük ırk köpek

Köpeklerin Yatağa İşemesi Nasıl Önlenir?

Köpeğim yatağıma işedi şikayeti yaşandığı takdirde ilk olarak veteriner hekimlerle iletişime geçilmelidir. Veteriner hekimler köpeklerin fiziksel muayenesini ve ek tetkikleri yaparak yatağa işeme davranışının ardında tıbbi bir neden olup olmadığını incelerler. Köpeklerde yatağa işeme ile sonuçlanabilecek bir tıbbi gerekçe bulunması halinde sağlık sorunun tedavisi yapıldığında bu davranışın da normal şartlar altında kendiliğinden geçmesi sağlanacaktır.

Köpeklerin yatağa işemesinin ardında herhangi bir sağlık sorunu yoksa bu noktada dikkat edilmesi gereken strese maruz kalıp kalmadıklarıdır. Son dönemde çevresel bir değişiklik yaşadılar mı, sahiplerinden her zamankinden fazla ayrı kaldılar mı, beslenmelerinde değişikliğe gidildi mi, eve yeni bir aile bireyi katıldı mı? gibi stres yaratma potansiyeli olan faktörler değerlendirilmelidir. Endişeli, stresli veya korkmuş bir köpek bu ruh hallerini geride bırakmadan herhangi bir eğitim sürecine dahil edilmemelidir. Yeni davranışlar edinmeleri zorlaşabilir ve eğitim süreçlerine kalıcı tepki geliştirme ihtimalleri artırabilir. Köpeklerde yatağa işeme nedeni bölgeci karakterse erken dönemde profesyonel eğitimlere başvurulabilir ve sonrası süreçte de eğitimin etkilerinin devamı için kararlı bir duruş sergilenerek sorunun önlenmesi sağlanabilir.

Köpeklerde yatağa çiş yapma nedeni yalnızca eğitimsizlik de olabilir. Bu durumda köpeklere çiş eğitimi verilmesi gerekir. İlk olarak yatağa ve çevresine erişimi kısıtlanmalı, yatak odasının kapısı kapalı tutulmalıdır. Yavru köpekler için çiş eğitimini kolaylaştıracak birçok farklı ürün bulunur ve bu ürünler eğitim sürecinin konforlu bir şekilde tamamlanmasını sağlar. Yavru köpek çiş eğitim ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.