Anne Kedi Yavrularına Bakamıyorsa Ne Yapılmalıdır?

13.03.2022 Aysegül Tunçay


Kedilerde yaklaşık olarak iki aylık bir hamilelik dönemi sonrasında doğum meydana gelir ve şimdi sıra kedinizin yavrularına bakmasına gelmiştir. Ancak bazı durumlarda anne kediler yavrularına bakmazlar. Anne kediler normalde doğan yavrulara herhangi bir şekilde insanlara ihtiyaç duymadan bakabilir. Nadiren de olsa anne kedi bir ya da birkaç yavruyu reddedebilir veya tüm yavruları besleyebilmek için yeterli süte sahip olmayabilir. Bu gibi durumlarda "anne yavrusu istemiyor" şeklinde ifade edilen şikayetler ortaya çıkmaktadır. Anne kedi yavrulardan bir ya da birkaç tanesine bakmadığında bu noktada sizin müdahale etmeniz gerekir. Bazı durumlarda anne kedi yavrulara karşı agresif davranabilmektedir. "Anne kedi yavrusuna tıslıyor "ya da "anne kedi yavrusuna saldırıyor" gibi şikayetlere annenin yavrulara bakmadığı durumlarda sık rastlanır.

yavrusunu yalayarak temizleyen anne kedi

Anne Yavrulara Neden Bakmaz?

Anne kedi birkaç nedene bağlı olarak yavruları ile ilgilenmeyebilir. Genel olarak süreç anne kedinin yavrularla ilgilenmeye başlaması ancak daha sonra ilgilenmeyi bırakması şekilde ilerler. Bazı durumlarda ise anne kedi doğumdan hemen sonra yavruyla ilgilenmeyebilir. Anne kedi sadece bir yavruyu reddedebildiği gibi bazen tüm yavruları da reddedebilmektedir. Anne kedilerin, yavru kedileri görmezden gelmekle kalmayıp onlara saldırdığı durumlar bile olabilmektedir. Anne kedinin yavrulara karşı agresif davranması kedi sahipleri için probleme neden olabilmektedir. Bu noktada kedi sahiplerinin kafası "Anne kediler yavrusunu neden ısırır?" sorusu ile karışmaktadır. Boyut olarak çok küçük olan ya da sağlık problemiyle doğan yavrular anneyi emmekte zorluk çekebilir. Beslenme için fazla rekabet olması ya da bazı yavruların boyut olarak büyük olması, küçük yavrular için problemin daha da kötüleşmesine yol açabilir. Böyle bir durum yaşandığında vakit kaybetmeden veteriner hekime danışmak gerekmektedir. Direkt olarak anneyi ya da yavruları veteriner hekimin yanına götürmek kediler üzerinde strese neden olabilmektedir. Eğer annenin yavrularla neden ilgilenmediğini keşfedersiniz ona bu konuda yardımcı olabilir ya da yavruların beslenmesini kendiniz sağlayabilirsiniz.

yüz üstü uzanmış kedi

Anne Kedinin Hasta Olması

Anne kedide meydana gelen bazı sağlık problemleri yavrular ile ilgilenmemesine neden olabilir. Mastit rahatsızlığı olan anne kedileri yavrularını emzirememektedir. Anne kedinin yeterli miktarda süt üretmemesi ilgisizliğinin nedeni olabilir. Susuz kalma ya da yetersiz beslenme gibi durumlar, anne kedinin süt rezervini etkiler. Hamile kedilerin yüksek kaliteli ve zengin kedi mamalarıyla beslenmesi gerekmektedir. Özellikle doğumdan hemen sonra susuz ve aç kalmamalarına dikkat etmeli anne kedinin ayrıca yavru kedilerin yanından ayrılmadan bu ihtiyaçlarını giderebilmesi sağlanmalıdır. Anne kedinin kendisini iyi hissetmemesine neden olacak her türlü rahatsızlık onun yavruları ile ilgilenmemesine neden olur.

sinirli kedi

Anne Kedinin Stresli Olması

Anne kedinin stresli olması ya da güvende hissetmemesi de yavrularıyla ilgilenmesini zorlaştırmaktadır. Bazı anne kediler güvende hissetmediği için sürekli yavruları korumaya çalışır ve bu esnada onların beslenmesini ve bakımını ihmal edebilirler. Bu ihtimali elemek için annenin ve yavruların sıcak, yumuşak, güvenli ve sessiz bir yerde olduğundan emin olun. Bu ortamda sürekli olarak taze su ve mamanın da bulunması gerektiğini unutmamalısınız. Yavru kediler annenin görüş alanından çıktığında anne aşırı stresli olur. Bu nedenle yavru kedilerin yerini değiştirmemeniz gerekir.

