Kedilerde Parazit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

27.03.2021 Deniz Öz


Kedileri etkileyen çok sayıda iç ve dış parazit türü vardır. İç parazitler kedilerin vücuduna girerler ve bir organa yerleşirler. İç parazitler bağırsaklarda, midede, karaciğerde, kalpte ve akciğerde yaşayabilirler. Dış parazitler ise kedilerin vücudunun içine girmek yerine derisine yerleşirler. Parazitler çok farklı şekillerde kendilerini gösterebilirler. Bu nedenle belirtilerin dikkatli bir şekilde gözlenmesi ve gerekli müdahalenin yapılması gerekir. Kedilerde iç parazit sorunu olduğunu anlamak patili dostlarımızın sağlığı açısından önemlidir. Kedide parazit belirtileri olduğundan şüphelenildiği anda veteriner hekime başvurulması gerekir. Kedide parazit sorunu olmaması için aşılarının düzenli yapılmasına dikkat edilmelidir.

Kedilerde Parazit Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde iç parazit sorunları kedinin konak olarak kullanılması ve buna bağlı olarak kedinin çeşitli sağlıklı sorunları yaşamasına neden olan sorunlar şeklinde ifade edilebilirler. Parazitler yaşam döngülerini devam ettirebilmek için bir konağa yani canlı bir organizmaya ihtiyaç duyarlar. Parazitler kedilerin üzerinde yani derilerinde ya da vücutlarının içinde yaşayabilirler. Kedilerde iç parazit görüntüsü, parazitin yerleştiği noktaya göre farlılık gösterir. Örneğin kedilerde bağırsak paraziti olduğu zaman parazit dışkıda görülebilir. Kedilerde dış parazit görüntüsü de bölgesel tüy dökülmesi, kızarıklık, ciltte pullu görünüm şeklinde olabilir.

Kedilerin vücudunun içerisinde ya da dışarısında parazit olması kedilerin sağlığını ve hatta yaşamını tehdit edecek sonuçlara neden olabilir. Parazitler herhangi bir yerde canlılıklarını belirli bir süre devam ettirebilirler. Parazitlerin yaşamlarını geçici süre devam ettirdiği yerlere ara konak olarak adlandırılır. Ara konak, kalıcı konak yani yaşam döngüsünün uzun süre devam ettirilebileceği konak için bir ulaşım aracıdır. Bu nedenle kedilerde parazit sorununun olup olmadığını anlamaya çalışırken mutlaka çevresel faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekir. Kontamine su ya da yiyecek tüketimi, enfekte hayvanlarla temas, kene ya da sivrisinek tarafından ısırılmak ya da dışarıda zaman geçirirken yaptıkları hareketler sonucunda kendilerine parazit bulaştırmak gibi durumlar dikkate alınmalıdır. Eğer kedilerde parazit varlığına ilişkin belirtiler varsa ve kedilerin az önce bahsedilen durumlar içerisinde olma ihtimali yüksekse durum değerlendirmesinin tüm bu veriler göz önünde bulundurularak yapılması gerekir.

veteriner masasında oturan kedi

Kedilerde Parazit Belirtileri

Kedilerde parazit belirtileri iki ana kategoride incelenebilir. Kedilerde dış parazit belirtileri ve kedilerde iç parazit belirtileri farklılık gösterebilir.

Kedilerde dış parazit belirtileri;

  • Cilt ve tüy sağlığı ile ilgili sorunlar,
  • Güçsüzleşen tüyler,
  • Alopesi yani saç dökülmesi,
  • Kirli görünüme sahip kulaklar,
  • Kulaklarda siyah veya kırmızı nokta şeklinde kabuklanmalar,
  • Tahriş olmuş cilt,
  • Cilt lezyonları,
  • Sürekli kaşınma hali gibi kedinin derisinde konaklayan parazitlerin neden olabileceği türde sorunlar olarak ifade edilebilir. Elbette dış parazitlerin bu belirtilere ek olarak başka rahatsızlıklara neden olabilecekleri unutulmamalıdır. Kedilerde yaygın olarak görülen dış parazitlerden birisi olan pire, kediler için ciddi sağlık sorunlarına neden olan iç parazitlerden birisi olan tenyanın ara konağıdır. Bu nedenle kedilerde dış parazit sorununun devamında iç parazit sorunlarının meydana gelmesi ihtimal dahilindedir.

