Kediler Ne Zaman Diş Çıkarır?

21.12.2021 Aysegül Tunçay


Diş çıkarma kediler için pek çok canlıda olduğu gibi son derece normal bir süreçtir. Birçok kedi diş çıkarma sürecini problemsiz atlatsa da bazı kediler diş çıkarma sürecinde ekstra ilgiye ihtiyaç duyabilir. Bu yazımızda kedilerde diş çıkarma süreci hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

dişleri çıkmış yavru kedi

Kediler Nasıl Diş Çıkarır?

Kediler bebeklik dişlerini doğumdan iki ile altı hafta sonra çıkarmaya başlar. Tam 26 tane süt dişi bulunur. Bebeklik dişlerini çıkarırken herhangi bir problem görülmez. Genellikle bir şeyleri ısırmaya başlaması yavru kedilerde diş çıkarma belirtileri arasında yer alır. Bebek dişleri çıktıktan sonra ise çiğneme etkinliği daha da artar. Kedilerde yaklaşık olarak üçüncü ve altıncı arasında bebeklik dişleri dökülür ve yetişkinlik dişleri çıkmaya başlar.

Kedilerin dökülen bebeklik dişleri genellikle ince yapılıdır ve içi boştur. Dökülmeden önce dişin kökü vücut tarafından emilir ve bu sayede kolay bir şekilde düşmesi sağlanır. Kedilerin diş çıkarma dönemi ile beraber yetişkinlik dişleri çene kemiğinden büyümeye başlar. Diş büyüdükçe diş etini deler ve ağız içine doğru yükselir. Bebeklik dişi düştükten sonra yetişkin dişi, köklerinin çeneyle olan bağını güçlendirir. Kökler çiğneme esnasında dişe güç sağlar. Bununla beraber sinir uçları ve dişin beslenebilmesi için gerekli olan kan damaları için de bir kanal görevi görür. Kedilerin diş çıkarma zamanı geldiğinde süt dişleri dökülerek yetişkin dişlerine yer açar. Ancak muadil yetişkin diş çıkarken etrafına yapışan süt dişlerine kalıcı süt dişi denir. Kalıcı süt dişleri, kalıcı dişin yanlış açıyla büyümesine neden olur ve aynı zamanda etrafındaki dişlerin yapısını da bozar. Sonuç olarak kedilerin çene yapısı doğru bir şekilde gelişmez. Kalıcı süt dişleri diş eti iltihabı ve diğer ağız rahatsızlıklarına neden olur. Bu gibi durumlarda kalıcı süt dişleri, kalıcı dişin ağza bağlandığı dokuda travmaya neden olur. Kalıcı süt dişi büyük oranda dört köpek dişinden birinde meydana gelmektedir.

bebek dişleri çıkmış yavru gri yavru kedi

Kedilerde Bebek Dişleri ve Yetişkin Dişleri Arasındaki Farklar

Bebeklik dişleri, süt dişleri ya da geçici dişler kedilerin ilk diş takımıdır. Bu dişler oldukça küçük ve keskindir. Yetişkin dişlerinden daha kısa olan bu dişler ince köklere sahiptir ve ince bir diş minesi ile kaplıdır. Süt dişleri 26 tanedir ve yetişkin dişleri çıkınca kadar yer tutucu görevi görür. Bu nedenle bakımı da çok önemli değildir. Kediler 6 aylık olduğunda geçici dişler dökülür ve yerine 30 adet yetişkin dişleri çıkar. Bu dişler geçici dişlerden çok daha büyüktür ve krem rengidir. Uzun kökleriyle diş etinin altından çene kemiğine bağlanır ve daha kalın mine tabakasına sahiptir. Bu dişler kedinin kalan ömrü boyunca kullanacağı dişlerdir ve bu nedenle bakımı son derece önemlidir. Kedilerde diş bakımı yaşam kalitesi ve konforu açısından büyük öneme sahiptir. Kedilerin ağız ve diş sağlığı için özel olarak tasarlanan diş bakım ürünlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Kedilerde ağız ve diş bakımı hakkında daha detaylı bilgi almak için "Kedilerde Diş Fırçalama ve Genel Diş Bakımı Nasıl Yapılır?" başlıklı blog yazımızı okuyabilirsiniz.

