Kedilere Kilo Aldırmanın Sağlıklı ve Başarılı Yöntemleri

02.02.2021 Deniz Öz


Kedilerde kilo sorunu fazla kilo ile ilişkilendirilse de "kedim kilo almıyor" ve "kedim çok zayıf" gibi söylemlerle de sıklıkla karşılaşıldığı bilinmektedir. Unutulmaması gereken kedilerin fazla kilolu ya da idealden az kilolu olmasının da sağlıklı olarak nitelendirilmediğidir. Bu nedenle zayıf kedilere kilo aldırma da kedilerle yaşayanların üstesinden gelmesi gereken bir mücadele olarak yorumlanır. Nitekim patili dostlarımız için kilo almak da oldukça zorlu bir süreçtir. Kedilerde ideal kilonun altında olmak da en az obezite kadar yaygın bir durumdur. Patili dostlarımızın kilo vermesini sağlamak ne kadar zorsa kilo almalarını sağlamak da o kadar zordur. Kedilerin kilo alması için öncelikle neden zayıf olduklarının bulunması gerekir. Bu yazımızda ideal kilosunun altında olan patili dostlarımızın sağlıklı bir şekilde kilo almalarına yardımcı olacak önerileri ve "Kedime nasıl kilo aldırırım?" sorusunun yanıtlarını keşfedebilirsiniz.

Kediler Neden Zayıflar?

Kediler nasıl kilo alır? Kedime nasıl kilo aldırabilirim? ve Zayıf kediye nasıl kilo aldırılır? sorularının cevabını vermeden önce patili dostlarımızın neden zayıf olduğunu ya da zayıfladığını anlamamız gerekir. İç parazit sorunları, böbrek hastalıkları, sindirim sorunları, kanser, hipertiroidizm, diş hastalıkları, diyabet gibi nedenlere bağlı olarak kedilerde kilo kaybı görülebilir. Bu durumlara ek olarak annesinden erken dönemde ayrılan, yeterli beslenmeyen kedilerde de zayıflık görülmesi mümkündür. Bazen ise sadece kedinin aşırı hareketli olması ve buna bağlı olarak beslenmesinin yetersiz gelmesi de kilo artışının önüne geçer. Kedilerde kilo aldırıcı önlemlerin kontrollü bir şekilde alınması ve düzenli olarak takip edilmesi gerekir. Bu gereklilik, kediye kilo aldırma yöntemleri hakkında daha fazla detay bilinmesini önemli hâle getirir.

mama yiyen kısa tüylü kedi

Kedilerin Kilo Alması İçin Ne Yapılır?

Kedilerde kilo ilgili sorunların çözülebilmesi için öncelikle altta yatan nedenin anlaşılması gerekir. Sonrasında ise beslenme planında düzenlenme yapılır. Eğer bir hastalığa bağlı olarak kilo kaybı söz konusu ise tedavi gereksinimlerini karşılayacak özel mamalar tercih edilmelidir. Sağlık durumuna uygun mama seçimi patili dostlarımızın ideal kilosuna ulaşması açısından oldukça önemlidir. Kediye nasıl kilo aldırılır? Konusunda uzmanların tavsiyelerinin şu şekilde sıralanması mümkündür:

Doğru Mamayı Bulun

Kedi kilo aldırma yöntemlerinden ilki ve şüphesiz en önemlilerinden biri doğru mamayı kedilere sunmaktır. Kedilerin yaşam evrelerine, genel sağlık durumlarına, aktivite düzeylerine ve özel ihtiyaçlarına uygun bir mama seçimi yapıldığında tam ve dengeli bir beslenme rutini oluşturulabilir. Kediler için uygun mama tercihi yapıldığında ancak yine de lezzet beklentileri yeterince karşılanamadığında veteriner hekimlere danışılması ve gerekirse beslenme planlarının yaş mama ile zenginleştirilmesi gerekir.

Mama İçeriğine Dikkat Edin

"Kedinin kilo alması için ne yapmalı?" sorusuna verilecek yanıtlardan biri de mama içeriğinin incelenmesidir. Kedilerin günlük beslenme planında mutlaka %50 ve üzerinde protein tüketmeleri tavsiye edilir. Eğer kedinin protein ağırlıklı beslenmesine engel olacak bir sağlık sorunu yoksa yüksek protein içeren mamalar tercih edilebilir. Beslenmenin geri kalanında yüksek yağ ve düşük karbonhidrat olması yine kedilerde kilo alımını destekleyecek bir seçimdir. Unutulmaması gereken kedilerin beslenmesinde %40'a kadar karbonhidrat olmasının yine de iyi bir enerji kaynağı olacağıdır. Seçim elbette kedinin sağlık durumuna ve gereksinimlerine göre yapılmalıdır.

Yüksek Kalorili Mamalar Tercih Edin

Kediler nasıl kilo alır sorunun bir diğer cevabı da yüksek kalorili içeriğe sahip mamaların tercih edilmesidir. Kilo alımı için özel olarak formüle eden mamalar kedilerin kilo almasını destekler. İdealden zayıf kediler için denenen kedilere kilo aldırma yöntemleri arasında en sık tercih edilen yöntem de yüksek kalorili mamaların tercih edilmesidir.

Öğünleri Bölün

Kedilerin mideleri çok büyük değildir bu nedenle tek ya da iki öğün beslenen kedilerin çok fazla mama yemesi mümkün olmayacaktır. Kedi kilo almıyorsa öğünleri ufak parçalara bölmek ve daha sık mama yemesini sağlamak "Kedim nasıl kilo alır?" sorusunun yanıtına dönüşebilir. Büyük bir porsiyonu gün içerisinde bitiremeyen kediler birkaç çorba kaşığı mamanın 2-3 saatlik aralar ile verilmesi ile daha fazla mama tüketebilirler.

Yaş Mamayı Isıtın

Bazı kediler mama konusunda oldukça seçicidir. Bu nedenle sadece hayatta kalacak kadar tüketim yaparlar ve bu durumun sonucunda kilo kaybı yaşayabilirler. Kedinin daha iştahlı yemek yemesini sağlamak için yaş mamasını birkaç saniyeliğine mikrodalgada ya da bir ocakta ısıtmak etkili olabilir. Kediler için 35 - 38 derece aralığında olan yaş mamaların daha çekici olduğu bilinmektedir.

Mama Alanını Özelleştirin

Kediler iç güdüsel olarak yalnız avlanmaya ve beslenmeye eğilimlidir. Bu nedenle patili dostlarımızın mama kaplarının sakin ve sessiz bir alanda olması onların rahat hissetmesi ve istedikleri gibi mama yemeleri için destekleyici olacaktır. Özellikle evde birden fazla kedi ve/veya köpek varsa kilo alması gereken kedinin yemek alanının ayrılması gerekir.

Takviye Kullanımı

Siz de "kedimin kilo alması için ne yapmam lazım?" sorusunun yanıtlarını arıyorsanız ve denediğiniz yöntemler yeterince sonuç vermediyse veteriner hekiminize de danışarak takviye kullanımı alternatifini değerlendirebilirsiniz. Somon yağı gibi kedilerin beslenmesinde değerli olan yağların kuru mamalara karıştırılması kedilerin daha iştahlı beslenmesine yardımcı olur. Dostunuzun sağlığına katkıda bulunmanızı sağlayacak takviyeleri incelemek isterseniz, buraya tıklayarak Vitaminler ve Ek Besinler kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.