Kediniz Nasıl Bir Ruh Hali İçerisinde?

20.09.2022 Deniz Öz


Kediler de insanlar gibi farklı ruh hallerinde olabilir. Üstelik bazı durumlarda bunu yansıtmakta çok başarılıdırlar. Yaptıkları davranışlar hatta oturuş şekilleri bile kedilerin içinde bulunduğu ruh halleri hakkında bilgi vermektedir. Kediler iletişim için tüm vücutlarını kullanmaktadır. Gözler, kulaklar ve kuyruk özellikle ifadelerin dışa vurulmasında en çok kullanılan bölgelerdir.

masanın üstünde sırt üstü yatan kedi

Rahat ve Gevşemiş

Kediler güvende hissettikleri ortamda geçirdikleri sürenin büyük bir kısmında rahat ve gevşemiş bir ruh hali içerisindedir. Bu esnada yana doğru ya da sırt üstü yatarlar ve bacaklarını açarlar. Kuyruk ise sabit bir şekilde durur. Rahat bir şekilde yatan kedilerin gözleri genellikle kapalıdır. Bazen yarı aralık bir şekilde de yatabilirler. Bu esnada size yavaşça gözlerini kapatıp açmaları kediler için önemli bir iltifattır. Bu hareket onların size güvendiğini ve kendilerini korumaya ihtiyaç duymadıklarını gösterir. Rahatlamış olan kedilerin kulakları ise doğal pozisyonundadır.

sahibinin bacağına sürtünen kedi

Mutlu

Mutlu kediler ise rahat kedilerden biraz daha hareketlidir. Mutlu olan kediler sırtlarını bir köprü gibi yukarı kaldırır ve sevdiği kişilere sürtünürler. Kuyrukları ise dik bir pozisyondadır ve kuyruk ucu hafif kıvrık şekildedir. Bu pozisyonda kuyruk bir soru işaretini andırır. Ruh hali mutlu olan kediler size yavaşça göz kırpabilir ve sürtünebilir.

oyuncağı ile oynayan kedi

Oyuncu

Oyuncu ve meraklı ruh hali genellikle kedilerin en eğlenceli oldukları andır. Vücutları avlanan bir canlının özelliklerini taşır. Genellikle yere yakın ve ileri atılmaya hazır pozisyonda olurlar. Bu şekilde vücut ağırlıklarını yere yaklaştırarak daha hızlı bir şekilde hareket edebilirler. Kuyruk ise oyun esnasında hareketlidir. Özellikle koştukları sırada kediler kuyruklarını bir dümen gibi kullanabilirler. Avlanma oyunu oynayan kediler farklı sesler çıkarabilirler. Kulakları genellikle öne işaret etmektedir. Gözleri ise sürekli olarak oyuncaklarının üzerindedir.

oturan stresli kedi

Stresli

Stresli kediler genellikle saklanırlar ve içgüdüsel olarak stres faktöründen kaçmaya çalışırlar. Böyle bir durum söz konusu olmadığında ise vücut dilleri bir problem olduğunu gösterir. Genellikle arka patilerinin üzerine otururlar. Hızlı ve sürekli bir şekilde vücutlarında belirli bir yeri yalarlar. Kedilerde stresli ve korkmuş hissettiklerinde sırtlarını kambur bir pozisyona getirebilirler ve tüylerini kabartabilirler. Kuyrukları titrer ve göz bebekleri büyür. Kediler bu durumdayken tıslama benzeri ses çıkarırlar. Bu saldırıdan önceki son uyarılardan birisidir. Bu durumdaki kedilerin sakinleşmesi için bir süre yalnız bırakılması gerekir.

bağıran kedi

Kızgın ve Agresif

Bazen kedilerin kızgın ya da agresif olduğu son ana kadar belli olmaz ve fark edildiğinde artık durum çok geçtir. Kediler çok kısa sürede agresifleşebilir. Özellikle stresli ya da korkmuş bir kedinin saldırması an meselesi olabilir. Kediler saldırmadan bir süre önce neredeyse donmuş gibi hiç hareket etmezler. Kuyruk ise saldırıya hazır olmak için düz bir şekilde durur. Gözler kızgınlığa neden olan şeye odaklıdır. Kulakları genellikle tamamen geriye bakar ve sırtları düzdür. Kızgın kediler dişlerini gösterirler ve tıslama sesi çıkarırlar. Hatta bazı kediler uluma benzeri miyavlama sesleri çıkarabilir.

Kedinizin böyle bir durumda olduğunu gördüğünüzde bölgeyi terk etmeniz ve sakinleşmesi için ona zaman vermeniz gerekmektedir. Bu hareketleri sergileyen kedilere yaklaşılmamalıdır. Çünkü ciddi bir yaralanmaya yol açabilirler. Kedilerin ağzında yer alan bakteriler nedeniyle kedi ısırığı çok ciddi bir yaraya dönüşebilir.

Kedinin sürekli olarak sinirli, agresif, stresli ve korkmuş bir ruh halinde olması durumu normal değildir. Bunun süreklilik arz etmesi durumunda veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.

koltuk altında saklanmış kedi

Hasta

Bir kedinin hasta ya da yaralanmış olduğunu söylemek çok zordur. Kediler avcı canlılardır ancak aynı zamanda diğer birçok canlının avı konumundadırlar. Bu nedenle hastalık ya da yaralanma gibi zayıflıklarını saklamada ustadırlar. Sağlık problemi olan kedilerde durum çok ciddi hale gelinceye kadar fark edilmeyebilir.

Hasta olan kediler genellikle uzun süreler boyunca saklanırlar ve gözden uzakta olurlar. İştah kaybı meydana gelir. Bazı kediler hastalığın yol açtığı stresten dolayı tuvalet dışına tuvaletini yapabilir. Ayrıca yüksek sesle miyavlama ve ağzın sürekli açık olması gibi durumlar da hastalık belirtilerinden bazılarıdır. Kedinizin bu belirtileri gösterdiğini düşünürseniz görülen bir problemi olmasa bile veteriner hekime danışmayı düşünebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.