Kedinizin Mutlu Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

13.08.2023 Deniz Öz


Evcil hayvan sahipleri her zaman patili dostlarının mutluluğu ile ilgilenir. Hatta söz konusu dostlarımız olduğunda onların mutlulukları her şeyden önceliklidir. Oyun oynarken, sahibi ile zaman geçirirken ya da sevdiği bir mamayı yerken mutlu olabilen kedilerin genel iyiliklerinden ve mutluluklarından emin olmak içinse bazı davranışlarının gözlemlenmesi yeterlidir.

Her evcil hayvanın karakteri farklı olduğu için her evcil sahibine "Kedinizin mutlu olup olmadığını nasıl anlarsınız?" sorusunu yöneltmek oldukça mantıklıdır. Çünkü her kedi duygularını ifade etme noktasında farklı davranışlar sergileyebilir. Ancak bir kedinin mutlu olduğunu gösteren genel davranış eğilimlerine bakarak da genel çıkarımlar yapmak mümkündür.

yan yatan sarman kedi

Mutlu Bir Kedinin Davranışları ve Göstergeleri

Mutlu bir kediniz varsa onun mutluluğundan beden dili, miyavlama şekli, oyun oynama isteği, temas etme şekli, iştahı ve tırmalama davranışları ile emin olabilirsiniz. İşte bir kedinin mutlu olduğunu gösteren işaretlerden bazıları.

Mutlu Kediniz Sizle Konuşur

Bazı kediler mutluyken de sessiz olmalarına rağmen bazı kediler konuşmayı tercih eder. Eğer kediniz sesli iletişim kurmayı seviyorsa size seslenerek mutlu olduğunu gösterir. Mutlu kediler tiz sesle miyavlamayı tercih ederler.

Diyaframdan gelen mırıldanmalar da mutlu kedilerin sıkça çıkardığı sesler arasında yer alır. Mırıldanma genellikle güzel duygularla ilişkilendirilmiş bir ses olsa da kediler bazen stresliyken, hastayken ya da korkmuşken bu sesi kendilerini iyileştirmek için çıkarabilir. Mırıldanma ile oluşan titreşimin tendonları ve yaraları iyileştirmek için doğru frekansı yaydığı da düşünülmektedir. Bu nedenle mırıldanan kedinin sağlığı ile ilgili soru işareti oluşturabilecek belirtileri varsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekir.

Mutsuz ya da stresli kedilerin miyavlama sesi oldukça düşüktür. Bu duygulara sahip kediler hırlama ya da tıslama gibi sesleri daha fazla çıkarır.

Mutlu Kedileri Vücut Dilinden Tanırsınız

Bir kedi sahibi kedisinin beden dilini çözdüğü zaman pek çok duygusunu rahatlıkla anlayabilir. Bir kediniz varsa kedilerin vücut dili hakkında bilgi sahibi olmanız faydalı olacaktır. Kedinin kuyruğu mevcut ruh hâliyle ilgili çok önemli bilgiler verir.

Yavaş hareket eden, hafifçe sallanan, dik duran ya da hem dik hem de soru işaretine benzer şekilde duran kedi kuyruğu mutlu bir kedi çizimi için olmazsa olmaz beden dili işaretidir. Kulakların dik durması, göz kapaklarının yavaş yavaş kapanması, hatta kedi öpücüğü olarak da bilinen kedinin göz kırpması da kedilerde mutluluk belirtileri arasında yer alır.

Kediniz dikkat çekmek için size hafif hafif pati atıyorsa, başını ya da yüzünü ellerinize sürtüyorsa, rahat bir vücut duruşuna sahipse bu davranışlar da kedinin mutlu olduğunu gösteren beden dili işaretleri arasında yer alır.

Mutsuz kedileri de aynı şekilde beden dili ile anlamak mümkündür. Kuyruğun yere doğru durması ya da sert bir şekilde sallanması, kürkün kabarması, geriye ya da yana yatık kulaklar, genişlemiş göz bebekleri ve kedinin ısırmaya çalışması mutsuzluk belirtisi olabilir.

Kedi Masajı Mutluluk ile İlişkilidir

Mutlu kediler patileri ile yumuşak yüzeylere ve sevdikleri insanlara masaj yaparlar. Bu davranış yoğurma olarak da adlandırılabilir. Kedilerin ön patileri ile yaptıkları güzel bir masaj esnasında mırıldandıklarını fark etmek mümkündür. Bu davranış kedilerin mutluluğuna işaret eder.

Kedi masajı doğuştan gelen bir davranıştır. Anne kediler yavru kediler için bu masajı sıkça yapar. Yavrunun rahatlaması, stresini atması için yapılan masaj kediler için mutlulukla ilişkilidir.

