Köpeklerde Kaka Rengi Ne Anlatır?

07.02.2022 Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen


Köpeklerde kaka rengi aslında insanlarda olduğu gibi köpeklerde de sağlık konusunda önemli bir göstergedir. Her ne kadar ilk başta göze kötü gözükse de aslında köpek sahiplerinin düzenli olarak köpeklerinin kakasını takip etmesi tavsiye edilir. Çünkü kakanın farklı renklerinin farklı anlamları vardır ve başta sindirim sistemi olmak üzere köpeğin genel sağlığı hakkında önemli bilgiler içerir. Her ne kadar köpeğimizin kakası kokulu ve önemsiz bir atık olarak görülse de durum tam tersidir. Bu yazımızda köpeklerde kaka renginin neler anlattığını ele alacağınız.

kaka torbasını ağzında taşıyan köpek

Kahverengi Kaka

"Köpek kakası nasıl olmalı?" sorusunun cevabı kahverengi ve hafif sert olmalıdır şeklinde verilebilir. Bu kaka yapısı bağırsak ve sindirim sağlığının yerinde olduğunu gösterir. Eğer köpeğinizin kakası çikolata renginde ve ele alındığında dağılmayacak sertlikteyse korkulacak bir şey yok demektir.

Yeşil Renkli Kaka

Köpeklerde yeşil renkli kakanın birden fazla sebebi olabilmektedir. Eğer köpeğinizin kakası kahverengi ancak içerisinde yeşil parçalar varsa bu köpeğinizin çok miktarda ot yediği anlamına gelir. Bu ciddi bir durum değildir ancak otların düzenli bir atıştırmalık haline gelmemesi için bu davranışa kısıtlama getirmeniz gerekmektedir.

Ancak kakanın tamamı yeşil tonlarındaysa bu gastrointestinal sistemde bir rahatsızlığa işaret eder. Yeşil kaka bakteriyel enfeksiyon, bağırsak paraziti ya da diğer gastrointestinal rahatsızlıklara bağlı olarak görülür. Eğer bir anda kakanın rengi yeşile döndüyse o zaman veteriner hekimi ziyaret etmenin vakti gelmiş demektir.

veteriner hekim tarafından muayene edilen köpek

Beyaz Noktalı Kahverengi Kaka

Köpeğinizin kakasının kahverengi olması bir problem olmadığı anlamına gelir. Ancak içerisinde küçük beyaz parçalar varsa bu bir soruna işarettir. Köpeğiniz kakasındaki beyaz parçalar genellikle bağırsak parazitlerinin göstergesidir. Bazı kurtlar yetişkin hale geldiklerinde arkalarında küçük beyaz kalıntılar bırakır. Eğer bu beyaz beneklerin hareket ettiğini görürseniz bu köpeğinizde parazit olduğunun bir işaretidir.

Siyah Renkli Kakası

Köpeklerde siyah kaka köpeğin üst gastrointestinal yollarında ciddi bir rahatsızlığa işaret etmektedir. Sindirim sisteminde yüksek miktarda kanama geldiğinde, kan diğer materyaller ile beraber aynı sindirim sürecinden geçer. Sindirim süreci kanın siyaha dönüşmesine ve sonuç olarak da kakanın siyah renkte olmasına neden olur.

Köpeklerde siyah ishal ya da siyah kaka gastrointestinal ülsere, bağırsak parazitlerine ya da karın veya bağırsak bölgesinde doku hasarına işaret eder. Eğer köpeğiniz bir anda siyah kaka yapmaya başlarsa vakit kaybetmeden veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir.

Kırmızı Renkli Kaka

Köpeklerde kırmızı kaka ya da kırmızı çizgiler alt bağırsak yollarında kanama olduğunun bir göstergesidir. Köpeğin kırmızı kaka yapması genellikle kalın bağırsakta kanamaya işarettir. Kan henüz sindirilemediği için kırmızı renktedir.

Kırmızı renkte kaka gastrointestinal soruna işaret edebilir ve tedavi edilmediğinde bu durum kanlı ishale dönüşebilmektedir. Kanlı ishalde vücut çok fazla sıvı kaybettiği için bu durum oldukça ciddi kabul edilir. Eğer köpeğinizin kakasında kan görürseniz vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız gerekir.

iştahsız köpek

Sarı Renkli Kaka

Köpeklerde sarı renkli kakanın birden fazla nedeni bulunmaktadır. Özellikle bir anda rengin sarıya dönmesi gastrointestinal bir rahatsızlığın belirtisi olabilmektedir. Arkasından ise genellikle ishal görülür. Köpeklerde sarı ya da turuncu renkli kaka aynı zamanda karaciğer hastalıkları ile ilişkili olabilmektedir ve bu ciddi bir sağlık problemi olarak değerlendirilebilir. Özellikle bir anda renk değişimi meydana geldiğinde ya da sarı renkten sonra ishal görüldüğünde hemen veteriner hekime başvurulmalıdır.

Mor Renkli Kaka

Köpeklerde daha nadir olsa da mor renkli kaka görülebilmektedir. Bu durum koyu pigmentasyonlu bir kanamaya işaret eder. Kanlı ishal genellikle koyu kırmızı renklidir ve reçel kıvamındadır. Bazı köpekler de ise mor renkte görülebilmektedir.

sahibi ile parkta gezen köpek

Gri Renkli Kaka

Normal bir kahverengi kaka vücut dışında iki ya da üç gün kadar kaldıktan sonra grileşmeye başlar ve bu son derece normaldir. Ancak köpeğiniz gri kaka yaptığında bu durum anormal olarak kabul edilir. Gri kaka genellikle sindirim komplikasyonları sonucu görülür. Özellikle pankreas olması gibi çalışmadığında kakanın rengi grileşmektedir. Normal bir durum olmadığı için gri kaka gördüğünüzde de veteriner hekim ile iletişime geçmeniz gerekir.

Mukuslu Kaka

Köpeğinizin kakasında küçük bir miktar mukus gördüğünüzde korkulacak bir şey yoktur. Mukus kakanın bağırsaktan geçişini kolaylaştırır ve bazen vücut dışına çıkabilir. Ancak çok miktarda mukus olduğunda bu sindirim sistemindeki bir rahatsızlığın belirtisi olarak değerlendirilmelidir.

Bağırsaklarda bir enfeksiyon olduğunda mukus üretimi artar ve bu nedenle kaka ile beraber vücut dışına çok miktarda mukus da çıkar. Enfeksiyon bir gıda hassasiyeti, hastalık, parazit ya da diğer sindirim sistemi hastalıklarına bir işarettir.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen Tüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için Petlebi.com blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.