yavrusunu taşıyan anne kedi

Yavrunun Hasta Olması

Anne kedi yavrulardan birinde sağlık problemi olduğunu anladığında ya da böyle bir durumdan şüphelendiğinde o kediyi beslemeyi reddeder. Hatta genellikle hasta yavruyu kendi alanından uzaklaştırarak diğer yavruların bu hastalıktan etkilenmemesini sağlamaya çalışır. Yavru kedideki sorun doğuştan meydana gelen bir anormallik ya da ciddi bir hastalık olabilir. Bu nedenle yavru kediyi tekrar anne ve diğer yavrular ile bir araya getirmek çözüm değildir. Hatta anne kedinin daha fazla stres olmasına neden olur. İstenmeyen yavru kedinin doğru bir şekilde beslenmesi ve büyüyebilmesi için veteriner hekime danışmanız gerekmektedir. Veteriner hekimin tavsiyeleri doğrultusunda beslenmesini ve ihtiyaç duyduğu ortamı sağladığınızda yavru kedi problemsiz bir şekilde büyüyebilir. Yavru kedilerin beslenmesinde temel bileşenleri içeren özel formüllü takviye besinleri burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

bardak içerisinde oturan yavru kediler

Çok Sayıda Yavru Doğması

Doğum ile beraber annenin aynı anda besleyebileceğinden çok daha fazla yavru dünyaya gelebilmektedir. Ek olarak anne kedi tüm yavrular için yeterince süt üretemeyebilir. Büyük ve güçlü yavrular, daha küçük yavruların beslenmesine engel olabilmektedir. Bu noktada "anne kedi yavrusuna bakmıyor" hissi veren ancak rekabetçi ortam sebebiyle meydana gelen bir durum ortaya çıkar. Her ne kadar durum böyle olmasa bile yeterince beslenemeyen yavrular büyüyemedikleri ve beslenemedikleri için küçük kalır ya da hasta olur. Bu durumda yapılacak en iyi seçenek küçük gözüken ya da az beslenebilen yavruları biberonla beslemektir. Yavru kedilerin beslenmesinde kullanabileceğiniz biberon çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Gelişemeyen yavruyu diğerlerinden ayırarak sıcak bir yerde tutmak onun gelişmesine yardımcı olur. Yenidoğan yavrular arasında yeterli beslenemeyen ya da kardeşleri ile rekabet edemeyen bir yavru olduğunu fark ettiğinizde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmanız ve ondan durum ile ilgili tavsiye almanız gerekir.

yavrusu tarafından sevilen anne kedi

Erken Hamilelik

Erken hamile kalan dişi kediler yeterince süt üretmek için enerjiye sahip olmayabilir. Ayrıca çok zayıf ya da hala daha büyüme döneminde olanlar kediler için de yavruları beslemek zor olabilir. Dişi kediler dört aylık olduktan sonra hamile kalabilirler. Genç kedilerin hamileliği çok daha zordur. Kendi sağlıklarını korumaları, devam eden gelişimleri için yüksek enerji almaları ve bunların yanı sıra yavruların da gelişmesini sağlamaları gerekir. Kediler çok küçükken doğum yaptığında ortaya "anne kedi yavrusunu reddediyor" şeklinde ifade edilen şikayetler çıkabilir. Henüz gelişme çağında doğum yapan kediniz varsa hem yavrulara bakamıyor hem de kilo alamıyorsa bu noktada müdahale etmeniz gerekir. Annenin ve yavruların yeteri miktarda ve doğru bir şekilde beslendiğinden emin olmak için veteriner hekime danışabilirsiniz. Hamile kedilerin sağlıklı hamilelik geçirmeleri ve yavrularını da sağlıklı büyütebilmeleri için doğru beslenmeleri çok önemlidir. Özellikle erken dönemde ya da zayıfken hamile kalan kedilerin sağlıklı beslenmeleri için mutlaka özel formüller tercih edilmelidir. Hamile kedilerin beslenmesinde tercih edebileceğiniz özel kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz.

biberonla beslenen yavru kedi

Yavru Kediler Biberonla Nasıl Beslenir?

Anne kedi bir ya da birkaç yavruyu besleyemediğinde ilk olarak veteriner hekime danışmak gerekir. Yavru kedileri nasıl ve ne sıklıkla besleyeceğinizi öğrendikten sonra işe koyulabilirsiniz. Yavru kedilerin beslenme sıklığı yaşına göre değişir ancak genellikle her birkaç saatte bir beslenmeleri gerekir. Bunun için genellikle yavru kedilere özel geliştirilen biberon gıdaları bulunur. Kedilerin mamalarını rahat bir şekilde tüketebilmeleri için onlar için özel sunulan biberonlar ile beslenmeleri gerekir. Yavru kedilerin asla inek sütü ya da bebek maması ile beslenmemesi gerekir. Bu gıdalar onlar için besleyici değildir ve ciddi problemlere, hatta ölüme bile yol açabilmektedir. Yavru kedileri beslerken onların dört ayak üstünde durmaları ya da göbeklerinin üstüne yatmış olmaları gerekir. Yavruların sırtüstü yatırılarak beslenmesi tehlikelidir. Yavrular doyduklarında emmeyi bırakırlar. Bırakmadıkları durumlarda doyduklarını karınlarının şişmesinden anlayabilirsiniz. Yavru kedinin burnundan mama gelmesi de onun doyduğunun bir diğer işaretidir.

Yavru kedilerin bakımı sadece beslenme ile sınırlı değildir. Onlara anne kedilerin gösterdiği ilginin gösterilmesi gerekir. Sıcak bir ortamda olduklarından emin olmalısınız. Ayrıca her beslenmeden sonra tuvaletlerini yapmalarına da yardımcı etmelisiniz. Kediler hızlı büyürler ve bu nedenle beslenme şekilleri ile ihtiyaçları hızlı değişir. Beslenme konusunda düzenli olarak veteriner hekimden fikir almanız ve onun ihtiyaçlarını tam olarak karşılamanız gerekir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.