Küçük Irk Yavru Köpekler için Sağlıklı Deri ve Tüy: Somonun Gücü

03.11.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin hangi yaşam evresinde oldukları, ırkları, aktivite düzeyleri ve sağlıkla ilgili özel hassasiyetleri köpek mamaları tercihini doğrudan etkileyen, en önemli faktörler arasında sıralanır. Kaliteli içeriklerle üretilmiş köpek mamalarını tercih ederken spesifik besinlerin kontrol edilmesi ise eşit derecede önemlidir. Köpek maması köpeklere ihtiyaç duydukları proteinlerin, karbonhidratların, minerallerin, vitaminlerin ve sağlıklı yağların; ideal dozda ve ideal oranda sunulmasını sağlar. Kolay sindirilebilir içerikleri ile deri ve tüy sağlığını destekleyen, günlük kalori ihtiyacını karşılayan ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sunan köpek mamaları dostlarımızın sağlıklı, konforlu ve mutlu bir yaşam sürmesine yardımcı olur.

Küçük ırk köpekler söz konusu olduğunda ise doğru mama tercihi yapmak önem kazanır. Küçük ırk köpekler için özel olarak üretilen köpek mamaları onların son derece yüksek olan metabolizma hızları göz önünde bulundurularak formüle edilmiştir. Birçok farklı içerikle sunulabilen köpek mamaları arasında son yıllarda somon balığı ihtiva edenler giderek popülerleşmektedir. Somonlu yetişkin köpek maması, somonlu yavru köpek maması ve somonlu yaşlı köpek mamalarının bu denli popüler olmasının ardındaki güç ise somon balığıdır. Somon balığı hem çok faydalı bir sağlıklı yağ hem de protein kaynağı olarak değerlendirilir. Omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olduğundan vücuttaki enflamasyonu azaltabilir, tüy sağlığını destekleyebilir, alerjisi olan köpeklerin sağlıklarına katkı sunabilir. Siz de küçük ırk yavru köpeklerinizin optimal gelişimini desteklemek, yetişkinlik sürecine en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlamak için deri ve tüy sağlığı başta olmak üzere metabolizmanın işleyişine önemli faydalar sunan somonlu köpek mamaları arasından seçim yapabilirsiniz. Bu yazımızda somonlu mamalara özel bilgiler bulabilirsiniz.

shih tuz yavruları

Somonun Köpek Cildine Faydaları: Omega-3 Yağ Asitleri

"Somon balığı içeren mamalar genelde kedilerin vazgeçilmezleri arasında yer alır." gibi bir düşünce yaygındır. Köpek beslenmesinde balığın çok da yaygın olarak tercih edilmemesinden kaynaklanan bu düşünce, köpekler için özel olarak formüle edilen somonlu köpek mamaları ile değişmeye başlamıştır. Somon balığında bulunan Omega-3 yağ asitleri köpeklerin bağışıklık sisteminin desteklenmesinde, eklem hareketliliğinin artmasında ve aynı zamanda deri ve tüy sağlıklarının desteklenmesinde önemli etkilere sahiptir.

Omega-3 yağ asitlerinin köpeklerin deri ve tüy sağlığını iyileştirdiği yapılan çalışmalarla da gösterilmiştir. Cildin nemlenmesine katkı sunan bu yağ asitlerinin kuru ve kaşıntılı cilde iyi geldiği de bilinir. Nitekim somonlu köpek mamaları hipoalerjenik köpek maması olarak da tanımlanmaktadır. Yapılan bir çalışmada ideal oranda Omega yağ asitleri içeren bir beslenme planına iki hafta kesintisiz olarak dâhil olan köpeklerin deri ve tüy sağlığında gelişme olduğu gösterilmiştir. Omega-3 yağ asitlerinin alerjilere bağlı olarak oluşan tüy dökülmesi sorununa da faydalı olduğu kabul edilir.

