Büyümeyen Köpek Cinsleri ve Özellikleri

04.09.2023 Deniz Öz


Her köpek cinsinin kendine göre güzellikleri ve onları eşsiz kılan özellikleri olsa da kimileri ve kimi durumlar için küçük köpeklerin apayrı bir yeri var. Kontrol edilmelerinin, taşınmalarının ve daha az tük döktükleri, daha az egzersize ihtiyaç duydukları için bakımlarının büyük köpek ırklarına göre daha kolay olduğunu söylemek mümkün. Bu özelliklerinin yanı sıra kısıtlı yaşam alanlarında beslenmek için ideal köpek türleri arasında olmalarıyla büyük bir avantaja sahipler. Eğer siz de büyümeyen köpek cinsleri ve özelliklerini merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Küçük Boyutlu Cinsler

yaprakların üzerinde oturan beyaz, küçük ırk köpek

Bolognese

Bolognese ırkına mensup köpekler beyaz, kabarık ve tam kıvırcık olmayan dalgalı görünüme sahip kürküyle son derece sevimli ve asildirler. Tüyleri fazla dökülmese de Bolognese ırkından köpeklerin kürkleri haftada 2 ya da 3 defa bakım gerektirir. Yükseklikleri erkeklerde 27 - 30 cm civarıyken, dişilerde 25 - 28 cm civarıdır. İdeal kilolarıysa 3 ila 5 kg arasında değişebilir. Ömürleriyse yaklaşık 14 yıla kadar uzayabilmektedir. Bolognese ırkından köpekler insan dostlarına son derece bağlıdır. Eğer günün büyük kısmında yalnız kalacaksa bu özellikleri yüzünden kendilerini yalnız hissedeceklerdir.

kafası eğil oturan küçük kahverengi köpek

Chihuahua

Dünyanın en küçük köpekleri arasında yer alan Chihuahua ırkı köpekler, bu özelliklerinin yanı sıra pek çok ünlünün bu ırktan sevimli bir dostunun olması sayesinde son derece de popülerdirler. Chihuahua ırka mensup köpeklerin kısa ve uzun tüylü olmak üzere iki farklı kürk yapısı olabilir. Kürklerinin rengi ve desenleri ise çeşitlilik gösterebilir. Yükseklikleri 15 - 23 cm arasında değişen sevimli dostlarımızın ideal kilolarıysa 1,8 - 2,7 kg aralığındadır. Arkadaş canlısı olan Chihuahua ırkı köpekler çok enerjik olsalar da fazla egzersiz yapmaya ihtiyaç duymazlar. Üstelik yeni evcil hayvan sahipleniyor olsanız bile onları kolayca eğitebilirsiniz.

çimlerin kenarındaki yolda yürüyen sosis köpek

Dachshund

En küçük av köpekleri arasında yer almaları ile dikkat çeken Dachshund ırkına mensup köpeklerin minyatür olarak kabul edilenlerinin yükseklikleri 12 ila 15 cm, ağırlıkları 4,5 - 5 kg; standart olarak kabul edilenlerin ise yükseklikleri 20 ile 23 cm, ağırlıkları 7,2 - 14,5 kg arasındadır. Pürüzsüz, fırça tüylü ve uzun tüylü olmak üzere üç farklı kürkle karşımıza çıkabilirler. Uzun tüylü olanların haftada birkaç, kısa tüylü olanların ise haftada bir kez taranması gerekir. Dachshund ırkı köpeklerin ömürleri 16 yılı bulabilmektedir. Zekidirler ancak aynı zamanda özgürlüğe düşkün karakterleri yüzünden eğitilmeleri zor olabilir. Koku alma duyularının da güçlü olması dikkatlerinin kolay dağılmasına yol açabilir. Eğitimlerinin sabırla verilmesi gerekir.

yerde yatan beyaz küçük köpek

Maltese Terrier

Beyaz, ipeksi ve uzun tüyleri ile asil bir görünüme sahip olan Maltese Terrier, görür görmez kalpleri fethetmeyi başaran küçük köpek ırkları arasında yer alıyor. Genellikle 20 - 25 cm arasında yüksekliğe sahipler. İdeal ağırlıkları 2 - 4 kg arasında değişiyor. Ömürleri ise 15 yılı bulabiliyor. Sevimli, arkadaş canlısı ve zeki bir ırk olan Maltese Terrier, yüksek ölçüde eğitilebilir. Havlama eğiliminin az olması özellikle apartmanda yaşamaya uygun ırklardan biri olmasını sağlıyor.