Kedilerde iç parazit belirtileri;

  • Anoreksiya,
  • İştah artışı,
  • Anüs ve çevresini yoğun şekilde temizleme davranışı,
  • Normal beslenmeye rağmen kilo kaybı,
  • Dışkıda kan,
  • Karın ağrısı,
  • İshal,
  • Kusma,
  • Öksürük,
  • Hırıltılı nefes alma,
  • Nefes alırken zorlanma,
  • Yavaş kalp atışı
  • Tüylerde matlaşma,
  • Karında şişkinlik,
  • Halsizlik gibi durumlar şeklinde ifade edilebilir.

kedinin ağzından sürüntü alan veteriner

Kedilerde Parazit Tedavisi

Kedilerde parazit tedavisi için öncelikle sorunun net bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Kedinin hangi parazit sebebiyle sorun yaşadığının bulunması ilk adımdır. Kedilerde iç parazit tedavisi ile kedilerde dış parazit tedavisi farklı şekillenir.

Kedilerde dış parazit tedavisi: Kedilerde meydana gelen harici parazit enfeksiyonları, parazit istilasının ciddiyetine bağlı olarak planlanır. Genellikle oral yolla alınan ilaçlar veya tropikal uygulamalar dış parazit tedavisinde yaygın olarak tercih edilir.

Kedilerde iç parazit tedavisi: Kedilerde iç parazit meydana gelmesi durumunda oral yolla alınan ilaçlar kullanılarak tedavi planlanması yapılır. Macun, tablet, toz ya da şurup formundaki ilaçların düzenli kullanımı ile iç parazit tedavisi yapılabilmektedir. Kedilerde görülen ve tedavisi oldukça zor olan kalp kurdu için tedavi planlanması çok daha detaylı olabilir. Kalp kurdu tedavisinde kendinin hastaneye yatırılması gerekebilir. Ayrıca iç parazite bağlı meydana gelen bir kansızlık problemi varsa bunun çözülmesi için kan nakli yapılması gerekebilir.

Kedilerde parazit tedavisi için doğal yöntemler denenmesi kedinin çok daha yıpranmasına ve daha büyük sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Kedilerde iç parazit doğal yöntem ile tedavi edilebilecek bir sağlık sorunu değildir. Kedilerde dış parazit tedavisinde bazı durumlarda kedinin tüylerine konaklayan parazitlerin temizlenmesi gerekir. Bu da kedi paraziti nasıl temizlenir? sorusunu gündeme getirir. Eğer kedilerde tedavisi planlanmış dış parazit durumu varsa, parazitlerin özel taraklar temizlenmesi ve kedilerin yaşam alanında başka bir ara konak bulmalarına engel olunması gerekebilir. Kedi paraziti nasıl temizlenir? Sorusuna konu olan parazitler dış parazitlerdir. Bu parazitlerin özel tarak ve fırçalarla gerekli olması halinde de özel solüsyonlar ile temizlenmeleri gerekir. Kedilerde parazit temizliği için kullanabileceğiniz özel tarak ve fırça modellerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Kedilerde Parazit İnsana Geçer mi?

Pek çok kedi sahibinin merak ettiği sorulardan birisi de "kedilerde parazit insana geçer mi? Kedilerden insanlara geçebilen bazı parazitler vardır. Kısacası kediden parazit bulaşır mı? sorusunun yanıtı evet olarak verilebilir. Kancalı kurtlar, bazı tenya türleri, toksoplazma gibi parazitler kedilerden insanlara geçebilir. Kediden insana geçen parazit belirtileri, parazite göre farklılık gösterir.

Kediden insana parazit geçişini hijyene ve temasa dikkat ederek engellemek mümkündür. Yapılan çalışmalarda kedilerdeki pek çok parazitin insanlara geçmediğini göstermiştir. Pire ve uyuz türlerinden bazılarının kedilerden insanlara geçebilen dış parazitlerdendir. Ancak bunların insana geçişinin engellenebilmesi mümkündür. Ayrıca pire, bir iç parazit olan tenyanın ara konağı olduğu için kedilerdeki pirenin yanlışlıkla yutulması sonucunda insanlarda tenya görülme ihtimali vardır ama bu durum yaygın değildir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.