En Büyük Gözlere Sahip 7 Kedi Cinsi

07.05.2021 Deniz Öz


Muhteşem renkleri ile bakan bir çift gözün etkisini yadsımak imkansız. Kimi zaman o gözler düşündüğümüzden o denli büyük olabilir ki hipnotize olmak işten bile değildir. Bu yazımızın konusu da tam olarak bu; en büyük gözlere sahip kedi cinsleri hakkında detaylar sizleri bekliyor.

kırmızı tasmalı zayıf beyaz kedi

Cornix Rex

Oyunculuğu, sıcak kanlılığı ve üçgen şekilli kafasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken Cornix Rex cinsi kedilerin en belirgin özelliklerinden biri de kocaman ve oval şekilli gözlere sahip olmalarıdır. Tüyleri oldukça yumuşaktır ve genel olarak kısadır. Kulakları da bir hayli büyük olan bu cins upuzun arka bacakları ile de tanınmaktadır. Geçmişleri 1950'li yıllara dayanır. Genel olarak oldukça sağlıklı bir kedi ırkı olmakla birlikte tüy yapısı nedeniyle güneş ışınlarına karşı hassas olduğu bilinmektedir.

büyük gözlü kısa tüyle singapur kedisi

Singapura

Singapura cinsi kedilerin temel olarak üç tane ayırt edici özellikleri vardır; vücutları küçüktür, vücutlarına oranla gözleriyle kulakları belirgin şekilde büyüktür ve son olarak sepya tonlarında renklere sahip bir kürk yapıları bulunur. Singapura kedisi özellikleri sayılırken ince ses tonuna değinmemek olmaz. Yaramazlığı ve aşırı hareketli halleri ile evin neşe kaynağı haline gelmesi işten bile değildir. Tüyleri kısadır, yumuşaktır ve bakımları kolaydır. Kendisine nazik davranan çocuklarla çok sıkı bağlar kurabilir.

sarı saksının yanında oturan tüysüz kedi

Sphynx

Ülkemizde de oldukça popüler olan, sahip olduğu ayırt edici özellikleri ile çok sevilen Sphynx kedisi en iri gözlü kedi cinsleri arasında yer alır. İnsanlarla yakın ilişkiler kurabilen bu cins yaygın kanının aksine tamamen tüysüz değildir. Meraklı bir yapıları vardır ve merakları keskin zekaları ile birleştiğinde sfenks kedileri ile yaşamanın oldukça heyecan verici olduğu söylenebilir. Yoğun fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar ve oyun oynamaya bayılırlar.

mavi örtünün üstüne yatmış kedi

Scottish Fold

Her ne kadar kulakları onların en ayırt edici özelliği olsa da Scottish Fold cinsi kedilerin gözleri büyük ve dikkat çekicidir. Kulak yapısı ve kocaman gözleri onlara muazzam bir sevimlilik katar. Genel olarak hassas oldukları bilinen bu cinsin yüksek hareket düzeyine sahip olduğu da söylenebilir. Yalnızca fiziksel olarak değil mental olarak da meşgul tutulmaları gerekir. Bu ihtiyaçların karşılanması adına kedi oyun alanları büyük bir kolaylık sunacaktır. Kedi oyun alanları kategorimizdeki ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

kısa tüylü büyük kulaklı kedi

Abyssinian

Egzotik görünümlü narin Abyssinian en büyük gözlere sahip kediler arasında yer alır. Diğer büyük gözlü kediler arasından göz şekilleri ile ayrılırlar. Badem şekline sahip gözlerinin ilginç bir özelliği daha vardır. Açık yeşil ve altın renkli irislerinin çevresi göz renklerine belirgin bir kontrast sağlayan ince ve koyu renkli bir çizgiyle çevrelenmiştir. Diğer kedilerle ve evcillerle iyi anlaşırlar, oyun oynamaya bayılırlar ve üstelik bakımları da göreceli olarak kolaydır.

turuncu gözlü gri kedi

Chartreux

Sürekli tetikte olduğu izlenimini veren kocaman yuvarlak gözlere sahip olan Chartreux, mavi gri tüyleri ile göz alıcı bir görümdedir. Vücut yapısı kaslıdır, kemikleri incedir ve boy uzunluğu yerden yüksekliğinden daha fazladır. Bu yapı nedeniyle atletik olmayan bir vücut yapısına sahip olduğu düşünülse de efsanelere göre Fransız Carthusian rahipleri tarafından manastırlarda kemirgen kontrolü için yetiştirilmişlerdir.

uzun tüylü gri beyaz kedi

Persian

Ülkemizde de çok sevilen ve oldukça popüler olan İran kedileri, dünyanın en büyük gözlü kedileri arasında yer alır. Geçmişleri 1600'lü yıllara dayanan ırkın İran topraklarından dünyaya yayıldığı düşünülür. Enerji seviyeleri çok yüksek olmadığı için kilo almaya yatkın oldukları söylenebilir. Uzun ve ipeksi tüyleri ise onların en ayırt edici özelliklerinden biridir. Tüylerinin yapısı tüy yumakları oluşum riskini artırdığı için, tüy yumağı önleyici malt kullanmaları tavsiye edilir. Sindirim sistemi sağlığını iyileştirmek ve tüy yumaklarını önlemek için özel olarak formüle edilen kedi malt macunlarını incelemek için, kedi vitaminleri ve ek besinleri kategorimize buradan ulaşabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.