ağzı açık pekingese cinsi köpek

Pekingese

Pekingese ırkı köpekler ülkemizde genellikle Pekinez olarak bilinirler. Bu ırka mensup köpekler küçük birer aslana benzeyen görünümleri ve buna karşılık eğlenceli karakterleriyle dikkat çekerler. Kürkleri herhangi bir renk ve desende olabilir. Genellikle 15 - 22 cm arasında değişebilen yükseklikleri, yaklaşık 5 kg ağırlıkları vardır. Apartman hayatına çok iyi uyum sağlayan Pekingese ırkı köpekler, birlikte yaşadıkları insanlara çok bağıdırlar ancak yabancılara da bir o kadar temkinlidirler. Çok zeki olmalarına karşın zaman zaman inatçı olmaları eğitimlerini güçleştirebilir. Egzersiz ihtiyaçları düşük olsa da kilo almaya eğilimli oldukları unutulmamalıdır. Dolayısıyla hem beslenmelerinin hem de egzersizlerinin dikkatle planlanması gerekir. Pekinez cinsi köpeğinizin yaşı ve gereksinimleri doğrultusunda tercih edebileceğiniz mama çeşitlerini buradan inceleyebilirsiniz.

koltukta oturan toy poodle cinsi kahverengi köpek

Toy Poodle

İnce dudakları ve uzun boyunlarıyla zarif bir görünümü olan Toy Poddle ırkı köpekler, sık ve kıvırcık tüylere sahiptirler. Tüylerinin bu yapısı sayesinde onları özel şekiller verilerek kesilmiş kürkleriyle görebilirsiniz. Kürk renkleri ise mavi, gri, gümüş, kahverengi, kayısı ya da krem olabilir. Yükseklikleri 28 cm'den kısadır. Dünyanın en zeki köpek cinsleri arasında yer alan Toy Poddle, bu özellikleri sayesinde kolay eğitilebilir. Sahiplerine düşkündürler ve neşeli canlılardır. Kürklerinin yoğun yapısı yüzünden tıraşları ve banyoları aksatılmamalıdır. Kulak temizlikleri de ihmal edilmemelidir. Köpeklerde kulak bakımı sırasında güvenle kullanabileceğiniz ürünlere buradan ulaşabilirsiniz.

kumlarda koşan Pug cinsi köpek

Pug

Kırışık yüzleri ve yuvarlak kafa yapıları Pug cinsinin sevimli bir ifadeye sahip olmasını sağlıyor. Kısa, parlak ve pürüzsüz olmasına rağmen tüyleri dökülebilir, bu yüzden düzenli olarak taranması gerekiyor. Kürk renkleri gümüş, kahverengi, kayısı ya da siyah olabilir. 25 - 33 cm arasında değişebilen yüksekliklerinin yanı sıra ağırlıkları 6,3 - 8,1 kg olabiliyor. Bu özellikleri Pug cinsi köpeklerin toy olarak adlandırılan ırkların en büyükleri arasında yer almasını sağlıyor. İyi huylu ve enerjik olan Pug cinsi köpekler çocuklu aileler için ideal tercihlerdendir. Gün içerisinde çok aktiflerdir, sürekli oyun oynamak isterler ancak koşmak için pek elverişli bir anatomileri yoktur. Aynı zamanda diğer evcil hayvanlarla da iyi anlaşırlar.

dili dışarıda oturan küçük ırk köpek

Yorkshire Terrier

Onlarla özdeşleşen çelik mavisi ve sarımsı kahverengi renkleri, sevimli görünümleri ve apartman hayatına en iyi uyum sağlayan cinslerden olmasıyla Yorkshire Terrier ırkı köpekler gönülleri fethediyor. Yükseklikleri 28 - 20 cm arasında değişirken kiloları ideal şartlarda 3,2 kg'ı geçmiyor. Ailelerine derinden bağlanan Yorkshire Terrier ırkına mensup köpekler zeki, cesur ve enerjiktirler. Oyun oynamaktan keyif alırlar.

