Kedilerin Korktuğu 10 Şey

25.09.2022 Aysegül Tunçay


Kediler çok kolay bir şekilde korkabilen canlılardır. Hatta pek çok kültürde korkan kişiler için "korkak kedi" tabiri kullanılmaktadır. Kediler günlük hayatta hiç akla gelmeyecek şeylerden korkabilirler. Onların sürekli korkması zaman içerisinde anksiyeteye yol açabilmektedir. Bu nedenle kedinizin yaşadığı çevrede korkabileceği unsurların önüne geçmek, anksiyete yaşamaması için önemlidir.

Kedilerin korktuğu unsurlardan bazıları kaçınılmaz olabilir bu gibi durumlarda da korkunun şiddetini hafifletmek ya da kedinin korku kaynağına mümkün olduğunca uzak kalmasını sağlamak gerekir. Kediler çekingen ve kendilerini güvence altına almayı tercih eden canlılardır. Onları bilerek korkutmak sadece anksiyeteye yol açmaz aynı zamanda aranızdaki bağın zayıflamasına yol açar. Kedilerin korktuklarında verdikleri bazı tepkiler komik gözükebilmektedir. Ancak bu durum kediler için komik olmaktan çok uzaktır.

bahçe sulama fıskiyesinden su içmeye çalışan kedi

Su

Eğer yavruyken alışmadılarsa su kedilerin büyük bir çoğunluğu için korkutucudur. Vücutlarına birkaç damla gelmesi bile onların garip bir tepki vermesine ve korkmasına yol açar. Temiz olmayı seven canlıların sudan bu kadar çok korkması ilginç bir durumdur. Kedilerin suya karşı olan korkusunun atalarından geldiği düşünülmektedir. Her ne kadar kediler yüzebilse de birçoğu bunu tercih etmez. Hatta bazı kediler suya düştüklerinde korkudan panikleyip boğulma tehlikesi geçirebilmektedir.

Her ne kadar kediler yıkanma ihtiyacı hissetmeden de son derece temiz canlılar olsalar da zehirli bir kimyasal ile temas etme ya da yaralanma gibi bazı durumlarda yıkanmaları kaçınılmazdır. Bu gibi durumlarda kedinin mümkün olduğunca rahat hissetmesini sağlamak gerekir. Suyla yavaş yavaş temas ettirme ve bu esnada olumlu pekiştirme uygulamak sürecin daha sakin atlatılmasına yardımcı olabilir. Maine Coon, Siyam ve Bengal kedi ırkları genellikle suyu ve suyla oynamayı seven canlılardır.

mandalina koklayan kedi

Yoğun Kokular

Her ne kadar evcil hayvanlar arasında koku alma denildiğinde akla ilk köpekler gelse de kedilerin de koku alma duyuları oldukça gelişmiştir. Kediler çevredeki kokulara dikkat kesilebilirler hatta bazı feromonlara çok yoğun tepkiler verebilirler. Kedi otunun kediler üzerinde böyle güçlü bir etkiye sahip olmasının en büyük sebeplerinden birisi yaydığı kokudur. Ancak kedileri memnun eden kokular olduğu kadar korkmalarını sağlayacak kokular da vardır. Bu korku kedinin o kokuya olan nefretinden gelmektedir. Bazı yoğun kokular kediler için özellikle rahatsız edicidir. Sirke, soğan, mazot, alkollü içecek, turunçgiller kokusu gibi bazı kokular kedilerin ciddi bir şekilde korkmasına neden olabilmektedir. Ancak bu durum her kedi için geçerli değildir. Bazı kediler limon kokusundan hoşlanabilir hatta limon yalayabilir.

bağıran kedi

Kısıtlanmak

Kediler oldukça bağımsız canlılardır. Ancak bu durum insanlarla bağ kuramadıkları anlamına gelmez. Bu sadece daha çok ilgi görmek istemediklerinde onları zorlamamak gerektiği anlamına gelir. Kediler ile insanların iletişimleri sürekli olarak ilerler. Bu nedenle bazen yükselmeler ve alçalmalar olabilir. Bunlardan birisi de kucaklanma sırasında yaşanır. Kediler tüylü, yumuşak yapılı ve oldukça sevimli canlılardır ve birçok kişi kedileri kucaklamak ister. Ancak kediler kucaklanmayı bir bağlılık işareti olarak görmezler. Sıkıştırıldıklarında ya da kısıtlandıklarında zarar göreceklerini düşünürler ve bu nedenle saldırganlaşırlar.

sevilmekten hoşlanmayan kedi

Yabancı İnsanlar

Bazı noktalarda kedileri korkutan şeyler aslında insanları korkutan şeylerle benzeşse de kedileri ve insanları süreçte ayıran birçok nokta vardır. Yabancılar hem kediler hem de insanlar için korkutucu olabilmektedir. Ancak insanlar yabancı birisinin tehdit olup olmadığını anlayabilir ve bu insanları ihtiyatlı yapar. Kediler çok daha küçük canlılardır ve yabancı birisi ile karşılaştıklarında ne olursa olsun tehdit olarak algılarlar. Kedilerin ailelerine bağlanmasını sağlayan temel sebep mama, su, ilgi, oyun, sevgi gibi tüm ihtiyaçlarının aileleri tarafından karşılanması ve yeterli süre sonunda ailelerinden zarar gelmeyeceğinden emin olmalarıdır. Kediler yabancı birisinden yani aileden olmayan birisinden zarar gelmeyeceğinden emin olmazlar ve bu onlar için korku nedenidir. Bir koku ya da vücut postürü gibi herhangi ufak bir detay bile kedinin bir yabancıdan korkması için yeterli olabilmektedir.

