Yılbaşı Ağaçları Kediler ve Köpekler İçin Zararlı mı?

13.12.2021 Aysegül Tunçay


Yılbaşı zamanının en güzel yanlarından birisi de ağaçları süslemektir. Ancak süslemek için tercih edilecek ağaç ve süslemede kullanılacak bazı malzemeler kediler ya da köpekler için tehlikeli olabilir. Evcil hayvanları korumak ve onların zarar görmeyeceğinden emin olmak için yılbaşı ağacı süslerken onların da ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak gerekir.

Kediler ve köpekler bitkilere farklı tepkiler verir. Bu nedenle hem kedi hem de köpek olan evlerde yılbaşı ağaçlarına gösterilmesi gereken dikkat bir kat daha artmalıdır. Evde bir sürü yeni eşyanın olması, bu eşyaların renkli ve ışıklı olması evcil hayvanların dikkatini çekmek için yeterli olur. "Yılbaşı ağacı hayvanlara zarar verir mi?" sorusunun cevabı genel olarak ağacın türüne ve hazırlanan ortama bağlı olarak değişkenlik gösterir. Ancak kedi ve köpeklere zarar vermeyecek bir ağaç seçmek ve ağacı dostlarımıza zarar vermeyecek şekilde süslemek ve yılbaşının getirdiği heyecanı yaşamak mümkündür. Bu yazımızda yılbaşı ağaçlarının ve süslemelerinin kediler ve köpekler için oluşturabileceği zararları önleyecek ipuçları bulabilirsiniz.

yılbaşı ağacına saklanmış kedi

Kediler Yılbaşı Ağacını Neden Sever?

Aslına bakıldığında kedilerin yılbaşı ağacını sevmeme gibi bir şansı yoktur. Çünkü onların ilgisini çekecek hemen hemen her unsur bir yılbaşı ağacında bulunabilir. Yılbaşı ağacının kendisi yeni ve yüksek olması sebebiyle kedilerin ilgisini rahatlıkla çekebilir. Kediler yüksek eşyaların üzerine tırmanmayı severler. Ayrıca ağaç onlara hem keşfetmek hem de saklanmak için koskoca bir alan sunar. Kısacası bir yılbaşı ağacı kediler için mükemmel bir sığınak görevi görür. Ayrıca yılbaşı ağacı kedilerin altında yatabileceği mükemmel bir alan sağlar. Bu da onların yılbaşı ağacına olan ilgisini bir kat daha arttırır.

noel şapkası takan köpek

Köpekler Yılbaşı Ağacını Neden Sever?

Üzerinde birçok farlı süse sahip kocaman bir yılbaşı ağacı köpekler için keşfedilecek yeni ortam anlamına gelir. Üstelik gerçek ağaçların doğal kokuları köpekleri harekete geçirmek için yeterli olabilir. Ağaç üzerinde yer alan parlak süsler ve yanıp sönen ışıklar da köpekleri cezbeden unsurlar arasında yer alır. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ise köpekler için bir karnaval havası ortaya çıkar. Köpekler yılbaşı ağacının dallarını kemirmeyi ya da üzerindeki oyuncakları düşürmeye çalışmayı oldukça sever. Ancak bunların hepsi köpekler için birer tehlike arz eder.

