Scottish Fold Mama Seçimi ve Önerileri

25.08.2023 Aysegül Tunçay


Pek çok cins kedi ırkında olduğu gibi Scottish Fold ırkına mensup kedilerin de bazı sağlık sorunlarına genetik yatkınlıkları olduğu için bakım ve beslenme ihtiyaçları diğer kedilerden farklı olabilir. En sakin kedi ırkları arasında yer alan bu kediler, aynı zamanda hareketsiz oldukları için obezite riskiyle karşı karşıyadırlar. Tüm bu nedenler "Scottish Fold mama seçimi nasıl yapılmalı?" sorusunun gündeme gelmesine neden olur?

Bu yazımızda hem görünüşleri hem de karakterleriyle kalpleri kazanan Scottish Fold kedi ırkına mensup kedilerin beslenmesiyle ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

yerde yatan 3 renkli Scottish Fold kedi

Scottish Fold Kedileri İçin Özel Mama Seçimi: Neden Önemli?

Her evcil hayvan sahibi patili dostunun en iyi şekilde beslenmesi ister. Beslenme tıpkı insanlarda olduğu gibi diğer canlılarda da yaşam kalitesi açısından oldukça önemlidir. Kedilerin de yavruluk döneminden itibaren nasıl beslendikleri yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerindeki sağlıkları üzerinde doğrudan etkilidir.

British Shorthair, Scottish Fold gibi farklı ırklardaki kedilerin beslenme gereksinimleri ırksal özelliklerine göre değişebilir. Scottish Fold kediler için mama seçimlerinizi yaparken bu ırka mensup kedilerin genetik yatkınlarının olduğu hastalıkları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Scottish Fold ırkına mensup kediler sakin bir mizaca sahiptir. Bu aynı zamanda onların diğer kedilere kıyasla daha hareketsiz olma ihtimalini de gündeme getirir. Hareket etmeyi çok sevmedikleri için de obezite riskleri yükselir. Obezite kedilerde pek çok farklı sağlık sorununa neden olduğu için mutlaka önlenmesi ya da kontrol altına alınması gereken bir durumdur. Kedilerde obezitenin önlenebilmesi için mamanın içeriği incelenmeli ve protein oranı, yağ oranı gibi unsurların kedinin metabolizmasına, genel sağlık durumuna ve yaşına uygun olmasına dikkat edilmelidir.

Uzun ya da kısa tüylü olabilen, oldukça yüksek tüy yoğunluğuna sahip olan ve "en tüylü kediler" arasında olmalarıyla bilinen Scottish Fold kedilerin tüy topağı sorunu yaşama ihtimali vardır. Sindirimi destekleyecek, lif içeriği yüksek mamalar da Scottish Fold kediler için uygun olacaktır.

mama kabının başında duran kedi

Scottish Fold Mama Seçiminde İçerik Analizi

Scottish Fold ırkına mensup kediler de dâhil olmak üzere tüm kedilerin zorunlu etçil canlılar oldukları ve bu doğrultuda beslenmeleri gerektiği unutulmamalıdır. Kediler etçil olsalar da bu doğrudan et tüketmeleri gerektiği anlamına gelmez. Kedilerin düzenli ve sağlıklı beslenmesinde en iyi seçim kuru mamadır.

Patili dostlarımızın genel sağlık durumlarına ve yaşlarına uygun formüle edilen kuru mamalar onların eksiksiz bir şekilde beslenmesini sağlamak için tercih edilebilecek, kolay ulaşabilir ve güvenli seçeneklerdir. Kedilerin zorunlu etçil canlılar olduğu göz önünde bulundurulduğunda yaş mama tüketmeleri de tercih nedeni olabilir. Ancak kedilerin günlük beslenme ihtiyaçlarının sadece yaş mama ile karşılanması için yüksek bir bütçe gerekir. Sağlık için yaş mamaların uzun süre mama tabağında kalmaması gerektiği de göz önünde bulundurulduğu zaman yaş mama tüketimini sürekli kılmak zorlayıcı olabilir. Yaş mamanın beslenme planına haftada birkaç kez su tüketimini desteklemek ya da lezzetli bir ödül sunmak için verilmesi tercih edilir.

Bir kedinin beslenmesinde, protein oranı yüksek kuru mama tercihi yapılması gerekir. Kedi mamalarında protein oranı %30 ve üzerinde olmalıdır. Ancak yüksek protein oranı tek başına yeterli değildir. Taurin, arjinin, niasin, A vitamini gibi içeriklerin de kedilerin mamasında bulunması önerilir. Karbonhidrat kaynaklarının ise glisemik indeksi düşük, lif oranı yüksek olması daha iyi olacaktır. Bunun yanı sıra kedi sağlığı için faydalı besinleri içeren sebze ya da meyve içeriği olan mamalar da tercih edilebilir.

yerde yatan scottish fold ırkına mensup kedi

Scottish Fold Sağlığı İçin Beslenme İpuçları ve Ekstra Öneriler

Kedilerin sağlıklarını korumaları, sağlıklı bir yaşam sürmeleri için onlara özel olarak hazırlanmış mamalar tüketmeleri gerekir. Mama seçiminde her zaman kedinin yaşı ve genel sağlık durumu öncelikli belirleyici olmalıdır.

Yavru Scottish Fold kediler doğduktan sonra ilk 2 ay anne sütü ile beslenmelidir. 2 ay sonrasında ise yetişkin kabul edilinceye kadar yavru kedi maması yemeleri gerekir. Yavruluk döneminde kedinin kalori ihtiyacı yüksektir. Ayrıca yavru kediler meraklı ve oyuncu oldukları için de onların enerjilerini yüksek tutacak mamalar yemeleri gerekir.

Scottish Fold ırkına mensup kediler genellikle 12 aydan itibaren yetişkin kabul edilirler. Bu noktada kedinin yetişkin sayılıp sayılmayacağına bir veteriner hekimin karar vermesi ve mama değişiminin buna uygun yapılması önerilir. Yetişkin kabul edilen kedilerin yetişkin kedi maması tüketmesi gerekir.

6 yaşını dolduran kediler orta yaş ya da olgun kabul edilir. Bu dönemde kedilerin mama değişimi için veteriner hekim önerilerini dikkate almak önemlidir. 7 yaş ile birlikte kedilerin yaşlanmaya bağlı sağlık sorunları gündeme gelebileceğinden bu sorunlar için önlem almaya yardımcı olacak, yaşa bağlı enerji azalması karşısında kilo kontrolü sağlayacak, yaşlı kediler için formüle edilmiş mamalar tüketmeleri önerilir.

Eğer kedi kısırlaştırıldıysa beslenmenin kısırlaştırılmış kedi maması ile devam ettirilmesi gerekir. Kısırlaştırma ile birlikte hormon değişimleri meydana geleceği ve kısırlaştırılmış kedi eskiye göre daha az hareketli olacağı için kilo alma ihtimalinin göz önünde bulundurulması ve kısırlaştırılmış kedi maması ile beslenmesi önerilir. Kedilerin severek tükettiği tahılsız ve ata tahıllı formülleriyle kedilerin doğal beslenme davranışlarına uygun formüle edilmiş N&D Kısırlaştırılmış kedi mamalarını buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Irkından bağımsız olarak bazı kediler seçici bir damak zevkine sahiptir. Scottish Fold kedilerin de seçici olabileceği, mama tercihinde göz önünde bulundurulmalıdır. Tavuk etli, kuzu etli ve somonlu gibi protein seçeneklerinin yanı sıra ton balıklı ya da geyik etli gibi farklı seçenekler de değerlendirilebilir.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.