ayakta duran dikkatle bakan French Bulldog cinsi köpek

French Bulldog

French Bulldog yani Fransız Bulldog olarak adlandırılsa da İngiltere kökenli bir ırk olan French Bulldog, sağlam bir kemik yapısına ve kaslı bir vücuda sahiptir. French Bulldog ırkı köpeklerin tüyleri siyah, beyaz ve kahverengi gibi çeşitli renklerde olabilir. Yükseklikleri yaklaşık 30 - 31 cm arasında değişirken ağırlıklarının 7,5 - 13 kg arasında olduğu söylenebilir. Çok fazla havlamayan ve apartman hayatına iyi uyum sağlayan French Bulldog ırkının çocuklarla da arası çok iyidir. Sadıktırlar ve oyun oynamaktan keyif alırlar. Salya akıtma eğilimleri bulunur. Genetik olarak kalp ve eklem rahatsızlıklarına yatkınlıkları bulunduğu bilinmektedir.

koşan ve tüyleri savrulan küçük ırk köpek

Pomeranian

Pomeranian ya da diğer bir deyişle Pomeranyalı ırkına mensup köpekler uzun, dik ve sıkı tüyleriyle küçük birer tilkiyi andırırlar. Beyaz, krem, siyah, kahverengi gibi farklı renklerde olabilir. Meraklı karakterleri küçük parlak gözleriyle tamamlanır. Ağırlıkları 1,8 ila 3 kg aralığındayken yükseklikleri 18 - 30 arasında olabilir. 12 - 16 yıl arasında ömre sahiptirler. Sadakatleri ve havlama eğilimlerinden ötürü iyi birer bekçi köpeği olabilirler. Ancak küçük çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla anlaşamazlar. Küçük ırklarda sıklıkla karşılaşılan solunum problemlerini onlar da yaşayabilirler.

sarı çiçeklerin yanında çimlerde oturan kahverengi beyaz köpek

Shih Tzu

Çin imparatorlarının gözdesi olarak bilinen Shih Tzu, sevimli bir kucak köpeğidir. Uzun tüylerinden dolayı Shih Tzu ırkı köpeklerin bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Çeşitli ve birden çok renkte kürklere sahip olabilirler. Uzunlukları 20 - 28 cm arasında değişebilir, ağırlıkları ise 4 - 7,5 kg arasındadır. Karakterleri eğitimlerine de bağlı olarak değişebilse de genellikle cana yakın ve arkadaş canlısıdırlar. Diğer evcil hayvanlarla, karşıdaki evcil hayvanın ılımlı yaklaşması durumunda iyi ilişki kurabilirler. Ancak küçük çocuklarla pek anlaşamazlar. Hareketli bir yapıları yoktur.

iki yavru siyah köpek

Schipperkee

Küçük ancak yapılı Schipperkee ırkı köpekler parlak ve canlı gözleri, bol ve sert tüyleriyle oldukça tatlı bir görünüme sahiptirler. Kürkleri genellikle siyahtır, nadiren başka renklerde de olabilir. Yükseklikleri 21 - 33 cm, ağırlıkları 5,5 - 7,5 kg arasında değişiklik gösterebilir. Çok dikkatli ve meraklı olan, aynı zamanda kendini ailesine adayabilen Schipperkee ırkına mensup köpeklerin bekçilik yetenekleri çok gelişmiştir. Ailesiyle ve evdeki çocuklarla arası iyi olsa da yabancılarla ve diğer köpeklerle anlaşamazlar. Yüksek enerji seviyelerinden ötürü günde ortalama 1 saat egzersize ihtiyaç duyarlar. Kilo almaya yatkındırlar ve eğitimleri zor olabilir.

Orta Boyutlu Cinsler

yavru beagle ayakta duruyor

Beagle

Sevimli yüz ifadeleri; beyaz, siyah ve kahverengi tüyleriyle en sevilen evcil hayvanlardan olan Beagle ırkı köpekler aslen av köpekleri arasında yer alır. Koku alma duyuları oldukça gelişmiştir. Yaklaşık 10 - 11 kg arasında olan Beagle'ların yüksekliği 33 - 40 cm'dir. Av köpekleri olmalarına rağmen av dışındaki zamanlarda yumuşak başlıdırlar. Çocuklarla, diğer köpeklerle ve yabancılarla çabuk kaynaşırlar. Apartmanlarda yaşayabilirler ancak hareketli yapılarından ve özgürlüğüne düşkün karakterlerinden ötürü egzersiz ve keşfetme ihtiyaçlarının karşılanması gerekir.