yılbaşı ağacı ile oynayan kedi

Yılbaşı Ağaçlarında Kedileri Bekleyen Tehlikeler

"Gerçek Noel ağaçları kediler için zehirli mi?" sorusunun cevabı aslında hangi tür ağacın tercih edileceğine göre değişiklik gösterir. Gerçek yılbaşı ağaçları için genellikle köknar ya da çam ağaçları tercih edilir. Bu ağaçlar kediler için biraz zehirlidir ve midelerinin rahatsızlanmasına neden olur. Ağaçların iğneleri de benzeri bir şekilde kediler için zararlı olabilir. Köknar ya da çam iğnelerinin kediler tarafından yenmesi iç yaralanmalara neden olabilir. Ayrıca iğne yapraklar sebebiyle göz ya da kulakta da çeşitli yaralanmalar meydana gelebilmektedir. Canlı yılbaşı ağaçlarının beslenmesi için ağaç kökünde kullanılan toprak ve gübreler de kediler için son derece zehirli olabilir. Bu nedenle hazır ağaçların topraklarını eve getirmeden ya da kedi ile temasa geçirmeden önce değiştirmek gerekir. Bununla beraber düşük ihtimal de olsa kediler yılbaşı ağacının altındaki saksıya yeni tuvaletleriymiş gibi davranabilirler. Eğer "kedimi çam ağacından nasıl uzak tutabilirim?" sorusunun cevabını merak ediyorsanız ağacı almadan önce alternatiflerinizi değerlendirmeniz gerekir. Ağacın koyulacağı köşeyi ağaç gelmeden kedi uzaklaştırıcı spreyle işaretlemek onları uzak tutmaya yardımcı olmaktadır. Kedileri tehlikelerden korumak amacıyla kullanılan kedi uzaklaştırıcı ürünleri buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

led ışıklara dolanmış yerde yatan köpek

Yılbaşı Ağaçlarında Köpekleri Bekleyen Tehlikeler

Yılbaşı ağaçları kediler için olduğu kadar köpekler için de tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle benzer bir şekilde "köpeğimi çam ağacından nasıl uzak tutabilirim?" sorusunun ağaç daha eve gelmeden net bir şekilde cevaplamış olması gerekir. Köknar ve çam ağaçları köpekler için bir miktar zehirlidir. Bu ağaçların salgıladığı sıvılar köpeklerin midesini rahatsız edebilir. Ağaçların kabuklarından sızan yağlı özler aşırı miktarda kusmaya ya da salya akıtmaya neden olabilir. Bununla beraber ağaçların iğne şeklinde olan yaprakları da yenilmesi halinde iç organların zarar görmesine neden olabilir. Özellikle canlı ağaç süslemeyi tercih edenlerin aklına gelen sorulardan birisi de "noel ağacı suyu zehirli mi?" sorusudur. Canlı ağaçların saksılarına konan sular köpeğinizin gözüne yeni bir su kaynağı olarak görünebilir. Ağacın saksısında bulunan gübre ile beraber bu su oldukça tehlikeli olabilmektedir. Suyun içerisindeki koruyucular genellikle köpekler için zehirlidir. Bunların dışında tehlikeli olabilecek şeylerden bir tanesi de ağaç süsleridir. Bu süsler genellikle sert plastik ya da camdır. Kırıldığında özellikle patileri için yaralayıcı olabilmektedir. Tıpkı kediler için olduğu gibi köpekler için de uzaklaştırıcı spreyler onların güvenliği için kullanılabilecek ürünler arasında yer alır. Köpekler için formüle edilen köpek uzaklaştırıcı ürünleri buradan inceleyebilirsiniz.

Kedi ve Köpekler İçin Zararlı Olan Çam Ağaçları

Ülkemizde başta Ege bölgesi olmak üzere hemen hemen tüm bölgelerde farklı çam ağacı türlerine rastlanır. Bunların arasında Karaçam, Sarıçam, Fıstık Çamı, Halep Çamı ve Kızılçam gibi türler bulunur. "Hayvanlar için hangi çam ağaçları zehirli?" sorusunun cevabı aslında bu türlerin hepsini içermeyebilir. Bu nedenle çam ağacı tercihi yapılmadan önce daha detaylı araştırılması, veteriner hekimlere danışılması önerilir. Çam ağaçlarının kediler ve köpekler için zehirsiz olan türleri yine de kedi ya da köpeklerde bir alerji ya da hassasiyet varsa problemlere neden olabilir. Gerçek ağaçların güvenilirliğinden emin olunamıyorsa yapay ağaç alternatifleri değerlendirilebilir. Tercih edilen çam ağacı zehirsiz olsa bile bu ağaçların tüm türlerinin yaprakları iğnelidir ve bu durum hem kediler hem de köpekler için risk teşkil eder. Bu yüzden ağacın zehirli olup olmadığına bakmadan evcil hayvanlar için güvenli bir ortam sağlamak en doğru tercihtir.

