İlk Defa Köpek Sahiplenecekler İçin Uygun Köpek Irkları

İlk Defa Köpek Sahiplenecekler İçin Uygun Köpek Irkları

16.06.2021 Aysegül Tunçay


"İlk defa köpek besleyecekler için köpek cinsleri nelerdir?" sorusunun yanıtları, köpek ırkları arasında bir ayrıştırma gibi algılanabilse de özünde dostlarımızın doğru yuvalarla buluşma ve yuvalarının kalıcı olma şansını artıran bir niteliğe sahiptir. Her köpeğin karakteri benzersizdir ve tüm köpekler doğru bir eğitimle aile hayatına başarılı bir şekilde adapte olabilirler. Ancak bazı ırkların belli davranışlara daha yatkın oldukları gerçeğinin de göz ardı edilmemesi gerekir. Çok inatçı, özgürlüğüne düşkün, eğitimi veya aldığı eğitimin sürdürülmesi kararlılık ve tecrübe isteyen ırklar, ilk defa köpek sahiplenecekler için zorlayıcı hale gelebilir. Bu gibi bir durumda ise ne yazık ki köpeklerin farklı ailelere sahiplendirilmesi ve düzenlerinin bozulması söz konusu olabilir. Bu nedenle, bu yazımızda ilk defa köpek sahiplenecekler için uygun olduğu görüşü yaygın şekilde kabul edilen ırklar hakkında bilgi aktaracağız.

dili dışarıda beyaz renkli küçük ırk köpek

Bichon Frise

Çocuklu ve yaşamını apartmanda devam ettiren aileler için en uygun köpek ırkları arasında olduğu belirtilen Bichon Frise cinsi dostlarımız, küçük ırka mensuptur ve eğlenceli bir karaktere sahip olurlar. Kabarık ve küçük bir pamuk yumağını andırırlar, çok yönlü bir arkadaş oldukları bilinmektedir. Cinsin farklı yaşam tarzlarına uyum sağladığı ve eğitiminin de oldukça kolay olduğu bilinmektedir. Kıvırcık tüylerinin bakımının aksatılmaması ve belli periyotlar dahilinde profesyonel kuaför hizmetlerinden yararlanması önerilir.

siyah beyaz kahverengi renkli Cavalier King Charles köpek

Cavalier King Charles Spaniel

Tatlı, heyecanlı, oyun düşkünü bir arkadaş arayan ve daha önce bir köpekle yaşama tecrübesine sahip olmayanların Cavalier King Charles Spaniel ile uyumlu bir birliktelik yaşayabilecekleri kabul edilir. Orta düzey enerjiye sahip bu sevimli ırk temel eğitime pozitif yanıtlar verir ve genellikte kolay bir şekilde eğitilir. Uzun ipeksi tüylerinin bakımının aksatılmaması ve düzenli fırçalamanın ihmal edilmemesi önemlidir.

boş mama kabının içerisinde yavru Golden

Golden Retriever

Aileler için en uygun köpek cinsleri arasında da ilk defa köpek sahibi olacaklar için köpek cinsleri listelerinin de değişmezi Golden Retriever'lar; eğitim süreçleri başarıyla tamamlanabilen, sadık, aktif ve eğlenceli dostlarımızdır. Yeterince egzersiz yaptıklarında apartman hayatına da başarıyla adapte olabildikleri bilinmektedir. Yalnız kalmaya ise tahammüllerinin minimum seviyede olduğu söylenebilir. Öğrenmeyi çok seven ve birçok farklı alanda eğitilebilen Golden Retriver ırkı, "ilk kez köpek besleyecekler için hangi cins?" sorusuna en sık verilen yanıttır.

patilerinin arasında ağaç parçası olan Labrador cinsi dili dışarıda köpek

Labrador Retriever

Dünya genelinde en popüler köpek cinsleri arasında yer alan Labrador Retriever'lar hayranlık uyandıran birçok yeteneğe sahiptirler. Her yaştan çocukla aralarının çok iyi olduğu ve farklı çevrelere mükemmel derecede adapte oldukları bilinir. Labrador'lar oyuncudur, zekidir ve ileri eğitime verdikleri pozitif yanıtlarla bilinmektedir. Bakımının da zahmetsiz olması Labrador cinsi köpekler ile yaşamı kolaylaştırmaktadır.

boş odada kot pantolonlu erkek karşısında oturan Pomerian cinsi köpek

Pomerian

İlk defa köpek sahiplenecekler için uygun köpek ırkları arasında yer alan Pomerian'lar aile bireylerinin tamamı ile iyi anlaşırlar ancak aralarında bir kişi ile benzersiz bağlar kurarlar. Gün içerisinde yoğun egzersiz ihtiyaçları bulunmaz; temel sınırları öğrenmek için temel eğitim onlar için yeterli olur. Tüylerinin düzenli olarak fırçalanması ve göz temizliklerinin ihmal edilmemesi gerekir.

sarı çiçekler üzerinde dilini çıkarmış Yorkshire cinsi yavru köpek

Yorkshire Terrier

Yorkie olarak da bildiğimiz Yorkshire Terrier'ler ilk defa köpek sahibi olacaklar için köpek cinsleri listelerinin en başlarında yer alır. Küçük boyutları, sevimli halleri ve boylarını aşan cesaretleri ile herkesin kalbini kazanan Yorkshire'lar zaman zaman inatçı ve sesli olabilirler. Kontrol edilmeleri kolay olsa da dikkatlerin sürekli onların üzerinde olmasının gerekli olduğu kabul edilir.

çimlerde uzanan mix ırk köpek

Mix Köpekler

"İlk defa köpek besleyecekler için hangi cins?" sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de mix tip ırklardır. Birçok ırkın karışımı olarak tanımlanabilen mix köpekler sahiplerine sıkı bağlarla bağlanırlar ve mükemmel bir arkadaş olabilirler.

Tüm Köpekler İçin Eğitim ve Sevgi Gerekir

Sonuç olarak ilk defa köpek sahiplenme kararı vermek oldukça heyecanlı bir süreçtir. Her ne kadar ilk defa köpek besleyecekler için uygun ırklar adı altında çeşitli listeler olsa da hayatınızı güzelleştirecek dostun ırkı, özünde çok da belirleyici değildir. Doğru sosyalleştirme, pozitif yaklaşımla sunulan eğitimler ve ona gösterilen sonsuz sevgi ile tüm dostlarımız insanların yaşantılarının vazgeçilmezleri haline gelecektir. Siz de hayatınıza anlam katmak isterseniz Petlebi.com üzerinden köpek sahiplendirme ilanlarını görüntüleyebilir, ilan sahipleri ile doğrudan iletişime geçerek dostunuzu bulabilirsiniz. Köpek sahiplendirme ilanlarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.