Kedi masajı esnasında salya akması da patili dostlarımızın mutluluğu ile ilişkilidir. Tüm mutlu kedilerin salyası akmaz, bu nedenle mutlu olduğunu düşündüğünüz patili dostunuzun salyası akmıyorsa endişe etmeyin. Salya akmasının aynı zamanda stres, korku ya da bir sağlık sorunu habercisi olabileceğini de unutmayın. Bir kedinin genel duygu durumunu ve sağlığını anlamak için birden fazla işareti bir arada değerlendirmek gerekir.

ağzı açık sarman kedi

Sosyalleşme İsteği

Kediler köpeklere kıyasla daha yalnız canlılar olsalar da kendilerine verilen sevginin farkındalar. Onların hem insanlara hem de diğer canlılara olan sosyal eğilimleri tıpkı insanlarda olduğu gibidir. Yani kediler de içe kapanık, utangaç ya da girişken olabilirler. Karakteri her ne olursa olsun birlikte yaşadığı ailesine karşı sosyalleşme adımları atan bir kedinin mutlu olduğunu söylemek mümkündür. İnsanlar birlikte yaşayan kedilerinin mutlu olup olmadığını birbirleri ile kurdukları iletişimden anlayabilirler. Birlikte yaşayan kediler mutlu olduklarında aynı ortamda zaman geçirebilir, birbirlerinin yakınında uyuyabilir ve birbirlerinin tüylerini temizleyebilirler.

Mutlu Kediler Oyun Oynamak İster

Tıpkı sosyalleşme isteği gibi oyun oynama isteği de kedilerin mutlu olduğunu gösterir. Mutlu kediler oyun oynamaya yatkın olsa da oyun kavramı her kedi için farklıdır. Kedileri heyecanlandıran farklı oyuncakları ve oyun yöntemlerini deneyerek onlar için en doğru olan oyun rutinini oluşturmak mümkündür.

Günlük Rutin Mutlu Kedilerin Olmazsa Olmazıdır

Mutlu bir kedinin günlük rutini büyük oranda aynıdır. Uyku süresi, iştah, tüy temizliğine ayrılan zaman gibi bazı önemli unsur herhangi bir sorun olmadığı takdirde kolay kolay değişmez. Kediniz tüylerini yalamayı bir anda bırakırsa ya da iştahında ciddi bir değişim meydana gelirse bunu kolayca fark edersiniz. Günlük rutindeki değişimler bir soruna işaret eder.

uyuyan kedi

Mutluluğu Desteklemek İçin Oyun ve İlgi

Kedinizin mutsuz olduğunu düşünüyorsanız ya da mutluluğunu desteklemek istiyorsanız deneyebileceğiniz bazı yöntemler var.

Yorgun Kedi Mutlu Kedi

Kedilerin sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere gerçekleşen bir oyun rutinine sahip olması ve iç güdülerini destekleyecek oyuncaklarla zaman geçirmeleri mutlu olmalarına yardımcı olur. Küçük ve tüylü oyuncaklar, pelüşler, toplar ya da ışıklı oyuncaklar... Kedinizin favori oyuncağını bulmak için biraz deneme yapmanız gerekse de günün sonunda yorgun ve mutlu bir kedi için doğru oyuncağı bulduğunuz zaman siz de çok mutlu olacaksınız. Kedilerin iç güdülerine ve oyun beklentilerine cevap veren kedi oyuncaklarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Tırmalama Alanları Yaratın

Kediler başta bölgelerini işaretlemek olmak üzere pek çok farklı nedenle bir yerleri tırmalamaktan keyif alırlar. Tırmalama davranışı kedilerin esneme hareketlerini desteklerken tırnaklarının daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar. Kedinizin mobilyalarınızı tırmalamasını istemeyebilirsiniz ancak onun tırmalama ihtiyacının karşılanmasını sağlamanız gerekir. Kediler için üretilen, farklı özelliklere ve boyutlara sahip tırmalama tahtası modelleri arasından kedinize uygun olanı seçmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Dikey Alanlar Sunun

Vahşi doğada hem av hem de avcı konumunda olan kediler, yüksek yerlerde kendilerini daha rahat ve güvende hissederler. Özellikle eve yeni bir insan ya da evcil hayvan gelecekse kedinin güvende hissetmesi, strese girmemesi ve mutluluğunu koruması için rahatça kullanabileceği bir dikey alana ihtiyacı olacaktır. Kedinin yalnız kalmak istediği zaman saklanabileceği özel bir alanın olması mutluluğunu destekler. Yaşlanan ya da artrit gibi sorunları olan kedilerin dikey alanlara ulaşmaları için kademeli yükselen, basamakları olan kedi evleri ya da kedi ağaçları tercih edilebilir. Kedilerinize sunabileceğiniz kedi evlerini ve ağaçlarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.