oyuncağını çiğneyen kedi

Kedilerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Geçici dişlerin dökülmesi ve yetişkin dişlerin çıkması ile berber kedilerde çeşitli belirtiler görülür. Diş çıkarma döneminde kediler daha çok ses çıkarırlar ve daha fazla miyavlarlar. Özellikle yumuşak şeyleri çiğnemeyi çok severler. Bunun dışında salya akıntısı, diş eti kanaması, iştah kaybı, daha yavaş çiğneme, huysuzluk, kötü ağız kokusu, ısırmaya çekinme ve diş eti iltihabı gibi belirtiler bulunur. Bu belirtilerin birçoğu son derece normaldir ve zaman içerisinde kendiliğinden ortadan kalkar. Ancak bazılarını yakından takip etmek gerekebilir. İştah kaybı olduğunda kilo kaybına karşı önlem alınması tavsiye edilir. Diş eti kanaması çok normaldir ancak aşırı kanama ya da sürekli patiyi ağza götürerek kaşımaya çalışmak bazı diş problemlerine neden olabilir. Bu gibi durumlarda veteriner hekime başvurmak gerekmektedir.

diş bakımı yapılan kedi

Kedilerin Diş Çıkarma Döneminde Alınması Gereken Önlemler

Diş çıkarma süreci kedilerin için genellikle orta şiddetli bir rahatsızlıktan öteye pek geçmez. Ancak diş çıkarma döneminde kediler buldukları her şeyi çiğnemeyi severler ve bazı nesneler onlara zarar verir. Yetişkinlik dişlerinin tamamı çıkıncaya kadar kedilerin gözlemlenmesi ve çiğneyebilecekleri eşyalar konusunda önlem alınması son derece önemlidir. Özellikle açıkta duran elektrik kabloları kedilere bir çiğneme oyuncağı gibi gözükebilir. Kedilerin zarar görmemesi için elektrik kablolarını ortada bırakmamak gerekir. Bu süreçte evdeki bitkilere de dikkat edilmelidir. Bitkilerin bazıları kediler için zehirlidir. Diş çıkarma döneminde zararlı bitkilerin kedilerin ulaşamayacağı yerlerde olmasına dikkat edilmelidir. Yetişkinlik dişlerinin çıkma sürecinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise dışarıda bırakılan yiyeceklerdir. Çikolata, soğan, sarımsak ya da üzüm gibi günlük hayatta yaygın tüketilen ve insanlar için sıradan olan birçok yiyecek kediler için tehlikelidir. Kedilere zararlı olabilecek yiyeceklerin dışarıda bırakılmaması gerekir. Bunların dışında küçük oyuncaklar ya da yutabileceği boyuttaki diğer eşyalar da kediler için tehlike arz etmektedir.

Çevresel faktörleri kontrol altına aldıktan sonra kedilerin diş çıkarma sürecini daha problemsiz ve rahat geçirmelerini sağlamak oldukça kolaydır. Bu dönemde kilo kaybı yaşamamaları ve yeteri kadar beslenmeleri için yaş mama desteği tavsiye edilmektedir. Kedilerin beslenme gereksinimleri özelinde formüle edilen kedi maması çeşitlerini burayı tıklayarak inceleyebilirsiniz. Ayrıca kuru mamayı da ılık su ile yumuşatmak da yapılabilecekler arasında yer alır. Diş çıkarma sürecinde daha fazla oyun oynayarak zaman geçirmelerini ve yorulmalarını sağlamak kedilerin rahat uyumalarına yardımcı olur. Özellikle yaz aylarında sularının içine buz küpü atmak irritasyon olan diş etlerinin rahatlatılmasına yardımcı olur. Bu süreç aynı zamanda kedilerin sürekli olarak bir şeyleri çiğnediği dönemdir. Bu nedenle onlara çiğneyebileceği yumuşak oyuncaklar vermek ya da atıştırmaları için kedi çimi yetiştirmek alternatif çözümler arasında yer alır. Kediler için sağlıklı olan kedi çimi ürünlerini buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


Aysegül Tunçay fotoğrafı
Aysegül Tunçay Tüm Yazıları

Uzun yıllardır sağlık, teknoloji, tekstil, kozmetik, evcil hayvan sağlığı ve ürünleri ile ilgili içerik üreten Ayşegül Tunçay Bilcen, sosyal medya yönetimi ve dijital pazarlama alanında da uzmanlaşmıştır. İçerik üretimi ve evcil hayvan bakımı ile ilgili deneyimleriyle Petlebi.com blog sayfasında 2020 yılından beri blog içeriği yazmaktadır.