Kedileri Sevmenin Püf Noktaları

03.10.2021 Deniz Öz


Kedilerimiz, evlerimize neşe kalplerimize sevgi tohumları ekerler. Her ne kadar bu söylem, duygusal bir söylem olarak düşünülse de kedilerle birlikte yaşayan birçok kişi için kediler yumuşak tüyleri ve sevimli halleri ile sonsuz bir sevgi kaynağı anlamına gelir. O kadar ki onlarla zaman geçirmek ve oyun oynamak bu sevginin tam olarak yansıtılması için yeterli gelmeyebilir. Onları kucaklamak, onları okşamak, onlara sarılıp onlarla uyumak istememizin temel nedeni de onlara duyduğumuz sevgiyi bildiğimiz şekilde yansıtmak istememizdir. Peki bizim için mutluluk kaynağı olan bu davranışlar onlar için ne ifade ediyor? "Kediler nasıl sevilir?" sorusunun onları da mutlu edecek yanıtları biliniyor mu? Bu yazımızda kediler nasıl sevilmekten hoşlanır? sorusunun yanıtlarını bulabilirsiniz.

kafasını döndürüp tıslayan sarı kedi

Bazı Gerçekleri En Baştan Kabul Edelim

"Kedi nasıl sevilir?" hakkında detaylara geçmeden önce birçoğumuz için üzücü bir gerçeği hatırlatmak istiyoruz. Birçok köpekten farklı olarak kediler fiziksel sevgi gösterileri söz konusu olduğunda çekimser ve soğuk tavırlar sergileyebilirler. Bu tavırlarla karşılaşıldığında üzülmeye gerek yoktur, kedilerin sevgiye yanıt vermediği düşünülmemelidir. Onlarla bağ kurma ve sevgi aktarımı yöntemlerinin onlar için uygun olacak şekilde tasarlanması ile kedilerle kurulan fiziksel temasın artırılması mümkündür. Doğru zamanda, doğru şekilde ve doğru yöntemle "sevdirmeyen kedi nasıl sevilir?" gizemi çözülebilir.

Kediler Nasıl Sevilir?

Adım adım ilerlenmesi önemlidir. Kedilerin vücut dilleri onları ne zaman ve nasıl sevebileceğimiz ile ilgili önemli bilgiler verir. Her kedi eşsizdir, genel geçer bilgilerle onları tanımaya çalışmak için çaba harcamak gerekli olsa da her kedi için genel önerilerin sonuç vermeyebileceğinin unutulmaması gerekir. Yine de bazı önerileri sunabiliriz.

Beden Hareketlerini Gözlemleyin

Kedileri okşamak ve onlara fiziksel olarak dokunmak istediğimizde ilk yapmamız gereken onların nasıl bir ruh halinde olduğunu gözlemlemektir. Alanlarına ve sevgi görmeyi isteyip istemediklerine saygı duyulması aşılması gereken en önemli eşiklerden biridir. Kediler temasa karşı çok hassas canlılardır, ilk hamlenin bizlerden gelmesi ya da sadece mırladığı için bir kediyi kucağa almaya çalışmak

sevgi seansının kısa sürmesine neden olabilir. Kedileri okşamadan önce rahat ve konforlu olup olmadıklarına dikkat edilmelidir. Kabarmış bir kuyruk, kalkmış bir gövde ya da dokunduğumuz anda sevgi ısırıkları söz konusuyla temastan kaçınabiliriz. İlk olarak sırtlarına, kulak arkalarına, yanaklarına ve çenelerine nazikçe dokunarak onların modunun sevilmek için uygun olup olmadığını anlamamız kolaylaşır. Temas ettiğimizde karşılık alabiliyorsak, tamam, her şey yolundadır.

kafasını erkeğin kafasına yaslayan kedi

Kedilerin Vücutları Hassastır

Sevilmek için hazır olan bir kedi dahi belli vücut bölgelerine temas edildiğinde beklenmedik tepkiler verebilir. Kediler genel olarak sırtlarına, çenelerinin altına ve kulaklarının çevresine dokunulmasına, bu bölgelerin kaşınmasına itiraz etmezler. Ama... Patiler, kuyruk, karın ve bıyıklar söz konusu olduğunda içlerindeki avcının ortaya çıkması muhtemeldir. Fakat az önce de değindiğimiz gibi kediler farklıdır, dolayısıyla her kedinin dokunulmasından rahatsız olduğu ya da olmadığı vücut bölgeleri farklılaşabilir. Bu nedenle en doğru yaklaşım denemek ve dostlarımızın beklentilerini keşfetmek olacaktır.

Aşırıya Kaçmaya Gerek Yok

Kedileri okşama konusunda fazla ısrarcı olabiliyoruz. Bize izin verdiklerinde istediğimiz kadar onlarla temas edebileceğimizi düşünmemeliyiz. Kediler belli bir süre sonra temastan sıkılabilirler ve sevilme seansını yarıda kesmek isteyebilirler. Bu nedenle onları severken vücut dillerinin takip edilmesi önemlidir. Bir anda size zarar verme amacı gütmeden hafifçe ısırdıklarında, ki bu hareket sevgi ısırığı olarak adlandırılır, temas kesilmelidir. Bu hareket onların " seni seviyorum, sana zarar vermek istemiyorum ama şu an sevilmekten rahatsız oluyorum" deme şekilleridir. Sevgi ısırığı haricinde kulaklar geriye giderse ve kuyruk "pat pat" sesleri çıkararak hareket ettirilirse de yalnız bırakılmalarının es geçilmemesi gerekir.

