Süs Köpeği Cinsleri ve Özellikleri

Süs Köpeği Cinsleri ve Özellikleri

13.06.2024 Aysegül Tunçay


Sevimli ve şirin görünümleriyle süs köpekleri olarak da bilinen küçük köpek ırkları, ufak boyutlarının aksine kocaman yüreklere sahip olmalarıyla pek çok evcil hayvan sahibinin kalbini fethetmeyi başarıyor. Eğer siz de böyle bir dostla yeni bir hayata başladıysanız ya da başlamak için planlar yapıyorsanız, süs köpeği cinsleri ve özellikleri hakkında merak ettiğiniz çok sayıda konu olması son derece normal bir durum. Süs köpeği cinsleri ve süs köpeklerinin genel özelliklerine dair bilgilere, elbette bakım ipuçlarına da yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

chihuahua

Chihuahua

Süs köpekleri arasında en ünlü ve popülerlerinden biri şüphesiz Chihuahua ırkına mensup olanlar. Birçok ünlünün yanında görebileceğiniz Chihuahua ırkı köpeklerin tüyleri kısa ya da uzun olmak üzere ikiye ayrılıyor. Tüyleri farklı renk ve desenlerde olabiliyor. İdeal kiloları 1,8 - 2,7 kg arasındayken uzunlukları 15 - 23 cm arasında değişebiliyor. 14 - 16 yıllık ömürleriyse onları en uzun yaşayan köpek ırklarından biri yapıyor. Kolayca eğitilebilen dostlarımız aynı zamanda son derece enerjik olmalarına rağmen egzersiz gereksinimleri düşük. Ayrıca siz hangi odadaysanız yanınızda olacak ve oraya enerji katacak kadar da arkadaş canlısı olmalarıyla biliniyor.

maltese Terrier ırkı köpek

Maltese Terrier

Hem ülkemizde hem de dünya genelinde en popüler süs köpekleri arasında yer alan Maltese Terrier köpekler sağlıklı beslendiklerinde, veteriner hekim kontrolleri aksatılmadığında ve düzenli egzersiz yaptıklarında 12 - 15 yıl arasında yaşayabilirler. Genel olarak son derece sağlıklı kabul edilseler de diş hastalıklarına ve genetik hastalıklara yatkın olabildikleri bilinir. Yabancılara karşı son derece temkinli olabilen Maltese'ler zeki ve öğrenmeye istekli köpeklerdir. İpeksi ve uzun tüyleri düzenli bakıma ihtiyaç duyar, gün içerisinde enerjilerinin atılması hem fiziksel hem de mental sağlıklarının korunması için önemlidir. Apartman yaşamına mükemmel derecede adapte olabilen ırklar arasında yer alırlar ve oyuncu kişilikleri ile ailelerin yaşamına neşe getirirler.

pomeranian

Pomeranian

Sevimli birer tilkiyi andıran Pomeranian ırkı köpekler sıkı, uzun ve dik tüyleriyle öne çıkıyor. Beyaz, krem, kahverengi ve siyah gibi farklı tüy renklerine sahip olabilen Pomeranian ırkı köpeklerin küçük parlak gözleri meraklı karakterlerini dışa vuran bir nitelikte. İdeal kiloları 1,8 ile 3 kg arasında değişebilirken yükseklikleri ise 13 - 30 cm arasında olabiliyor. 12 - 16 yıl arasında ömre sahip olan bu köpekler çocuklarla pek anlaşamıyor. Pomerianlar hava eğilimleri ve sadakatleri sayesinde bekçilik görevini üstlenebiliyorlar. Bununla birlikte, küçük ırklarda sık karşılaşılan solunum problemlerini onlar da yaşayabiliyor.

gözlüklü American cooker spaniel

American Cocker Spaniel

Dost canlısı ve sevimli köpek ırkları arasında yer alan American Cocker Spaniel, çocuklarla ve aynı zamanda diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilir. Geçmiş dönemlerde av köpeği olarak yaşamlarını sürdürseler de günümüzde aile köpekleri arasında yer alırlar. Tüyleri yoğundur ve düzenli bakım gerektirir. Enerjileri yüksek olduğundan gün içerisinde ideal oranda egzersiz yapmaları gerekir. Hem zekidirler hem de itaatkâr, dolayısıyla pozitif pekiştirme yöntemlerinin benimsendiği eğitim süreçlerine çok iyi yanıt verirler. Tam ve dengeli beslenmeleri gerektiğinden yaşam evrelerine, genel sağlık durumlarına ve aktivite düzeylerine uygun formüle edilen köpek mamaları ile buluşturulmaları gerekir.