ağzı açık bakan kedi

Yüksek Ses

Kedilerin duyuları çok gelişmiştir. En gelişmiş duyuların başında ise işitme duyusu vardır. Kediler doğada bir avcı oldukları kadar aynı zamanda av konumundadır ve bu da onların aşırı gelişmiş bir işitme duyusuna sahip olmalarını sağlar. Bir kedi sürekli tetiktedir ve sürekli olarak çevresini dinler. Günlük hayatta kedilerin kaynağını algılayamayacağı araba kornası, süpürge sesi, havai fişek ya da gök gürültüsü gibi çeşitli sesler kediler için korkutucu olmaktadır. Bu seslerin önemli bir kısmı insanlar için bile korkutucudur. Bu nedenle kedinin etrafındaki ani seslere dikkat etmek gerekmektedir.

su içen kedi ve onu izleyen siyah kedi

Rutinde Değişiklik

Kediler alışkanlıkları olan canlılardır. Bu alışkanlıkları çok severler ve sıkı sıkıya bağlanırlar. Kedilerin hayatı çoğunlukla yemek yeme, oynama, tuvalete gitme, uyuma ve bunları tekrar etme ekseninde geçer. Rutinin bozulması kediler için korkutucu bir durumdur. Her ne kadar korkudan sıçramasalar da korkuyu daha derinde hissederler. Bir gün kedinin akşam yemeği olması gereken saatte vermediğinizde bir daha beslenemeyeceğini düşünerek korku yaşayabilir. Ancak ciddi korkulara yol açan faktörler taşınma gibi daha güçlü ve daha köklü değişikliklerdir.

salatalıkla yatan kedi

Salatalık

Bir dönem kedilerin fark edilmeden arkasına konan salatalığa verdiği tepkilerin videoları bütün interneti ele geçirmiş vaziyetteydi. Kedilerin salatalığa verdiği abartılı tepkiler aslında dışarıdan bakıldığında oldukça komik gözükebilir ancak bu tepki onların salatalıktan korkması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Salatalık korkutucu değildir ancak kedilerin salatalığa yabancı olması onlarda korkuya neden olur. Bununla birlikte salatalığın rengi, şekli, boyutu ve dokusu sürüngenleri andırmaktadır. Bir anda arkasında salatalık gören kediler bir sürüngen tarafından saldırıya uğramak üzere olduklarını düşünmektedir. Salatalık dışında daha birçok meyve ve sebze kedilerde bu tepkiye yol açabilmektedir. Kabak, muz ya da patlıcan gibi nesnelere karşı da aynı tepkiler ortaya çıkabilir. Ancak kedilerin kesinlikle bu şekilde korkutulmaması gerekmektedir.

balonla oynayan kedi

Balonlar

Balonlar insanlar için renkli ve eğlenceli nesnelerdir. Balon akla eğlenmeyi, partiyi ve mutlu anıları getirir. Ancak kediler için havada uçan bir canavardan farkı yoktur. Balonun havada sağa sola doğru uçması kedinin onu uçan bir canlı olarak algılamasına yol açar. Özellikle kedinin üzerine doğru gitmesi kedinin kendini tehlikede ve saldırı altına hissetmesine neden olur. Bu nedenle kedilerin balonların bulunduğu ortamda tutulmaması gerekmektedir. Dahası kediler köşeye sıkıştıklarını hissettiklerinde saldıran canlılardır. Balona pençe atmaları sonucunda balonun patlaması ile ortaya çıkan ses kediler için durumu bir kat daha zorlu hale getirir. Bir anda ortamda yankılanan patlama sesi kedinin daha fazla korkmasına neden olur.

arkadaş olmuş kedi ve köpek

Köpekler

"Kedi köpek gibi kavga etmek" deyimi son derce gerçekçidir. Birçok kedi ve köpek birbiriyle iyi anlaşır ancak bazen kavga kaçınılmaz olur. Yavruluk döneminde birbirleriyle sosyalleştirilen kedi ve köpekler sıkı dost haline gelebilmektedir. Bu süreçte birbirleri için bir tehdit olmadıklarını anlamaları yeterlidir. Köpekler genellikle tanımadıkları kedilere karşı saldırgan bir tutumdan ziyade oyuncu bir tutum içerisindedir. Köpeklerin oyuncu davranışları kediler tarafından yanlış anlaşılabilir ve bu durum kısa süre içerisinde kavgaya döner. Köpekler kedilerin korkmasına yol açabilirler. Ancak kediler de köpekler için tehlikeli canlılardır. Kediler keskin pençeleri ile köpeklerin gözlerine ve yüzlerine zarar verebilirler. Bu nedenle kedilerin tanımadıkları köpeklerden uzak tutulması gerekmektedir.

elektrik süpürgesinden korkan kedi

Elektrikli Ev Aletleri

Bazı elektrikli ev aletleri kediler için korkutucudur. Bu korkunun bir kısmı elektrikli aletlerin çıkardıkları yüksek ses olabilmektedir. Özellikle saç kurutma makinesi, mutfak robotu, rondo, elektrikli süpürge, tıraş makinesi gibi sıradan bir evde ihtiyaç duyulabilecek aletlerin büyük bir kısmı kediler için korku kaynağıdır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte evlerde yaygın bir şekilde kullanılan robot süpürgeler de kedilerin korku kaynaklarından birisidir. Her ne kadar robot süpürgenin üzerinde evi gezen birçok kedi videosu görsek de robot süpürgeler bazı kediler için ciddi manada korkutucu olabilmektedir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.