Toy Poodle'ınıza Uygun Mama Seçimi İpuçları

18.08.2023 Aysegül Tunçay


Köpeklerin sağlıklı bir yaşamlarının olması için ilk adım doğru beslenmelerinin sağlanmasıdır. Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri buluşturan bir mama formülü bulabilmek için belirli kriterlere göre seçim yapmanız gerekir. Köpeklerin ırkı, yaşı ve genel sağlık durumu yaş mama ya da kuru mama seçiminde belirleyici olmalıdır. Bu yazımızda toy poodle mama seçimi hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

insan eli koklayan toy poodle

Toy Poodle'ınızın Beslenme Gereksinimleri: Ne Yemeli, Ne Yememeli?

Toy Poodle gibi küçük ırk köpekler yanlış beslenmeye bağlı obezite gibi sağlık sorunlarına karşı oldukça hassastır. Küçük ırklar her ne kadar daha enerjik olsalar da kilo alma eğilimleri yüksek olduğu için beslenmelerinde hassas davranılması gerekir.

Toy Poddle Mama Seçiminde Besin Değerleri

Toy Poddle köpekler küçük ırklar arasında yer alır. Bu nedenle onların küçük ırk köpek maması ile beslenmeleri önerilir. Küçük ırklar için formüle edilen mamaların da içeriğindeki protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve mineral dengelerine bakılması gerekir.

Kaliteli Protein: Toy Poddle ırkı gibi küçük ırk köpekler için mama tercih ederken içeriğinde yüksek kaliteli protein olmasına dikkat etmeniz gerekir. Köpeklerin sağlıklı bir kas yapısı olması için yüksek kaliteli proteine ihtiyaçları vardır. Damak zevklerine göre tavuk etli, kuzu etli, dana etli gibi farklı protein seçenekleri arasından seçim yapılabilir.

Sağlıklı Yağlar: Köpeklerin, cilt ve tüy sağlıklarını desteklemek gibi onlar için çeşitli faydaları bulunan omega-3 ve omega-6 gibi sağlıklı yağ asitleri tüketmeleri önerilir. Bu yağlar deri sağlığını desteklerken, tüylerin daha canlı ve parlak gözükmesine de yardımcı olur. Kaliteli yağların tüketilmesi köpeğin enerjisini yükseltirken hücre fonksiyonlarını da destekler.

Kompleks Karbonhidratlar: Kompleks karbonhidratlar köpekler için önemli bir enerji kaynağıdır. Buğday, arpa, yulaf, esmer pirinç gibi tam tahıllar; kabak, havuç, bezelye ve patates gibi sebzeler; mercimek, nohut ve fasulye gibi baklagiller; yaban mersini, ahududu gibi meyveler köpek mamalarında kompleks karbonhidrat olarak yer bulabilir.

Toy Poodle'ların Yememesi Gereken Besinler

Köpekler sahiplerinin ya da çevresindeki insanların yedikleri yemeklere çok hüzünlü gözlerle bakarak gün içerisinde pek çok kez atıştırma şansı yakalarlar. Ancak bu atıştırmalıkların köpek beslenmesi için uygun olduğundan emin olunması gerekir. Günlük yaşamda sık tüketilen ancak köpekler için çok zararlı olabilecek pek çok besin vardır.

Çikolata, köpekler için oldukça zararlıdır. Üzüm ve kuru üzüm ise köpeklerde böbrek sorunlarına neden olabilir. Tuzlu, şekerli ve yağlı besinler köpeklerin kilo almasına neden olurken böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Baharatlı ya da işlenmiş besinlerin de köpeklere verilmemesi gerekir.

Gün içerisinde köpeğinizle yiyeceğinizi paylaşırken onun için sağlıklı olup olmadığını araştırmanız önerilir. Bazı sebze ve meyveleri; baharatsız ve sossuz olan yiyecekleri onlarla ufak miktarlarda paylaşabilirsiniz ancak bu besinler patili dostunuzun beslenme ihtiyacını karşılamayacağı için günlük ihtiyacı olan besinleri ırkına ve yaşına uygun formüle edilmiş köpek mamalarından aldığından emin olmalısınız.

farklı yaşlardaki toy poodle ırkı köpekler

Yaşa Uygun Mama Seçimi: Yavru, Yetişkin ve Yaşlı Toy Poodle'lar İçin

Mama tercih ederken kaliteli bir içerik her zaman önemlidir ancak köpeğin yaşının da mama seçiminde belirleyici olması gerekir. Yaşam evresine göre köpek maması seçimi köpeğin yavruluktan yaşlılığa kadar, hayatı boyunca sağlığını etkileyecek bir tercihtir.

