Maltipoo Özellikleri ve Bakımı

22.09.2023 Aysegül Tunçay


Maltese Terrier ve Poodle ırklarının melezi olarak karşımıza çıkan Maltipoo sevimli bir görünüme ve eşsiz bir karaktere sahiptir. Küçük boyutları ve eğitime açık olmaları ile apartman yaşantısına başarılı bir şekilde adapte olan Maltipoo köpek ırkı, Amerikan kanin hibrit kulübü tarafından tanınmış bir köpek cinsidir. Köpek tüylerine alerjisi olanların yaşam konforunu yükseltmek üzere hipoalerjenik köpek tüylerine sahip bir ırk ihtiyacı hissedilmesinin ardından Maltese Terrier ile Poodle'lerin minyatür ya da toy olarak adlandırılan türlerinin çiftleştirilmesi yoluyla hayatımıza giren Maltipoo köpek ırkı son derece arkadaş canlısıdır. Orta seviyede egzersiz ihtiyacı bulunur ve oyun oynamaya bayılır. İlk kez köpek sahiplenecek kişiler için de önerilen Maltipoo cinsinin yumuşak huylu olduğu bilinir. Eğitime çok hızlı yanıt verdiklerinden Maltipoo sahipleri için onlara yeni alışkanlıklar kazandırmak oldukça keyifli bir serüvene dönüşür. Siz de karakter özellikleri ile dünya genelinde hayran kitlesi oluşturan Maltipoo köpek ırkı hakkında detayları merak ediyorsanız Maltipoo özelliklerini yazımızda keşfedebilirsiniz.

pembe bir topun yanında duran maltipoo

Maltipoo'nun Eşsiz Karakter Özellikleri: Sevimlilikten Zekaya

Enerji dolu, sevimli, gördüğü sevgiyi yansıtan ve ailesine karşı düşkün olan Maltipoo karakter özellikleri ile de adından söz ettiren bir cins olarak kabul ediliyor. Sahiplenme sonrası süreçte ailesini tam olarak sahiplenme eğiliminde bir köpek oldukları için, aileyle yapılan aktiviteler Maltipoo'ların mutluluk sırlarından biri hâline geliyor. Diğer köpeklere, diğer evcil hayvanlara ve hatta yabancılara karşı tahammülleri son derece yüksek olan Maltipoo cinsinin yavruluktan itibaren düzenli olarak sosyalleştirilmesi öneriliyor. Temel aşıları tamamlandıktan sonra ailesi ile farklı yerlerde, farklı insanlarla ve hayvanlarla tanıştıklarında karakterlerini simgeleyen tüm özelliklere sahip olmaları kolaylaşıyor. Yetişkinlik döneminde ağırlıkları 2,3 - 6,8 kg aralığında değişebiliyor. Küçük ırk köpek olduklarından kucakta taşınmaları mümkün, nitekim kucakta zaman geçirmeye bayıldıkları biliniyor. İlk bir sene yani yavruluk dönemi haşarı davranışlar ile karşılaşılması mümkün, yetişkinliğe girmeleri ile birlikte; bir yaşından sonra genel olarak daha sakin bir karaktere bürünüyorlar. Az önce de belirtildiği gibi tuvalet eğitimi, otur kalk gibi komut eğitim süreçleri pek zorlayıcı değil, insanları mutlu etmekten keyif aldıklarından pozitif pekiştirme yöntemlerinin benimsendiği oyun seanslarından kolay kolay sıkılmıyorlar. Aynı zamanda keskin bir zekâya sahip olduklarından eğitimlerde çok hızlı ilerleme kaydediyorlar. Saydığımız tüm Maltipoo özellikleri sahiplenilen her köpekte görülecek diye bir genelleme yapılamasa da doğru yaklaşımla Maltipoo'lar yüksek adaptasyon yetenekleri, zekâları ve uysal tavırları ile hayranlık uyandırıyorlar.

yerde uzanan maltipoo

Maltipoo Bakım Rehberi: Tüy Yapısından Beslenmeye

Maltipoo köpeğine sahip olan kişilerin bakım süreçlerini ihmal etmemeleri gerekiyor. Çok yoğun bir bakım ihtiyaçları olmasa da özellikle tüy bakımları özen istiyor. Köpek tüylerine ve cildine özel formüle edilen köpek şampuanları ile ortalama olarak ayda bir yıkanmaları yeterli. Haftada iki ya da üç kere tüylerinin taranması ve fırçalanması gerekiyor. En az tüy döken köpek cinsleri arasında yer alsalar da tüyleri taranmadığında karışabiliyor, cilt sağlıkları bozulabiliyor ve tüy dökme oranları fazlalaşabiliyor. Hazır yeri gelmişken bu ırkın hava değişimlerine de hassas olduğunu belirtmekte fayda var. Gerek vücutlarındaki yağ oranının az olması gerekse tüy yapıları nedeniyle çok soğuk havalarda koruyucu giysiler giymeleri tavsiye ediliyor. Sıcak havalarda da yürüyüşe çıkarılacakları zamanların doğru belirlenmesi, güneş tam tepedeyken evde kalmaları önem taşıyor.