çam ağacını deviren kedi

Yılbaşı Ağaçlarıyla Güvenli Bir Ortam Oluşturmanın Yolları

Yılbaşı ağaçları kediler ve köpekler için her ne kadar potansiyel olarak birden çok tehlike barındırsa da bu durum evcil hayvan sahiplerinin yılbaşı ağacı süsleyemeyeceği anlamına gelmez. Doğru adımları atarak hiçbir problem yaşamadan yılbaşı ağacı süsleyebilir ve bu eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz.

Ağacı Destekleyin

İlk olarak kedilerin ya da köpeklerin ağacı devirme ihtimalini ortadan kaldırmak gerekir.. Özellikle devrilme ile birlikte evcil hayvanların ağacın altında kalabilme riski olabileceği için bu durum son derece tehlikelidir. Ağacın zeminini sağlama almak bu konuda önemlidir. Ağacın devrilmeyeceğinden emin olmak atılması gereken ilk adımdır. Bu nedenle kaliteli bir ağaç ayağı ya da büyük bir saksı tercih edilmelidir.

Hemen Süslemeyin

Ağaç eve gelir gelmez süslemek yapılan hatalardan bir tanesidir. Evcil hayvanların bulunduğu evde ilk olarak hayvanların ağacı tanımasına izin vermek gerekir. Bu ayrıca ağacın güvenilirliği için de bir test sürecidir. Süslemeden önce onların ağacı tanımasına izin vererek aslında onların ağacı devirip deviremeyeceği de görülmüş olur. Süsledikten sonra yine üzerindeki eşyalar onlar için dikkat çekici olacaktır ancak ağacı tanıdıkları için aşırı ilgi göstermelerinin önüne geçilebilir.

Uyarıcı Alarm Kurun

Ağacın etrafında alüminyum folyo sarmak kedileri ve köpekleri ağaçtan uzak tutmak için etkili yöntemlerden bir annesidir. Hem ses geldiğinde onların ağacın etrafında olduğunu görebilirsiniz hem de özellikle kediler patilerini alüminyum folyoya geçirmek istemezler. Bu onlar için rahatsız edicidir ve ağaçtan uzak durmalarına yardımcı olabilir. Ancak alüminyum folyonun tek güvenlik önlemi olmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Süslemelerin Yerleştirilmesini Zamana Yayın

Kediler ya da köpekler ağaç süslerini kolay bir şekilde düşürebilirler. Böyle olduğunda özellikle cam süslemeler patileri için tehlike yaratır. Bu nedenle kolay düşecek, kırılabilecek ya da zarar verebilecek süsleri daha yukarda yer alan dallara asmakta her zaman fayda vardır. Küçük led ışıklar da özellikle yanıp söndüğünde evdeki hayvanların ilgisini çeker. Kediler ya da köpekler bu ışıklara dolanabilirler ya da kablolarını çiğneyebilirler. Bu nedenle elektrik akımı içeren süsleri ve lambaları onların yetişebileceği dallardan daha yükseğe konulması gerekir. Benzer bir şekilde ağaca gelen elektrik kablolarının etrafına koruyucu konması ya da evcil hayvanların erişemeyeceği yüksekliğe sabitlenmesi de alınması gereken önlemler arasında bulunur.

Bu önerileri göz önünde bulundurarak, kedi ve köpeklerin güvenliği için sunulan uzaklaştırıcı spreyleri de kullanarak onlar için de güvenli bir ortam hazırladıktan sonra herhangi bir problem yaşamadan yılbaşı eğlencesinin tadını çıkarabilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.