çimlerde oturan kaniş

Kaniş

Kaniş köpeklerin kökeni Almanya veya Fransa olarak bilinir. Standart Kanişler 45-60 cm, küçük kanişler 28-35 cm ve toy kanişler ise 24-28 cm arasında değişen boyutlara sahiptir. Kıvırcık tüyleri farklı renklerde olabilir. Ortalama yaşam süreleri 12-15 yıldır. Zeki, eğitilebilir, sosyal ve enerjik olurlar, çocuklar ve diğer hayvanlarla iyi anlaşırlar. Bu özellikleri onları ideal bir aile köpeği yapar. Kanişlerin yüksek zekâ seviyeleri, itaat ve çeviklik eğitimlerinde başarılı olmalarını sağlar. Nitekim birçok kaniş bu tür yarışmalarda ödüller kazanmıştır. Sağlık sorunları arasında cushing sendromu, progresif retinal atrofi ve kalça çıkığı bulunur. Bu sağlık sorunlarının yanı sıra patella luksasyonu ve epilepsi gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Düzenli veteriner kontrolleri ve uygun bakım ile bu sorunlar yönetilebilir. Dengeli bir diyet ve yeterli egzersiz ile kanişlerin genel sağlık durumu iyileştirilebilir ve yaşam kaliteleri artırılabilir.

yolda duran siyah kahverengi tüylere sahip dachshund

Dachshund

Ailesiyle derin bağlar kuran, çocuklarla iyi anlaşabilen ve hatta erken dönemde sosyalleştirildiklerinde diğer evcil hayvanlarla da yakın ilişkiler kurabilen Dachshund ırkı köpeklerin kökeni Almanya'ya dayanır. Kısa bacakları ve uzun gövdeleri ile karakterize bu köpekler kısa tüylü olur. Cesur, enerjik ve meraklı olan bu ırka mensup köpekler, ailelerine karşı sadık ve sevgi dolu olmalarına rağmen yabancılara karşı mesafeli olabilir. Irkın orta düzeyde egzersiz ihtiyacı vardır. Günlük yürüyüşler ve oyunlar ile aktif tutulmaları önemlidir. Zeki fakat inatçı olabilirler, bu yüzden sabırlı ve tutarlı bir eğitim gereklidir. En yaygın sağlık sorunları arasında sırt problemleri (özellikle intervertebral disk hastalığı) bulunur ve obeziteye eğilimlidirler, bu yüzden beslenme ve egzersiz dengesi sağlanmalıdır.

yorkshire terrier

Yorkshire Terrier

Yorkie olarak da adlandırılan Yorkshire Terrier ırkı köpekler sarımsı kahverengi ve çelik mavisi renklerindeki tüyleriyle karakteristik bir kürk yapısına sahipler. İdeal ağırlıkları 3 - 4 kg olan Yorkshire Terrier ırkı köpeklerin yükseklikleri 18 - 20 cm arasında değişiyor. Bu ırk son derece enerjik olmasıyla bilinse de apartman yaşamına çok iyi uyum sağlayabiliyor. Gün içerisinde oyun oynamaya bayılıyorlar. Ancak evde yalnız kalmayı sevdikleri pek söylenemez. Aynı zamanda oldukça zeki ve cesurlar. Boylarına bakmadan gösterdikleri cesaret bazen başlarını belaya sokabiliyor. Kendilerinden büyük köpeklere çekinmeden kafa tutmaları yüzünden dostunuzu gezdirirken dikkatli olmanızda fayda var.

koltukta oyuncağıyla uyuyan Pekinez

Pekingese (Pekinez)

Pekingese'ler oldukça popüler süs köpekleri arasında yer alırlar. Aslen Çin'den gelen bu köpekler, kraliyet ailesi tarafından oldukça değer görmüştür. Sadık, zeki ve sevgi dolu olmalarıyla tanınırlar, sahipleriyle güçlü bir bağ kurdukları bilinir. Çocuklarla iyi anlaşsalar da sert oyunlardan hoşlanmazlar. Egzersiz ihtiyaçları ortalama seviyededir. Yüz yapıları nedeniyle sıcak hava koşullarında dikkatli olunmalı ve fazla egzersizden kaçınılmalıdır. Pekingese'ler, özenli bir bakıma ihtiyaç duyar. Kısa burun yapıları nedeniyle solunum sorunlarına yatkın olabilirler, bu yüzden veteriner kontrolleri ihmal edilmemelidir. Evde yalnız kalmaktan hoşlanmayan bu köpekler, ayrılık kaygısı geliştirebilirler.

