Gıda İntoleransı Olan Kediniz İçin Larva Proteinli Mama Tercih Edebilirsiniz

06.08.2023 Deniz Öz


Kedilerin beslenmesi, hayatlarının sağlıklı ve mutlu bir şekilde devam etmesi için son derece önemlidir. Onların her daim iyiliğini düşünen evcil hayvan sahipleri, bu durumun bilincinde olarak beslenmelerinin tam ve dengeli bir şekilde gerçekleşmesi için kedi maması seçimini özenle yaparlar. Gıda intoleransı olan kediler için ise kedi mamalarının içeriklerine çok daha dikkatli yaklaşmak gerekir. Kedinizin gıda alerjisi varsa ya da kedinizde gıda alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız yazımızın devamında bu konu hakkında daha fazlasını bulabilir, larva proteinli mamaların neden kediniz için iyi bir tercih olabileceğini öğrenebilirsiniz.

ağacın arkasından bakan beyaz uzun tüylü kedi

Gıda İntoleransı Nedir ve Kedilerde Nasıl Ortaya Çıkar?

Gıda intoleransı, bir gıdaya karşı vücudun verdiği anormal tepkidir. En basit şekliyle, kedinin belirli bir gıdayı sindirmede sorun yaşadığını ifade eder. Gıda alerjilerinden farklı olarak, gıda intoleransı bağışıklık sisteminden kaynaklanmaz. Tüm yaşlardaki ve ırklardaki kedilerde görülebilen gıda intoleransı, Siyam gibi bazı kedi ırklarında daha yaygındır. Ameliyat, enfeksiyon, enflamasyon ve kimi ilaçlar yüzünden gıda intoleransının ortaya çıkması mümkündür.

Gıda intoleransı, kedilerde alerji benzeri bazı belirtilere neden olur. Eğer kedinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi birini görürseniz kedinizin gıda alerjisi olduğundan ya da gıda intoleransı bulunduğundan şüphelenebilirsiniz. Böyle bir durumda veteriner hekiminizin kedinizi muayene etmesi iyi olacaktır.

  • Kusma ve ishal
  • Sık kaşınma
  • Tüy dökülmesi
  • Kırmızı, iltihaplı cilt
  • Öksürme
  • Hırıltı
  • Hapşırma
  • Kronik kulak problemleri
  • Yavru kedilerde büyümede sorunlar

Kedilerde gıda intoleransı ömür boyu sürebilecek bir durum olduğundan deri ve/veya gastrointestinal belirtilere yol açan gıdaları kedilerden uzak tutmak gerekir. Hangi gıdanın sindirilmesinde sorun yaşandığı kediden kediye değişebilir. Bu yüzden gıda intoleransı bulunan bir kedinin hangi mamalara karşı reaksiyon gösterdiğini bulmak için bir veteriner hekimlerin kedi ve potansiyel sorun yaratabilecek gıdalar hakkında bazı değerlendirmeler yapmaları gerekebilir. Bununla birlikte, gıda intoleransı olan kediler için özel olarak üretilmiş mamalara geçiş yapmak da bu sorunun ortadan kaldırılmasını sağlayabilir.

beyaz halıda yatan sarman kedi

Larva Proteinli Mamaların Özellikleri ve Faydaları

Dünya genelindeki vahşi kediler tarafından, beslenmelerinin yaklaşık %6'sını oluşturacak kadar sıklıkla tüketilen larva ve böcekler, zengin birer protein kaynağı. Hatta yapılan araştırmalarla böcek ve larvaların ham protein içeriğinin kümes hayvanı küspesi ve balık küspesine yakın olduğu ortaya konmuş durumda. Ayrıca larvalar yüksek oranda enerji, lipit, mineral, vitamin seviyesine de sahip olabiliyorlar. Larvaların sindirilebilirlikleri de çok yüksek ve yeni bir protein kaynağı olması, alerji riskini düşürmede önemli bir etken. Bunların hepsinin yanı sıra, kedi mamalarında larvaların kullanılması çevre dostu bir uygulama olarak da öne çıkıyor.

Larva proteinli mamalar, gıda intoleransı olan kediler için etkili çözümlerden biri. Bu mamaların özellikle hassas sindirime sahip olan kediler için formüle edilmiş olmaları, içeriklerinde yaygın olarak alerji ve/veya gıda intoleransına neden olabilecek besinleri barındırmadıkları anlamına geliyor. Hipoalerjenik olmaları dışında kedilerin gastrointestinal ve bağışıklık sistemlerinin korunmasına da katkıda bulunan içeriklere sahipler.

koltukta oturan uzun tüylü kedi

Gıda İntoleransı Olan Kediler İçin Larva Proteinli Mamanın Önemi

Gıda intoleransı olan kedilerin, hangi gıdaya karşı intoleransı bulunuyorsa o gıdaları ve onlara ait yan ürünleri tüketmemesi gerekiyor. Ancak piyasadaki çok sayıda kedi maması az ya da çok miktarda bu gıdaları barındırıyor olabilir. Örneğin kedinizin kümes hayvanı proteinine karşı intoleransı bulunması durumunda ona balıklı bir mama almayı düşünebilirsiniz. Ancak içeriğine baktığınızda bu mamaların protein kaynağı olarak hâlâ yüksek miktarda kümes hayvanı proteini içerdiğiyle karşılaşabilirsiniz. Larva proteinli mamaların içeriğine baktığınızda ise protein kaynağı olarak düşük gıda alerjisi ve intoleransı riski bulunan içeriklerin yer aldığını görebilirsiniz.

Kedinizin gıda intoleransı varsa ve onun için hipoalerjenik bir kedi maması arıyorsanız siz de Brit Care tarafından sunulan larva proteinli kedi mamasını inceleyebilirsiniz. Hipoalerjenik formülünde protein kaynağı olarak larva, taze ve kurutulmuş ringa balığı tercih edilen olan Brit Care kedi maması; tahıl, GDO, renklendirici ve soya içermemesiyle dikkat çekiyor. Omega-3 ve omega-6 içeriğiyle kedilerin cilt ve tüy sağlığına katkı sunuyor, probiyotik ve prebiyotik içeriğiyle gastrointestinal ve sindirim sistemi sağlığını destekliyor. İçinde kümes hayvanı yağı yerineyse Hindistan cevizi yağı bulunuyor. Brit Care Sensitive Hypo-Allergenic Larva Proteinli Tahılsız Yetişkin Kedi Maması'nı incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. %100 orijinal ürün garantisiyle hizmet veren Petlebi.com'da kedinizin kuru mama ve diğer ihtiyaçlarını güvenle karşılayabilirsiniz.


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.