Kediler Sahiplerini Özler mi? Kedilerin Sizi Özlediğinin Belirtileri

15.06.2021 Aysegül Tunçay


"Kediler sahiplerini özler mi?", "biz evde yokken tüylü dostlarımız bizim varlığımızı ararlar mı?" bu soruların yanıtlarını eminiz ki onlarla hayatını paylaşan birçok kişi merak ediyor. Kediler söz konusu olduğunda onların bağımsızlıklarına düşkün ve insan varlığına ihtiyaç duymayan canlılar olduğu düşüncesi oldukça yaygın olsa da işin aslı sevimli dostlarımız bize düşündüğümüzden daha sıkı bağlarla bağlanabiliyor.

Hepimizin kedilerimizle özel bir bağı bulunuyor, evde olduğumuz zaman dilimlerinde onlar hep yanımızda olsun istesek de kedilerin kendi rutinleri ve tercihleri doğrultusunda ilişkilerimiz şekillenebiliyor. Kedilerimiz bizlere her an ilgi gösterip köpekler kadar varlıklarını hissettirmediklerinden "kediler sahibini özler mi?" sorusunun yanıtları çoğu kişi için muallaklığını koruyor. Bu yazımızda kediler özler mi? hakkında çeşitli görüşlere yer vereceğiz.

yatakta uzanan kız ve iki tane kedi

Kediler Sahiplerini Özler mi?

Kediler sahiplerine farklı şekillerde bağlanabilirler. Bizlerin hissettiği özlem duygusunu, doğrudan onlarla ilişkilendirmek doğru olmasa da kedi ve insan ilişkisini, özellikle de kedilerin sahiplerini özleyip özlemediğini sorgulayan birçok araştırma olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan araştırmaların sonuçları kedilerin sahiplerine bağlanabileceğini ortaya koymaktadır. Bağlanmadan kasıt ise bireyin bakımından sorumlu kişi ile kurduğu yakınlığı ve teması sürdürmeye motive eden psikolojik bir bağdır. Bebekler tarafından, güvenlik ve kaynak elde etmek için kullanılan bir hayatta kalma tekniği olan bağlanmanın benzerinin kediler ve insanlar arasında da bulunduğu düşünülür. Nitekim araştırmalar da bu söylemi doğrulamaktadır.

2019 yılında gerçekleştirilen bir araştırmada kedilerin köpeklere ve insanlara benzer çeşitli bağlanma stilleri olduğu bulunmuştur. Çalışma kapsamında üç bağlanma modeli test edilmiştir. Kediler ve insanlar arasında da güvenli bağlanma olacağı bilgisi insan ve kedi ilişkisinin derinliğine atıfta bulunmaktadır. Diğer bir deyişle "kediler sahiplerini özler mi?" sorusunun yanıtının evet olduğu düşünülebilir, sadece kurdukları bağ ve sahipleri döndükleri gösterdikleri özlem belirtileri onlara özgüdür!

Dahası, kediler de tıpkı köpekler gibi ayrılık kaygısı yaşayabilen canlılardır. Sahiplerinden ayrı kaldıklarında köpekler kadar belirgin ve yıkıcı tepkiler vermeseler de kediler de ayrıldıklarında kaygı geliştirebilirler. Terk edilen ya da doğru şekilde sosyalleşmeyen kedilerin ayrılık kaygısı geliştirme risklerinin daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu bilgi de bizi az önce sunduğumuz güvenli bağlanmaya geri getirir. Güvenli bağlanan kedilerde ayrılık kaygısı oluşma ihtimali diğerlerine oranla daha düşüktür! Bu nedenle onlarla nasıl iletişim kurduğumuz belirleyici derecede önemlidir. Kedilerde ayrılık kaygısı belirtilerinin de bilinmesi önemlidir. Kediler sahiplerini "özlediklerinde" ve kaygı geliştirdiklerinde kusabilirler, yatağa veya insanların kıyafetlerine işeyebilirler ve sahipleri döndüğünde her zamankinden abartılı bir karşılama gösterisi sunabilirler. Bazılarının depresyon ve fiziksel hastalık belirtileri gösterebileceğinin de bilinmesi gerekir.

bilgisayar önünde oturan kadının yanında uyuyan tekir kedi

Kediler Özlediklerini Nasıl Belli Eder?

Tüm bilimsel araştırmaları bir kenara bırakırsak zaman zaman kedilerimizin bizi gerçekten çok özlediğini içsel bir şekilde hissederiz. Yeterince şanslıysak vücut dillerinden de bizi özlediklerini ve en azından bizi gördüklerinde mutlu olduklarını gözlemleyebiliriz. Kapıyı açtığınız an dik bir kuyrukla karşılanmak ortada büyük bir mutluluğun olduğunun en belirgin işaretidir. Kediler kuyruklarını duygularını belli ederken aktif olarak kullanırlar ve karşılama esnasında dikilen kuyruklar "hoş geldin, iyi ki geldin" şeklinde yorumlanabilir. Bu esnada bacaklarınıza temas ediyorlarsa ve o güzel miyavlamalarını da size duyuruyorlarsa bilin ki gerçekten özleniyorsunuz. "Kediler sahibini özler mi?" sorusuna hiç tereddüt etmeden "evet" yanıtını verenler için kedilerin mırlaması da en önemli özlem belirtileri arasında yer alır. Eve gelen sahiplerini görünce mırlamaya başlayan, yattıkları yerden kalkıp daha çok gerinme ve kıvrılma hareketi yapan dostlarımız kendi dillerinde bize sevgilerini ve özlemlerini anlatırlar. Bir de oyuncu kediler var ki, sevgi dolu bir karşılama sonrasında en sevdikleri oyuncakları insanlarıyla buluşturabilirler. Bu esnada göbeklerini sevdirdiklerine dahi rastlanabilmektedir.

Kedilerin özlem belirtileri her zaman az önce belirttiklerimiz gibi sevgi dolu da olmayabilir. Her kedi benzersizdir, nasıl ki insanlar özlemlerini kimi zaman mutlulukla kimi zaman umursamazlıkla ifade ediyorlarsa kedilerde de benzer farklılıkların olabileceği unutulmamalıdır. Ayrılık kaygısı yaşayan kediler sahipleri eve döndüğünde hiç oralı olmayabilirler, evi çoktan dağıtmış olabilirler, eşyaların üzerine ya da tuvaletlerinin dışına işemiş olabilirler ve nadir de olsa hasta oldukları izlenimi yaratacak kadar halsiz tavırlar içerisinde olabilirler.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.