Kedilerle İlgili 8 İlginç Bilgi

09.03.2021 Deniz Öz


Kediler hakkında bilmediğimiz şeyler bildiklerimizden daha fazla olabilir! Kendilerine has mizaçları ile her defasında bizi şaşırtmayı başaran minik dostlarımız gelişmiş anatomik özelliklere ve dikkat çeken davranışlara sahiptir. Onlarla ilgili ayırt edici bilgilere sahip olmak onlara duyulan hayranlığın artmasını da onların daha iyi anlaşılmasını da sağlayabilir. Bu nedenle bu yazımızda kedilerle ilgili ilginç bilgiler aktaracağız, şimdiden keyifli okumalar dileriz.

1. Kediler, Develer ve Zürafalarla Aynı Yürüyüşe Sahipler

Kedilerin kendilerine has zarif bir yürüyüşleri vardır. Bu yürüyüş develer ve zürafalarla birebir aynı özelliklere sahiptir. Yürüme sekansları önce her iki sağ ayak sonrasında ise her iki sol ayak şeklinde ilerler. Yürüme esnasında vücutlarının yarısını aynı anda ileriye doğru hareket ettirebilirler. Üstelik sağ ön patisiyle bastıkları yere sağ arka patileri ile, sol ön patileri ile bastıkları yere ise sol ön patileri ile basabilirler; ön ayaklar ile arka ayakların tam olarak aynı noktaya temas etmesi kedilerle ilgili ilginç bilgiler arasında yer alır.

2. Evcil Kedilerin Genetik Yapılarının %95.6'sı Kaplanlarla Aynı

Kediler hakkında bilmediğimiz şeyler var, muhtemelen bunlardan bir tanesi de genetik benzerliğe sahip oldukları hayvanlar. Pusuya yatmaları, gerinirken sergiledikleri zarif hareketler ve karanlıkta parlayan gözleri ile kimi zaman evimizi kedi ile değil kaplanla paylaştığımız hissine kapılabiliriz. Nitekim bu his çok da yanıltıcı değildir. Kedigillerin korunması amacıyla yapılan bilimsel bir çalışmada kaplanların, aslanların ve kar leoparlarının genomları sıralandı. Varılan sonuç dünyanın en büyük ve en vahşi kedileri olarak görülen kaplanlar ile sevimli evcil kedilerin DNA'sının %95,6 oranında benzerlik olduğu yönündeydi.

kendini temizleyen kedi

3. Kendilerini Temizlemeleri Yalnızca Titizlik Göstergesi Değil

Uykudan ve yemekten kalan zamanlarda kendilerini temizlemeleri ile tanınan kedilerimiz elbette çok titizler. Ancak kendilerini temizleme davranışlarını yalnızca temizliklerine bağlamak eksiksiz bir açıklama sunulması için yeterli olmuyor. Kediler kendilerinden büyük avcılardan korunmak için kokularını yok etmek amacıyla bu davranışı sergiliyor, evlerde yaşayan dostlarımız için böyle bir tehlike olmasa da içgüdüsel davranışları devam ediyor. Kendilerini temizlemeleri birçok faydayı da beraberinde getiriyor; onları sakinleştiriyor, kan dolaşımlarını hızlandırıyor ve cilt yağları homojen bir şekilde vücutlarına yayılabiliyor. Üstelik depresyonda olan kedilerin bu eylemi gerçekleştirmemesi de kendilerini temizlemelerinin mutluluk vermesine neden oluyor.

4. Kediler Küçük Yerleri Severler

Kedilerin kutular ve koliler ile yaşadıkları maceraları hepimiz biliyoruz. Kedilerin küçük ve kapalı alanlara bu denli ilgi göstermelerinin ardında kendilerini bir nevi anne karnında hissetmeleri gerçeği yatıyor. Korunaklı ve güvende hissettikleri kutuların içerisinde kediler sakinleşebiliyor ve çok düşkün oldukları uykularına da sorunsuz bir şekilde devam edebiliyor.

5. Kediler İnsanları Yalnızca "Yiyecek Kaynağı" Olarak Görmezler

Evet, bu kedilerle yaşayan ve bekledikleri ilgiyi göremediklerini düşünen birçok kişi için oldukça önemli ve aynı zamanda mutluluk veren bir bilgi! Yapılan bilimsel araştırmalar kedi davranışlarının anlaşılmasında giderek daha ilginç gerçekleri ortaya koyuyor. Kedilerin insanları yalnızca yiyecek kaynağı olarak görmediklerini, sahiplerini konfor ve güven ile bağdaştırdıkları düşünülüyor. Tıpkı köpeklerde ve hatta bebeklerde olduğu gibi kediler de insanlarına güvenli bağlanabiliyor!

6. Kedi Kapılarının Ardında Bir Dahi Var

Kedi kapılarını Isaac Newton'un icat ettiğine inanıldığını biliyor muydunuz? Newton Cambridge Üniversitesi'nde yürüttüğü deneyler üzerinde çalışırken kedilerinin kapıyı tırmalamaları nedeniyle sürekli bir dikkat bölünmesi yaşıyor ve sonrasında marangozla iletişime geçerek kapıya kedilerin geçebileceği genişlikte delikler açtırıyor. Kedi kapılarının en ilkel versiyonu da bu şekilde ortaya çıkıyor.

avına yaklaşan kedi

7. Kediler Çok İyi Duyarlar

Kedilerin inanılmaz gelişmiş işitme duyuları vardır. İnsanlar tarafından algılanabilen frekans aralığının hem altındaki hem de üstündeki seslere karşı oldukça hassas oldukları bilinmektedir. İnsanlardan ve çoğu köpek cinsinden daha iyi işiten kedilerin bu özellikleri onları mükemmel avcılar haline getirir. Kedilerin kulak kanalları insanların kulak kanallarına oranla hem daha sivri hem de daha derin bir yapıya sahiptir. Kanalların yapısı köpeklerinkine benzer ve bu nedenle olası bir enfeksiyon oluşumunun engellenmesi adına kedilerin kulak temizliklerinin ihmal edilmemesi gerekir. Kedilerin kulakları ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer önemli bilgi de iç kulakta bulunan yarım daire şeklindeki kanalların çok gelişmiş olduğu ve kedilerin çeviklikleri ile denge becerilerine büyük bir katkı sunduğudur.

8. Kediler Vegan Olamaz!

Kediler vahşi doğada tamamen et ile beslenen etobur canlılardır. Metabolizmaları yalnızca et türlerinde bulunan ve vücut tarafından sentezlenemeyen taurin gibi esansiyel aminoasitlere ihtiyaç duyar. Sağlıklarının devamlılığı için büyük önem taşıyan aminoasitlerin gereğinden az bulunması görme yetisinin kaybından kalp yetmezliğine kadar birçok farklı sağlık sorununun gelişimine yol açabilir. Kedilerde dengeli bir vegan diyeti uygulamak ve aynı zamanda onların damak zevklerine de hitap edebilmek oldukça düşük bir ihtimaldir. Bu nedenle en sağlıklısı kedilerin yaşlarına ve genel sağlık durumlarına özel üretilen kuru mamaların kullanılmasıdır. Kedi mamaları kategorimizde yer alan tüm ürün çeşitlerine buradan ulaşım sağlayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.