Tüm bu öneriler kedileri okşamak için izlenmesi gereken adımlar olarak yorumlanabilir. Ancak kedilere olan sevgimizi göstermenin çok daha etkili yolları bulunur. Eğer kediler göz kapaklarını hafifçe kapıyorlarsa bizlere gönderdikleri öpücükleri karşılıksız bırakmamalıyız. Nitekim kedi öpücüğüne yanıt verdiğimizde dostlarımızın konforlu bir şekilde yattıkları yerden kalkıp yanımıza gelme ihtimalleri oldukça yüksektir. Konuşkan bir kediye sevgi göstermek isteniyorsa onun favori insanının yanına geldiğinde çıkardığı farklı sesleri taklit etmeye çalışmak bu iletişimi karşılıklı bir sevgi gösterisi haline getirebilir. Bu davranış kedilerin kendilerini güvende hissetmesini sağlayacaktır. Tabii bir de rutin bakım süreçlerinin sunduğu fırsatların kaçırılmaması gerekir. Kedileri taramak hem onların sağlıklarına katkı sunar hem de sevildiklerini hissetmelerini kolaylaştırır. Nazikçe taranıp fırçalandıklarında kedilerin insanlara yanaştığı, kuyruklarını dikleştirip titrettikleri anı deneyimlemek mükemmel bir his olacaktır.

Evde yaşayan kedileri sevmenin farklı yollarını keşfetmek mümkün ve göreceli olarak kolaydır. Peki ya sokakta yaşayan kedileri sevmek istersek nasıl bir yol izlemeliyiz?

parmağını kediye uzatan kız çocuğu

Sokak Kedileri Nasıl Sevilir?

Sokak kedilerinin yüksek ihtimalle travmaları olması onların ürkek ve korkak tavırlar sergilemelerine neden olabilir. Bu nedenle onlarla temas etmek için sabır, nezaket ve sevgi gerekir. Sokakta karşılaştığınız bir kedi için de az önce sunduğumuz tüm öneriler geçerlidir. Size yanaşmasını beklemeli, izin verdiği takdirde de rahatsız olmayacağı vücut bölgelerine nazikçe temas etmelisiniz. Fakat bu noktada karşılıklı güven kazanma aşamasının atlanmaması önemlidir. Kediler insanlara yaklaşmaya istekli olabilirler ancak buna rağmen temastan kaçınabilirler. Onları sevmek istendiğinde yere çömelmek ve ilk hamleyi yapmamak gerekir. Bir de yaş mama ikramı ile aradaki bağlar hızlı bir şekilde kurulabilir. Dostlarımızı mutlu edecek yaş mama çeşitlerine buradan erişebilirsiniz.

Yavru Kediler Nasıl Sevilir?

Yavru kedi sahiplenenlerin dostları ile aralarındaki bağı güçlendirmek için onlarla temas etmesi önemli bir adımdır. Ancak temasın nasıl, ne zaman ve ne şekilde gerçekleştiği ilişkinin dinamiklerini belirleyebilir. Yavru kedileri sevmek için de aceleci olunmamalı, küçük boyutları nedeniyle kucaklanıp taşınmamaları gerekir. İlk olarak onlara doğru el uzatılmalı ve koku almaları sağlanmalıdır. Daha sonra dokunulmasından çok hoşlandıkları vücut bölgelerinin başında gelen çeneleri okşanmalı, yanakları ve kulak arkaları kaşınmalıdır. Rahatsız olduğu fark edildiği anda ondan uzaklaşılmasında fayda vardır; hali hazırda yeni bir ortama giren yavru kediler korkabilir, tedirgin olabilir ve her şeyden önce temasa alışmaları beklenmelidir. İlk okşama deneyimi tamamlandıktan sonra bu seanslara alışması için her gün, düzenli olarak onun sevilmesi gerekir. Kediler için ilk 7 hafta sosyalleşme için en önemli dönem olduğu için bu dönemde temasa alışmaları sağlanmadığında ilerleyen dönemlerde bu alışkanlığı kazanmaları zorlaşacaktır. Gerektiği takdirde yavru kedi ödül mamaları ve yaş mamalara başvurularak sevilmeye alışmaları kolayla


Deniz Öz fotoğrafı
Deniz Öz Tüm Yazıları

Evcil hayvan sağlığı ve ürünleri dâhil olmak üzere sağlık, tekstil, gıda, dekorasyon ve kozmetik gibi sektörlerde, Türkiye ve dünya genelinde marka bilinirliği yüksek firmalar için içerik üretimi gerçekleştiren Deniz Öz, sosyal medya içerik stratejisi alanında da uzmanlaşmıştır. 2020 yılından bu yana Petlebi.com blog sayfası için düzenli olarak içerik üretmektedir.