Omega-3 yağ asitlerinin köpekler için faydalarını salt deri ve tüy sağlığına indirgemek eksik bir yaklaşım olacaktır. Bu yağ asitleri oldukça güçlü antioksidan etkiye sahiptir ve kalp sağlığına da iyi gelebilmektedir. Enflamasyonu azaltabilen, kan basıncını düşürebilen ve kalbin hem şeklinde hem de boyutunda meydana gelen değişimleri engelleyebilen Omega-3 yağ asitlerinin aynı zamanda eklemlerin yağlanmasına ve eklem hareketliliğinin artmasına da iyi geldiği bilinir. Tüm bunlara ek olarak Omega-3 yağ asitleri sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olabilir. Yapılan bazı çalışmalarda insülin hassasiyetini azaltabildiği yönünde veriler elde edilmiştir.

Köpeğinizin günlük besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak için siz de somonlu köpek mamalarını tercih edebilirsiniz, yine de dikkatli olmanızda fayda var: Tüm mamalar eşit kalitede değildir, üstelik köpeklerin yaşam evresine göre seçim yapılmadığında köpeklerin sağlığına hedeflenen katkı sunulamayabilir.

mama kabına girmek üzere olan yavru köpek

Küçük Irk Yavru Köpekler için Somonlu Mama Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Küçük ırk köpeklerin yaşamlarının ilk 12 ayı, yavru oldukları dönemdir. Bu süreçte çok ama çok hızlı gelişirler. Gelişimlerinin optimal seviyede devam etmesi için döneme özgü ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması gerekir. Küçük ırk köpekler için mama seçimi yapılırken protein kaynağı olarak somon balığı kullanılanlara ve içeriği köpeğinizin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak karşılayanlara yönelmeniz tavsiye edilir.

Pro Plan hem ülkemizde hem de yurt dışında en çok tercih edilen kedi ve köpek maması markaları arasında yer alır. Somon balığı içerikli yavru köpek mamaları ile küçük ırk dostlarımızın sağlığına çoklu katkı sunan Puppy Small&Mini Sensitive Skin Somonlu Küçük Irk Yavru Köpek Maması cilt hassasiyeti olan yavru köpeklerin beslenmesine rahatlıkla dâhil edilebilir. İçeriğinde Omega yağ asitleri, mineraller, vitaminler ve sağlıklı karbonhidratlar bulunan yavru köpek maması sayesinde dostunuzun eklem sağlığını destekleyebilir, cilt sağlığına katkı sunabilir ve yaşamının erken evrelerinden itibaren tam ve dengeli bir beslenme ile buluşmasını sağlayabilirsiniz.

mama kabını ağzında taşıyan küçük ırk köpek

Doğru Mama Seçimi ve Doğru Porsiyonlama

Küçük ırktaki yavru dostunuz için en doğru mamayı seçmiş olsanız da beslenmelerini planlarken de dikkatli olmanız gerekir. Küçük ırk köpeklerde beslenmenin birden fazla öğüne yayılması tavsiye edilir. Az önce de bahsettiğimiz gibi küçük ırk köpeklerin metabolizmaları çok hızlıdır. Metabolizmalarının çok hızlı olması açlık sürelerinin kısıtlanmasını gerektirir. 12 saatten fazla aç kaldıklarında kanlarındaki şeker oranı ciddi şekilde düşebilir. Hipoglisemi olarak da adlandırılan bu durum, kas titremelerinden huzursuzluğa dek birçok semptoma yol açabilir. Olası bir sorunu engellemek adına küçük ırk yavru köpeklerin günde 4 - 6 öğün beslenmeleri tavsiye edilir. Elbette günlük mama tüketimi ideal seviyede tutulmalıdır. Köpeklerin günlük olarak ne kadar mama tüketeceği hem tercih edilen mamaların ambalajlarında yazar hem de konu hakkında veteriner hekimler detaylı yönlendirme yapar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.