Kedilerden Uzak Tutmamız Gereken Yiyecekler

26.12.2020 Deniz Öz


En kaliteli kuru mamalar, onların gelişim dönemlerine özgü formüle edilen yaş mamalar ve zaman zaman beslenme düzenlerine eklenen ödül mamaları haricinde kedilere yiyecek verilirken oldukça dikkat edilmesi gerekir. Fazla beslenme kedilerde obezite sorununun gelişimine yol açtığı gibi verilen yiyecekler özelinde genel sağlık durumları da tehlikeye girebilir. Kediler için zararlı yiyecekler oldukça çeşitli olduğu için bu yazımızda "kediler ne yememeli?" sorusunun yanıtlarını paylaşmak istedik. Keyifli okumalar dileriz...

Soğan ve Sarımsak

Toz halinde, pişmiş, kurutulmuş ya da çiğ formda karşımıza çıkan soğan ve sarımsağın kedilerin beslenme düzeninde kesinlikle bulunmaması gerekir. Biz insanlar için oldukça faydalı olan ve birçok öğünümüzde yer bulan soğan ve sarımsak kedilere verilmemesi gereken yiyecekler arasında akla ilk gelenleridir. Bu yasağın temel nedeni ise soğan ve sarımsak familyasından olan bitkilerin kedilerin kırmızı kan hücrelerini hedef alması ve kedilerde anemiye yol açabilmesidir. Üstelik fazla miktarda tüketilmesi halinde zehirli bir etki yaratabildikleri de bilinmektedir. Bu nedenle yanlışlıkla sarımsak veya soğan tüketen; halsizlik, diş etlerinde soluklaşma, iştahsızlık ve idrar renginde değişim gibi belirtiler gösteren kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekimlere götürülmesi gerekebilir.

masada süt içen tekir kedi

Süt ve Süt Ürünleri

Süt içtiğinizde peşinizde dolaşabilirler, bir parça peynir için en üzgün bakışlarıyla sizi süzebilirler. Sağlıklı olduğu için biraz süt ve hatta birkaç küçük parça peynir vermenin bir sakıncası olduğunu da düşünebilirsiniz. Ancak kediler söz konusu olduğunda bu gıdalardan uzak durmalısınız. Süt ve süt ürünlerinin içerisinde bulunan laktoz kedilerin sindirim sistemleri tarafından tolere edilemez diğer bir deyişle sindirim sistemleri bu besinleri işleyemez. Bunun sonucunda da ishal başta olmak üzere halsizlik, uyuşukluk ve iştahsızlık gibi sağlık sorunları yaşayabilirler.

Alkol

Alkol içeren hiçbir içecek kedilere hiçbir şart altında verilmemelidir. Yalnızca içecek olarak da düşünülmemeli alkolle pişirilen yemekler ya da alkol çeşitleri ile tatlandırılan yiyecekler de kedilerden uzak tutulmalıdır. Alkol kedilerin karaciğerini ve beynini etkiler, bu organlarda hasar oluşmasına neden olabilir. Küçük bir miktar alkolün dahi kedileri komaya sokabileceği ve geri döndürülemez sonuçlara yol açabileceği gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Üzüm

Üzüm meyvesinin hem yaş hem de kuru formu kediler için zararlı yiyecekler listelerinin değişmezleridir. Nedeni henüz tam olarak bilinmemekle birlikte bu meyvelerin kedilerde böbrek yetmezliğine neden olabildiği konusunda genel bir fikir birliği vardır. Üzüm ya da üzümlü yiyecekler yedikten sonra tekrarlayan kusma ve hiperaktivite gibi belirtiler gösteren kedilerin zaman kaybetmeden veteriner hekimler tarafından muayene edilmesi gerekir. Üzüm yemelerinin engellenmesinin en pratik yolu ortada bu meyvelerden hiç bırakmamaktır.

kahve koklayan sarman

Kafein

Yeterince kafein, kedilerde ölümle sonuçlanabilen sağlık sorunlarına neden olabilir. Kafein zehirlenmesi nefes alma hızında artış, kalp çarpıntısı, huzursuzluk ve kaslarda titreme gibi şikayetlere yol açabilir. Kafein içeceklerde de yiyeceklerde de bulunduğu için kafein içeren besinler hakkında genel bir farkındalık sağlanmalıdır. Kahve, enerji içecekleri, çay, çikolata, acı sos, dondurma, kakao, puding ve jelibon gibi yiyecek ve içeceklerde bol miktarda kafein olduğu ifade edilebilir.