shih tzu

Shih Tzu

Shih Tzu ırkı köpekler Çin imparatorlarının gözdesi olarak bilinirler. Uzun tüylü köpek ırkları arasında yer alan Shih Tzu ırkına mensup köpeklerin tüyleri çeşitli renklere sahip olabilirken kürklerinin birden çok renk barındırması da mümkündür. Ağırlıkları 4 - 7,5 kg arasında değişen dostlarımızın yükseklikleri ise 20 - 28 cm arasında olabiliyor. Eğitimlerine bağlı olarak karakterleri değişmekle birlikte genel olarak arkadaş canlısıdırlar ve kucakta durmayı severler. Hareketli bir yapıları yoktur ve küçük çocuklarla anlaşamayabilirler. Karşıdaki evcil hayvanın ılımlı yaklaşması durumunda onunla iyi ilişkiler kurabilirler.

papillon ırkı köpek

Papillon

Papillon köpek ırkı, Belçika ve Fransa kökenlidir. Küçük ve enerjik süs köpekleri olan Papillon'lar sahiplerine aşırı bağlılık gösterirler ve komutları muazzam bir hızla öğrenebilirler. Sürekli aileleriyle birlikte olmayı tercih ederler ve apartman yaşamına iyi uyum sağlarlar. Tüyleri uzun ve düzdür, düzenli bakım ile tüy dökme sorunu minimize edilebilir. Soğuk havalara dayanıklı oldukları, sıcak havalarda rahatsızlık hissettikleri bilinir. Günlük egzersiz ihtiyaçları orta - yüksek seviyededir. Papillon ismini kelebek benzeri kulak yapılarından almışlardır. Küçük ebatları sayesinde kolay taşınabilirler ve ortalama 3-5 kilogram ağırlığında olurlar. Tüy, tırnak ve diş bakımlarının aksatılmaması gerekir. Sosyalleşme ve erken eğitim, havlama eğilimlerini azaltabilir. Beslenmelerinde kaliteli küçük ırk köpek mamaları tercih edilmelidir.

siyah tüylü minyatur schnauzer

Minyatür Schnauzer

Büyümeyen köpek ırkları arasında yer alan Minyatür Schnauzer, kaslı ancak küçük bir bedene sahiptir. Kaşlarında, bacaklarında ve bıyıklarında dikkat çekici tüyler bulunur. Boyları 30 - 36 cm, ağırlıkları ise 5,4 - 9,1 kg arasında değişebilir. Tüyleri kolayca karışabildiğinden tüy bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Genel olarak son derece zeki ve ailelerine karşı sevgi dolu oldukları bilinir. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Yavruyken sosyalleştirilmesi, ileride daha uyumlu bir köpek olmasını sağlar. Apartman yaşamına uyum sağlayabilir, ancak enerjisini boşaltması için rutinine günlük yürüyüşler ve oyunlar eklenmelidir. Minyatür Schnauzer, aynı zamanda iyi bir bekçidir. Evini ve ailesini koruma içgüdüsü güçlüdür.

çiğneme oyuncağıyla oynayan Beagle

Beagle

Beagle'lar, 1885 yılında AKC tarafından tanınmıştır, mükemmel bir av köpeği ve sadık bir yol arkadaşı olarak bilinirler. Neşeli, komik ve sevimli karakterleriyle dikkat çekerler. Sürü halinde avlanmak üzere yetiştirildikleri için sosyal köpeklerdir ve genellikle uyumlu bir yapıya sahip oldukları söylenebilir. Beagle'ların pürüzsüz, yoğun çift katmanlı tüyleri vardır; bu tüyler kışın daha kalınlaşır ve yıl boyunca orta derecede dökülür. En az haftada bir kez fırçalanmaları önerilir. Aktif ve enerjik olduklarından, günde en az bir saat egzersize ihtiyaç duyarlar ve uzun süre yalnız bırakılmamaları gerekir. Erken sosyalleşme ve yavru eğitim sınıfları Beagle'lar için önemlidir. Eğitimde olumlu pekiştirme ve ödül yöntemiyle hızlı ilerleme kaydederler. Beslenmelerinde yaşlarına uygun, yüksek kaliteli köpek maması tercih edilmelidir. Obeziteyi önlemek için kalori alımına dikkat edilmeli ve her zaman temiz, taze su bulundurulmalıdır. Başına buyruk davranmaları mümkündür, hassas burunları ilgi çekici bir koku keşfettiğinde hızla ortamdan uzaklaşabilecekleri için göz önünde tutulmaları önerilir.