Maltipoo köpek ırkının tırnaklarının ayda bir kere kesilmesi gerekebilir. Parkede yürürken çok ses çıkaracak ölçüde uzayan tırnakları hareket ederlerken konforlarını azaltabilir. Ek olarak dişleri haftada iki ya da üç kez, düzenli olarak fırçalanmalıdır.

Maltipoo cinsi köpekler çocuklar ile de iyi anlaşırlar. Tüylerinin taranıp fırçalanması gibi bakım süreçlerinin çocuklar tarafından yapılması aralarındaki dostluğun pekiştirilmesini sağlayacaktır. Ancak küçük boyutları nedeniyle çok sert oyunlar için uygun olmadıkları bilinir. Çocuklar ile sağlam bağlar kurmaları için çocukların onlara karşı davranışlarının da doğru şekillendirilmesi gerekir. Çocukların eğitimi de Maltipoo'ların konforlu ve mutlu bir şekilde yaşaması için bakım süreçleri kadar önemlidir.

mama yiyen maltipoo

Sağlıklı Besinlerle, İdeal Sıklıkta Buluşturulmaları Gerekir

Maltipoo'ların sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmeleri için temel gereksinimlerden biri tam ve dengeli bir beslenme ile buluşturulmalarıdır. Tüm küçük ırk köpekler gibi metabolizmaları hızlı çalıştığından öğün aralıkları dikkatle belirlenmelidir. Uzun süren açlık, kan şekeri seviyelerinde belirgin bir düşüşe neden olup sağlıklarını tehdit edebilir. Bu nedenle uzmanlar Maltipoo cinsinin yavruluk sürecinde günde 3-4 öğün, yetişkinlik döneminde ise 2 ya da 3 öğün şeklinde beslenmesini önerirler.

Köpeklerin öğünlerinde tükettikleri mamaların da sağlıkları için belirleyici olduğu unutulmamalıdır. Yavruluk, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerindeki ihtiyaçlarının eksiksiz karşılanması adına özel olarak formüle edilen köpek mamaları tercih edilmelidir. Tercih edilen mamanın köpeklerin damak zevklerine hitap etmesi olası iştahsızlık sorununun ve iştahsızlığa bağlı beslenme yetersizliğinin engellenmesini sağlayacaktır. Tercih edilen mamaların içeriklerinde kaliteli besinlerin kullanılması, mama üretim proseslerinde içeriklerin değerlerini koruması ve mama paketlemesinin ideal şekilde yapılması gibi unsurlara mama seçimi sırasında dikkat edilmelidir.

Köpek sahiplerinin güvenle tercih ettikleri mama markalarından olan N&D, küçük ırk köpeklerin sağlıklı ve konforlu yaşam sürebilmelerini sağlamak amacıyla farklı mamalar sunuyor. Bal kabaklı kuzulu, kuzu etli ve yaban mersinli, bal kabaklı kuzulu ve yaban mersinli, yaban domuzlu ve elmalı, tavuklu ve narlı, ringa balıklı ve portakallı, ördek etli ve kinoalı gibi birbirinden özel lezzetlerle sunulan N&D küçük ırk köpek mamaları tahılsız ve ata tahıllı seçenekleri ile öne çıkıyor. Siz de Maltipoo cinsi köpeğinizin besin ihtiyaçlarını eksiksiz karşılamak adına N&D markalı küçük ırk köpek maması çeşitlerini buradan inceleyebilir, dostunuzun sağlığına katkıda bulunabilirsiniz.

balkonda yürüyen maltipoo

Sağlıklı Bir Maltipoo İçin Önerilen Egzersiz ve Aktiviteler

Maltipoo özellikleri söz konusu olduğunda yüksek enerjili oldukları gerçeğinin göz ardı edilmemesi önemli. Düzenli olarak egzersiz yapmaları, enerjilerinin atılması ve aile bireyleri ile kurdukları bağların güçlendirilmesi bakımından kritik derecede önemli. Aksi durumda hem strese girebiliyorlar hem de ev içinde yıkıcı davranışlar sergileyebiliyorlar.

Zihinsel ve mental olarak uyarılmaları için interaktif oyunlar, harika çözümlerdir. Üstelik bu oyunlar için sürekli dışarıda, parkta ya da güvenli koşabilecekleri etrafı çevrili sahalarda olmaları gerekmez. Ev içerisinde saklambaç, yapboz oyunları, top oyunları gibi eğlenceli aktivitelerle günlük egzersiz ihtiyaçları büyük ölçüde karşılanabilmektedir. Bu aktivitelerle ihtiyaç duydukları insan etkileşimi ile buluşurlar.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.