Çikolata

Çikolata hem kafein hem de kediler için toksik özellik taşıyan teobromin içeren bir besindir. Kedilere verilmemesi gereken yiyecekler sıralamasında en başlarda yer alan çikolatanın çok küçük bir bölümü bile kedilerin zehirlenmesine yol açabilir. En tehlikeli çikolata türü kakao oranının yüksek olduğu bitter çikolatalardır. Az miktar tüketilseler dahi kalp ritimlerinde anomaliye, titremelere, nöbetlere ve ne yazık ki ölüme neden olabilirler. Çikolatanın bu etkisi köpekler üzerinde de hissedilir.

Kemikler

Sofrada yenen yiyeceklerin kalanlarının kedilere verilmesi mantıklı bir seçim olmaktan çok uzaktır. Özellikle yağlı yiyecekler ve kemikler kediler için oldukça tehlikeli olabilir. Pişmiş ya da çiğ yağ ve kemikler kusma ile birlikte ishale yol açabilir, sindirim sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Üstelik kemikler parçalanabilir ve bağırsaklarda tıkanmaya ya da kesilmelere yol açabilir. Çok dikkatli olmak gerekir! Sofradan kalan yemeklerin kedilere verilmesinin bir diğer olumsuzluğu da fazla kalorili olabilmeleridir. Kedilerin beslenmeleri için özel olarak formüle edilmediklerinden bizlerin tükettiği besinler dostlarımıza hem bir fayda sağlamaz hem de kilo almalarına neden olabilir.

Çiğ Yumurta

Çiğ yumurta da kedilerden uzak tutmanız gereken yiyecekler arasındadır ve bu besinin yasaklı olmasının iki nedeni vardır. İlki çiğ yumurtada salmonella ve E. Coli gibi gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakteriler bulunabilir. İkincisi ise çiğ yumurta beyazında avidin adı verilen bir protein vardır ve bu protein kedilerde biyotin emilimini engelleyebilir. Dolayısıyla cilt ve tüy sorunları ortaya çıkabilir.

balığa bakan sarman kedi

Çiğ Et ve Çiğ Balık

Kediler etçil hayvanlar oldukları için onlara çiğ et ya da çiğ balık gibi protein kaynaklarının verilmesine sıklıkla rastlıyoruz. Ancak çiğ et ve çiğ balık kedilerde gıda zehirlenmesine yol açan bakterilere ev sahipliği yapabiliyor. Üstelik çiğ balıkta bulunan bir enzim kediler için gerekli bir B vitamini türü olan tiaminin yok edilmesine neden olabiliyor. Tiamin eksikliği ise ciddi nörolojik sorunlar ile birlikte kedilerde komaya yol açabiliyor.

Karaciğer

Az miktarda karaciğer tüketmek kedilerin sağlığında negatif anlamda belirgin bir değişime neden olmaz. Ancak çok fazla tüketilmesi A vitamini zehirlenmesine neden olabilir. Kedilerin kemiklerini etkileyebilecek bu sorun kemik büyümelerine neden olarak kedilerin iskelet sistemini etkileyebilir.

Kedilerden belirli gıdaları uzak tutmak kolay değildir. Meraklı ve keşifçi doğaları gereği zaman zaman yeni tatlar denemeye oldukça istekli oldukları bilinmektedir. Tüm tedbirlerinizi almanıza rağmen kimi zaman yememeleri gereken bir şeyi midelerine götürmeleri yalnızca saniyeler alır. Nitekim kedilerin yemekten geri duramadığı besinler her zaman onlar için yararlı da olmayabilir. Bu nedenle olası bir şüphe anında kedinizi gözlemlemeniz ve herhangi bir komplikasyon ile karşılaşmanız halinde veteriner hekimlere gitmek için zaman kaybetmemeniz gerekir.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.