uzun ve parlak tüylü köpek

İngiliz Cocker Spaniel

Uzun kulakları ve özellikle ön bacaklarının etrafında dikkat çekici bir görünüm oluşturan, düz ve ipeksi tüylere sahip İngiliz Cocker Spaniel görenleri hayran bırakan köpek ırklarından biridir. Tüyleri çok farklı renklerde olabilen İngiliz Cocker Spaniel ırkı köpeklerin yüksekliği 38 - 41 cm, ağırlığı ise 13 - 14,5 kg'dır. Arkadaş canlısı bir tür olan İngiliz Cocker Spaniel, birlikte yaşadığı insanlara olan düşkünlükleriyle bilinirler. İlgi isterler ve yalnız kaldıklarında psikolojileri bozulabilir. Enerjilerini atmaları için oyun ve egzersiz seansları aksatılmamalıdır. Aşırı havlama, alınganlık ve kıskançlık gibi huyları nadiren gösterebilirler ancak bu huylar eğitimle giderilebilir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar.

siyah kahverengi ve beyaz tüylü köpek

Shetland Sheepdog

Shetland Sheepdog yani Shetland Çoban Köpeği, aynı zamanda Minyatür Collie olarak da adlandırılır. Adından da anlaşılabileceği üzere koyun sürülerini gütmek ve bahçeleri korumak için insanlara yardım ederler. Tüyleri uzun, sert ve düzdür. Shetland Sheepdog ırkı köpeklerin erkekleri yaklaşık 37 cm, dişileri yaklaşık 35,5 cm yüksekliğindedir. Kiloları 6 - 12 kg arasında değişebilir. Aile köpeği olarak iyi tercihlerden olsalar da havlama eğilimleri yüzünden apartmanlarda yaşamak için doğru bir şekilde eğitilmeleri gerekir.

Border Collie dili dışarda çimlerde oturuyor

Border Collie

Border Collie, zekasıyla komutları harika bir şekilde öğrenip uygulayabilen ve hareketlikleri ile baş döndüren çoban köpekleridir. Tüyleri pürüzsüz ya da orta uzunlukta olabilir. En yaygın görülen kürk rengi siyah ve beyaz olsa da diğer renklerle de karşılaşılabilir. 48 - 53 cm yüksekliğe sahip olan Border Collie ırkı köpeklerin ağırlığı 14 - 20 kg arasındadır. Ailesine bağlı olan Border Collie ırkına mensup köpekler, yabancılara ve diğer köpeklere tolerans gösterebilirler. Havlama eğilimleri orta derece ve yüksek olabilir, ayrıca egzersiz ihtiyaçları yüksektir. Bu nedenle apartman yaşamı onlar için uygun olarak nitelendirilmez.

uzun kulaklı av köpeği verandada yatıyor

Basset Hound

Uzun ve sarkık kulakları, kısa bacaklarına oranla uzun gövdeleri Basset Hound ırkı köpeklerin görünümlerinin karakteristik özellikleridir. Kısa, pürüzsüz tüyleri herhangi bir tazı renginde olabilse de genellikle üç ya da iki renklidir. Yükseklikleri 33 - 38 cm, ağırlıkları 18 - 27 kg arasında olabilir. Bulunduğu her ortama adapte olan Basset Hound ırkına mensup köpekler ılımlı ve şefkatli olmalarının yanı sıra sakindirler. Günlük egzersizlerini yapıp enerjilerini attıklarında apartmanda yaşayabilirler. Ancak oyun oynamaktan pek hoşlanmazlar, aileleriyle geçirecekleri aktiviteler onlar için daha önemlidir. Çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla araları iyidir.

büyük kulaklı küçük ırk köpek

Welsh Corgi

Cardigan ve Pembroke olmak üzere iki türü bulunan Welsh Corgi, uzun boyu ve gövdeleriyle oldukça sevimli canlılardır. Cardigan Welsh Corgi 32 cm'yi bulabilen yüksekliğe ve 15 - 17 kg ağırlığa; Pembroke Welsh Corgi ise 25 - 30 cm yüksekliğe ve 11 - 14 kg ağırlığa sahip olabilirler. Adaptasyon yetenekleri yüksek olduğu için düzenli egzersiz yaptırıldığı takdirde apartmanda yaşayabilirler. Ailelerine karşı sadıktırlar ve çocuklarla, köpekler dışındaki diğer evcil hayvanlarla iyi anlaşırlar. Ayrıca avcılık içgüdüleri yüzünden iyi bir şekilde sosyalleştirilerek bu içgüdülerinin kontrol altına alınması gerekir.