Yavru Köpekler İçin Mama Seçimi

Büyüme ve gelişme dönemindeki yavru köpeklerin ihtiyaç duydukları kalori ve protein miktarı oldukça yüksektir. Yavrularda kemik gelişiminin desteklenmesi için kalsiyum ve fosforun da beslenme planına ideal oranda dâhil edilmesi gerekir. Ancak aşırı kalori ve protein yavruların çok hızlı büyümesine neden olabileceğinden uzun vadede eklem sorunlarına yol açabilir.

Fazla kilolu köpek yavrularının fazla kilolu yetişkin köpeklere dönüşme ihtimali yüksek olduğu için, yavru köpek beslenmesinde doğru mama tercihi yapılması önemlidir. Küçük ırklar için özel olarak formüle edilen köpek mamalarının arasında yavruluk dönemine uygun sunulan seçeneklerin değerlendirilmesi, yavruluk döneminde ideal gelişimin sağlanması ve sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirilmesi için gereklidir.

Yetişkin Köpekler İçin Mama Seçimi

Köpeklerde yetişkinlik dönemlerinin başlangıcı ırka göre değişiklik gösterebilir. Büyük ırk köpeklerin yetişkinliğe girmesi 18 - 24 ay arasında sürebilirken küçük ırk köpeklerin tam olgunluğa ulaşması ortalama olarak 12 aydır. Yavru köpekler için formüle edilen mamalar yüksek kalorili olduğu için, veteriner hekimin de önerisiyle, yetişkinlik döneminde bu döneme uygun mamaların tercih edilmesi gerekir. Yetişkinlik döneminde tüketilen yavru köpek mamaları obeziteye neden olabilir.

Yaşlı Köpekler İçin Mama Seçimi

Köpeklerde yaşam evresi belirlenirken 8 yaş üzeri genellikle yaşlı ya da senior olarak ifade edilir. Ancak ortalama yaşam süreleri daha yüksek olduğundan küçük ırk köpeklerde 11 yaşına gelene kadar yetişkinlik dönemi devam edebilir. Küçük ırk köpeklerde yetişkin mamasından yaşlı/senior köpek mamasına geçiş yapılacağı zaman veteriner hekimin yönlendirmesine göre hareket etmek gerekir.

Köpeğiniz yaşlanmaya başladığı zaman, bu duruma bağlı sağlık sorunları gündeme gelebilir. Köpeklerin metabolizması yavaşladıkça ihtiyaç duydukları kalori de azalır. Yaşlı köpekler için formüle edilen köpek mamaları kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olurken aynı zamanda kalp, karaciğer ve böbrek sağlığını destekleyecek bileşenler içerebilir.

kırmızı beyaz çizgili kıyafeti olan toy poodle

Kaliteli Mama Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Köpeğiniz için kaliteli bir köpek maması seçerken yukarıda da bahsedilen içerik, yaş ve ırk faktörlerini mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

Bir köpek mamasının kaliteli kabul edilebilmesi için köpeğin yaşı, ırkı ve genel sağlık durumuna uygun besin değerlerine sahip olması gerekir. Bu besin değerlerinin de sağlıklı kaynaklardan elde edilmesi önemlidir. Köpek mamasında temel olarak kullanılan protein, yağ ve karbonhidrat kaynaklarının kaliteli olması mamanın kalitesinde belirleyicidir. Farklı yaşam evrelerindeki küçük ırk köpeklerin beslenme ihtiyaçlarına göre özel olarak formüle edilen Hill's küçük ırk köpek maması çeşitlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Köpeğiniz için kaliteli bir mama seçerken, mamanın onun damak zevkine uygun olmasına da özen göstermeniz gerekir. Köpeğinizin severek tüketeceği protein ve karbonhidrat kaynakları içeren mamalar ile sağlıklı öğünleri lezzetli ve keyifli deneyimlere dönüştürmek mümkün olur. Ancak bir mama ne kadar kaliteli olursa olsun köpeğe ilk kez sunulacağı zaman küçük porsiyonlarda, kontrollü olarak verilmelidir. Olası bir tahıl ya da gıda alerjisi söz konusu olduğunda mamanın kalitesinden ziyade içeriği önemli olacağından ne kadar kaliteli mama tercih ederseniz edin, ilk etapta mama geçişi için verilen önerilere uymaya ve porsiyonu düşük tutarak köpeğinizin fiziksel durumunu gözlemlemeye özen gösterin.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.