Kedi Maması Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

15.08.2020 Deniz Öz


Beslenme her canlının yaşamında oldukça değerli bir yere sahiptir. Bu nedenle sevimli dostlarımızın beslenmesi için yaptığımız seçimlere ekstra özen göstermeye dikkat ederiz. Onların sağlıklı ve uzun ömürlü olması için her zaman en doğru mamayı tüketmeleri çok önemlidir. Bu yazımızda kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler hakkında ihtiyacınız olan detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kedi maması seçimi yaparken pek çok farklı unsuru bir arada değerlendirmek gerekir. Kedi bakımının en önemli masraf kalemlerinden birisi olan kedi mamaları aslında uzun vadede veteriner masraflarının azalması açısından büyük bir etkiye sahiptir. Bu nedenle de mutlaka onların temel beslenme gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayacak, doğal katkılarla desteklenmiş, kimyasal içermeyen mamalar arasından seçim yapılması önerilir. Kedi maması tavsiyesi almak bir noktaya kadar doğru seçimi yapmaya yardımcı olsa da her tavsiyenin her kedi için doğru olmayacağı unutulmamalıdır.

yüzünü patisi ile kaparmış sarı beyaz kedi

Kedilerin Temel Beslenme İhtiyacına Göre Mama Seçimi

Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler listesinde ilk sırada mutlaka beslenme gereksinimlerini karşılamak yer almalıdır. Sonrasında bu gereksinimlerin hangi kaynaklardan karşılandığına bakılabilir. Bir kedinin günlük beslenme planında hayvansal protein kaynağı, Taurin, bazı değerli vitamin, mineral, enzim ve yağ asitleri ile birlikte elbette su bulunması gerekir. Bu besinlerin mutlaka kedinin kilosuna, genel sağlık durumuna ve yaşına göre belirli oranlarda verilmesi de çok önemlidir.

Hayvansal Protein Kaynağı: Tavuk, balık, sığır, hindi, kuzu gibi hayvansal protein kaynakları içeren mamalar arasından tercih yapılması kedilerin beslenmesinde oldukça değerli bir yeri olan proteinin kaliteli bir şekilde temin edilmesini sağlar. Et yan ürünlerine yerine doğrudan et içeren mamalar daha kaliteli bir protein kaynağı sunarlar. Kedi mamalarının içerisinde zaman zaman yan ürünler bulunabilir. Karaciğer, akciğer gibi yan ürünler kediler tarafından rahatlıkla tüketilebilir ancak bazı yan ürünler de onlar için uygun değildir. Bu nedenle mama içeriğinin detaylı bir şekilde incelenmesi mama seçiminde önemlidir.

Tahıl: Kedilerin beslenmesinde karbonhidrat ihtiyacı sanıldığı kadar yüksek değildir. Bu nedenle yüksek kaliteli tahıl içeriği olan mamaları tercih etmek gerekir. Karbonhidrat kaynağının sadece sebze ve meyvelerden geldiği tahılsız kedi maması çeşitleri de tercih edilebilir.
Taurin: Taurin kedilerin sağlığı için en değerli amino asitler arasında yer almaktadır. Kedilerin vücudu Taurin üretemez bu nedenle mutlaka dışardan almaları gerekir. Mama içeriğinde Taurin olması kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemli adımlardan birisidir.

Vitamin ve Mineraller: Kediler için olmazsa olmaz vitamin ve minerallerin mama içeriğinde yer aldığından emin olmak gerekir. A, B, C, B9 (folik asit) ve B12 vitaminlerinin mama içeriğinde mutlaka bulunmasına özen gösterilmelidir. Mineraller arasından ise kalsiyum, fosfor, demir, magnezyum, sodyum ve çinko mineralleri eklem, kemik ve diş sağlığı açısından değerlidir. Bu minerallerin mama içerisinde yer alması önemlidir.

yavru sarı beyaz kedi

Kedilerin Yaşına ve Gereksinimlerine Göre Mama Seçimi

Kedi maması seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında gelişim ve sağlık açısından en belirleyici unsurlardan birisi de mamanın kedinin yaşına uygun seçilmiş olmasıdır. Kedi maması önerisi alırken mutlaka kedinin yaşını belirtmek ve özel sağlık durumları hakkında bilgi vermek gerekir. Kısırlaştırılmış bir kedinin beslenme şekli yavru, yetişkin ve yaşlı olmasına bağlı olarak değişecektir. Bu nedenle sadece yaşa ya da sadece sağlık durumuna bakmak tek başına yeterli değildir.