yılbaşı süslerinin ortasında duran pug

Pug

Kocaman gözleri ve neşeli karakterleri ile en sevilen süs köpekleri arasında yer alan Pug'lar aile bireyleri ile zaman geçirmekten keyif alırlar. Ağırlıkları 6 ila 8 kilogram arasında değişen bu küçük ırk köpekler sosyal, sevecen ve oyuncu bir doğaya sahiptir. Erken dönemde sosyalleştirildiklerinde diğer evcillerle ve insanlarla oldukça iyi anlaşabilirler. Bakım rutinlerine uyum sağlanması, kaliteli mamalarla beslenmeleri, veteriner hekim kontrollerinin aksatılmaması ve ideal oranda egzersiz yapmaları gibi gereksinimler karşılandığında sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilirler. Detaylar için Pug Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi içeriğimizi okuyabilirsiniz.

uzun otların önünde duran cavalier king charles

Cavalier King Charles

Sevgi dolu, oyuncu, enerjik ve sevecen. Cavalier King Charles ırkı köpekler sarkık kulakları ve kocaman gözleri ile her göreni kendilerine hayran bırakıyor. Erken dönemde sosyalleştirildiklerinde diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşabilen Cavalier King Charles'lar düzenli bakıma ihtiyaç duyar. Tüyleri düzenli olarak taranmalı, göz ve kulak bakımları ise aksatılmamalıdır. Kalça displazisi, göz hastalıkları, patella luksasyonu gibi hastalıklara yatkın oldukları için veteriner hekim kontrollerine düzenli götürülmeleri gerekir. Cavalier King Charles Özellikleri, Bakımı ve Beslenmesi içeriğimizde detaylı bilgi bulabilirsiniz.

çalıların arasında duran taşmalı basenji

Basenji

Havlamayan, neredeyse hiç salya sorunu bulunmayan ve dahası bakım ihtiyaçları da son derece az olan Basenji'ler yüksek enerjileri ile baş döndüren av köpekleri arasında yer alır. Ağırlıkları 10 - 11 kilogram aralığında olur, günde en az 40 dakikalık egzersize ihtiyaç duyarlar. Aileleri ile çok sıkı bağlar kursalar da yabancılara karşı tetikte kalırlar. Oldukça zeki oldukları bilinir, ancak eğitim süreçleri kolay değildir. Sabır gösterilen ve yaratıcılıkla desteklenen eğitim süreçlerinden pozitif sonuç alınabilir. Enerjilerini atamadıklarında yıkıcı davranışlar sergileyebilirler. Onlarla ilgili bilinmesi gereken en ilginç unsurlardan biri çok titiz olduklarıdır. Kendi tüylerini yalayarak temizlerler. Haftada bir fırçalanmaları cilt yağlarının vücutlarına eşit yayılması adına idealdir.

oyuncağının yanında duran yavru toy poodle

Toy Poodle

Aile bireyleriyle, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla çok iyi anlaşabilen Toy Poddle ırkına mensup köpekler yüksek enerjileri ve sevimlilikleri ile bulundukları ortamın yıldızı oluyor. Kaliteli kuru mamalarla beslendiklerinde, düzenli egzersiz yaptıklarında ve kilo dengeleri korunduğunda sağlıklı bir yaşam sürebilen bu dışa dönük ırkın spesifik bakım ihtiyaçları bulunuyor. Kıvırcık tüylerinin her gün taranıp fırçalanması gerekiyor. Aksi durumda tüy sağlıkları bozulabiliyor. Düzenli banyo yapmaları da tavsiye ediliyor.

siyah tüylü yavru affenpinscher

Affenpinscher

Yüksek enerjili, havlamaya meyilli, düzenli olarak tüy bakımı gerektiren ve sevdi dolu davranışları ile ailelerin en sevimli üyelerine dönüşen Affenpinscher'lar büyük ve koyu renk gözleri, çıkıntılı alt çeneleri ile ayırt edici bir görünüme sahiptir. Her zaman tetikte olurlar, genelde sessiz olsalar da heyecanlandıklarında kesintisiz olarak havlayabilirler. Avcılık içgüdülerini kaybetmedikleri için hamster ve ginepig gibi kemirgenlerle bir arada yaşamaları tavsiye edilmez.

sevimli sevimli bakan corgi

Pembroke Welsh Corgi

Kısa bacakları, sağlam vücut yapısı ve cesur ifadesiyle çok sevilen ırklardan biri olan Pembroke Welsh Corgi, kalın ve hava koşullarına dayanıklı çift katmanlı tüylere sahiptir. Mevsim geçişlerinde daha çok tüy dökmeleri mümkündür. Yıl boyunca düzenli olarak taranmaları, tırnaklarının kısaltılması ve kulaklarının temizlenmesi gerekir. Fiziksel ve mental sağlıklarının korunması için yürüyüş, yavaş tempolu koşular onlara iyi gelecektir. Doğru yöntemlerin uygulandığı eğitim süreçlerine pozitif yanıt verdikleri bilinir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.