Kedilerin Sevmediği Şeyler Nelerdir?

20.06.2023 Aysegül Tunçay


Kediler pek çok hareketiyle insanları şaşırtan, gizemli canlılar olarak bilinirler. Hareketleri ve tercihleriyle şaşırtmanın yanı sıra kendileri hakkındaki ön yargıların aksini destekleyen davranışlarıyla da dikkat çekerler. Örneğin pek çok insan, kedilerin yalnız olmaktan keyif aldığını düşünse de kediler yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Elbette her kedinin kendine özgü bir karakteri olduğunu unutmamak gerekir. Bu yazımızda bizleri her zaman şaşırtmayı başaran patili dostlarımızın çoğunun sevmediği durumlardan bahsedeceğiz.

rahatsızlığı yüzünden okunan kedi

Yüksek Sesler ve Gürültüler

Kediler evcilleşmeden önceki dönemlerde avcı oldukları kadar daha büyük avcıların da avı oldukları için iç güdüleriyle hareket ederler. Aniden hareket eden nesneler karşısında tedirgin oldukları gibi ani seslere karşı da tepki gösterirler. Özellikle gök gürültüsü, havai fişek patlaması gibi ani ve yüksek sesler kedilerde strese neden olabilir. Yüksek seslere maruz kalma sonucunda kedilerde kronik stres, depresyon ve anksiyete görülebilir.

Kedilerin ani ya da yüksek seslere maruziyetini azaltmak ve bu tür durumlarda irkilmelerini önlemek, eve misafir geldiğinde artan sesten rahatsız olmalarının önüne geçmek için diğer zamanlarda evde kısık sesle TV ya da radyo açık tutulabilir. Bu sayede kediler sese alışırlar ve ses duymak onlar için yeterince normalleştiğinde ani ve yüksek seslere karşı hazırlıklı olabilirler. Kediler için bir alışkanlık oluşturmaya çalışırken de TV, radyo ya da müzik setinin ses seviyesinin de ayarlanması önemlidir. Sürekli olarak yüksek ses maruz kalmak kedilerin alışmasını sağlamanın aksine depresyona girmelerine, anksiyete yaşamalarına neden olabilir.

dili dışarda kedi

Çeşitli Kokular

Kediler insanlardan yaklaşık 14 kat daha güçlü koku alma duyuları ile dünyayı kokularla da tanıyabilen canlılardır. Kedilerin kokuları algılama şekli insanlardan oldukça farklıdır. Vahşi ataları potansiyel tehlikeleri fark etmek, yiyecek bulmak, avlanmak ya da eş bulmak amacıyla kokuların gücünden yararlanırken evcil dostlarımız da kokulara karşı oldukça hassastır.

Bazı kokular kediler için cezbedici olurken bazı kokular kedilerin sevmediği şeyler listesinde en üst sırada yer alır. İnsanlar için güzel olan pek çok koku, kediler için rahatsız edicidir. Kediler yaşam alanlarında sık kullanılan narenciye kokularından hoşlanmazlar. Yine insanların sevdiği lavanta ya da çekilmiş kahve kokusu da kedilerin nefret ettiği kokular listesinde yer alır. Bu nedenle kedilere insanların sevdiği kokuların çok rahatsız edici gelebileceği akılda tutulmalı, özellikle de ev temizliği ya da oyuncak yıkama söz konusu olduğunda kedilerin sevmediği kokular kullanılmamalıdır. Acı biber ve sirke kokusu kedilerin sevmediği kokular arasında yer alır.

Kedilerin koku hassasiyetleri de yüksektir, bahsettiğimiz belirli kokuların yanı sıra genel olarak kötü kokulardan da hoşlanmazlar. Örneğin kediler kum kabından gelen kötü kokudan rahatsız olurlar.

Kirli Kedi Tuvaleti

Kediler sadece çiftleşmek için bir araya gelen, yalnız yaşayan canlılar oldukları için idrarlarında feromonlar vardır. Kediler için feromonla bölgelerini işaretlemek ve başka bir kedinin bölgesini fark etmek önemlidir. Evcil kedilerde ise süreç çok daha farklı işler. Çok kedili bir evde, kediler birbirlerinin idrar kokularından rahatsız olabilirler. Bu nedenle evlerde en kötü ihtimalle kedi sayısı kadar, mümkünse kedi sayısından bir adet fazla kedi tuvaleti bulunması önerilir. Çok kedili evlerin yanı sıra tek kedinin yaşadığı evlerde de kedi tuvaleti temizliğine dikkat edilmesi gerekir. Kediler kendi idrar kokularına karşı duyarlı olmanın yanı sıra bu kokudan rahatsızlık da duyabilirler.

Kedinizin tuvalet alışkanlığı değiştiyse bunun bir nedeni de temiz olmayan kedi tuvaleti olabilir. Kediler taleplerini belli etme ve tepki gösterme noktasında çok başarılı canlılardır. Tepkilerini de olumsuz davranışlar ile göstererek dikkat çekmeye çalışırlar. Tuvalet temizliği ile ilgili bir sıkıntıları varsa bunu farklı yerlere tuvalet yaparak gösterebilirler. Kedi tuvaletlerinde koku sorununu için kullanabileceğiniz kedi tuvaleti koku giderici ürünleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

birbirine sarılmış kediler

Zorla Yapılan Kucaklamalar ve Sıkı Tutulmalar

Kediler bağımsızlıklarına düşkün yalnız kovboylar olarak bilinseler de yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Ancak bu, kedilerin kucaklanmaktan ve sıkı sarılmalardan hoşlandıkları anlamına gelmez. Kediler sınırlarını dikkatle çizen canlılardır. Sevmediği şeyleri yaptığınız zaman, kediniz vücut dili ile bunu net bir şekilde belli eder ve size karşı tıslamaya, agresif hareketler göstermeye başlar. Kedilerin sevilmekten keyif aldığı belirli noktalar vardır. Kulaklarının arka kısımları, başları, çene altları yaygın olarak kaşınmasından ve okşanmasından keyif aldıkları noktalardır. Söz konusu hoşlanmadıkları noktalar olduğundaysa pek çok kedi için göbek bölgesinde geçilmemesi gereken kırmızı bir çizgi bulunur.

Bunların yanı sıra, sevilmek ya da ilgi görmek istediklerinde kediler sahibiyle çok yönlü iletişim kuran canlılardır. Kedinin talebi olmayan durumlarda ona sarılmak, sıkmak ve sevgi göstermek ne yazık ki ters tepki almaya neden olur.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.