Minyatür Irklar

kahverengi ve siyah tüylü küçük ırk köpek

Minyatür Pinscher

Zarif ancak sağlam yapılı Minyatür Pinscher ırkı köpekler sıkı, parlak, kısa ve pürüzsüz kürklere sahiptirler. Ten rengi desenlerin bulunduğu siyah, mavi, çikolata rengi ya da düz kırmızı tonlarda tüyleriyle dikkat çekerler. Minyatür Pinscher ırkına mensup köpeklerin yüksekliği 25 - 30 cm, ağırlıkları 4 - 6 kg'dır. Aileleriyle zaman geçirmekten keyif alan Minyatür Pinscher'lar, yalnızlıktan hiç hoşlanmazlar. Enerjileri yüksektir ve egzersiz yapmaya ihtiyaç duyarlar. Ailenin alfası olmak isterler, bu yüzden eğitim süreçleri aksatılmamalıdır. Çocuklarla, diğer evcil hayvanlarla ve yabancılarla iyi geçinemezler. Soğuk ve sıcak havalara karşı hassastırlar.

bıyıklı gibi görünen köpek

Minyatür Schnauzer

Küçük olmasının yanında kaslı ve sağlam bir ırk olan Minyatür Schnauzer'ın; kaşları, bıyıkları ve bacaklarındaki tüylerle oldukça farklı bir görünümü vardır. Tüyleri beyaz ve kızıl, siyah ve gümüş rengi ya da siyah renkli olabilir. Yükseklikleri 30 - 36 cm, ağırlıkları 5,4 - 9,1 kg'dır. Arkadaş canlısı, sahiplerini mutlu etmekten keyif alan ve zeki bir ırk olan Minyatür Schnauzer; yalnız kalmaktan hoşlanmaz. Ancak çocuklara, diğer evcil hayvanlara ve yabancılara karşı mesafelidir. Apartman hayatına adapte olabilse de enerjisini atmaya da ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.

kahverengi beyaz minyatür bull terrier

Minyatür Bull Terrier

Boyutu dışında Bull Terrier ile aynı görünüme sahip olan Minyatür Bull Terrier, kaslıdır ve güçlü bir görünüme sahiptir. Kısa tüylüdürler ve kürkleri beyaz, siyah, açık kahverengi gibi renklerde ya da üç renkli olabilir. Ağırlıkları 9 - 16 kg, yükseklikleri 25 - 36 cm arasında değişiklik gösterebilir. Koruma içgüdüsü son derece gelişmiş olan Minyatür Bull Terrier, ailesine çok sadıktır. Yavruluklarından itibaren farklı insanlarla ve hayvanlarla tanışmayı seven, sosyal canlılardır. Çok parlak zekaya sahip olmadıkları ve eğitimlerinde çok tekrara ihtiyaç duydukları söylenir. Enerjilerini atmak için fırsat yaratılırsa apartmanlarda yaşayabilirler.

minyatür poddle

Minyatür Poodle

Daha önce bahsettiğimiz Toy Poddle gibi Minyatür Poddle ırkına mensup köpekler de ince ağızları ve uzun boyunlarıyla asil görünümlü canlılardır. Minyatür Poddle ırkı köpeklerin kürkleri sık ve kıvırcıktır, sahipleri tarafından kürklerinin farklı şekillerde kestirildiğini görebilirsiniz. Kürkleri beyaz, siyah, gri, kahverengi gibi birçok farklı renkte olabilir. Yükseklikleri 28 - 38 cm, ağırlıkları 12 - 14 kg dolaylarındadır. Aileleri ile baş başa kalmaktan ve sakin bir hayattan hoşlanan Minyatür Poddle, yalnızlığaysa tahammül edemez. İstedikleri zaman farklı hayvan ve insanlarla sosyalleşmeyi tercih edebilirler. Son derece zekidirler ve iyi bir şekilde eğitilebilirler. Eğitimleri sonucunda çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla olan iletişimleri de iyileşebilir, apartman hayatına uyum sağlayabilirler


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.