Yavru Kedi Maması: Yavru kedilerin büyümek için yüksek kaloriye ihtiyaçları vardır. Bu nedenle onlar çin üretilen formüllerde yüksek protein ve yağ oranı bulunur. Ayrıca anne sütünde bulunan DHA'da bu mamalarda katkı olarak bulunur. Gelişimi destekleyen B9 Vitamini, Omega 3 ve Omega 6 katkıları da yavru kedilerin beslenmesinde değerlidir.

Yetişkin Kedi Maması: Kedilerde yaş ilerledikçe kalori ihtiyacı azalır. Bağışıklık sistemlerinin güçlü kalması için ihtiyaç duydukları takviyeler değişir. Yetişkin kediler için her yaşam evresinde çok değerli olan Taurin'in yanı sıra E ve C vitamini de çok önemlidir.

Yaşlı Kedi Maması: Yaşlanma ile birlikte aktivite düzeyi azalır, sağlık sorunları ortaya çıkmaya başlar. Bu nedenle 7 ve 10 yaş üzeri kediler için özel olarak hazırlanan formüller genel sağlık durumunu korumak açısından önemlidir. Yaşlanma kedilerde böbrek hastalıklarına neden olabileceği için bu evrede tüketilecek mamaların sodyum, fosfor ve kalsiyum açısından çok zengin olmaması önerilir.

Kısırlaştırılmış Kedi Maması: Yaşam evresinden bağımsız ele alınması gereken bir operasyon olan kısırlaştırma, kediler üzerinden farklı etkilere neden olabilir. Kediler ırklarına göre 6. aylarından itibaren kızgınlık belirtileri göstermeye başlayabilirler. Veteriner hekim onayıyla birlikte ilk kızgınlık belirtilerinden sonra kısırlaştırma operasyonu yapılabilir. Bu nedenle kedinin yaşını ve geçirdiği operasyonu göz önünde bulundurarak seçim yapmak en doğrusudur. Örnek vermek gerekirse kısırlaştırılmış kedi maması tercih etmek gelişimi devam eden bir kedinin beslenmesinde alması gereken takviyeleri almasını sağlarken, kalori miktarını sınırlayarak kilo almasına engel olacaktır. Kısırlaştırılmış kedi mamaları arasından seçim yapmak için buraya tıklayabilir, dostunuzun dengeli beslenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Mama Türü Seçimi

Kedi beslenmesinde ticari olarak satışı yapılan iki mama türü vardır. Kuru mamalar ekonomik, kolayca saklanan ve dışarda kaldığı zaman bozulmayan mamalar olması sebebi ile çok fazla tercih edilirler. Kuru mamalar özellikle gün içerisinde evde çok zaman geçiremeyen kişiler için oldukça idealdir. Pek çok insan yavruluk döneminden itibaren kedisinin kuru mama ile beslenmesini tercih eder.

Yaş mama ya da konserve mama olarak da bilinen mamalar özellikle su tüketimi az olan kedilerin beslenmesine mutlaka eklenmesi gereken ürünlerdir. Yaş mamalar kolay bozulurlar ve doğru zamanda, kısa sürede tüketilmeleri gerekir. Bu nedenle pek çok insan yaş mamaları belirli zamanlarda ya da sadece ödül olarak sunmayı tercih ederler. Sadece yaş mama ile beslenme kuru mama ile kıyaslandığı zaman daha masraflı olabilir. Ayrıca günlük beslenme planında kedilerin tüketmesi gereken yaş mama miktarı kuru mamadan çok daha fazladır. Bu da depolama sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir. Yaş kedi maması tavsiyesi genellikle ağız ve diş sağlığı olan, böbrek sorunları yaşayan, hamilelik ya da emzirme döneminde olduğu için yüksek kalori ihtiyacı olan kediler için yapılır.

Kedi maması önerisi almak özellikle seçici kedi sahipleri için riskli olabilir. Her kedinin damak zevki farklı olabilir. Bu nedenle öncelik kedinin sağlıklı ve ihtiyaçları doğrultusunda beslenmesini sağlamak olsa da keyifle tüketeceği lezzetli bulana kadar ufak denemeler yapmak olmalıdır.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.